smażony ryz - 2146 przepisów (strona:19/144)

Ryż z jabłkami 147

się na boczkach! Składniki: • 1 szklanka ryżu • 1 kg jabłek • 1/2 szklanki soku jabłkowego • przyprawa do jabłecznika • 2 łyżki cukru • 1 łyżka cukru brązowego • kwaśna śmietana jako dodatek Wykonanie: • Ryż ugotować w osolonej wodzie. • Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, dodać cukier, sok jabłkowy i smażyć ok. 20 minut. • Na koniec dodać(...)jabłecznika. • Układać w naczyniu żaroodpornym na przemian warstwy ryżu i jabłek. • Na wierzchu ma być ryż posypany brązowym cukrem. • Można zapiec w piekarniku ale ja wkładam do kuchenki mikrofalowej na 5 minut. • Podawać z kwaśną śmietaną. • Można użyć gotowych smażonych jabłek ze słoika

To co kocham
Kotlety w migdałowej panierce. Żółty ryż. Sałatka z patisonów. 173

Pierś kurczaka myjemy i osuszamy. Rozbijamy na kotlety. Każdy kotlet przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i w rozbitych drobno migdałach. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu rozcinamy woreczki, wysypujemy ryż i zabarwiamy go kurkumą. Można także dodać do gotującej się wody kurkumę. Kotlety polewamy miodem przed podaniem

Aga w kuchni
Warzywno- ryżowe kotleciki 190

zimnej wodzie, by pozostała pięknie zielona .  Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, podobnie postępujemy z porem . Do miski wsypujemy ryż oraz warzywa i przyprawy. Dodajemy mąkę i wbijamy jajka, całość dokładnie mieszamy. Smażymy na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju .Smacznego

cookpl
Wątróbka drobiowa z ryżem- Dirty rice 197

oleju smażymy wątróbkę drobiową. Wątróbce wystarczy 5-7 min I jest gotowa. *Bardzo ważne jest by jej nie solić ! Inaczej będzie twarda. Solimy zawsze po usmażeniu.  Z patelni zabieramy wątróbke , I na tym samym oleju smażymy pieczarki. Doprawiamy tymiankiem, pieprzem cayenne I solą. Smażymy do odparowania wody z pieczarek- ok 5 min. Dodajemy poszatkowaną cebulę I paprykę. Smażymy(...)prawie gotowe.:)Warzywa mieszamy z ryżem , dodajemy 2 łyżki masła. Mieszamy. Dodajemy poszatkowaną pietruszkę.  Wątróbke możemy zmieszać z ryżem lub położyć na ryżu. Potrawa ma nieziemski smak..co jak co , ale ja uwielbiam wątróbkę.Życzę smacznego

Smaki Edyty
Wytrawne risotto z truskawkami, z olejem rzepakowym 211

smaku Wykonanie: Truskawki myjemy i kroimy w kostkę. Zostawiamy cztery ładne sztuki na dekorację. Olej rzepakowy pogdrzewamy w dużym, niskim rondlu. Dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy, aż cebulka stanie się złocista. Dodajemy ryż i prażymy przez 1 minutę. Często mieszamy. Dodajemy wino i pozwalamy mu wyparować. Dodajemy pokrojone truskawki i łączymy z ryżem. Dodane truskawki powinny puścić

Mia Cucina Sofieta
Wieprzowina po chińsku z warzywami 169

każdy przepada za chińskimi smakami, ale ich sympatycy na pewno znają to danie. Smażona wieprzowina z chińskimi warzywami to klasyk nad klasykami. Koniecznie podana z ryżem lub makaronem ryżowym. :-) To danie bardzo rozgrzewa i choć dzięki przewadze warzyw jest lekkie, nie polecam go na szczególnie upalne dni, bo aromatyczne przyprawy robią swoje. 300g łopatki lub szynki wieprzowej 400g mrożonej mieszanki(...)Wieprzowinę kroimy w nieduże, bardzo cienkie kawałki. Obsypujemy obficie przyprawą chińską. Smażymy przez około 10 minut na rozgrzanym oleju. 2. Na patelnię dodajemy mieszankę chińską i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy do momentu wyparowania płynów. Dodajemy sos sojowy, sól, pieprz i przyprawę do smaku.  3. Podajemy z ryżem

Szefowa kuchni
Gołąbki bez zawijania 245

duże jajo;200 ml kaszy manny;1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego;1 łyżeczka kimnku;2 ząbki czosnku;Szczypta słodkiej papryki;Szczypta ostrej papryki;Sól;Pieprz;Olej do smażenia;Bułka tarta do obtoczenia kotletow;1 łyżka przyprawy uniwersalnej np. vegety;1 litr gorącej wody (do rozpuszczenia vegety).Sposób przygotowania:Kapustę umyć, osuszyć, drobno posztakować, zalać wrzątkiem (tak, aby woda przykryła(...)słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz), wystudzony ryż, odsączoną z wody kapustę, podsmażoną cebulę i dobrze wyrobić. Podczas wyrabiania dodać tyle kaszy manny (około 200 ml), aby masa mięsna dobrze odchodziła od ręki i dała się formować w kotlety.Z masy mięsnej formować okrągłe kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor.Przypraw

Gospodyni Miejska
Risotto Z Warzywami 127

kurczaka (jeśli chcemy bezmięsne to nie dajemy) 3/4 szkl ryżu do risotto Arborio 1/2 puszki warzyw mieszanki meksykańskiej 1/2 małej marchewki 1/2 korzenia pietruszki 1 mała cukinia 1/2 cebuli około 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być kupny lub domowy) natka pietruszki sól, pieprz do smaku olej/oliwa do smażenia 1.  Na patelnie wylewamy trochę oleju i przesmażamy(...)Kiedy pierś jest gotowa, dodaje z powrotem warzywa oraz wsypuje ryż i mieszam całość. 4. Następnie podlewam 3 chochelkami bulionu i przykrywam.  Od tej pory co jakiś czas mieszam i sprawdzam czy ryż wchłonął bulion, jeśli tak, to natychmiast go dolewam i znów przykrywam. Pod koniec smażenia (tak z 10 minut) dodaje warzywa z puszki

Gotowanie...to proste !
Risotto trochę inaczej z poskim akcentem 128

Serdecznie zapraszam  na risotto troszkę inaczej. A dlaczego? Bo juz na początek złamalam pierwszą zasadę- Ryż powiennien byc Arborio- niestety okazało się że nie mam :) Druga złamana zasada- to dodatek wina, trzecia to parmesan z torebki, a powinnien być świeżo stary :)Dlatego dzisiaj mamy risotto troche inaczej  Składniki:150-200 gr pieczarek1 cebula2 ząbki czosnkuszklanka ryzuz(...)szklanek zrobiony bulion kurczakowymała puszka kukurydzy mała puszka groszkuparmesannatka pietruszki3 łyżki masłaWykonanie:Pieczarki podsmażamy na patelni , by odparowały wode. W garnku na niewielkiej ilości oleju smażymy posiekaną cebulę I wyciśniety czosnek. Dodajemy ryż. Mieszmy by ziarnka obtoczyły się w tłuszczu.Dodajemy chochelka bulinon. Jedna chochelka I czekamy by ryż przyjąl rosól, mieszamy I od początku- chochelka bulionu, mieszamy

Smaki Edyty
Kurczak po chińsku 234

resztą przypraw i sosem sojowym.Wrzucamy kawałki kurczaka i dokładnie mieszamy. Smażymy kurczaka na mocno rozgrzanym oleju, by był chrupiący.Zdejmujemy kurczaka z patelni i smażymy posiekaną dymkę.Najlepiej smakuje podany z ryżem curry oraz z sosem  chilli słodko- pikantnym

Moje Kuchenne Rewelacje
Szybki obiad. Pikantny ryż z warzywami. 273

wtedy idealnie sprawdzają się szybkie dania, które podaję bezpośrednio z patelni. Dziś zapraszam Was na pikantny ryż z warzywami . To nie tylko szybki, ale przede wszystkim pyszny i sycący obiad. Ja uwielbiam takie połączenia smaków. Spróbujcie i Wy. Składniki: 1/2 szklanki ryżu Basmati Skworcu 1/2 opakowania warzyw na patelnię (brokuł, ziemniaki, marchew, fasolka)* 1 płaska łyżeczka słodkiej wędzonej papryki(...). W między czasie przygotowujemy resztę składników dania. Na patelni z 3 łyżkami oleju smażymy nasze warzywa, co jakiś czas mieszając. Gdzieś w połowie smażenia doprawiamy je przyprawą meksykańską (możecie na początek dodać mniej przyprawy) i odrobiną pieprzu. Zmniejszamy gaz. Do warzyw dodajemy ugotowany ryż (gorący), delikatnie mieszamy całość. Dodajemy słodką wędzoną przyprawę, sos sojowy i 1-2 łyżki

Słodkie okruszki
RISOTTO Z SUSZONYMI GRZYBAMI 220

około 3-4 porcje) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 40 g suszonych grzybów (użyłam podgrzybków i prawdziwków) 1,25 szklanki ryżu do risotto arborio (około 250 g) 1/3 szklanki białego wina 800 ml gorącej wody 3-4 łyżki siekanej natki pietruszki 0,5 łyżeczki suszonego tymianku 2-3 łyżki tartego parmezanu(...)niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaj starty na tarce lub drobniutko posiekany czosnek i podsmaż całość przez 1 minutę . Dołóż grzyby i smaż je kolejne 1-2 minuty .  Wsyp ryż i przesmaż go przez 1-2 minuty,  aż zrobi się szklisty i dokładnie pokryje się oliwą i masłem. Mieszaj przy tym ryż często

Słodko-Słony Świat Ilony
Ryż na mleku z karmelizowanym bananem i prażonym słonecznikiem 193

Przygotowanie: Ryż zalać mlekiem i zasypać cukrem wanilinowym. Od zagotowania gotować na małym ogniu przez 15 minut do zmięknięcia ryżu, co jakiś czas mieszając, by ryż się nie przypalił. Po tym czasie zdjąć garnuszek z ognia i przykryć pokrywką. Pozostawić na 10 minut do wchłonięcia nadmiaru mleka (w razie potrzeby dosłodźcie ryż(...)skórki, pokroić na podłużne plasterki i skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Położyć je na rozgrzanej patelni z olejem, zasypać cukrem i cynamonem. Smażyć z obu stron do skarmelizowania. Jeszcze ciepły ryż przełożyć do dwóch miseczek lub talerzy. Na wierzch wyłożyć karmelizowane banany. Posypać podprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Piersi z kurczaka w sosie sojowym z dodatkiem chińskich warzyw 246

usmażone z chińskimi warzywami to pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Do tego dania polecam użyć patelni wok, która świetnie się nagrzewa i skraca proces smażenia. Poniższe danie najlepiej smakuje podane w ryżem basmati lub brązowym.  Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg piersi z kurczaka 1 opakowanie mieszanki chińskich warzyw (wagowo 450 g) (papryka(...)Grzyby mun namoczyć, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Na tą samą patelnię wlać ponownie 2 łyżki oliwy/oleju. Dodać warzywa. Całość polać sosem sojowym i przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć, co jakiś czas mieszająć. Gdy warzywa będą miękkie to dodać usmażone kawałki piersi kurczaka. Całość jeszcze chwilę smażyć. Podawać gorące

Ugotować
PLACKI Z FASOLI MUNG I CZARNEGO RYŻU Z KURCZAKIEM 156

placuszki z zielonej fasoli mung oraz czarnego ryżu jaśminowego z dodatkiem kawałków kurczaka z pewnością lepiej smakują niż wyglądają 😉 Są pożywne i sycące - można je podać na obiad lub kolację. Świetnie smakują z surówkami lub sałatkami.  Zarówno zielona fasola mung, jak i czarny ryż posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Czarny ryż jaśminowy zawiera błonnik, witaminę E oraz(...)Składniki: 1 szklanka zielonej fasoli mung Radix-Bis 1 szklanka czarnego ryżu jaśminowego Radix-Bis 1 flet z kurczaka 2 jajka 1 cebula 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka mąki 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Fasolę mung zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 3 godz. Po tym czasie, wodę odlewamy, a fasolę gotujemy

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania