sok z winogron - 752 przepisów (strona:34/51)

Świat we Frugo kolorach. Kisiel, razy pięć. 199

soku. Następnie podgrzałam, cały czas mieszając, aż mieszanina zaczęła gęstnieć. Następnie zmniejszyłam ogień, gotując do uzyskania odpowiadającej mi konsystencji. 1. Zielone Frugo. kiwi z dodatkiem egzotycznego Lulo, cytryna i zielone jabłko. 2. Pomarańczowe Frugo. słodycz pomarańczy przeplatana nutką Passiflory i  cytryny.  3. Białe Frugo. połączenie banana i kokosa, ananasa z kuszącą domieszką Liczi. 4. Czarne Frugo. czarne winogrona

W kuchni Karmel-itki
Suszone pomidory w oleju 178

własne suszone pomidory w oleju potrzebujemy: POMIDORY ! Najlepsze wg mnie (i cenowo i smakowo) to nasza lima. Pomidory te są mięsiste a przy tym mają małą zawartość pestek i soku. Świetnie nadają się zarówno do suszenia, jak i zrobienia z nich przecieru pomidorowego. Nawet te z gospodarstw ekologicznych nie powalają w sezonie swoją ceną, więc jak najbardziej polecam wybrać(...)niedojrzałe też lepiej je zużyć w inny sposób. Twarde, ale w pełni dojrzałe pomidory do suszenia są najlepsze. DOBREJ JAKOŚCI OLEJ . Polecam nierafinowany olej rzepakowy, bądź olej z pestek winogron. Oliwa z oliwek? Niekoniecznie. Jest zbyt wyrazista w smaku i w zależności od producenta może być wyczuwalna bardziej niż smak pomidorów. A nie o to nam chodzi. Robiłam pomidory

gutfut
Ciasto z arbuzem 743

truskawkowe Bita śmietana: 400 ml zimnej kremówki 30% 2 kopiaste łyżki cukru pudru 1/4 szkl gorącej wody 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 100 ml zimnej kremówki 30% 1 galaretka przeźroczysta winogrona białe truskawki Przygotowanie: Biszkopt kakaowy:   Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez(...)stopniach. Galaretka arbuzowa: Z arbuza wyjąć pestki i pokroić w średniej wielkości kostkę. Przełożyć do rondelka i na niewielkim ogniu gotować około 12-15 minut. Arbuz puści sporo soku. Zdjąć z ognia i do gorącego arbuza wsypać galaretki(proszek). Dokładnie wymieszać i odłożyć w zimne miejsce by galaretka lekko stężała. Bita śmietana: W ciepłej wodzie rozpuścić żelatynę. Zimną kremówkę ubić

Ala piecze i gotuje
Kompot z rabarbaru i jabłek z anyżem gwiaździstym 192

Kompot to chyba najbardziej prosty napój jaki można zrobić i to w dodatku z każdego owocu. Sezon na rabarbar trwa, do tego rodzime jabłka i trochę

Smaki Ewy
marchwiowi peperkuch-kaszubskie ciasto piernikowo-marchewkowe... 205

okolicach Świąt Bożego Narodzenia, takie ciasto pamiętam z dzieciństwa jak moja babcia kaszubka z Węsior k/Kartuz,pomorskie,pachnie i smakuje wybornie = marchew ok 3/4 kg, obrana, użyłam wyciskarki do soku, resztki z marchewki są doskonałe do ciasta i innych potraw, do ciasta odłożyłam 1 kubek o pojemności 250 ml, jak nie ma wyciskarki to marchew zetrzeć na tarce drobne oczka(...)grzanie góra/dół, ciasto piec około 40-45 minut, do suchego patyczka zimne ciasto przekroić na dwa placki jeden placek posmarować grubo dżemem, użyłam swój domowy z ciemnych winogron z 400 ml mleka zostawić trochę do wymieszania budyniu, wsypać do mleka 2 łyżki cukru, wlać budyń i mieszać do zagęstnienia budyniu, zimny budyń utrzeć z masłem miękim na gładki

W Mojej Kuchni Lubię
Ravioli z kiszonego ogórka nadziane siekanym ozorkiem cielęcym i żółtkiem sous vide, z sałatką z nasturcji, szczawiu i wędzonego 203

soczysty kawałek mięsa, dawniej często goszczący na stołach, dziś ciągle niedoceniany, choć odpowiednio przygotowany i podany może być prawdziwym rarytasem.  Moja propozycja to serwowane na zimno “ravioli” z soku z kiszonego ogórka nadziane siekanym ozorem cielęcym z żółtkiem souse vide, podane z sałatką z nasturcji i szczawiu krwistego z wędzonym majonezem i galaretką z wina Marsala. Do sałatki dodałam(...)godz. w kąpieli wodnej o temp. 64°C. Jeszcze ciepłe ozory obierz ze skóry, wystudź, posiekaj w drobną kostkę. Wędzony majonez 120 g szalotek 250 g oleju z pestek winogron 1 żółtko (temperatura pokojowa) 2 łyżeczki musztardy Dijon  1 łyżeczka ocet z kwiatów czarnego bzu Sól i pieprz do smaku Rozgrzej piekarnik do 160°C. Szalotki przekrój na pół

SzczyptaSmaQ
Kurczak Dak Bulgogi z surówką i ryżem 143

Facet z przepisem . Gorąco polecamy. Troszkę dodatki po swojemu zrobiliśmy, ale wyszło niesamowicie pysznie. Składniki 500-600 g filetów z kurczaka Marynata : 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka soku z limonki 1 łyżka cukru palmowego (lub trzcinowego) 1 łyżka miodu 1 łyżka octu ryżowego 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżka świeżego startego imbiru 1 łyżka oleju sezamowego(...)kapusty pekińskiej: 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 mała puszka kukurydzy 10 pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka wężowego 1 mały słoik kiełków fasoli mun Dressing : 50 ml oleju z pestek winogrona kilka kropli oleju sezamowego 1 łyżka cukru palmowego 50 ml octu ryżowego sól, pieprz Dodatkowo : 200 g ryżu jaśminowego olej do smażenia Przygotowanie Filety z kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy papierowym

R'n'G Kitchen
Kołacz serowo-ryżowy z owocami 225

szczypta soli 10 dag cukru 1 cytryna 3 łyżeczki żelatyny 40 dag sera białego zmielonego 1/2 laski wanilii Dekoracja: 1 galaretka cytrynowa dowolne owoce :banany, jasne i ciemne winogrona, maliny liście melisy Sposób przygotowania: Ciasto: Białka jaj ubijamy na sztywno, wsypując pod koniec miksowania cukier, dodajemy żółtka, chwilę mieszamy, następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem.Gotowe ciasto(...)samo dno. Pieczemy 20 minut w temp 170*c następnie studzimy . Masa serowa: Mleko gotujemy z cukrem i otartą skórką z całej cytryny, oraz łyżką soku z niej wyciśniętego, wydrążoną laską wanilii, wsypujemy przepłukany ryż, gotujemy do miękkości cały czas mieszając około 30 minut-ryż ma się rozpadać i być kleista papka. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody dodajemy

Wanilia i Kardamon
Czy zdrowe odżywianie jest drogie? Podsumowanie trzeciego tygodnia. 243

Obiad:  orzechowy makaron z brokułem Kolacja:   pudding ryżowy z jabłkiem i cynamonem   Dzień drugi : Śniadanie:  kanapki z pastą z ciecierzycy II Śniadanie:  sałatka z winogronem i ciecierzycą, z poprzedniego dnia Obiad:  orzechowy makaron z brokułem, z poprzedniego dnia Kolacja: tortille (naleśniki z obiadu) gryczane z kurczakiem, banan   Tego dnia przygotowałam więcej naleśników(...)pastą z ciecierzycy, z poprzedniego dnia II Śniadanie:  czekoladowy deser na bazie awokado z mandarynkami Obiad:  naleśniki gryczane z prażonymi jabłkami – do prażonych jabłek użyłam soku, który wycisnęłam z 5 pomarańczy Kolacja:   tortille z poprzedniego dnia   Dzień czwarty : Śniadanie:  owsianka z bananem i masłem orzechowym II Śniadanie:  koktajl Obiad:  naleśniki z poprzedniego

Powiedz dietom nie
Tarta podwójnie czekoladowa z cytrynowym mascarpone i owocami 466

będzie można go rozwałkować, wystarczy je zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i równomiernie ugnieść w formie). Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Serek mascarpone ubijamy z cukrem i sokiem z cytryny. Czekoladę mleczną ścieramy na tarce z grubymi oczkami i łączymy delikatnie z kremem. Na wystudzone ciasto wykładamy krem, wyrównujemy. Na kremie w dowolny sposób układamy owoce. Białą czekoladę(...)przy pomocy łyżeczki tworzymy z niej esy floresy na naszej tarcie (Jeśli białą czekolada jest zbyt gęsta można dodać do niej łyżkę oleju o neutralnym smaku - rzepakowego, z pestek winogron). Gotową tartę wkładamy na 30 min do lodówki, żeby czekolada zastygła.  Smacznego

DefinicjaSmaku
Kraina oliwą,winem i miodem płynąca - kilka wspomnień z kreteńskich wakacji 274

czosnkiem, świeżym ogórkiem i oliwą fava - pasta z żółtego grochu ze smażoną cebulką, oliwą i cytryną, szczególnie popularna na wyspie Santorini dolmades - ryż z mięsem jagnięcym zawijany w liście winogron (coś jak polskie gołąbki). Danie główne też dostaniemy, jednak nie należy się spodziewać zbytniego entuzjazmu ze strony kucharza, że w największy gorąc musi się wziąć do pracy. Dopiero wieczorem, kiedy(...)musakę - zapiekankę z ziemniaków, bakłażanów i mielonego mięsa pod beszamelem zupę rybną pieczoną lub grillowaną doradę, krewetki, kalmary i inne owoce morza souvlaki - szaszłyki z wieprzowiny lub drobiu skropione sokiem z cytryny gyros - mięso wieprzowe, baranie, drobiowe opiekane na wielkim ruszcie, a następnie ścinane na małe kawałki. Moim zdaniem kuchnia grecka, a szczególnie kreteńska nie mają sobie równych. Wysoka jakość

W kuchni Katie
Dressing bazyliowy, czosnkowy, ostro-słodki czy słodko-ostry? -sposób na nudną sałatę :) 186

urozmaicają mi smak często przyżądzanej przeze mnie bruschetty czy caprese. Dressing 1 ostro-słodki: Oliwa z pestek winogron Ocet winny Musztarda stołowa Bazylia Suszone pomidory (przyprawa) Cukier brązowy Ostra papryka Zaczynam od wlania oliwy, nastepnie dolewa trochę octu oraz dodaje 2 łyżeczki musztardy(...)ostro-słodki smak :) Dressing 2 czosnkowy: Oliwa z oliwek Bazylia Oregano Ząbek czosnku Sól Himalajska Łyżka stołowa soku z cytryny Oliwę mieszam z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodaję sok z cytryny. Na końcu dadaj

Pause Gotowanie!
Nalewka winogronowa 223

Składniki – porcja na 1 l nalewki: 1 kg ciemnych winogron, 700 ml spirytusu, 300 ml przegotowanej wystudzonej wody, 0,5 kg cukru. Krok 1 Umyte i posortowane owoce przekładamy do słoja delikatnie je rozgniatając. Spirytus mieszamy z wodą i zalewamy tym owoce. Słój zakręcamy i odstawiamy na 6 tygodni w ciepłym miejscu. Krok 2 Nalewkę zlewamy do butelek(...)innego słoja, a owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na miesiąc. Codziennie mieszamy słojem, żeby cukier się rozpuścił. Krok 3 Odcedzamy owoce, sok łączymy z wcześniej zlanym płynem i dokładnie mieszamy. Krok 4 Rozlewamy nalewkę do butelek i odstawiamy do chłodnego i ciemnego miejsca na 3 miesiące. Smacznego   function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined

Coś bym zjadła
Łosoś teriyaki z kaszą jaglaną i podsmażaną sałatą rzymską 231

kawałem świeżego imbiru 1 łyżka miodu sok z 1/2 cytryny 1 mała sałata rzymska Sposób przygotowania: Łososia umyć i podzielić na kawałki odpowiedniej wielkości. Do sosu teriyaki dodać miód, sok z cytryny i drobno starty imbir. Dokładnie wymieszać i zalać nim rybę włożoną do naczynia, tak, by sos dokładnie ją pokrył. Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej(...)wodzie, po czym przelać wrzątkiem (dzięki temu nie będzie miała gorzkiego posmaku). Gotować do miękkości w bulionie. Pod koniec gotowania kaszy usmażyć rybę (robię to na oleju z pestek winogron, który jest prawie bezwonny). W tym celu wyjętego z marynaty łososia przełożyć skórą do góry na rozgrzany olej i smażyć mniej więcej 3 minuty.  Po tym czasie rybę odwrócić

W SMAK
Placki z cukinii ze świeżymi ziołami. 162

pęczka koperku, sól, pieprz, 2 łyżki oliwy jeśli pieczemy w piekarniku lub olej do smażenia na patelni   Przygotowanie: Cukinie zetrzeć na grubych oczkach tarki i delikatnie odsączyć z soku, który powstanie. Dodać jajko i dokładnie wymieszać, po czym dosypywać po łyżce mąki, cały czas mieszając. Czosnek i zieloną część zieloną dymki (liście) kroimy w cienkie plasterki(...)pokrojoną dymką. Wszystko połączyć razem i dokładnie wymieszać. Placki można smażyć w piekarniku lub na patelni. ⇒ do smażenia na patelni możemy użyć tłuszczu koksowego lub oleju np. z pestek winogron. Smażymy na wolnym ogniu aż z obu stron będą rumiane ok. 10 minut. ⇒ jeśli chcemy piec placki w piekarniku najlepiej dodać do ciasta oliwę lub olej, my dodajemy 3 łyżki

rozgotowana

Proponowane wyszukiwania