smażony ryz - 2146 przepisów (strona:41/144)

Paprykarz z tuńczyka 154

szybkie. Spokojnie możecie wykorzystać, np. resztę ugotowanego ryżu z obiadu.   Składniki: 3/4 szklanki surowego ryżu, np. basmati 2 puszki tuńczyka (może być w zalewie własnej jak i w oleju) 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 1 marchewka 1 cebula sól, pieprz papryka ostra olej lub oliwa z oliwek Najlepiej dzień wcześniej ryż ugotować w 1,5 szklance wrzącej wody(...)Następnie wsypać cebulę i smażyć, aż do zeszklenia. Na sam koniec dodać marchewkę i wlać 1 szklankę wody. Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem. Gdy marchewka będzie miękka to do garnka dodać odsączone 2 puszki tuńczyka, mały słoik koncentratu pomidorowego i całość ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Chwilę gotować. Na sam koniec dodać ugotowany ryż i całość przyprawić

Ugotować
Drobiowe szaszłyki z małych roladek 171

czerwonej papryki, 4 suszone pomidory w oleju, 1 kabanos, 2 plasterki żółtego sera, 4 łyżeczki przyprawy do drobiu, do posypania: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, ryż basmanti z dzikim.  Przygotowanie:     Podwójne piersi kurczaka rozbijamy na jeden duży kotlet o grubości ok. 7 mm. Mięso posypujemy przyprawą do drobiu. Por gotujemy w wodzie przez(...)zewnątrz przyrumienione. Następnie kroimy roladki w 1,5cm paseczki i nadziewamy na patyczki od szaszłyków. Smażymy na patelni ok. 2 minut z każdej strony. Takie szaszłyki można również grillować. Na koniec szaszłyki posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Podajemy z gotowanym ryżem basmanti z dzikim

Aga w kuchni
Placuszki pychotne 121

smakowite, że kuchmistrz nie nadąża ze smażeniem. Poniżej moja propozycja, absolutny hit obiecany wczoraj. Już kiedyś robiłam podobne placuszki o TUTAJ, ale bez bananów i to jest ich największa wada. Banany bowiem w tych plackach robią kawał dobrej roboty, nadają niesamowity posmak i trzymają całą konstrukcję w ryzach. Źródło przepisu to grupa BLW na Twarzoksiążce, którą gorąco polecam wszystkim(...)przyszłym. Natomiast same placuszki przeznaczone są dla każdego i dużego i małego! Placuszki pychotne 150g serka (Bieluch, President naturalny, Mój ulubiony) jajko 3 łyżki mąki 2 banany tłuszcz do smażenia Banana rozgnieść, dorzucić resztę składników, dokładnie wymieszać. Nakładać na patelnię po jednej łyżce ciasta i smażyć na małym ogniu, najpierw z przykryciem, żeby ścięły się szybciej z wierzchu, po drugiej

Przepysznik - BLW i nie tylko
Przepisy z wyciskarki - pulpety w sosie i sok z cukinii 223

usmażeniu lub dodatkowo upiec w sosie pomidorowym, stanowią wtedy wspaniały dodatek do obiadu, np. ryżu. Zrobiłam je dzięki wyciskarce SANA . Składniki: - 400 g ciecierzycy suchej (nie gotowanej), - 1 duża cebula, - 2 ząbki czosnku, - ½ pęczka natki pietruszki, - 1 mała łyżeczka sody, - sól, pieprz, - olej do smażenia. Na sos: - 1 duża butelka passaty pomidorowej, - 1 cebula, - ząbek czosnku, - olej, - 1 łyżeczka(...)były zanurzone do połowy. Nabierając niewielką porcję masy w dłoń formujemy z niej kulkę, lekko tocząc ją w dłoniach. Nie obtaczamy w niczym! Falafele wkładamy na rozgrzany olej i smażymy kilka minut z każdej strony, tak by się mocno przyrumieniły. Możemy oczywiście zjeść takie, ale ja chciałam je podać zapieczone w sosie. Przygotowujemy bardzo prosty sos: Wlewamy do garnka passatę

Co na wege obiad?
Zupa gołąbkowa 196

wody  2 łyżki oleju 2 średnie cebule, drobno posiekane 1 ząbek czosnku, zgnieciony nożem 500 g mielonego mięsa z indyka 250 g koncentratu pomidorowego 100 g białego ryżu, surowego 200 g kwaśnej śmietany 18% 1 i 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki cukru sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA(...)ogniu bez przykrycia. 3. W między czasie na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy 7-10 minut do miękkości. Dodajemy mięso i przesmażamy kolejne 5 minut. Zdejmujemy z ognia. 4. Do zupy dodajemy usmażone mięso z cebulką i surowy ryż. Całość gotujemy przez ostatnie 15 minut, aż ryż zmięknie. Zabielamy śmietaną, przekładamy na talerze

My Culinary Art
CURRY Z KURCZAKIEM I DYNIĄ 122

ryżu basmati  2 łyżki  masła 2 łyżki sosu sojowego kawałek imbiru  sól  pieprz Filety z kurczaka płuczemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę i doprawić solą, pieprzem, natrzeć sosem sojowym i startym imbirem( około 1/2 małej łyżeczki imbiru i 2 łyżki sosu sojowego) Odstawić do lodówki na  godzinę. Przed smażeniem mięso musi leżeć(...)plasterki czosnek obsmażamy. Teraz do garnka idą pozostałe warzywa. Wszystko smażymy 3 minuty po czym wlewamy mleko kokosowe i połowę pomidorków z puszki razem z zalewą i 2 łyżeczki pasty curry.  Gotujemy przez około 15 minut, aż dynia będzie miękka. Papryka powinna być lekko chrupiąca. Curry podajemy z ryżem

KuchcikoweLove
Kurczak z sałatką ryżową i warzywną 452

dania, zapewnia znakomite doznania smakowe. Jeśli chodzi o sam przepis, jego przygotowanie składa się, jak wcześniej wspomniałam, z trzech etapów. Mięso - warzywa - ryż. Zacznijmy od końca. 1. Torebkę ryżu gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka i dużo posiekanego koperku. Wszystko mieszamy z 2 łyżkami śmietanki 12 % i 1 łyżką majonezu. 2. Do sałatki warzywnej(...)minuty. Następnie na patelnię wrzucamy 1/3 kostki rosołowej i zalewamy odrobiną wody. W takiej zalewie smażymy kurczaka. po ok 6-7 minut z każdej strony. 4. Na koniec wystarczy pokroić kurczaka w plastry, ułożyć na środku talerza. Po jednej stronie kurczaka wykładamy sałatkę z ryżu. Po drugiej warzywa, które skrapiamy oliwą z oliwę. SMACZNEGO

Mój Smak na Życie
Wołowina z warzywami na ostro 153

opcjonalnie) ·         1 cm korzenia imbiru ·         olej ·         ryż basmanti Marynata: ·         czosnek granulowany ·         2 łyżeczki przyprawy 5 smaków(...)imbir. Podsmażyć przez około 30 sekund. Dodać mięso i smażyć około 4 minut.  Następnie dodać paprykę oraz marchew. Smażyć około minuty, po czym dodać wszystkie mrożone warzywa. Ja w tym momencie przykrywam woka na około 4 minuty aby warzywa się rozmroziły a mięso zmiękło. Ważne aby warzyw nie smażyć ani dusić zbyt długo, ponieważ mają pozostać jędrne i chrupiące

Mania Gotowania
Delikatna potrawka z warzywami i rybą 134

Jeśli lubicie ryby, ale znudziły Wam się takie panierowane, albo z powodów zdrowotnych musicie ograniczyć spożywanie dań smażonych, mam dla Was coś specjalnego:) Delikatna potrawka z warzywami: marchewką, kalarepą, cukinią i zielonym groszkiem w towarzystwie gotowanej ryby. Do tego ryż lub kasza jaglana, albo zwykłe ziemniaki z wody i lekki, zdrowy obiad gotowy. #smacznieiszybko? Oczywiście, że tak!:) #krakus

Smaki Na Talerzu
Cepeliny wegetariańskie / Kartacze wegetariańskie 195

Cepeliny wegetariańskie z soczewicą i ryżem w sosie pieczarkowym Jakiś czas temu byłam w restauracji w której serwowano cepeliny wegetariańskie, pierwszy raz wtedy z tym daniem się spotkałam. Było tak pyszne, że postanowiłam spróbować zrobić je w domu. Cepeliny to potrawa litewska jako Kartacz znany w północno - wschodniej Polsce.  Powiem wam szczerze, że danie bardzo pracochłonne, więc zabierzmy się(...)odsączeniu surowych ziemniaków.  4. Wszystko razem mieszamy i ciasto na cepeliny mamy gotowe.  Farsz: 1. Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu  2. soczewicę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu  3. cebulę obieramy kroimy na drobno i smażymy na złoty kolor  4. Kiedy wszystkie składniki będą gotowe łączymy je razem w misce dodając przyprawy

Mój pomysł na
Siekane kotleciki drobiowe 272

suszoną - mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z dwóch białek. Delikatnie mieszamy. Kładziemy łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoty kolor, z obu stron. Część, dla efektu, usmażyłam w krążkach czerwonej papryki.     Z reguły, do siekanych kotlecików drobiowych, podaję ryż z warzywami, ale również pysznie smakują z ziemniakami lub… z czym kto lubi. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post

mojewypiekiinietylko
Kurczaczki w cieście sezamowo-kokosowym 223

Wszystko dokładnie wymieszać. Kawałki kurczaka powinny być dokładnie oblepione ciastem.Na rozgrzanym oleju (lub jak autorka pisała - we frytkownicy) smażyć kawałki kurczaka na złoty kolor. Usmażone kurczaczki ułożyć na ręczniku papierowym, tak aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.Najlepiej smakują serwowane z ryżem i sosem słodko-kwaśnym.Źródło: kasia.in

Świat Domowej Kuchni
Wieprzowina z woka 262

smażyć przez 3 minuty na silnym ogniu zamarynowane mięso.Zsunąć je na bok.Dodać jabłka, paprykę i pieczarki, smażyć 2 minuty, wszystko wymieszać, wlać sos i gotować ,stale mieszając, od chwili zawrzenia, na zmniejszonym ogniu  jeszcze 1 minutę.Podawać z ryżem. Ja podałem z roladkami z kapustą

Kulinarny karnet Christophera
FILETY Z DORSZA W SOSIE POMIDOROWYM 188

wyjmujemy z lodówki, obtaczamy w mące (bez cebuli, była ona tylko potrzebna, aby ryba przeszła jej aromatem) i smażymy z obu stron na rozgrzanej oliwie. Po usmażeniu przekładamy do sosu, posypujemy całość świeżo posiekaną natką pietruszki.  My najchętniej zjadamy z ryżem. Równie dobrze pasują tu ziemniaczki, albo po prostu pieczywo

Walijskie Pichcenie
Bezglutenowe placuszki ryżowe z jabłkami i cynamonem 199

podania olej do nasmarowania patelni Przygotowanie: Ryż ugotować i przestudzić. Jabłka obrać i zetrzeć na grubym tarle. Ryż zmiksować przez chwilę w blenderze, dodać starte jabłko i cynamon, dokładnie wymieszać. Patelnie z powłoką nieprzywierającą rozgrzać i posmarować olejem (nie smażyłam w głębokim oleju).  Formować niewielkie placuszki i smażyć z dwóch stron na złocisty kolor.  Podawać

Ze smakiem i z pasją

Proponowane wyszukiwania