risotto z pomidorami, prosciutto i tymiankiem. Ps. W sezonie warto użyć świeżych pomidorów. Poza sezonem – tych z puszki. Składniki (3 – 4porcje): 1 puszka rozdrobnionych pomidorów 2/3 szklanki ryżu arborio 1/2 szklanki białego wina 1 duża szalotka – pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku – drobno posiekane około 600 ml bulionu warzywnego 1 – 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku(...)Wykonanie: W duzym rondelku podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek wraz i 2 łyżki masła, dodaj prosciutto i smaż kilka minut. Następnie dodaj drobno cebulę i smaż około 1 – 2 minut. Po tym czasie dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż
Moja pasja smakupaprykakoperekoliwa z oliwekWykonanie:Ryż gotujemy, studzimy. Kapustę bardzo drobno szatkujemy (można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na złoty kolor. Do poszatkowanej kapusty dodajemy mięso, wystudzony ryż, jajka, kaszę manną i podsmażoną cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wyrabiamy masę aż do połączenia wszystkich składników. Następnie formujemy okrągłe klopsiki(...)lekko je spłaszczając (najlepiej zwilżonymi w wodzie dłońmi). Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju z każdej strony.Sos: cebulę kroimy w kostkę, smażymy na złoty kolor, do podsmażonej cebuli dodajemy posiekany ząbek czosnku. Chwilę podsmażamy po czym dodajemy przecier pomidorowy lub wlewamy sok pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i papryki. Zagotowujemy. Mąkę rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody. Wlewamy
Walijskie Pichcenieśrodku ryżem, ugotowanym na sypko i polany sosem pieczarkowym. Bardzo syte danie. Nie mam pojęcia dlaczego nazywa się tak również placek ziemniaczany z sosem mięsnym – przecież to placek po węgiersku, który także uwielbiam Cygan Na placek kilka ziemniaków ( u mnie już młode ) 1 cebula 1 jajko 3-4 łyżki mąki sól, pieprz do smaku olej do smażenia(...)zagęszczenia przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy Do nadziania ryż Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, dodać jajko, przyprawy, mąkę i dobrze wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju placki o średnicy patelni. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Podsmażyć na rumiano cebulkę, dodać pieczarki, jak puszczą sok podlać wodą i dobrze doprawić do smaku. Pod koniec
Pieguskowa Kuchniaprzywołuje lato. Spróbujcie koniecznie! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki (2 porcje): 200 g kurek 2/3 szklanki ryżu arborio 1/2 szklanki białego wina 1 średnia cebula(...)rondelku podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek wraz i 2 łyżki masła, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż około 1 – 2 minut. Dodaj kurki i smaż kilka minut, do momentu aż zmiękną. Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż
Moja pasja smakuobierałam, smażyłam, gotowałam, próbując jednocześnie prowadzić konstruktywną konwersację z obserwującym to całe zamieszanie gościem, dobrze, że był wyrozumiały. Efektem tej karkołomnej gimnastyki była pięknie pachnąca, ale niestety bardzo gorącą zupę, którą zaserwowałam Chłopakom na obiad... Chcecie o niej posłuchać? Zupa grzybowa z ryżem i kurczakiem 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula 3 ząbki czosnku 200g ryżu 200ml białego(...)rozgrzaną patelnie wlałam łyżkę oliwy i zeszkliłam drobno posiekany czosnek i cebulę. Dodałam ryż, wymieszałam aby dokładnie pokrył się oliwą, następnie wlałam wino i smażyłam do czasu wchłonięcia całego płynu przez ryż. Ryż wrzuciłam do bulionu, w którym wcześniej ugotowałam pierś z kurczaka, doprowadziłam do wrzenia i gotowałam przez kolejne 15minut. Na patelni podsmażyłam grzyby, po czym
Zapiski Młodej Żonycurry - oliwa z oliwek do smażenia Sos: - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 płaska łyżka majonezu (opcjonalnie) Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić delikatnie solą, pieprzem i curry, smażyć na oliwie z oliwek. Ryż ugotować, ananasa pokroić w kostkę. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na około 30 min, po czym odcedzić. Wszystkie składniki pomieszać ze sobą w misce. Składniki
Zgrabne Gotowanienieco pracy, ale zdecydowanie warto. Chiński kurczak pomarańczowy Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej lub mąki kukurydzianej olej do głębokiego smażenia (około 3/4 szklanki) 1/2 łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu ryż 1 jajko 1 zielona cebula dymka ½ marchewki ½ papryki ½ papryczki chili 1 cm świeżego imbiru Marynata: 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 2 łyżki sosu sojowego jasnego(...)partiami na głębokim oleju, do momentu aż będzie złoty (około 4-5 minut). Mięso przekładamy na osobny talerz, ręcznikiem odsączamy nadmiar oleju. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wok czyścimy, rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim warzywa, przez około 3 minuty, aby były chrupiące. Gotowe warzywa przekładamy na talerz. W woku podsmażamy imbir i papryczkę chili. Dodajemy
Mania Gotowaniadodatkiem ciecierzycy i orzechów nerkowca . Jest to danie resztkowe, można do niego wykorzystać ryż, który został z poprzedniego dnia czy mięso rosołowe (wtedy należny bardziej doprawić ryz z dodatkami podczas smażenia). Potrawa jest prosta, smaczna i aromatyczna i bardzo sycąca. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak jak i mnie ;) Składniki : 2-3 wyfiletowane udka z kurczaka (opcjonalnie
Codzienne GotowanieOdstawić w chłodne miejsce na około 1h. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso z obu stron na złoty kolor. Pod koniec zalać resztą zalewy i chwilkę smażyć. Podawać z ziemniakami, ryżem, frytkami
O kuchni z uczuciemprzede wszystkim jest bardzo smaczne. Tym razem podałam go w towarzystwie kremowego ryżu z dodatkiem słodkich pomidorów. Dziwne połączenie ale warto było, bardzo posmakował mi ryż w takim wydaniu. Najważniejsze aby nie użyć zwykłego ryżu błyskawicznego, przeznaczonego do gotowania na mleku, gdyż zanadto zmięknie. Okoń smażony z risottem pomidorowym 4 filety z okonia (ok. 150g) 2 cebule(...)sokiem z puszki, winem i sokiem pomarańczowym. Pogotować 10 minut, doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Garnek zdjąć z ognia i przykryć, by ryż zachował ciepło. Na patelni rozgrzać masło, dodać olej. Filety smażyć z każdej strony około 3-4 minut. Risotto przełożyć do naczynia, na wierzchu ułożyć usmażone filety. Artykuł Okoń smażony z risottem pomidorowym pochodzi
Pieguskowa Kuchniawodę lub bulion, wymieszaj i duś 20-30 minut (jest to szczególnie ważne, gdy dodajesz wodę, ponieważ musi ona nabrać smaku od warzyw, dzięki temu ryż będzie smaczny, jeżeli dodasz bulion możesz smażyć warzywa krócej). Spróbuj i dopraw sofrito (czyli warzywa) solą i pieprzem. Podpraż ryż na suchej patelni przez 20 sekund, po czym rozprowadź go równomiernie
Chilli Czosnek i Oliwaodstawić na kilkanaście minut. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do garnuszka wsypać ryż, wlać wodę, dodać domową wegetę i marchewkę. Wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu. Gdy ryż wchłonie wodę to garnek zdjąć z ognia i poczekać, aż masa lekko ostygnie. Z cukinii odcisnąć nadmiar soku. Cebulę oraz czosnek(...)wyrobić (tj. uformować placuszek). Na patelni rozgrzać masło klarowane. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać od razu po usmażeniu. Wygląd ugotowanej marchewki i ryżu Masa przed i po wymieszaniu Smażenie placków z cukinii Pomysł na przepis STĄD
Ugotowaćgłębokim tłuszczu słodkości. Wszystko za sprawą czasu spędzonego przy przeglądaniu książki "Kocham Toskanię". Tam właśnie znalazłam przepis na Frittelle św. Józefa, małe placuszko pączuszki na bazie gotowane ryżu. Wbrew temu, że są smażone w głębokim tłuszczu są lekkie, delikatne
Dzieje kuchennej Wiewióryworeczek ryżu białego2 woreczki ryżu dzikiego2 litry warzywnego bulionu1 cebula1 jajkosól, pieprzkapusta włoskapasta pomidorowa w kartoniku1 papryczka chili1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżka mąki olej do smażenia suszona bazylia i oregano Ryż gotujemy wg polecenia producenta na półtwardo, później studzimy go. Następnie mieszamy z mięsem, jajkiem i solą i pieprzem, tak, aby farsz był ścisły. Kapustę wkładamy
Bon Appetit Małgorzaty