łyżki soku z cytryny 2 nieduże ząbki czosnku, przeciśnij przez praskę 100 ml zimnej przegotowanej wody - zrób z wody kostki lodu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu) mielonego - ja użyłam kumin ze sklepu z żywnością arabską (ma zupełnie inny smak od tego w supermarkecie) 50 - 60 ml bardzo zimnej wody 2 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwy z oliwek(...)bieżącą wodą. Łuski oddzielone od ziaren. Ziarna na durszlaku po wyłuskaniu, w trakcie wypłukiwania kaszy. umieść w robocie kuchennym wyłuskane ziarna ciecierzycy i zmiksuj delikatnie ziarna dodaj, czosnek, kumin, sok z cytryny, troszkę soli, kostki lodu i tahini całość miksuj tak długo, aż powstanie kremowa masa (co jakiś czas zbierz patką pastę ze ścianek pojemnika) pod koniec
Szybko Szybkowarłyżki soku z cytryny 2 nieduże ząbki czosnku, przeciśnij przez praskę 100 ml zimnej przegotowanej wody - zrób z wody kostki lodu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu) mielonego - ja użyłam kumin ze sklepu z żywnością arabską (ma zupełnie inny smak od tego w supermarkecie) 50 - 60 ml bardzo zimnej wody 2 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwy z oliwek(...)bieżącą wodą. Łuski oddzielone od ziaren. Ziarna na durszlaku po wyłuskaniu, w trakcie wypłukiwania kaszy. umieść w robocie kuchennym wyłuskane ziarna ciecierzycy i zmiksuj delikatnie ziarna dodaj, czosnek, kumin, sok z cytryny, troszkę soli, kostki lodu i tahini całość miksuj tak długo, aż powstanie kremowa masa (co jakiś czas zbierz patką pastę ze ścianek pojemnika) pod koniec
Szybko Szybkowarwykorzystałam do sosu owoce malin, a nie sok. Dodatki "same się napatoczyły" :) Składniki (na 3 porcje): główka sałaty (u mnie rubinowa masłowa) 6 słodkich pomidorów (u mnie Ondraszek i Japanese Black Trifele) ok. 10 liści bazylii odmiany Siam Queen (może być też zwykła) dwie gałązki świeżego majeranku ok. 100 g jasnych winogron 500 g wątróbki indyczej olej do smażenia
Weekendy w domu i ogrodzieJeszcze cała zima przed nami, warto więc przygotować się na chłodne i bardzo długie wieczory :) Dobrym pomysłem może być przygotowanie nalewki z pigwy. Nie wiem czy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!naturalnego 4 łyżki oleju z pestek winogron szczypta soli kruszonka: 1 szklanka mąki pszennej 125 g masła 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru z wanilią budyń: 800ml mleka 2 budynie śmietankowe po 40g 4 łyżki cukru ponadto: 2 szklanki mrożonych porzeczek (czarne i czerwone) lukier: 1 szklanka pudru cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody
Kolorowa kuchnia Elkipić je bez ograniczeń. Dzięki temu, że sok z arbuza silnie oczyszcza, jest korzystny dla dzieci i dorosłych z chorobami nerek, a także przy infekcjach układu moczowego. Jest też stosowany przy kamicy nerkowej, pomaga wypłukać amoniak i kwas moczowy. Składniki (2 porcje): 450 g świeżych truskawek 450 g arbuza 100 g białego winogron Sposób wykonania: Owoce umyć i sunąc pestki
The Slow Life WifeOwsianka z jogurtem naturalnym i amarantusem + winogrona. Ilość zjedzonych miseczek? 2, a do tego duuuuuża dokładka owocków. II Śniadanie Garść suszonych owoców i jabłko. Lilcia po tych dwóch miseczkach owsianki nie miała ochoty na dużą przekąskę. Zupa Barszcz czerwony, 2 miseczki to standard. II Danie Mix sałat z sosem (olej lniany, sok z cytryny, odrobina miodu i zioła
lady-och-mistrzyni.blogspot.comdużego pomidora 4 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka mielonego kminku ( nie kminu- bo nie lubię) 1/2 łyżeczki brązowego cukru nie rafinowanego 1/2 łyżeczki czarnuszki 1/2 otartej skórki cytryny 1/2 łyżeczki Jarzynki ( lub podobnej przyprawy) 1 szklanka wody 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki sok z cytryny do smaku Skrzydełka umyć
Buniabaje w kuchnikakao 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku Krem: 1 opakowanie czekoladowego kremu do tortów ( użyłam firmy Gellwe) 150g miękkiego masła 300 ml zimnego mleka 1 słoik powideł śliwkowych 15 winogron 1 kiwi wiórka kokosowe 1 szklanka wrzątku + 1 cytryna + kilka kropel aromatu pomarańczowego+ 2 małe kieliszki wódki + 2 łyżki cukru Sposób przygotowania: 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić(...)jajecznej wmieszać szpatułką przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao. Gotową masę wylać do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 170 st. C. 2. Do wrzątku wcisnąć sok z cytryny, dodać aromat, cukier oraz wódkę. Całość mieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. 3. Krem w proszku zmiksować z mlekiem. W osobnym naczyniu dokładnie utrzeć masło. Stopniowo dodawać krem. Ostawić
A Ty Smakuj Mniekiwi 1 jabłko 2 garście winogron bezpestkowych 2 garście żurawin suszonych 1-2 łyżki pestek słonecznika 1 cytryna 3 łyżki miodu 3 łyżki oliwy z oliwek kilka liści kapusty pekińskiej listki mięty Kapustę pekińską pokroić,owoce wypestkować i również pokroić na nieduże kawałki. Grapefruita odfiletować, a z jego pozostałości dokładnie wycisnąć sok i skropić nim owoce, polać oliwą. Wycisnąć
Lubię to gotujębrzoskwiniowym danonkiem. Co potrzebujemy: garść winogron 2 kiwi 1 banan 1 gruszka 1 jabłko 2 łyżki domowej granoli syrop klonowy brzoskwiniowe #danonki Bardziej zaawansowanym deserkiem, ale równie pysznym są danonkowe serniczki na zimno. Co potrzebujemy: kilka kubeczków #danonków np.6 x 90g opakowanie żelatyny na litr wody około 500 ml wody gorącej domowy sok malinowy kruche ciasteczka Przygotowanie: Żelatynę
Życie zaczyna się w kuchniteż do sałatki dodać np. winogrona i ser feta lub kozi jeśli chcemy by sałatka była bogatsza w składniki. Sałatka z kurczaka i zielonym dressingiem: SKŁADNIKI na 4 porcje: Mix sałat z pestkami dyni 10 szt. polędwiczek z piersi z kurczaka 10 plasterków surowej wędzonej ogonówki pieprz do smaku pomidorki koktajlowe dressing: 2 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki musztardy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmaku do zielonego winogrona...nie do końca dojrzałego ale jest pyszny! Oprócz tego świerk zawiera witaminę C, A i całą gamę innych ważnych dla zdrowia związków. Jest naprawdę warty wypróbowania i najpyszniejszy na grzankach! :D Konfitura z młodych pędów świerku 1 mały słoiczek Potrzebujesz: 100g młodych pędów świerku pospolitego 100g cukru 1/2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka wody Sposób
Kuchnia w Słońcu Skąpanaszklanka oleju z pestek winogron * - 2 szklanki maślanki * - 1 i ¾ szklanki cukru * - 4 łyżeczki proszku do pieczenia - 12 łyżek kokosu (4 łyżki odkładamy do posypania ciasta przed ułożeniem owoców) - ekstrakt waniliowy (lub esencja migdałowa) - 1 dojrzały owoc mango Składniki kruszonki: - 150g mąki tortowej - 50g cukru pudru - 50g miękkiego masła Lukier: - 3/4 szklanki cukru pudru* - sok z cytryny * szklanka
mojewypiekiinietylkoSkładniki: 1 kg jasnych winogron 1 litr wódki (można pół na pół ze spirytusem) - u mnie 750 ml wódki i 250 ml spirytusu 1 kg cukru 5 goździków Sposób wykonania: 1. Owoce umyć, obrać z szypułek i wsypać do słoja. Zasypać cukrem i odstawić na 2 dni. Co jakiś czas potrząsnąć słojem, by owoce puściły sok, a cukier się rozpuścił
Kuchnia domowa Ani