Dzisiejsza propozycja to bakłażany faszerowane mięsem mielonym zatopionym w aromatycznym pomidorowym sosie z przepysznym ryżem. Danie jest wyśmienite, sycące i niezwykle smaczne. Zapraszamy. Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: Woreczek ryżu naturalnego 500g mięsa mielonego 4 bakłażany (optymalnie papryki) 2 szalotki Ząbek czosnku Puszka krojonych pomidorów 100 g żółtego sera 2 łyżeczki przecieru pomidorowego Pęczek(...)Łyżka oleju rzepakowego Przyprawy: 4 łyżeczki przyprawy bałkańskiej (znajdziecie taką w sklepie EKO MAJA ) Nastawiamy wodę i gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Po chwili dorzucamy czosnek, smażymy około minuty i wrzucamy mięso. Obsmażamy kilka minut. W między czasie bakłażany rozcinamy poprzecznie na pół, a następnie wydrążamy
Kolizje SmakówHiszpanii i Włoch. Krewetki królewskie doskonale nadają się do marynowania, smażenia w cieście, grillowania, zapiekania. Często podaje się je zawijane np. w szynkę, można także przyrządzać z nich szaszłyki lub przekąski kanapkowe. Krewetki są dodatkiem wielu gotowych dań mrożonych. Są też doskonałym składnikiem zup, sosów, past z makaronami, z ryżem oraz sałatek. Krewetki królewskie tandori. Składniki: - ok. 500g krewetek królewskich(...)Wyjmujemy z marynaty i nadziewamy na patyczki do szaszłyków po 3 – 4 sztuki. Smażymy na rozgrzanym na oleju kokosowym (lub na maśle klarowanym) ok. 4 minut, obracając co jakiś czas. Podajemy natychmiast. Krewetki królewskie tandori podajemy jako przystawkę lub jako danie główne - z ryżem lub makaronem. Przyznam, że w tej formie przygotowałam krewetki tylko na próbę, a potem żałowałam
mojewypiekiinietylkomielonego ok. ćwiartka włoskiej kapusty 1 duża marchew pół selera 1 cebula 3 ząbki czosnku 2/3 szklanki ryżu 500 ml passaty pomidorowej 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego pół łyżeczki ziaren kminku pół łyżeczki oregano 2 liście laurowe kilka kulek ziela olej do smażenia 1 łyżeczka słodkiej papryki ew. 1 łyżeczka wędzonej papryki szczypta cukru pieprz czarny sól Na patelni rozgrzać niewielką(...)pokroić w kostkę, dodać do mięsa i podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać obrany i drobno posiekany czosnek. Do zimnego wywaru przełożyć mięso razem z liściem laurowym i zielem. Marchew i selera obrać, zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w słupki. Dodać do wywaru. Kiedy wywar się zagotuje, dodać ryż. Kapustę grubo posiekać, dodać do wywaru razem z kminkiem. Kiedy
Czerwień i błękitpozostałości. Można kotleciki podać jako główne danie - z ryżem i sałatą, ale świetne będą również jako przystawka czy przekąska.Przepis znalazłam tutajskładniki500 g piersi z kurczaka lub mięso kurczaka z rosołu2 lub 3 średnie ziemniaki1 por (biała część)1 średnia cebula4 ząbki czosnku2 jajka3 łyżki bułki tartejnatka pietruszkiOlej do smażenia sólprzygotowanieJeżeli używamy świeżego mięsa, zacząć od gotowania piersi kurczaka(...)odpowiednim naczyniu ( używam niedużego woka) rozgrzać olej. Gdy olej jest gorący, umieścić kilka klopsików i smażyć, aż będą rumiane. Wyjąć łyżką cedzakową i umieścić na papierze kuchennym. W ten sposób usmażyć wszystkie klopsiki.Podawać z białym ryżem i sałatką z pomidorów, lub jako przystawkę z np. sosem jogurtowym. Smacznego
Stare Garykilka łyżek masła Szpinak drobno szatkuję i wrzucam na rozgrzane masło z rozdrobnionym czosnkiem, smażę na małym ogniu, aż wyparuje cały płyn. Odstawiam na bok.Cebulę i czosnek drobno kroję, wrzucam na rozgrzaną oliwę, lekko szklę, dodaję ryż i wino. Gotuję kilka minut, aż wino się zredukuje (nie będzie dużo płynu). Wtedy dodaję
W kuchni Karmel-itkiNajlepiej smakują z sosem pomidorowym. Składniki: • 1 kg mięsa mielonego z indyka • 2 cebule • 2 szklanki ryżu • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • 3 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku • 1 duża główka kapusty białej • olej do smażenia • 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego Wykonanie: • Z kapusty wyciąć głąb. • W dużym garnku zagotować wodę, włożyć(...)delikatnie poszczególne liście drewnianą łyżką i wyjmować na tacę. Jest to zajęcie dość pracochłonne. • Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. • Ryż ugotować w dużej ilości posolonej wody. • Połączyć ryż z mięsem mielonym i cebulą, przyprawić solą, pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę
To co kochamporcje: -400 g mięsa +papryka słodka, chili -2 kulki mozzarelli -200 g brązowego ryżu -2 łyżki oleju -400 g fasolki zielonej ciętej Przygotowanie: 1. Ryż gotujemy. 2. Mięso dzielimy i tłuczemy na kotlety. Przyprawiamy intensywnie papryką słodką i chili. Smażymy z obu stron na koniec kładąc po plastrze mozzarelli na kotlet aby się rozpuściła. 3. Fasolka
Zdrowie i pysznie na talerzuProsty, szybki i smaczny obiadek! Smażony łosoś z ryżem i sosem porowym z żurawiną. Paluchy lizać! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 2 szt dzwonka z łososia - 3 łyżki mąki
SMYKWKUCHNIDziś będzie kokosowo i ananasowo. Smażona pierś z kurczaka w mleczku i z wiórkami kokosowymi z pikantną pastą curry i imbirem. Wszystko to osłodzone świeżym
potrawyregionalnepszenną, mąkę kukurydzianą, wiórki, jajka, wodę zmiksować. Doprawić ciasto solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Kawałki kurczaka obtaczać w cieście i smażyć z każdej strony do zarumienienia. Odsączyć na papierowym ręczniku i podawać jako dodatek do ryżu, ziemniaków
O kuchni z uczuciemsmarujemy marynatą powstałą z wymieszania powyższych składników. Odkładamy do lodówki na godzinę.Rozgrzewamy patelnię i na średnim ogniu, na niewielkiej ilości tłuszczu, smażymy z obu stron po 4 minuty. Uważamy by marynata nie przypaliła się!!!Podajemy z ryżem, posypujemy siekanymi pistacjami
Dzieje kuchennej Wiewióryenergicznie wymieszać. Smażyć przez chwilę. Następnie dodać pomidora a potem kolejno sos rybny, sok z cytryny oraz cukier. Wszystko dobrze wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Pamiętajcie sos rybny jest bardzo słony, dodawajcie go ostrożnie. Najlepiej serwować z ryżem ugotowanym na sypko
Kulinarna rozmowaBardzo istotne do obiadu są dodatki typu ryż, kasze, ziemniaki… W zależności od tego, co kto lubi i jak lubi. Ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, frytki, purée…, a może tym razem dufinki? Składniki: - 1,5 kg ugotowanych ziemniaków- 4 jajka (żółtka do masy, 3 białka do ubicia na pianę, 1 białko do smarowania dufinek)- 130g masła- 3 łyżki
mojewypiekiinietylkoimbir oraz wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy pokrojonego w dość sporą kostkę kurczaka. Smażymy kilka minut. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i dusimy ok. 20 minut. Podałam z ryżem, podczas gotowania dodałam szczyptę kurkumy i ryż miał piękny żółty kolor.Mmmm Pycha
NA MOIM TALERZUpapryki dodać mąkę i jajka. Przyprawić do smaku. Wymieszać. 5. Na koniec dodać ser i ponownie wymieszać. 6. Na rozgrzanym oleju smażyć na rumiano porcje masy drobiowo-paprykowej z obu stron. Rada: podawać z ziemniakami, ryżem lub dipem
Pasja Smaku