Zostawiamy wodę z moczenia, później wlejemy ją do woka. Wstawiamy do gotowania ryż - chodzi o to, żeby był gotowy w tym samym czasie, co reszta dania. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, w zależności od jego rodzaju. Do wody dodajemy sól i łyżeczkę kurkumy - nada ryżowi intensywną żółtą barwę (można pominąć). Po ugotowaniu nie przepłukujemy wodą, chodzi(...)smażymy na dużym ogniu, aż zbrązowieje. Dodajemy selera, marchew, czosnek i imbir, zmniejszamy nieco ogień i smażymy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Wlewamy sos sojowy i dodajemy cebulę, pora, papryczkę chilli i grzyby. Mieszamy, Dodajemy cukinię i paprykę i podlewamy wodą z grzybów. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Kolejność dodawania warzyw jest ważna - jedne smażą
Kuchnia od dwojgaNastępnie dokładamy pokrojone w kostkę pomidory. Dodajemy koncentratu pomidorowego. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, szczyptą cynamonu, gałka muszkatołową i ostrą papryką. Smażymy wszystkie składniki jeszcze 10 min. Na sam koniec dodajemy świeżo posiekana natkę pietruszki oraz ugotowany ryż.PRZYGOTOWANIE PAPRYKI:Ustawiamy piekarnik z temp. 180'CWcześniej przygotowaną paprykę ustawiamy w naczyniu żaroodpornym skropionym odrobiną oliwy. Faszerujemy naszą paprykę i wstawiamy
kulinarnyJałyżeczka kurkumy 2 łyżeczki soli lub wedle smaku + 1 łyżka do ryżu 1 łyżka pokrojonego świeżego tymianku 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki 200 g krewetek, obranych Ugotuj ryż na sypko w osolonej wodzie z dodatkiem laurowych liści . Gotowy ryż odparuj zdejmując pokrywkę z garnka. Ryż musi koniecznie odparować, bo inaczej z dania będzie paćka. Pokrój szynkę(...)krążki. Pokrój w cienkie słupki czosnek i paprykę, Rozgrzej olej i zrumień kiełbasę i szynkę. Dodaj wszystkie warzywa i przyprawy. Smaż przez 10 minut. Dodaj teraz pomidory, sól do smaku i wymieszaj. Gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj ryż, krewetki i wymieszaj lekko podgrzewając, aby danie było gorące. Nie gotuj długo, bo krewetki będą suche. The post Jambalaya
codojedzeniałyżki bulionu lub wody1 łyżka mąki rozmieszana z 2 łyżkami wody2 cebulki dymki (te od szczypiorków) Szczypta białego pieprzu Ugotować ryż. Na podgrzanym oleju podsmażyć lekko czosnek. Dodać pokrojony w cienkie paski filet z kurczaka i smażyć minutę lub dwie. Następnie dodać pędy bambusa i pokrojone w paski pieczarki. Wszystko razem energicznie wymieszać i dodawać kolejno sos sojowy(...)podlać wodą gdyby potrawa robiła się zbyt sucha. Dodać mąkę rozmieszaną z wodą, energicznie wymieszać i podsmażać jeszcze chwilkę. Na koniec dodać posiekaną dymkę i pieprz. Podawać z ugotowanym ryżem
Kulinarna rozmowałyżeczka cukru sól pieprz 2 torebki ryżu Przygotowanie: Filet z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w piórka. Paprykę myjemy, oczyszczamy ze środka i kroimy w kostkę. Fasolkę umieszczamy na sitku i ustawiamy na garnku z gotującym się ryżem. W ten sposób fasolka ugotuje się na parze(...)posiekany czosnek i pokrojoną cebulę. Smażymy ok. 1 minuty. Po tym czasie na patelnie wrzucamy kurczaka i smażymy ok. 2 minut. Następnie dodajemy paprykę i ugotowaną fasolkę i dalej smażymy. Całość zalewamy mlekiem kokosowym, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dusimy pod przykryciem przez jakieś 5-7 minut do odparowania sosu. Podajemy na talerzu z ryżem. Dajcie znać w komentarzach
Gotuj z Mąkąbiałe części pora- 3 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- sól morska- świeżo zmielony pieprz- olej arachidowy- natka pietruszkiDodatkowo:- ryż jaśminowy Obrane cebule przekroić na połówki i pokroić w dużą kostkę, wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć, aż się zeszkli i lekko zrumieni. Przełożyć do garnka (nie gotować, tylko przykrywać pokrywką, za każdym razem). Na tą samą patelnię(...)być jędrne) – również przełożyć do garnka. Na patelnię dolać oleju arachidowego i wrzucić 3 połamane liście laurowe, rozgniecione ziarna ziela angielskiego (ok. 8 szt.) oraz świeżo zmielony pieprz. Chwilę smażyć, aby uwolnić aromat, następnie dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę tamarillo oraz pomidory. Dołożyć pokrojone w półtalarki pory. Dusić na patelni do chwili, aż sos się zredukuje
mojewypiekiinietylkomasła klarowanego; – rozmrozić rybę w lodówce, może nawet na sicie; – odmrożoną rybę wyjętą z lodówki tuż przed smażeniem należy bardzo dobrze odcisnąć z wody i ułożyć dodatkowo na papierowym ręczniku. Ja tak zawsze postępuje i moje smażone filety są pysznie chrupiące z zewnątrz, miękkie i soczyste w środku i co najważniejsze, nie rozpadają się. Składniki: 8 mrożonych filetów(...)Gdyby zabrakło dodajcie, ja prawie zawsze robię „na oko” i wystarcza. Smażcie na rumiano z obu stron. Możecie trochę przykręcić gaz, tak żeby się smażyło na średnim ogniu. Z jednej strony smażcie dłużej, a gdy przekręcicie na drugi bok nieco krócej. Do tego ziemniaczki, ryż, kasza, surówka, buraczki, kapusta kiszona, plasterki cytrynki i obiad gotowy! A jaki
Zasmakuj Kuchnikukurydzę, znowu dusimy do miękkości wszystkich warzyw,doprawiamy (sól, pieprz, Maggie, wegeta czy co tam macie) Kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię, chwilę smażymy z każdej strony, Dorzucamy go do warzyw. Całość chwilkę dusimy. Podajemy z ryżem lub kaszą kuskus
Mamuśka wraca do formyWakacje nad morzem, wbrew pozorom nie kojarzą mi się z parawanami na plaży a ze smażoną rybą. Uwielbiam! W tym roku udało mi się wyrwać na jeden dzień do Gdańska i zakosztować pysznej rybki prosto z morza. Co prawda dzisiaj przygotowałam nowozelandzką mirunę ale i tak przypomina mi morze :-) Kupiłam mega duży filet za bardzo małe pieniądze. Miruna, jest chyba(...)kukurydzianych oliwa do smażenia sól,pieprz cytynowy Sposób przyrządzenia: Płatki zblenderować, jajko rozbić. Rybę opłukać, wysuszyć i z każdej strony oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. Rozgrzać oliwę. Każdy kawałek fileta zanurzyć w jajku, obtoczyć w płatkach i smażyć z każdej strony na złoty kolor. Podawać z frytkami, ziemniakami lub z ryżem. Smacznego
pieprzny smaczekkabaczka myjemy i kroimy w dużą kostkę. Nacieramy solą, dodajemy pieprz, paprykę i łyżeczkę rozmarynu. Przykrywamy folią i wstawiamy na godzinę do lodówki. Smażymy na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu aż kurczak będzie miękki. Podajemy z ryżem lub samo . Przepis bierze udział w akcji cukinia
Humanistka w kuchnidodać kurczaka, pokrojonego na kostkę ananasa i sos sojowy. Podlać niewielką ilością wody i zagęścić mąką. W dalszym ciągu wszystko razem smażyć przez kolejne 5-10 minut. Doprawić do smaku.Danie najlepiej smakuje z ryżem.Źródło: perfekcyjnapani
Świat Domowej Kuchniroladki wykałaczkami. Wierzch oprószyć solą i pieprzem, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano. Następnie zmniejszyć ogień i smażyć na wolnym ogniu, aby ryba w środku się usmażyła. Podawać rybę z ryżem lub ziemniakami
Kuchnia Danusipatelnie , spryskujemy olejem I dajemy cebulę pokrojoną w cieńkie pół talarki-piórka. Smażymy około 2-3 min. Po tym czasie dodajemy kurczaka I smażymy aż mięso przestanie być różowe - około 5 min. Gotowe. Gyrosa podajemy z ryżem lub z pitą, tzatzykami I surówką. Smacznego
Smaki Edytygarnku rozgrzewamy olej- wrzucamy cebulę -smażymy około 4-5 min. Dodajemy przyprawy-cury, imbir I czosnek- mieszamy I dodajemy kurczaka. Smażymy około 8 -10 min.Dodajemy sos- mieszamy I pozostawiamy na gazie około 2 min. Gotowe.W międzyczasie gotujemy ryż- można dodać do ryżu suszone warzywa, szykujemy sałatkę. Obiad gotowy. Smacznego
Smaki Edyty