Arabskie mnezele z cukinii, soczewica po egipsku + ryż jaśminowy Składniki: - 100g ryżu jaśminowego - 1 łyżeczka garam masali - 35g zielonej soczewicy(...)chili na oliwie - Połowę przełożyć do soczewicy, pozostałą część zostawić w garnku - Do czosnku i chili dodać cukinię i cebulę, chwilę smażyć, mieszając - Dodać pomidory i przyprawy, podlać odrobiną wody, dusić pod przykryciem przez 8 minut - Ryż wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut - Do soczewicy dodać przyprawy, wymieszać, dusić przez minutę - Na talerz wyłożyć ryż
Wegańska kuchnia orientalnapatelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy.Następnie wrzucamy na to krewetki (rozmrożone i odciśnięte z wody ręcznikiem papierowym). Smażymy przez około 3 minuty. Doprawiamy solą, wyciśniętym sokiem z cytryny, dodajemy natkę i od razu podajemy na talerz. Moja propozycja to podanie z brokułem na kaszy kuskus lub na ryżu, ale można tutaj włączyć swoją wyobraźnię
Anielska Kuchnia Aniryżem arborio i słodkimi pomidorkami koktajlowymi królował na moim stole. Danie jest pyszne dzięki śmietance. 1 cebula 1 por (biała część) 300 g filetu z kurczaka Przyprawa do kurczaka 2 łyżki sezamu 200 g brokuła Kilka mini marchewek 0,5 szklanki ryżu arborio do risotto 1,5 szklanki wody Sól Pieprz 250 ml śmietanki 18% (płynnej) Oliwa do smażenia Natka(...)pieczarek. Całość dusimy na wolnym ogniu. Brokuła oraz marchewki gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy na durszlaku. W osobnym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wsypujemy ryż, podsmażamy około 7 minut. Po tym czasie podlewamy wodą i dusimy ok. 15 minut, często mieszamy. Ryż wchłonie całą wodę. Do kurczaka wlewamy płynną śmietankę, przekładamy brokuł z marchewkami
VioletoweKucharzeniewody 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie : Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę do smażenia i zeszklić na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę, razem z czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dodać ryz i przesmażyć go do czasu aż również bezie szklisty (półprzejrzysty). W międzyczasie przygotować papryki - delikatnie odciąć wierzchołek(...)strony ogonka, wyciągnąć gniazdo nasienne, wysypać pestki i oderwać białe błonki. Wszystko bardzo delikatnie, aby nie uszkodzić papryk. Do przesmażonego ryżu dodać mięso, rozdrobnić je i smażyć aż zbrązowieje. Następnie dodać rodzynki, orzeszki pinii, pokruszoną miętę (najlepiej rozetrzeć ją na dłoni), sól, pieprz, cukier, cynamon i kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszać, podlać niewielką ilością wody i dusić przez kilkanaście minut
Codzienne Gotowaniekotlety mielone ( pulpety, klopsiki ) robicie w ilościach hurtowych . Ja w każdym razie tak robię . Jak już mam, zmielone mięso to smażę ( duszę, gotuję) z całości. Część podaję na obiad, a resztę dzielę na porcje i mrożę. Mrożę też nadmiar ryżu - jest doskonały potem do zup, farszu , jako dodatek do II Dania. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniminut. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę razem z mięskiem, doprawiamy i smażymy aż wszystko się przyrumieni. Następnie wrzucamy ulubioną mieszankę warzyw na patelnię i duśmy pod przykryciem ok. 10 minut. Możemy dolać troszkę wody na patelnię. Gdy ryż już jest gotowy, rozrywamy woreczek i wsypujemy go na patelnię żeby nam się ładnie wszystko wymieszało. Trzymamy
Emcia Pichcicoś innego. Pisałam już, że do tego świetnie smakuje? Nie? A to przecież najważniejsze:) 10 podudzi z kurczaka 4 woreczki ryżu 3-4 cebule 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól, pieprz 2 łyżki oleju do smażenia Składniki na zalewę: 1200 ml wrzącej wody 2 łyżki masła (ok. 70g) 6 łyżek pikantnego ketchupu (dałam łagodny, bo taki wolimy) 2 łyżeczki(...)solą oraz pieprzem. Dokładnie nacieramy każdą pałkę, by równomiernie rozprowadzić przyprawy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka z każdej strony na rumiano. Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy surowy ryż. Układamy na nim cebulę pokrojoną w piórka, a następnie podsmażone pałki kurczaka. W osobnym naczyniu łączymy ze sobą składniki zalewy, a więc wrzącą wodę, masło, ketchup oraz przyprawy. Mieszamy
Smaki Na Talerzudomu, a za to dużo ryżu postanowiłam zrobić zapiekankę z ryżu. Efekt? Powstała na prawdę bardzo dobra a zarazem zdrowa, i treściwa zapiekanka. Parę składników starczyło aby powstało pyszne danie. Jeśli jesteś miłośnikiem ryżu to danie na pewno Ci się spodoba. Zapraszam Przepis: (dla 4 osób) Składniki: 200 g ryż basmati 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)wody 60 g koncentratu pomidorowego 100 g zielonej soczewicy zioła prowansalskie, sól, pieprz, chili, Wykonanie : 1. Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. 2. Soczewicę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. 3. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na złoty kolor, dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, koncentrat i całość podsmażamy jeszcze przez 1 minutę. Zalewamy
Mój pomysł naProsta, zdrowa i przyjemna. Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami bulionu, pewnie będzie jeszcze smaczniejsza. Co do rodzaju ryżu, polecam parboiled, ciężko go rozgotować. Składniki: 1,5 l wody 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego pół białej części pora pół szklanki ryżu 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki(...)korzeń pietruszki kroimy w większą kostkę, por w półplasterki, seler w plasterki - to wszystko wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do zrumienienia. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie wodę, gotujemy pod przykryciem 10 minut (do miękkości warzyw). W międzyczasie gotujemy ryż al dente. Zupę zabielamy śmietaną, dodajemy ryż i natkę, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem
Kardamonovyplastry, doprawiamy papryką oraz pieprzem. Paprykę kroimy w słupki, cukinię w cienkie plasterki. Warzywa smażymy na odrobinie oleju - wrzucamy już na rozgrzaną patelnię, doprawiamy papryką, solą. Na osobnej patelni smażymy mięso do zrumienienia -solimy dopiero po odwróceniu polędwiczek na drugą stronę. Podajemy z ryżem. Smacznego
Moje-pitraszenieprzełóż mus do garnka , w którym się będzie całość smażyła bardzo wolno. Jak powidła śliwkowe np. Do smażonego musu, który należy mieszać, dodaj porządną dawkę daktyli, fig oraz śliwek. Przyprawy. Nie ukrywam, mnie bardzo pomógł robot. Smażył mi przez 6 godzin, mieszając nieustannie. Konfitura zgęstnieje, można postawić łyżeczkę! Genialna do ryżu, makaronu, tostów, placków, jabłeczników, szarlotek, tortów...do wyjadania prosto
Z Kuchni Do Kuchniwtedy do akcji wkroczył On - mój Mąż, Tata mojego Syna ;) W kilka minut przyrządził nam przepyszne danie. Oto przepis: Składniki (dla dwójki padniętych młodych ludzi): 1 torebka białego ryżu (my zużyliśmy pozostałości z poprzedniego obiadu dzięki czemu było szybciej) garść mrożonych warzyw typu mieszanka chińska 4 zamarynowane kotlety schabowe (przepis we wpisie z dnia 6 czerwca 2013 ) 1 łyżka masła(...)Przygotowanie: Warzywa przysmażamy przez chwilę na maśle czosnkowym. Masełko - też mężowej produkcji... ... a na masełku warzywa Dodajemy ugotowany na sypko ryż i skrapiamy sosem sojowym. ... ryzio ... na patelni ląduje ... i chlup go sosikiem sojowym Smażymy wszystko razem przez kilka minut, na małym ogniu. Równolegle na rozgrzanej patelni grillowej smażymy kotlety (bez tłuszczu). Też niezbyt długo, żeby nie wysuszać mięsa
Kuchnia po mojemułyżki czerwonej pasty curry 2 łyżki sosu sojowego ciemnego garść nasion (słonecznik + dynia) sól, pieprz, curry, papryka ostra, pieprz ziołowy Przygotowanie: Ryż mieszamy wg wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pastę curry i smażymy chwilę. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Mieszamy. Dodajemy umytą i pokrojoną cukinię, paprykę, marchewkę oraz mrożonkę (*można ją wcześniej ugotować). Zalewamy wodą
Kitchens Alphabetrazem z plasterkami czosnku. Kiedy filet jest rumiany dodajemy pokrojone suszone pomidory. Dodajemy pestki z dyni i na niewielkim ogniu smażymy ok. 5 minut.Kurczak jest gotowy.Przygotowanie zajmuje tyle czasu, ile gotuje się ryż lub pieką frytki.W tym samym czasie przygotowujemy sałatkę wielowarzywną w wersji z olejem oraz sos tzatziki.A sos tzatziki to:- 2 łyżki jogurtu
Maminek kulinarny