łyżeczki bazylii szczypta soli pestki słonecznika orzechy sojowe Przygotowanie Sos : ¼ szklanki oleju z pestek winogrona połączyłem z 2 łyżeczkami białego octu winnego, z jedną łyżeczką miodu, jedną łyżeczką pieprzu cytrynowego i dwoma łyżeczkami bazylii. Doprawiłem solą i odrobiną soku z cytryny. Pomelo obrałem, podzieliłem na cząstki , usunąłem błony. Awokado po obraniu pokroiłem w kostkę. Pomidorki w ćwiartki
R'n'G KitchenSkładniki (2 porcje): 450 g świeżych truskawek 450 g arbuza 100 g białego winogron Sposób wykonania: Owoce umyć i sunąc pestki oraz cześć niejadalne. Zmiksować w
Menu Zdrowiadodajemy po łyżce budyniu, miksujemy. I pyszna masa gotowa :-) DODATKI: -owoce wedle uznania Ja używałam winogrono ciemne około 20 dag, 1 banan duży, 250g truskawek :-) -galaretka truskawkowa Wszystko kroimy na małe kawałki. Jeśli nie chcecie by banan ściemniał pokropcie go sokiem z cytryny. Babeczki wypełniamy kremem, układamy owoce, polewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki i gotowe :-) Troszkę czasochłonne
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPROSECCO D.O.C. TREVISO (Vinpol) Włoskie wino musujące z regionu Treviso, białe, bardzo wytrawne, wytwarzane z białej odmiany winogron Glera (Prosecco) o przyjemnym smaku lukrecji, miodu i akacji. Wino to stanowi znakomitą bazę do najsłynniejszego włoskiego koktajlu bellini: 7/10 wina ProseccoMionetto oraz 3/10 soku ze świeżych, białych brzoskwiń. Wspaniałe jako aperitif. Wino charakteryzuje się niezwykłą świeżością smaku oraz niską zawartością alkoholu
Wanilia i Kardamonprzez noc i gotuję w osolonej wodzie, częściej jednak idę na łatwiznę i korzystam z tej ze słoika lub puszki. Wersja chyba najbardziej przypominająca oryginalny hummus to: Cieciorka Sok z limonki Pasta sezamowa (tahini) Olej sezamowy lub arachidowy Sól do smaku Ja jednak ze względu na nietolerancję (niską na szczęście) na sezam, nie nadużywam go w kuchni, więc(...)orzechów włoskich, laskowych, oliwa, olej z pestek winogron do tego, co kto lubi: rzodkiewka, szczypiorek, ogorek, czosnek, zioła… Robię też wariacje z pomidorami suszonymi, grillowaną papryką, podsmażaną cebulą i czosnkiem. Ulubione wersje Mój hummus podstawowy słoik/puszka cieciorki (aquafaba- wodę z cieciorki zostawiamy do innych potraw np. bezy, majonezu sok z połówki limonki sól, pieprz do smaku olej
Cytryna&Co.dowolnej wielkości. Opłukane winogrona pokroić w ćwiartki. Wszystko razem delikatnie wymieszać. Polać sosem. Na końcu dodać kawałki piersi z kurczaka oraz obsmażone kawałki boczku (powinny wytapiać się na minimalnym ogniu, wtedy uzyskają delikatną chrupkość, a nie będą spalone.) Podawać ze świeżym, chrupiącym pieczywem. sos: 50-70 ml oliwy z oliwek sok wyciśnięty z połowy cytryny
Codzienna kuchnia niecodziennaszpinakowym cieście Składniki: ciasto 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju kokosowego (rzepakowego lub z pestek winogron) 1 i 1/4 szklanki mąki 2 jajka garść szpinaku (ok 70g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej skórka otarta z cytryny sok z połowy cytryny Szpinak opłukać, z liści usunąć grube nerwy i łodygi. Olej kokosowy lekko podgrzać, żeby był
Obiad gotowyrozm. L) - 300g jogurtu naturalnego (dałam grecki) - niepełna szklanka oleju (kokosowy, rzepakowy lub z pestek winogron) * - 2 szklanki mąki tortowej (typ 450) * - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków * - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia - ½ łyżeczki soli (dałam waniliową) - 1 łyżka soku z cytryny - aromat śmietankowy (może być inny) - 1,5 łyżki suchego maku * szklanka – u mnie metalowa miarka
mojewypiekiinietylkomasła -fileciki z jednej pomarańczy -cukier trzcinowy, łyżka Masło rozpuszczamy w rondelku dodajemy pomarańcze i wyciskamy sok z reszty owocu, który nam został po filetowaniu. Dodajemy cukier trzcinowy, mieszamy do połączenia. Na placuszki wykładamy kleksy z serka, dodałem do nich ćwiartki obranego winogrona. Z wierzchu rozprowadzamy sos. Całość posypujemy cukrem pudrem
BaRepasszklanki obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę melona miodowego (z lodówki) - 1 szklanka mrożonych winogron - 1/2 szklanki wypestkowanego i posiekanego ogórka (nawoskowany lub gorzki ogórek należy obrać ze skórki) - 1/4 filtrowanej wody - 2 łyżki stołowe nasion chia - 1 łyżeczka świeżego soku z limonki (lub więcej, według uznania) - 12 średniej wielkości świeżych liści mięty - szczypta soli morskiej Przygotowanie: Miksuj
Zdrowie na języku :Pjajka 100 gram czerwonej fasoli z puszki 2/3 szklanki erytrolu 1/3 szklanki oleju z pestek winogron pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli pół ziarenka bobu tonka 1 łyżkę pudru z liofilizowanej czarnej porzeczki (opcjonalnie) 250 gram orzechów nerkowca 250 gram jagód leśnych sok z jednej cytryny 2 łyżki mąki kokosowej 4 łyżeczki miodu 3 łyżki mleka kokosowego 3 łyżki
Quinoa Raz!noga, bo to nogą od x lat ubijamy kapustę tak jak kobiety w wielkich kadziach ubijały winogrona na wino tak u nas kisi się kapustę. Gdy dzieci były małe wystarczyło im porządnie wyparzyć i wyszorować nogi, bo nic lepiej nie ubija, nie wyciska soku jak siła zawarta w małej stópce, no chyba że ktoś ma herosa w rodzinie i ubija
Bernika - moj kulinarny pamietnikowocowe. Niestety nie zawsze mamy do nich dostęp, dlatego te ulubione warto zamrozić pod koniec sezonu i wykorzystać, kiedy najdzie ochota. Koktajl owocowy możesz przygotować na bazie jogurtu naturalnego, soku, mleka czy zielonej herbaty – nie ma lepszego pomysłu na zdrowy początek dnia! 1. Jagodowy podmuch Składniki 1 szklanka malin 1 szklanka truskawek 1 szklanka jagód 1 szklanka szpinaku(...)szklanki winogron 4. Zielony potwór Składniki 1 grejpfrut 1 banan 1 szklanka ananasa 1 szklanka szpinaku 5. Tropikalny smak Składniki 1 banan 1 szklanka truskawek 1/2 szklanki mango 6. Ananasowe uderzenie Składniki 1 szklanka malin 1 i 1/2 szklanki ananasa 1 szklanka mango 1/2 banana Jako bazę do wszystkich koktajli użyj jogurtu naturalnego, mleka, soku bądź zielonej herbaty. Możesz również
ale Pyszniecałym domu. Składniki: 1 kg winogron 1 szklanka cukru kilka goździków Przygotowanie Oczyść winogrona z gałązek. Umyte wrzuć do garnka z zimną wodą. Zagotuj Dodaj cukier i goździki Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, do czasu aż owoce puszczą soki. Gotowy kompot przecedź przez sito
Kukuleczkikalafior (około 0.5 kg) 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek (my lubimy z pestek winogron) 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku garść świeżego posiekanego tymianku (opcjonalnie, ale polecam!) 2 łyżki oliwy lub oleju świeżo wyciśnięty sok z cytryny (do podania, według smaku) Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Pokroić w równe
Lamarida.pl