sok z winogron - 752 przepisów (strona:31/51)

Jogurtowy piegusek na oleju 240

rozm. L) - 300g jogurtu naturalnego (dałam grecki) - niepełna szklanka oleju (kokosowy, rzepakowy lub z pestek winogron) * - 2 szklanki mąki tortowej (typ 450) * - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków * - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia - ½ łyżeczki soli (dałam waniliową) - 1 łyżka soku z cytryny - aromat śmietankowy (może być inny) - 1,5 łyżki suchego maku * szklanka – u mnie metalowa miarka

mojewypiekiinietylko
Placuszki z kaszy manny z serkiem orzechowym i sosem z czerwonej pomarańczy. 181

masła -fileciki z jednej pomarańczy -cukier trzcinowy, łyżka Masło rozpuszczamy w rondelku dodajemy pomarańcze i wyciskamy sok z reszty owocu, który nam został po filetowaniu. Dodajemy cukier trzcinowy, mieszamy do połączenia. Na placuszki wykładamy kleksy z serka, dodałem do nich ćwiartki obranego winogrona. Z wierzchu rozprowadzamy sos. Całość posypujemy cukrem pudrem

BaRepas
Dieta Aztecka - Melonowe Mojo :) 121

szklanki obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę melona miodowego (z lodówki) - 1 szklanka mrożonych winogron - 1/2 szklanki wypestkowanego i posiekanego ogórka (nawoskowany lub gorzki ogórek należy obrać ze skórki) - 1/4 filtrowanej wody - 2 łyżki stołowe nasion chia - 1 łyżeczka świeżego soku z limonki (lub więcej, według uznania) - 12 średniej wielkości świeżych liści mięty - szczypta soli morskiej Przygotowanie: Miksuj

Zdrowie na języku :P
Czekoladowa rolada szwajcarska z "serkiem" z nerkowców i jagodami leśnymi (bez glutenu, bez laktozy, bez cukru) 141

jajka 100 gram czerwonej fasoli z puszki 2/3 szklanki erytrolu 1/3 szklanki oleju z pestek winogron pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli  pół ziarenka bobu tonka 1 łyżkę pudru z liofilizowanej czarnej porzeczki (opcjonalnie) 250 gram orzechów nerkowca 250 gram jagód leśnych sok z jednej cytryny 2 łyżki mąki kokosowej 4 łyżeczki miodu 3 łyżki mleka kokosowego 3 łyżki

Quinoa Raz!
Domowa kiszona kapusta, ubijana noga 212

noga, bo to nogą od x lat ubijamy kapustę tak jak kobiety w wielkich kadziach ubijały winogrona na wino tak u nas kisi się kapustę. Gdy dzieci były małe wystarczyło im porządnie wyparzyć i wyszorować nogi, bo nic lepiej nie ubija, nie wyciska soku jak siła zawarta w małej stópce, no chyba że ktoś ma herosa w rodzinie i ubija

Bernika - moj kulinarny pamietnik
6 pomysłów na prosty koktajl owocowy 156

owocowe. Niestety nie zawsze mamy do nich dostęp, dlatego te ulubione warto zamrozić pod koniec sezonu i wykorzystać, kiedy najdzie ochota. Koktajl owocowy możesz przygotować na bazie jogurtu naturalnego, soku, mleka czy zielonej herbaty – nie ma lepszego pomysłu na zdrowy początek dnia! 1. Jagodowy podmuch Składniki 1 szklanka malin 1 szklanka truskawek 1 szklanka jagód 1 szklanka szpinaku(...)szklanki winogron 4. Zielony potwór Składniki 1 grejpfrut 1 banan 1 szklanka ananasa 1 szklanka szpinaku 5. Tropikalny smak Składniki 1 banan 1 szklanka truskawek 1/2 szklanki mango 6. Ananasowe uderzenie Składniki 1 szklanka malin 1 i 1/2 szklanki ananasa 1 szklanka mango 1/2 banana Jako bazę do wszystkich koktajli użyj jogurtu naturalnego, mleka, soku bądź zielonej herbaty. Możesz również

ale Pysznie
KOMPOT Z CIEMNEGO WINOGRONA 79

całym domu.  Składniki: 1 kg winogron 1 szklanka cukru kilka goździków Przygotowanie Oczyść winogrona z gałązek. Umyte wrzuć do garnka z zimną wodą. Zagotuj  Dodaj cukier i goździki  Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, do czasu aż owoce puszczą soki.  Gotowy kompot przecedź przez sito

Kukuleczki
Pieczone młode ziemniaki z kalafiorem 170

kalafior (około 0.5 kg) 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek (my lubimy z pestek winogron) 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku garść świeżego posiekanego tymianku (opcjonalnie, ale polecam!) 2 łyżki oliwy lub oleju świeżo wyciśnięty sok z cytryny (do podania, według smaku) Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Pokroić w równe

Lamarida.pl
Burger z indyka 142

udźca indyczego 1/2 szklanki posiekanych szalotek 1/4 szklanki posiekanej kolendry 4 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżka tabasco 1 łyżeczka mielonego kuminu sól pieprz 4 bułki 4 liście sałaty Salsa : 3 duże pomidory malinowe garść posiekanych listków bazylii 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz 1 ząbek czosnku Przygotowanie   Przygotowałem salsę : sparzyłem pomidory, obrałem, pokroiłem

R'n'G Kitchen
JAJKA MIMOZA Z KREWETKAMI 174

Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj. Przygotuj majonez: W miseczce wymieszaj żółtko (lub dwa żółtka, wówczas dodasz mniej oleju, polecam tę drugą opcję) z musztardą, solą, pieprzem, i sokiem z cytryny. Dodaj kilka kropli oleju, i energicznie ubijaj trzepaczką rózgową lub mikserem, stopniowo dodawaj po odrobinie oleju, nie przestając ubijać.   Dopiero po wlaniu połowy oleju, dodaj ocet, nadal(...)użyj gotowego majonezu. ***Oleju słonecznikowego lub oleju z pestek winogron albo rzepakowego, ważne, żeby miał neutralny smak. **** Bardzo ważne jest, żeby wszystkie składniki na majonez miały temperaturę pokojową, i aby dolewać olej powoli i w niewielkich ilościach, zwłaszcza na początku ubijania. Jeśli majonez jest zbyt płynny, dodaj kilka kropli soku z cytryny przed dodaniem większej ilości oleju. Majonez jest

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Koktajl bananowo-winogronowo-szpinakowy. 127

Składniki: 1 banan 15 winogron czerwonych 2 garście świeżego szpinaku 170 ml wody 2 łyżki siemienia lnianego 1/2 cytryny Banana kroimy na kawałki i wrzucamy do blendera razem z resztą składników oraz z wyciśniętym sokiem z cytryny. Miksujemy na gładką masę. Smacznego

Moje-pitraszenie
Jak przygotować idealne zielone pesto? Pesto z rukoli z makaronem. 137

lubicie jej gorzkiego posmaku równie dobrze sprawdzi się olej lniany, z pestek winogron, czy dobrej jakości olej rzepakowy. Składnika oleistego dodajemy 1/3 – 1/2 szklanki (60-80 ml). 4) Przyprawy : 1-2 ząbki czosnku, trochę tartego parmezanu lub innego twardego sera (często pomijam), łyżka soku z cytryny i oczywiście sól oraz pieprz do smaku. Zielone pesto to istna feeria aromatów

Fitsweet.me
Jak przygotować idealne zielone pesto? Pesto z rukoli z makaronem. 185

lubicie jej gorzkiego posmaku równie dobrze można użyć oleju lnianego, z pestek winogron, czy qdobrej jakości oleju rzepakowego. Składnika oleistego dodajemy 1/3 – 1/2 szklanki (60-80 ml). 4) Przyprawy : 1-2 ząbki czosnku, trochę tartego parmezanu lub innego twardego sera (często pomijam), łyżka soku z cytryny i oczywiście sól oraz pieprz do smaku. Takie pesto to istna feeria smaków

Fitsweet.me
Omlet wspaniały !!! Czyli jajka ze szpinakiem i roszponką. 127

rzodkiewki, 1/4 rzodkwi lodowej, 2 łyżki kukurydzy, połowę szalotki i 6 pokrojonych w kostkę winogron. Wszystko polaliśmy oliwą z oliwek, posypaliśmy pieprzem i skropiliśmy cytryną. Salsa to 3/4 szklanki passaty, kilka plasterków jalapeno, trochę kukurydzy, jedną cebulę dymkę. Mieszamy i dodajemy pieprz, oliwę i trochę soku z cytryny. Gotowe. Życzymy smacznego, bo mamy nadzieję, że szybko zrobicie to danie

vegetanie

Proponowane wyszukiwania