smażony ryz - 2146 przepisów (strona:21/144)

BEZGLUTENOWE BURGERY Z CZARNEJ FASOLI 135

drożdżowych  1 łyżka mielonego siemienia lnianego 1 łyżka majeranku 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki papryki wędzonej lub zwykłej sól, pieprz olej do smażenia opcjonalnie: 1/4 łyżeczki cukru lub innej substancji słodzącej  * Najlepiej używać ryżu ugotowanego dzień przed robieniem burgerów.  ** Można użyć innej mąki, zmielonych płatków owsianych lub bułki tartej. Mąkę można również pominąć, ale wtedy kotlety

wegujemy
Paprykarz weganski 195

posypania Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu tak by był al dente. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy posiekana drobno cebulę, marchewki oraz odcedzona cieciorkę. Smażymy ok 15 minut aż warzywa będą miękkie. Do zawartości patelni przekładamy ugotowany ryż, mieszamy całość z koncentratem i papryką oraz doprawiamy solą i pieprzem. Chwile podgrzewamy. Paprykarz jest pyszny i na zimno

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa brokułowa z kulkami ryżowymi i kurczakiem 163

przestudzamy i następnie mieszamy z jednym jajkiem (jajko służy nam jako spoiwo). Do ryżu dodajemy koperek i natkę pietruszki, oraz doprawiamy solą i pieprzem. Następnie lepimy w dłoniach kulki z ryżu i maczamy je w rozkłóconym jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na małym ogniu na rozgrzanym oleju.Kurczak: Filet z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą pieprzem

Bon Appetit Małgorzaty
Papryka faszerowana ryżem i mięsem 174

torebka ugotowanego ryżu25 dag mielonego mięsa (u mnie łopatka)1 jajko1 cebulka majeranek, oreganosól, pieprzSposób przygotowania:1. Cebulę zeszklić na patelni, dodać mięso mielone, smażyć, aż straci surowy wygląd.2. Mięso wymieszać z ugotowanym ryżem, wbić surowe jajko, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i oregano. Wszystko dobrze wymieszać.3. Papryki umyć, osuszyć, naciąć od góry, wnętrze wyczyścić z błonek i pestek.4

Kuchnia domowa Ani
Grillowane warzywa z mozzarelą 190

papryczki chili z pestkami 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka oleju rzepakowego sól pieprz 100 gram brązowego ryżu długoziarnistego świeża natka pietruszki 1 kulka mozzarelli WYKONANIE Ryż gotujemy al dente. Bakłażana i cukinię kroimy w równe plasterki,  a następnie na połówki. Paprykę kroimy w paski, które następnie kroimy na mniejsze kawałki. Papryczkę chilli siekamy drobno. Pokrojone(...)czosnkiem pokrojonym w plasterki. Dokładnie mieszamy by oliwa i zioła dokładnie pokryły wszystkie warzywa. Rozgrzewamy patelnię grillową. Przy pomocy pędzelka smarujemy ją olejem rzepakowym. Smażymy warzywa aż będą miękkie. Na koniec dodajemy ryż i wszystko razem podsmażamy. Przekładamy warzywa na talerze i układamy na nich kawałki mozzarelli. Mozzarellę należy wyjąć wcześniej z lodówki, by osiągnęła temperaturę pokojową

OstryKęs
Zupa curry z kurczakiem, pędami bambusa i mlekiem kokosowym 154

kurczaka 1 L bulionu 200 ml mleka kokosowego 2 marchewki 1 duża cebula 100 g pędów bambusa olej do smażenia 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki tartego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżeczki curry 2 łyżeczki słodkiej papryki sól dodatkowo ryż Wykonanie: Mięso umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, a marchewkę w półplasterki. Pędy bambusa osączyć(...)oleju zeszklić cebulę z marchewką, pod koniec wrzucić czosnek, chwilę smażyć. Dodać kurczaka, pędy bambusa, imbir oraz pozostałe przyprawy. Chwilę razem podsmażyć, wlać bulion i dodać mleczko kokosowe. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15-20 minut. Na koniec doprawić do smaku solą. Podaję z ryżem

magiczna kuchnia Kasi
ZAPIEKANKA Z RYŻU I MIĘSA MIELONEGO 383

Dodać mięso mielone - posolić, popieprzyć, a gdy już będzie usmażone doprawić majerankiem, oregano, i bazylią. Do podsmażonego mięsa dorzucić pokrojone w kostkę pieczarki. Jeszcze chwilę smażyć, następnie dorzucić pomidory. Dokładnie wymieszać, dodać ugotowany wcześniej ryż, ew.doprawić do smaku (ja dodałam dodatkowo łyżkę pikantnego ketchupu). Przełożyć masę do naczynia do zapiekania.Wyrównać, posypać na wierzchu startym serem.Piec w piekarniku

Walijskie Pichcenie
Kalafiorowe risotto z parmezanem 352

Kalafiorowe risotto z parmezanem – to pomysł na dodatek do obiadu zamiast tradycyjnego ryżu, ziemniaków, czy kaszy :) @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:100%;} } @media(max-width:600px) { .ads-right {margin(...)kosteczkę cebulkę i ją zeszklić. Następnie dodać obrany i drobno posiekany czosnek, smażyć ok. 30 sekund, a następnie dorzucić kalafior i smażyć jeszcze przez ok. 3-4 minuty. Dodać kolejne 50 gramów masła, przemieszać, smażyć przez 5 minut. Po tym czasie dorzucić na patelnię ugotowany ryż, wymieszać. Dodać parmezan, wymieszać. Podlać całość bulionem (u mnie ok. 250ml, ale można

Kulinarne Przeboje
Sałatka z ryżem i fetą 379

Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. 2. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy, np przyprawą gyros. Wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy. 3. Warzywa myjemy, kroimy kosteczkę. Dodajemy do miski z wystudzonym ryżem oraz kurczakiem. 4. Kroimy ser sałatkowy, typu feta, dodajemy do reszty składników. 5. Przyrządzamy sos vinegrett, dodajemy do sałatki. 6. Odstawiamy do lodówki na 10min

Kuchnia Pełna Pasji
Bakłażan faszerowany kurczakiem 165

pół czerwonej papryki - 1 średnia cebula - 1 papryczka chili - 1 ząbek czosnku - 200 gram przecieru pomidorowego - sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do mięs, zioła prowansalskie - oliwa z oliwek do smażenia - tarty ser mozzarella (opcjonalnie) - 4 plasterki pomidora Zacząć od przygotowania bakłażana. Warzywo przekroić wzdłuż na pół po czym za pomocą łyżki usunąć część miąższu tak żeby na brzegach zostało około(...)dodać paprykę czerwoną, chili oraz czosnek. Smażyć jeszcze przez około 2 min i dodać kurczaka. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką oraz przyprawą do mięs. Gdy kurczak straci surowość, do farszu dodać pokrojony w kostkę miąższ naszego bakłażana. Smażyć jeszcze przez około 5 min po czym całośc zalać przecierem pomidorowym. Na koniec dodać ugotowany ryż, zioła prowansalskie, ewentualnie doprawić

Zgrabne Gotowanie
Domowa „chińszczyzna” 119

suszonego imbiru 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej 1/3 łyżeczki suszonej papryki ostrej 1 mały ząbek czosnku torebka ryżu (125 g) + sól do gotowania 1 łyżeczka oleju (do smażenia) 1 łyżeczka sezamu (do posypania) Pierś z kurczaka czyścimy i kroimy na pół a następnie w podłużne paski. W pojemniku mieszamy mięso ze skórką cytrynową(...)cienkie, podłużne paski. Por kroimy w poprzek w plastry. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju i smażymy kurczaka (kilka minut, mieszając łyżką kilka razy). Następnie na patelnię dodajemy warzywa i dusimy pod przykryciem około 15-20 minut (aż warzywa zmiękną). Co kilka minut mieszamy. Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na talerzu wykładamy ryż, kurczaka z warzywami

Bullio
Potrawka z kurczakiem i z fasolą 220

kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię dodać masło i pokrojoną cebule i pieczarki. Chwilę podsmażyć a następnie wrzucić paprykę. Smażyć do momentu aż będą miękkie. Wszystko dodać do ryżu z kurczakiem. Na sam koniec dodać dobrze odcedzoną czerwona fasolę. Wszystko dokładnie wymieszać.Źródło: obsesjasmakow

Świat Domowej Kuchni
Sałatka z kurczakiem na słodko 321

przepis Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i czosnkiem. Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę aby wszystkie składniki się przegryzły. Następnie smażymy go na odrobinie oliwy i odstawiamy do ostygnięcia. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na ok. 20 minut. Następnie dokładnie je odsączamy i osuszamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tuńczyk z cytryną i szałwią! 244

kolory - 1 łyżeczka masła + 1 łyżeczka oliwy z oliwek; do smażenia ryby - melisa + szałwia+ sól morska + sok z limetki Rybę delikatnie oprósz solą i skrop sokiem z cytryny. Smaż na w/w mieszance tłuszczu. Zdejmij z patelni i ułóż na posiekanych ziołach z datkiem soku z limetki i soli.  Ryż ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu i podaj

SMYKWKUCHNI
Schab z warzywami po chińsku 270

łyżeczki sproszkowanego chili 3 łyżki ciemnego sosu sojowego lub do smaku 2 łyżki oleju garść suszonych grzybów mung Do podania: ugotowany na sypko ryż lub makaron ryżowy   Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników przed rozpoczęciem smażenia – suszone grzyby mung namaczamy w zimnej wodzie – wystarczy około 15 minut przed rozpoczęciem gotowania. Papryki myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy(...)chili i smażymy 30 sekund, cały czas mieszając. Następnie, dodajemy schab i mieszając smażymy, aż stanie się rumiany – u mnie zajęło to około 7 minut smażenia na bardzo ostrym ogniu. Do tego dodajemy paprykę oraz marchewkę i jeszcze wszystko razem smażymy mieszając około 5 minut. Po tym czasie dodajemy kapustę pekińską, mieszamy wszystko razem i smażymy 2 minuty

Smaczna Strona

Proponowane wyszukiwania