dzieciakami. Kasza jaglana dodaje mnóstwo energii. I jak na królową kasz przystało :rządzi! Składniki (ile chcecie) ugotowana na sypko ekologiczna kasza jaglana orzechy laskowe śliwka suszona ekologiczna sok malinowy ekologiczny mąka owsiana winogrona mango suszona żurawina szczypta soli olej kokosowy extra virgin Ugotuj kaszę jaglana na sypko. Na dużej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju kokosowego. Wsyp kaszę, dodaj łyżkę mąki(...)orzechy laskowe na piasek, dodaj do kaszy. Wrzuć pokrojone w kawałki owoce i lekko je podgrzej. Na koniec dodaj pokrojoną w kawałki śliwkę oraz żurawinę. Przełóż na talerze. Polej sokiem malinowym! Śniadanie gotowe! Dużo radości ! Dużo energii! Dużo siły
Z Kuchni Do KuchniSkładniki : połowa małej sałaty lodowej mały świeży seler 1 jabłko garść winogron ciemnych i jasnych 2-3 łyżki pokruszonych orzechów włoskich majonez połączony ze śmietaną sok(...)cytryny Przygotowanie : Obranego selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach Jabłko obrać (można nie obierać ) i pokroić w kosteczkę, wymieszać z selerem i skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały Umyte winogrona przekroić na pół, dodać do selera i jabłka, wymieszać Dodać porwaną dość drobno sałatę, posypać orzechami Dodać majonez połączony ze śmietaną i dokładnie wymieszać
Proste Potrawysmaków ) garść świeżego szpinaku banan garść winogron pół brzoskwini - do blendera ii.. do dna!!! ;)) Jest wiele możliwości połączenia składników. BAZA - wyciśnięty sok (jabłko, pomarańcz), mleko (kokosowe, ryżowe), jogurt, woda OWOC - kiwi, winogrono, maliny, truskawki, banan, jabłko, mango, gruszka, jagody, brzoskwinie, ananas GARŚĆ ZIELONEGO WARZYWA - szpinak, sałata, ogórek pietruszka, seler naciowy OPCJONALNIE - miód, siemię lniane, cynamon
BezglutenowaIzabelabułka 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 szklanka soku winogronowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 8 pomidorków koktajlowych 600 ml bulionu drobiowego figi w syropie winogron zielony i fioletowy, po kiści 8 łyżek oliwy Sos winegret : 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki octu winnego 1 mały ząbek czosnku roztarty z solą 1 łyżka oliwy Przygotowanie Z sera uformowałem kulki , panierowałem(...)opłukaniu porwałem na kawałki. Wszystkie składniki sosu winegret zmieszałem w słoiku, aby utworzyła się emulsja. Mąkę rozprowadziłem odrobiną soku winogronowego. Resztę soku zagotowałem z bulionem i tymiankiem, wlałem mąkę. Zagotowałem, ciągle mieszając. Dodałem pokrojone na pół winogrona po wypestkowaniu. Owczy ser usmażyłem na oliwie na złoty kolor. Sałatę wymieszałem z sosem winegret, obłożyłem krążkami sera. Polałem sosem winogronowym, udekorowałem figami
R'n'G Kitchenróży z jednej główki (róża musi być prawdziwa, pachnąca, prosto z ogródka) 5 główek kwiatków bratków garść sałaty roszponki garść sałaty radicchio (czerwona) 10 malin 10 winogron czerwonych pieprz i olej rzepakowy sok z jednej cytryny Łososia skrapiam sokiem z cytryny, doprawiam pieprzem, dokładnie natłuszczam olejem rzepakowym i smażę na patelni grillowej przez kilka minut z każdej strony. Sałaty układam
Gotowanie i blogowaniekurczak przyrządzany jest na wiele sposobów. Tradycyjnym daniem jest kurczak marynowany i pieczony w mleku z bardzo dużą ilością czosnku.Kurczak w wersji fusion (nie tradycyjny) - w sosie sojowym z sokiem granatu Tradycyjny kurczak czosnkowy - marynowany i pieczony w mlekuCielęcina – na jednym zdjęciu w śmietanowym sosie z pieczarkami, posypana papryką, na drugim pieczona w folii z mnóstwem kolendry(...)następnie oblepione gęstą zawiesiną z winogron, mąki i cukru. Następnie czurczchele są suszone. Najlepsze były te świeżutkie, krótko suszone. Czurczchele możemy kupić w różnych wariantach (np. z winogron białych, ciemnych, z dodatkiem soku z granatu, czy bezcurkową). Oprócz czurczcheli na deser jada się przede wszystkim świeże i suszone owoce oraz orzechy. Popularna jest też baklava.Produkcja czurczcheliStragan z czurczchelami. Wiele smaków
Poezja smakuklik a tą podpatrzyłam tu ok. 600g filetu z piersi kurczaka 1 op selera naciowego 400g różowego winogrona garść orzechów włoskich 2 łyżki przyprawy do gyrosa 2 łyżki oleju sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku Filet pokroić w niedużą kostkę,oprószyć przyprawą do gyrosa i usmażyć(...)oleju. Pozostawić do wystygnięcia. Seler naciowy pokroić w kosteczkę,. Kulki winogrona podzielić na ćwiartki i usunąć pestki. W misce wymieszać razem usmażone mięso,seler,winogrono i orzechy. Majonez wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny,przyprawić solą i pieprzem. Sos połączyć z resztą składników. Sałatkę schłodzić w lodówce
Kolorowa kuchnia Elkisię na stole. Sałatka z ananasem i winogronami Czas przygotowania: 20 minut Składniki 3 łodygi selera naciowego 1 mały ananas 300 g ciemnych winogron 1/2 granata 1 łyżeczka curry 2 łyżki majonezu 1 łyżka naturalnego jogurtu sok 1/2 cytryny sól Wykonanie: Ananasa obieramy i kroimy w kostkę. Łodygi selera kroimy w cienkie plasterki, winogrona kroimy na pół i wyjmujemy
Kulinarne przygody Gatitylodówce przed podaniem, jest moją ulubioną przekąską w upalne dni. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 4 świeże ogórki pęczek koperku 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z pestek winogron sól pieprz Wykonanie: Ogórki obieramy i kroimy w kosteczkę, polewamy oliwą i sokiem z cytryny, mieszamy z ugotowaną i wystudzoną quinoą oraz posiekanym koperkiem, przyprawiamy pieprzem
Quinoa Raz!łyżeczka żelatyny 500 ml śmietany 36% 2 galaretki cytrynowe ponadto: 50 g mrożonych jagód kilka podłużnych biszkoptów 50 g czekolady owoce do dekoracji: borówki,truskawki,jasne winogrona do nasączenia: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki wody Miseczkę (śr.14 cm) wyłożyć folią spożywczą. Galaretkę jagodową i żelatynę rozpuścić w 250 ml wrzątku, wymieszać z mrożonymi jagodami,przelać do przygotowanej
Kolorowa kuchnia Elkicukier waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki pszennej Sałatka owocowa: 1 kiwi 1 banan 1 jabłko ze skórką 1 gruszka ze skórką 1 garść winogron 2 mandarynki 1 łyżka soku z cytryny Budyń: Odlać pół szkl. mleka i rozprowadzić w nim obie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać
Posadzone i zjedzoneliści sałaty lodowej klik , klik lub klik duża garść szpinaku baby 2 pomidory garść kiełków pikantnej rzodkiewki garść kiełków lucerny SOS: 2 łyżki oliwy z pestek winogron 1- 1,5 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu sól ziołowa świeżo zmielony pieprz suszona bazylia WYKONANIE: Szpinak i sałatę opłukać, dobrze osączyć (robię to w wirówce do sałaty). Sałatę podrzeć
Kuchenne zapiski Edytyświeżych drożdży 1 szklanka mleka 3 żółtka (w temperaturze pokojowej) 1 jajko (w temperaturze pokojowej) 50 g cukru 3 łyżki oleju (słonecznikowego, rzepakowego lub z pestek winogron) 1 łyżka wódki/spirytusu sok z połowy cytryny Lukier: ok. 2 szklanki cukru pudru ok. 8-10 łyżek gorącej wody Dodatkowo: olej lub smalec do smażenia Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sito do dużej
MyCookBook.plSkładniki: kawałek świeżego Łososia mała czerwona cebula szczypiorek odrobina imbiru 3-4 łyżki oleju z oliwek lub winogron kilkanaście kaparów kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie: Łososia schłodzić, następnie pokroić w drobną kostkę.. Koniecznie ostrym nożem, żeby go nie zmaltretować :-) Dodać posiekaną cebulę, szczypiorek. Imbir zetrzeć na tarce, wmieszać do Łososia z posiekanymi kaparami. Przyprawić do smaku świeżo
Gaździnka warzyprzypalił, bo będzie gorzki. Ja użyłam go bez prażenia, gdyż podczas pieczenia i tak się podpiecze. 6. Petimezi to szlachetny, fruktozowy słodzik z Krety, wytwarzany ze skoncentrowanego soku winogronowego, pozyskiwanego ze świeżych winogron. Można go kupić w sklepie internetowym. Można zastąpić miodem lub melasą. Na tureckie bajgle – Simit wykorzystałam przepis Doroty z Moich Wypieków oraz oryginał – Magdy
mojewypiekiinietylko