sok z winogron - 752 przepisów (strona:22/51)

DIETETYCZNA SAŁATKA Z KASZĄ KUSKUS 169

zimno. Zapraszam do gotowania :-)  Składniki:  250 g kaszy kuskus 400 ml bulionu warzywnego lub wody  ok. 5-6 łyżek soku z pomarańczy  2 łyżeczki musztardy  4-5 łyżek oleju z pestek winogron + 1 łyżka do smażenia  mały ogórek zielony, pół papryki czerwonej, 1 pomidor malinowy , ząbek czosnku, malutka cebula lub pół dużej, pęczek(...)przykryć i pozostawić aby napęczniała. Ogórka, pomidora,rzodkiewkę pokroić i dodać do napęczniałej i przestygniętej kaszy. Pestki uprażyć na suchej patelni, miętę posiekać dodać do pozostałych składników.  Sok pomarańczowy wymieszać z musztardą i olejem. Sos wymieszać z sałatką. Doprawić do smaku solą i pieprzem w razie potrzeby. Na wierzch pokroić jajko ( opcjonalnie). Jeść, jeść, jeść

pieprzny smaczek
Sałatka z wedzonym pstrągiem i pomarańczą 134

oliwek Dressing: 1 mały posiekany ząbek czosnku 1/4 łyżeczki grubej soli 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżka miodu 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego skórka starta z połowy pomarańczy 1/3 szklanki oliwy lub oleju z pestek winogron świeżo zmielony czarny pieprz Selera umyć, pokroić w kostkę, oliwki odsączyć z zalewy. Pomarańczę sparzyć, obrać ze skóry, wyfiletować. Pstrąga podzielić na kawałki

Czerwień i błękit
lodowa sałatka z owocami i fetą 173

obiadu lub jako dodatek do dań z grilla.  Składniki: kilka liści sałaty lodowej 1/2 czerwonej papryki kiść czerwonych winogron (najlepiej bezpestkowych) 1 niewielka pomarańcza 1/2 opakowania sera feta  łyżka orzeszków arachidowych (można pominąć) na sos: sok z połowy cytryny 4-5 łyżek oleju lub oliwy (użyłam oleju z awokado) 2  łyżeczki musztardy odrobina cukru sól pieprz Sałatę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Torcik z jeżynami i borówką 253

Rajski Ogród  BOGUCICE Składniki: Tortownica śr 24 cm 100 g okrągłych biszkoptów 400 ml śmietanki 30% 1 łyżka soku z cytryny 3 czubate łyżki cukru pudru 1 galaretka agrestowa 1 galaretka truskawkowa 20 dag jeżyn 15 dag borówki winogrona zielone Sposób przygotowania: Tortownicę wykładamy biszkopcikami.Można je lekko nasączyć ponczem -ale niekoniecznie. Między biszkopty kładziemy połówki winogrona. Galaretkę agrestową

Wanilia i Kardamon
Sok z ciemnych winogron 132

100g cukru na każdy kg owoców sokownik Sposób przygotowania: Na dno sokownika wlewamy wodę. W sicie umieszczamy umyte i obrane z ogonków owoce winogrona, przesypane warstwami z cukrem. Dusimy na wolnym ogniu, a powstały sok co jakiś czas zlewamy do słoików. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy 30 minut w (zimnym) piekarniku ustawionym na 120st

Kuchnia w czekoladzie
Wegański przepis na pierniczki 142

łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do pierników 1 ½ szklanki kremowego mleka kokosowego plus odrobina do posmarowania pierniczków 3 łyżki oleju kokosowego lub z pestek winogron 2 łyżki amaretto Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku pomarańczowego blanszowane migdały do ozdobienia Do dużej miski wsyp suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao oraz przyprawę do piernika. Do innego naczynia

Roślinna - blog wegański
Arbuz, mięta i feta z dressingiem miodowo - limonkowym 206

ogóle bez opamiętania :) SKŁADNIKI (4 porcje) 1/4 średniej wielkości arbuza 1 kostka fety kilka gałązek świeżej mięty świeżozmielony pieprz dressing 1 łyżeczka miodu sok z 1 limonki (lub cytryny) 1 łyżka oleju z pestek winogron SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Miąższ z arbuza pozbawiamy pestek i kroimy w niedużą kostkę. Fetę kroimy w kostkę nieco mniejszą niż arbuza i delikatnie mieszamy. Wszystkie składniki

DefinicjaSmaku
Przepisy z wyciskarki - placki z marchewki i sok z truskawkami 127

zachorowania na nowotwory, choroby serca czy oczu. Wszystkie składniki zawarte w tym prostym soku dostarczą energii i wzmocnią nasz organizm. Składniki (na 2 szklaneczki soku): - 4 sztuki kiwi, - ok 20 dużych truskawek, - ok 20 dużych winogron fioletowych (najlepiej bezpestkowych – inaczej trzeba wyjąć z nich pestki). Wykonanie: Używając wyciskarki SANA z nakładką o najdrobniejszych sitach, wycisnąć owoce powoli, wkładając pojedynczo

Co na wege obiad?
Kaczka duszona z jabłkami! 176

wino, ja używam różnych: różowego lekko musującego, białego wytrawnego, cydru i wina z polskich winogron lekko różowego. Do kaczki też warto dodać dodatki w postaci miodu, czy octu. Macie jakieś swoje patenty na przygotowanie kaczki? Zapraszam! SKŁADNIKI: - 2 udka kaczki wiejskiej - 2- 3 jabłka kwaskowate - sok z 1/2 cytryny - sok z 1/2 pomarańczy - listki świeżego rozmarynu - 2 łyżki oliwy(...)jest niepowtarzalna!) - łyżeczka octu - wino z polskich winogron lekko musujące WYKONANIE: Kaczkę natrzyj przyprawą i oliwą z oliwek. Skórę kaczki natnij wzdłuż, ale tak aby nie uszkodzić mięsa. Kaczkę smażymy na gorącej patelni skórą do dna. Na złoty kolor, obracamy na drugą stronę.  Dodajemy pokrojone w ósemki jabłka i rozmaryn. Dodajemy sok z cytryny, pomarańczy i wino, redukujemy

SMYKWKUCHNI
Kremowa sałatka grecka z kurczakiem 151

filety z kurczaka 2 szklanki mocnego bulionu 300 g szparagów zielonych 300 g winogron ciemnych bezpestkowych 40 g płatków migdałów 2 duże cebule dymki 50 g szpinaku świeżego Sos 250 g jogurtu greckiego 2 łyżki mleka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka świeżego koperku pieprz czarny sól Instructions Filety z kurczaka kroimy(...)Gotowe odcedzamy i szybko umieszczamy w wodzie z lodem, by nie utraciły swojego koloru. Do kurczaka dodajemy umyte winogrona, pokrojone na większe kawałki szparagi, szpinak i posiekany szczypiorek razem z cebulką. Sos Do jogurtu greckiego dodajemy mleko, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, posiekany koper i pozostałe składniki. Mieszamy dokładnie. Gotowy sos dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy

Wędrówki po kuchni
Placki z cukini 164

Składniki: cukinia (1 szt.) mąka kukurydziana (5 łyżek) mąka ziemniaczana (1 łyżka) sok z cytryny (1 łyżeczka) kozieradka (1/2 łyżeczki) kurkuma (1 łyżeczka) sól tłuszcz do smażenia (ja użyłam olej z pestek winogron) Czas przygotowania: 30 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Cukinię myjemy i nieobraną trzemy na średnich oczkach tarki.  Dodajemy mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą, przyprawy oraz

Weganka gotuje
Puszyste gofry 169

łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 2 ½ szklanki mleka ryżowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego 2 łyżki rumu (opcjonalnie) 1/3 rozpuszczonej wegańskiej margaryny lub neutralnego w smaku oleju, np. ryżowego lub z pestek winogron  plus odrobina tłuszczu do gofrownicy Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. W osobnej misce wymieszaj

Roślinna - blog wegański
Proste ciasto z brzoskwiniami 177

naszła mnie ochota. Gdy Was dopadnie ochota na słodkie małe co nie co pamiętajcie, że możecie użyć ulubionych dowolnych owoców (na podana blachę wystarczy 350 g truskawek, malin, winogron, itp.), do ciasta dodać kakao lub zapach (?;), ciasto będzie nieco zmodyfikowane, ale równie pyszne! Jak zawsze zresztą! Wspaniałe, ciepłe, posypane delikatnie cukrem pudrem. Idealne na weekend lub domową, szybką słodkość(...)łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka cukru (lub 1/2 szkl. cukru kryształu + 1/2 szkl. cukru trzcinowego) 1 szklanka maślanki 2 jaja sok i skórka starta z całej cytryny, dobrze wyszorowanej i sparzonej 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron (ok. 120 g) kilka połówek brzoskwiń z zalewy dodatkowo: papier do pieczenia Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka

Zasmakuj Kuchni
Hummus z pieczarkami 122

HUMMUS Z PIECZARKAMI Składniki na hummus z pieczarkami: 1 szkl ciecierzycy z puszki lub ugotowanej 150g pieczarek olej sok z połowy cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka pasty tahini sól 2 łyżki oleju o delikatnym smaku np. z pestek winogron zimna woda Jak zrobić na humus z pieczarkami: Ciecierzycę odsączamy. Do blendera wkładamy ugotowaną ciecierzycę, dodajemy tahini, przyciśnięty przez praskę

Dorota Smakuje

Proponowane wyszukiwania