sok z winogron - 752 przepisów (strona:35/51)

Sałatka owocowa z miętą i miodem 134

kiwi 1 jabłko 2 garście winogron bezpestkowych 2 garście żurawin suszonych 1-2 łyżki pestek słonecznika 1 cytryna 3 łyżki miodu 3 łyżki oliwy z oliwek kilka liści kapusty pekińskiej listki mięty Kapustę pekińską pokroić,owoce wypestkować i również pokroić na nieduże kawałki. Grapefruita odfiletować, a z jego pozostałości dokładnie wycisnąć sok i skropić nim owoce, polać oliwą. Wycisnąć

Lubię to gotuję
Danonkowe deserki - kampania #danonki #PowiedzTak 147

brzoskwiniowym danonkiem. Co potrzebujemy: garść winogron 2 kiwi 1 banan 1 gruszka  1 jabłko 2 łyżki  domowej granoli syrop klonowy brzoskwiniowe #danonki Bardziej zaawansowanym deserkiem, ale równie pysznym są danonkowe serniczki na zimno. Co potrzebujemy: kilka kubeczków #danonków np.6 x 90g opakowanie żelatyny na litr wody około 500 ml wody gorącej domowy sok malinowy kruche ciasteczka Przygotowanie: Żelatynę

Życie zaczyna się w kuchni
Sałatka z kurczaka i zielonym dressingiem 357

też do sałatki dodać np. winogrona i ser feta lub kozi jeśli chcemy by sałatka była bogatsza w składniki. Sałatka z kurczaka i zielonym dressingiem: SKŁADNIKI na 4 porcje: Mix sałat z pestkami dyni 10 szt. polędwiczek z piersi z kurczaka 10 plasterków surowej wędzonej ogonówki pieprz do smaku pomidorki koktajlowe dressing: 2 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki  musztardy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Z ŁĄKI NA TALERZ: Konfitura z młodych pędów świerku 182

smaku do zielonego winogrona...nie do końca dojrzałego ale jest pyszny! Oprócz tego świerk zawiera witaminę C, A i całą gamę innych ważnych dla zdrowia związków. Jest naprawdę warty wypróbowania i najpyszniejszy na grzankach! :D Konfitura z młodych pędów świerku 1 mały słoiczek Potrzebujesz: 100g młodych pędów świerku pospolitego 100g cukru 1/2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka wody Sposób

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ciasto maślankowe z mango i lukrowaną kruszonką 192

szklanka oleju z pestek winogron * - 2 szklanki maślanki * - 1 i ¾ szklanki cukru * - 4 łyżeczki proszku do pieczenia - 12 łyżek kokosu (4 łyżki odkładamy do posypania ciasta przed ułożeniem owoców) - ekstrakt waniliowy (lub esencja migdałowa) - 1 dojrzały owoc mango Składniki kruszonki: - 150g mąki tortowej - 50g cukru pudru - 50g miękkiego masła Lukier: - 3/4 szklanki cukru pudru* - sok z cytryny   * szklanka

mojewypiekiinietylko
Likier / Nalewka z jasnych winogron 352

Składniki: 1 kg jasnych winogron 1 litr wódki (można pół na pół ze spirytusem) - u mnie 750 ml wódki i 250 ml spirytusu 1 kg cukru 5 goździków Sposób wykonania: 1. Owoce umyć, obrać z szypułek i wsypać do słoja. Zasypać cukrem i odstawić na 2 dni. Co jakiś czas potrząsnąć słojem, by owoce puściły sok, a cukier się rozpuścił

Kuchnia domowa Ani
Torcik owocowy z galaretką 132

pamiętam, że bardzo mi smakowało i postanowiłam krem cytrynowy zastosować w formie bardzo delikatnej, ginącej w warstwie dżemu z porzeczki, „przekładki” 😊 Dodatkowe orzeźwienie zapewniła galaretka z zatopionymi owocami ciemnego winogrona… Całość bardzo deserowa, nieprzesłodzona , mięciutka i przyjemna do smakowania w letnich okolicznościach przyrody. Składniki na biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej(...)Kroimy na 3 równe blaty. Składniki na lemon curd: 2 jaja 1 duża cytryna lub 2 małe 130g cukru 60g masła Cytryny sparzamy, ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. .Do metalowej misy wbijamy jaja, dodajemy cukier, sok cytrynowy, skórkę oraz masło. Na ogniu stawiamy garnek z gotującą wodą, a na nim metalową miskę z zawartością. Całość ubijamy trzepaczką

Domowe ciasta
Sangria, czyli jak zatrzymać lato :) 134

gruszkowa sok z 3 małych pomarańczy  syrop z mango w zalewie (pół puszki) 1/3 świeżego ananasa pokrojonego w małe kawałki 2 małe pomarańcze pokrojone w półplasterki Wszystkie składniki wlać do dużego dzbanka i dodać pokrojone owoce. Zasypać lodem. Popijać ze smakiem ;) Piękne szkło dzięki: http://e-kwk.pl/ Do sangrii można dodać więcej różnych owoców, np. truskawki, banany, winogrona

Jemy Pijemy
Gołąbki z dorsza we włoskiej kapuście i sosem chrzanowym 167

liście winogron. Kapusta włoska, biała lub czerwona przesączona smakiem aromatycznego, sycącego farszu to wspanaiała potrawa na jesienne dni. Moje dzisiejsze gołąbki również daleko odbiegają od tradycji. Głównym składnikiem farszu jest bowiem dorsz, a sos miło zaskakuje chrzanowym smakiem. Gołąbki są niezwykle delikatne, a połączenie smaków bardzo harmonijne. Składniki na 8 sztuk: 60 dkg dorsza 1 jajko sok z 1 cytryny

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
No i… Klops 167

pestek winogron. Foremki stawiamy na płaskiej blaszce i przykrywamy folią aluminiową (oczywiście błyszczącą stroną do wewnątrz). Piekarnik nagrzewamy do 180° C, wkładamy wypełnione foremki i pieczemy ok. 45 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię, podwyższamy temperaturę do 200° C i dopiekamy klopsy przez 15-20 minut (aż będą rumiane). Wyjmujemy i odstawiamy na 10 minut, aby soki się wchłonęły.  Klops

mojewypiekiinietylko
Sok winogronowy na zimę 145

Hej! W moim ogrodzie jest kilka rodzajów winorośli. Nie rodzą jakiś ekstra owoców, ale są słodkie no i moje ☺ . Kiedy już się nasycimy i zostaje jeszcze

Tylko pysznie
Domowe wino z jeżyn 143

oczyszczanie winogron, ale to wino domowe, dla własnego użytku, więc można poświęcić chwilę, by nie znalazło się w nim nic nieproszonego i byśmy mieli potem prawdziwą przyjemność z delektowania się jego smakiem). Wrzucić do gąsiora z szerokim wejściem i zmiażdżyć tłuczkiem do ziemniaków. Nie miażdżyć jeżyn całkowicie, by nie naruszyć pestek. Chodzi tylko o to, by puściły sok. Do jeżynowego

Weekendy w domu i ogrodzie
Świat we Frugo kolorach. Kisiel, razy pięć. 181

soku. Następnie podgrzałam, cały czas mieszając, aż mieszanina zaczęła gęstnieć. Następnie zmniejszyłam ogień, gotując do uzyskania odpowiadającej mi konsystencji. 1. Zielone Frugo. kiwi z dodatkiem egzotycznego Lulo, cytryna i zielone jabłko. 2. Pomarańczowe Frugo. słodycz pomarańczy przeplatana nutką Passiflory i  cytryny.  3. Białe Frugo. połączenie banana i kokosa, ananasa z kuszącą domieszką Liczi. 4. Czarne Frugo. czarne winogrona

W kuchni Karmel-itki
Suszone pomidory w oleju 153

własne suszone pomidory w oleju potrzebujemy: POMIDORY ! Najlepsze wg mnie (i cenowo i smakowo) to nasza lima. Pomidory te są mięsiste a przy tym mają małą zawartość pestek i soku. Świetnie nadają się zarówno do suszenia, jak i zrobienia z nich przecieru pomidorowego. Nawet te z gospodarstw ekologicznych nie powalają w sezonie swoją ceną, więc jak najbardziej polecam wybrać(...)niedojrzałe też lepiej je zużyć w inny sposób. Twarde, ale w pełni dojrzałe pomidory do suszenia są najlepsze. DOBREJ JAKOŚCI OLEJ . Polecam nierafinowany olej rzepakowy, bądź olej z pestek winogron. Oliwa z oliwek? Niekoniecznie. Jest zbyt wyrazista w smaku i w zależności od producenta może być wyczuwalna bardziej niż smak pomidorów. A nie o to nam chodzi. Robiłam pomidory

gutfut
Ciasto z arbuzem 710

truskawkowe Bita śmietana: 400 ml zimnej kremówki 30% 2 kopiaste łyżki cukru pudru 1/4 szkl gorącej wody 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 100 ml zimnej kremówki 30% 1 galaretka przeźroczysta winogrona białe truskawki Przygotowanie: Biszkopt kakaowy:   Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez(...)stopniach. Galaretka arbuzowa: Z arbuza wyjąć pestki i pokroić w średniej wielkości kostkę. Przełożyć do rondelka i na niewielkim ogniu gotować około 12-15 minut. Arbuz puści sporo soku. Zdjąć z ognia i do gorącego arbuza wsypać galaretki(proszek). Dokładnie wymieszać i odłożyć w zimne miejsce by galaretka lekko stężała. Bita śmietana: W ciepłej wodzie rozpuścić żelatynę. Zimną kremówkę ubić

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania