smażony ryz - 2146 przepisów (strona:36/144)

Kotlety z indyka w kokosowej panierce 160

indyka solimy i posypujemy  pieprzem z obu stron. Następnie maczamy w jajku i panierce, następnie ponownie w jajku i panierce. Smażymy kotlety na rozgrzanej patelni uważając by panierka się nie przypaliła. Gotowe kotlety podajemy z ziemniakami lub ryżem

Kolizje Smaków
Kąski z kurczaka w cieście kokosowym 238

pierś dodajemy do ciasta i całość mieszamy, tak aby ciasto pokryło kurczaka. Olej nagrzewamy do 160C i łyżką nakładamy kawałki kurczaka. Smażymy na rumiano z każdej strony. Po wyciągnięciu z oleju osuszamy kąski na ręczniku papierowym. Podajemy z ryżem lub ulubionym dipem

Emcia Pichci
Gotowany kurczak w pikantnym sosie 369

cebulę i czosnek uważają by się nie przypaliły. Włożyć na patelnię koło cebuli i obsmażyć. Dorzucić paprykę, pomidora , zioła, przyprawy. Smażyć mieszając kilka minut. Wlać bulion, włożyć koncentrat pomidorowy, wsypać cukier  i gotować 10 minut. Podawać z ryżem lub makaronem posypanego usiekaną natką pietruszki ( lub kolendry). *Podzielić bulion na porcje- do sosu, na galaretkę, wywar na zupę ( Imbirowy rosół

Buniabaje w kuchni
Ryż po meksykańsku 171

Wykonanie Cebulę drobno posiekać, parówki pokroić w kostkę. Wrzucić razem na rozgrzany olej, smażyć prze 5 minut. Dodać kukurydzę i fasolę  wraz z zalewą i dusić pod przykryciem. Dodać koncentrat do uzyskania odpowiedniego koloru. Pod koniec dodać sól, chili i pieprz ziołowy. Potrawę podawać z ryżem ugotowanym na sypko Uwaga – sprawdzona rada

Świat Smaku
Filet kurczaka z warzywami w sosie z ryżem lub makaronem 285

Filet z kurczaka myjemy, okrajamy z błonek i tłuszczu, kroimy w kostkę Następnie wraz z cukinią i brokułem smażymy na kilku kroplach oleju przyprawiając curry, chilli, mieszanką do gyrosa lub innymi przyprawami wg uznania. W między czasie gotujemy makaron / ryż. Gdy kurczak będzie usmażony, a warzywa miękkie, na patelnie dodajemy kilka łyżek śmietany, tak by pokryły wszystkie składniki

Taste Of My Day
Kurczak Gong Bao 宮保雞 136

ząbki czosnku - 2 cm imbiru (dałam mielony – 2 łyżeczki) - ¾ szklanki orzeszków ziemnych niesolonych - 2 ostre papryczki chilli - 1,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu syczuańskiego - olej arachidowy do smażenia Marynata do kurczaka: - 2 łyżki jasnego sosu sojowego - 1 łyżka wina ryżowego (lub octu ryżowego) - ½ łyżeczki soli morskiej - 1 łyżka wody - 1 łyżka mąki ziemniaczanej (dałam kukurydzianą) Sos: - 1 łyżka ciemnego(...)mieszamy do chwili, aż zgęstnieje i pokryje składniki potrawy. Odstawiamy, posypujemy posiekaną dymką i szczypiorkiem. Podajemy z ryżem. Kurczak Gong Bao - sekretem tego dania jest niezwykła kruchość i soczystość mięsa uzyskana dzięki marynacie (obowiązkowy dodatek mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej) oraz szybkiemu smażeniu w woku, w bardzo wysokiej temperaturze. Chrupkość potrawy zachowamy przygotowując jednorazowo nie więcej, jak 2 – 3 porcje

mojewypiekiinietylko
Kurczak pieczony w panierce 117

Od dłuższego czasu staram się unikać smażenia mięsa w panierce, dlatego dzisiaj chciałam zaproponować kurczaka pieczonego w panierce. Danie bardzo proste, smaczne, a co najważniejsze, nie

kuchnia doski
Ryż po marokańsku 1425

cząstki, morele pokroić na nieduże kawałki. Do gotującej się wody wrzucić ryż, ponownie doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień do minimum i gotować, nie mieszając, przez 12 minut. Po tym czasie do garnka wrzucić kalafior, a następnie suszone owoce (nadal nie mieszać zawartości), kontynuować gotowanie, aż ryż wchłonie cały płyn (około 10 – 13 minut). Cebulę pokroić(...)Dodać paprykę oraz czosnek i kontynuować smażenie przez dalszych 6 – 7 minut, aż papryka zmięknie, ale pozostanie jeszcze jędrna (jeśli jest taka potrzeba, w trakcie smażenia dodać odrobinę wody). Dodać przyprawy, koncentrat i harrisę (jeśli jest używana), podsmażyć całość przez 1 – 2 minuty, w razie potrzeby dodając 2 – 3 łyżki wody. Dodać ugotowany ryż oraz ciecierzycę – całość dokładnie wymieszać

Even Better Food
TOFU PO KOREAŃSKU 138

Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i suszonym czosnkiem.  Przed samym smażeniem obtaczamy w mące ziemniaczanej/kukurydzianej lub pszennej Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek na cienkie plasterki. W miseczce łączymy wszystkie składniki sosu. Na patelni o wysokich rantach rozgrzewamy olej. Wkładamy opanierowane tofu i smażymy po 1 minucie z każdej strony, aż przyrumieni się i będzie chrupiące. Odkładamy na talerz(...)czosnek (można dodać więcej oleju, jeśli jest taka potrzeba). Smażymy na średnim ogniu, przez 3 minuty, często mieszając, aż cebula zmięknie. Uważamy, aby nie przypalić czosnku. Wlewamy składniki sosu i zagotowujemy. Dodajemy obsmażone tofu i dusimy 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając.  Podajemy z ugotowanym ryżem. Posypujemy szczypiorkiem i prażonym sezamem

cool and minty
Paella kalafiorowa z indykiem 192

indyk w duecie tworzą bardzo smakowite zestawienie, a do tego oczywiście pyszny ryż jaśminowy Risana . Sezon kalafiorowy trwa więc nie może zabraknąć warzywnych dodatków. Składniki dla 4-6 osób: 1/2 kg mięsa z indyka, medaliony lub filet 10 dag kiełbasy chorizo 2 torebki ryżu jaśminowego Risana 3/4 główki kalafiora pęczek szczypiorku 1 mała czerwona papryka 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego(...)chorizo pokrojona w cienkie plastry oraz paprykę pokrojona w kostkę, mieszamy i chwile razem smażymy. Następnie podlewamy wszystko bulionem i koncentratem pomidorowym, dodajemy pokrojony kalafior. Łączymy z przyprawami i dusimy wszystko razem przez ok. 15-20 minut.  3. Pod koniec duszenia dodajemy wcześniej przygotowany ryż, dusimy jeszcze 5 minut, łączymy ze świeżym szczypiorkiem i podajemy. Przepis powstał przy

Apetyczna babeczka
Zupa pomidorowo-paprykowa z dzikim ryżem 118

. Moją ulubioną zupą jest właśnie kremowa zupa pomidorowo-paprykowa. Smakuje doskonale z ryżem, makaronem ale też bez dodatków. Do przygotowania tej zupy potrzebujemy:bulion warzywny (około 2 litry)2 puszki pomidorów1 czerwona paprykacebula2 ząbki czosnkusólpieprzugotowana marchewka (może być z bulionu)oliwa z oliwekNa oliwie smażymy cebulę i czosnek oraz paprykę. Gdy warzywa są usmażone dodajemy pomidory z puszki(...)smażymy aż zredukuje się płyn z pomidorów. Następnie miksujemy warzywa blenderem razem z ugotowaną marchewką. Powstałą masę dodajemy do wcześniej ugotowanego bulionu, przyprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie papryką chili i cukrem. Podajemy z ryżem, makaronem lub grzankami

Smakowity Blog Kulinarny
Risotto z małżami, pomidorkami i parmezanem 105

natki pietruszki - łyżka masła - sól, pieprz - oliwa z oliwek (do smażenia) Zaczynamy do przygotowania owoców morza. Małże rozmrozić, opłukać pod bieżącą wodą, wrzucić do garnka, zalać wodą i zagotować z dodatkiem soli. Gotować przez około 10-15 min, po czym odcedzić małże zostawiając wywar. Będzie nam potrzeby do przygotowania ryżu. Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek(...)powinny za to puścić sok, który wydobywa ich aromat.  Następnie do warzyw dodać ugotowane wcześniej małże.  Podsmażać aż wszystkie składniki się połączą a następnie na patelnię wsypać ryż. Po około 2 minutach zalać go białym winem i czekać aż wsiąknie delikatnie mieszając. Gdy wino się zredukuje, zaczynamy wlewać wywar, który otrzymaliśmy po gotowaniu owoców morza. Wlewamy

Zgrabne Gotowanie
Kurczak curry z jogurtem 342

cytryny lub limonki olej do smażeniaKurczak curry z jogurtem, to połączenie intensywnych smaków wschodu z niesamowitą kompozycją kolorystyczną. Serdecznie polecam to danie. Szczególnie ciekawie smakuje podane z białym ryżem.Podudzia dokładnie umyć i oczyścić z kości. Pokroić w dużą kostkę o krawędziach około 2 cm. W moździerzu skruszyć ziarna kolendry. Kurczaka zamarynować w przyprawie do złocistego kurczaka, kolendrze oraz jogurcie(...)godziny.Warzywa obrać a następnie marchewki pokroić w cienkie paski, szalotkę w piórka, a czosnek posiekać.Na teflonowej patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć szalotkę, czosnek i marchewkę. Dodać curry i smażyć jeszcze chwilę do momentu, kiedy przyprawa odda cały aromat. Warzywa zdjąć z patelni i odstawić.Następnie na tej samej patelni usmażyć kawałki mięsa przez 3-4 minuty z każdej strony

Świat Domowej Kuchni
Pomidorowa z prawdziwych pomidorów 225

ćwiartki. 3. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać pomidory i smażyć aż się rozpadną. Lekko doprawić solą i pieprzem. Zmixować pomidory z jedną ugotowaną marchewką. 4. Przecier przelać do wywaru z warzyw i doprawić do smaku sola i pieprzem. 5. Podawać z ryżem lub makaronem ale koniecznie posypać koperkiem. Dla chętnych - łyżka śmietany. P.S. Zanim zabrałam się

Matka Żywicielka
Bezmięsne ryżowo-owsiane kotleciki z rzodkiewką. Lekkie i syte, bez dodatku jajka. 174

około 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia ** * jeśli nie możemy spożywać mleka można je ewentualnie zamienić na wodę ** Kotleciki można smażyć na minimalnej ilości tłuszczu. Ilość tłuszczu zależy od rodzaju i wielkości użytej patelni. Ja standardowo smażę na małej patelni około 4-5 kotlecików (jednorazowo). Przy pierwszym smażeniu daję około 1/2 łyżki oliwy z oliwek, przy następnym(...)płyn. W lekko osolonej wodzie gotujemy ryż (! ważne, aby go nie rozgotować, najlepiej skrócić czas gotowania o około minutę niż ten podany przez producenta). Ugotowany ryż odkładamy do przestudzenia. Do napęczniałych płatków dodajemy starte na grubych oczkach rzodkiewki, posiekaną zieloną pietruszkę, drobno pocięty por. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ryż, znów mieszamy. Na koniec całość dobrze

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania