smażony ryz - 2146 przepisów (strona:27/144)

Roladki schabowe z orzechami. 205

posypać parmezanem i  zwinąć w roladki. Spiąć wykałaczką. Roladki panierować w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Podawać z pieczonymi ziemniakami, ryżem, lub z frytkami

O kuchni z uczuciem
WIEJSKIE RISOTTO 166

np.podwawelskiej1 papryka czerwonapół puszki kukurydzypół puszki zielonego groszku1 cebula1 litr bulionu warzywnegosól , pieprz do smakuWykonanie:Kiełbasę kroimy w plasterki, przesmażamy na rumiano, dodajemy ryż, podsmażamy ok 2minut dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i cebulkę. Smażymy ok 3 minut, dolewamy bulion, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dusimy pod przykryciem 10 minut. Dodajemy dsącząną kukurydzę i groszek, dusimy do wyparowania

Z Majeczką w kuchni
Indyjskie klopsiki z kalafiora i marchewki 155

gotować prosto i szybko, bowiem w minimalizmie siła! Tym razem bardzo proste klopsiki z kalafiora i marchewki z indyjską mocą przypraw. Danie można podawać jako przystawkę albo połączyć z ryżem lub ziemniakami jako pełnoprawny obiad. Zapraszamy do tworzenia :)    Indyjskie klopsiki z kalafiora i marchewki Przepis na 12-15 klopsików Potrzebujemy:  4-5 dużych różyczek świeżego kalafiora(...)blendujemy.  3. Teraz dodajmy przyprawy, mąkę oraz sezam i słonecznik. Wszystko mieszamy ze sobą.  4. Z masy formujemy maleńkie kuleczki, które smażymy w oleju na złoty kolor.  5. Klopsiki są świetnym dodatkiem do ryżu, pieczonych ziemniaczków lub sałatki.  Smacznego!  Maugo&Paszko

Bananowe Pole
KULECZKI ZIEMNIACZANE – CHRUPIĄCE! / SMAKI DZIECIŃSTWA 1150

ależ to była uczta! Takie kuleczki w bardzo łatwy sposób można przyrządzić w domowym zaciszu. Ziemniaki , ulubione przyprawy i olej do smażenia w kilka chwil pomogą nam wyczarować takie przysmaki! Są świetnym zamiennikiem do frytek , puree czy też ryżu na obiad. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: *ziemniaki ( mączyste ) – 500 g * jajko – 1 szt * mąka ziemniaczana- 1 łyżka * bułka tarta

Ostra na Słodko
PAELLA MARINARA. 203

przesmażam. Wrzucam czosnek i smażę 15 sekund, na samym końcu wrzucając pomidory.  Całość smażę 2 minuty. Dodaję koncentrat pomidorowy, słodką i wędzoną paprykę. Wlewam wino, zagotowuję. Redukuję sos o połowę na większym ogniu przez ok. 3 minuty. Na patelnię z warzywami wsypuję ryż, przesmażam lekko ok. 2 minuty, dodaję bulion, ale porcjami. Mieszam. Znów nieco bulionu, mieszam, zagotowuję

W kuchni Karmel-itki
Kurczak pieczony na ryżu 359

smażyć na oleju przez 15 minut.2. Obrane warzywa zetrzeć na tarce jarzynowej. Wmieszać ze suchym ryżem.3. Kostki rosołowe rozpuścić w 4-ch szklankach wody.4. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć połowę ryżu, na to usmażone mięso, potem reszta ryżu. Całość zalewamy bulionem.5. Naczynie przykrywamy pokrywką i pieczemy w 180-200 st. C przez około 1 godzinę.6. Ryż i mięso

Kuchnia domowa Ani
Chińskie warzywa z kurczakiem i smażonym ryżem 257

 Ostatnimi czasy w jednym z marketów natrafiłam na okazyjnie tanią mieszankę mrożonych warzyw na patelnię. Chińską mieszankę. Jej skład prezentował się z jednej strony intrygująco

Kulinarne zapędy Kokosa
Cukinia zapiekana z mięsem mielonym 194

krótko czosnek i wrzucamy mięso mielone. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną mieloną papryką, oraz bazylią i oregano. Dodajemy przecier pomidorowy. Smażyć aż sos trochę zgęstnieje. Do miski przekładamy usmażone mięso, natkę pietruszki oraz ugotowany al dente ryż. Mieszamy, a następnie przekładamy farsz na wydrążone cukinie, które delikatnie solimy. Na wierzchu farszu układamy pokrojoną w kostkę fetę.Całość zapiekamy

upichcic
Gołąbki bez zawijania w pomidorowym sosie 234

jajko* 3 łyżki kaszy manny bądź bułki tartej* olej rzepakowy do smażenia   Sos pomidorowy :* mały słoiczek przecieru pomidorowego* pół litra bulionu warzywnego bądź rosołu* łyżka kwaśnej śmietany* sól , pieprz , cukier do smaku Przygotowanie :Kapustę poszatkować , posolić i odstawić na 20 minut. Do kapusty dodać mięso, ryż, jajko i przyprawy. Cebulę i czosnek drobno posiekać i dodać

Magiczne Życie Marty
Risotto z kurczakiem i curry 190

filet podwójny z kurczaka 1 cebula 2 woreczki ryżu ( po 100 gram) bulion ( tyle ile wchłonie ryż) ok. 0,5 litra curry sól masło Przygotowanie: 1. Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na maśle do momentu, aż się zeszkli. 2. Do cebuli wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażymy na złoty kolor. Doprawiamy curry i solą. 3. Na patelnie

la cuchara
Wątróbka drobiowa w sosie chili 164

siebie, bo to mały eksperyment, gdyż nigdy nie robiłam wątróbki z sosem, zawsze to była wątróbka smażona, np. wątróbka z cebulką;  wątróbke ze szpinakiem; wątróbka w ziołach prowansalskich. Stwierdziłam, że eksperyment się udał, danie jest bardzo smaczne, podałam wątróbkę z ryżem parboiled z ryżem dzikim. Wątróbka drobiowa w sosie chili z ryżem Składniki: 25 dag wątróbki drobiowej 2 łyżki mąki(...)oprószamy mąką. Wrzucamy na mocno rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron kilka minut, wątróbka nie powinna być spieczona tylko kremowa w środku. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i szczyptą soli. Dodajemy do wątróbki 4 łyżki sosu chili, kilka łyżek wody i chwilkę dusimy, aż powstanie sos. Całość przekładamy na talerz, podajemy z ryżem. Smacznego!   The post Wątróbka drobiowa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Hairy Lemon 203

Składniki: Filety rybne z mintaja (bądź też dowolnego rodzaju ryby, wedle gustu i smaku), Ryż – 2 lub 3 woreczki 2 cytryny Zielona sałata 2 pomidory 0,5 kg pieczarek Olej z pestek winogron Koperek świeży 1 cebula mała Przyprawa do ryb Mąka 3 jajka Sól czosnkowa Pieprz 2 ząbki czosnku Sposób przygotowania: Filety rybne rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru(...)filety z mintaja i smażymy aż nabiorą ładnego złotego kolory i paniera stanie się chrupiąca. PIECZARKI: Dokładnie umyte pieczarki kroimy na 4 części. Cebulkę drobno siekamy. Oba składniki wrzucamy na odrobinę rozgrzanego oleju z pestek winogron ok. 3 łyżeczki, i tak smażymy. Gdy pieczarki zmiękną i nabiorą ładnego koloru dodajemy szczyptę soli czosnkowej i pieprzu. RYŻ: Do wody dodajemy

ClauditteMissCooking
Ryżowa zapiekanka z bakłażanem 240

ryż odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy mięso, chwilę smażymy. Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana oraz paprykę. Całość smażymy przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy pomidory z puszki. Mieszamy i smażymy kolejne 15 minut. Sprawdzamy czy bakłażan i papryka są miękkie, jeśli nie, możemy dolać odrobinę wody(...)poddusić całość do momentu aż woda zostanie wchłonięta. W razie potrzeby czynność powtórzyć. Po tym czasie nacieramy oliwą z oliwek naczynie żaroodporne. Nakładamy ryż, mięso mielone z warzywami, całość posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 200C przez 20 minut

Emcia Pichci
Wołowy Rendang z żółtym ryżem 199

curry (opcjonalnie) Składniki na pastę: 7 cm korzenia imbiru 1 mała biała cebula 1-2 łyżki pasty Sambal Oelek 5 dużych ząbków czosnku 2 liście limonki kaffirDo podania: ryż jaśminowyłyżeczka kurkumyskórka z cytryny CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 - 240 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1/ Wołowinę kroimy w kostkę, trawę cytrynową zgniatamy tłuczkiem do mięsa, cebulę czerwoną kroimy w piórka. Wszystkie(...)wlewamy mleko. 3/ Całość dusimy 2-4 godziny, aż mleko odparuje, co jakiś czas mieszając. Pod koniec, gdy duszenie zamieni się w smażenie, często mieszamy i pilnujemy, żeby się nie przypaliło. Podajemy lekko przestudzone z ryżem jaśminowym  - żeby uzyskać żółty kolor, do gotowania ryżu dodajemy łyżeczkę kurkumy. Smacznego! :) Zapraszam do polubienia mnie na FACEBOOK'U. Będzie mi miło

Tajskie smaki
Paella z indykiem i brukselką 208

Już od dawna zamierzałam ugotować paelle i zakupiłam odpowiedni ryż. Wreszcie w ubiegłym tygodniu udało mi się ugotować pierwszą w życiu potrawę  przypominającą paelle. Inspirowałam się przepisem z Encyklopedii Sztuki Kulinarnej nr 14 autorstwa Carlosa Marrodana i Marka Łebkowskiego. Co prawda  użyłam innych warzyw i mięs, ale była tak kolorowa, jak na zdjęciu z książki. Paella(...)grubym dnem. Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż mięso ze wszystkich stron.  Dodaj cebulkę. Gdy się zeszkli dodaj kiełbasę i  brukselkę.  Smaż 3 minuty po czym dodawaj kolejno pomidory, ostrą paprykę, słodka paprykę i ryż. Wymieszaj wszystko. Dolej wodę, dodaj szafran, dopraw solą i pieprzem.  Doprowadź potrawę do wrzenia. Zestaw na niewielki ogień i gotuj

Gotuj Sam!

Proponowane wyszukiwania