filet pstrąga łososiowego u mnie około 400 g 1/2 opakowania szpinaku baby 6 sztuk suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku sól pieprz około 1/2 szklanki śmietanki 30% masło klarowane do smażenia Marynata: 2 łyżki oliwy 1 łyżka miodu u mnie wielokwiatowy cynamon sok z cytryny 1. Pstrąga obieramy ze skóry, myjemy, oprószamy solą i pieprzem, dzielimy na porcje. Do miseczki dajemy(...)myjemy, wrzucamy na rozgrzane masło. Dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, pokrojone pomidory, solimy i wlewamy śmietankę. Smażymy dosłownie kilka minut. 3. Szpinak z pomidorem i śmietanką wykładamy na pstrąga, śmietankę przelewamy. Całość zapiekamy w 180 stopniach około 15-20 minut. Podajemy z ryżem, kaszą lub innymi dodatkami :-) Smacznego
kruche babeczkiplacuszkach niech odgrywają warzywa. W tym przypadku kalafior, ale zapewniam, że cukinia czy inne sprawdzą się znakomicie. Do tego ulubione zioła i przyprawy dla nadania smaku i gotowe. Zamiast smażyć je na patelni proponuję zapakować je do piekarnika. I gotowe. Smacznego zatem Wam życzę i niech w końcu lato do nas powróci. Kalafiorowe placki z piekarnika składniki: kalafior średniej(...)łyżka oregano 2 czubate łyżki koperku szczypta kurkumy i chilli sól, pieprz łyżeczka masła klarowanego do smażenia wykonanie: Cebulę siekamy i podsmażamy na łyżeczce masła klarowanego lub oleju kokosowego. Odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie kalafiora siekamy nożem lub rozdrabniamy do konsystencji ryżu. Możemy zetrzeć go na tarce o dużych oczkach. Do kalafiora dodajemy cebulę oraz pozostałe składniki i dokładnie
Przysmaki Karolki. W międzyczasie dodajemy sok z połowy cytryny i otartą skórkę z 1 całej cytryny. Gdy ryż będzie al dente dodajemy szczyptę pieprzu i odstawiamy na bok pod przykryciem. Po kilku minutach dodajemy resztę masła, mieszamy i risotto gotowe ! W międzyczasie oczywiście smażymy łososia. Na rozgrzaną patelnie (z olejem) wrzucamy rybę skórą do dołu i tak smażymy na średnim
Wspólne smakiduża kostkę. Mięso przesmażyć 2-3 minuty na oleju, dodać warzywa, cząstki jabłka,posypać ziołami i smażyć jeszcze 2-3 minuty ciągle mieszając. Podlać niedużą ilością wody ,doprawić pieprzem i solą i dusić ,aż mięso będzie miękkie. Posypać natką pietruszki. Podawać z ryżem lub makaronem albo pajdą chlebka
Kulinarny karnet ChristopheraCrisp Ultimate Lid? Urządzenie posiada 13 inteligentnych programów. Są to: szybkowar (gotowanie pod ciśnieniem) gotowanie na parze podsmażanie wolnowar gotowanie metodą Sous Vide przygotowywanie jogurtu podgrzewanie i utrzymywanie ciepła smażenie powietrzem (frytkownica beztłuszczowa) pieczenie pieczenie ciast grillowanie suszenie wyrastanie ciasta drożdżowego Tak szeroki wybór programów umożliwia przygotowanie w Instant Pocie Ultimate Lid niemal każdego dania! Możliwości nie zamykają się tylko(...)funkcji gotowania pod ciśnieniem gotowanie zajmie 35-40 minut. Często używam również gotowania na parze, smażenia powietrzem i pieczenia. Od czego zacząć gotowanie w garnku elektrycznym Instant Pot? Aby zapoznać się z urządzeniem, na początek warto przygotować te najprostsze przepisy – czyli ugotować ryż w szybkowarze, ugotować ziemniaki na parze, czy też przygotować frytki z frytkownicy beztłuszczowej. Bardzo pomocna
Via Gustogładką masę. Cukinie pokrój na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę – do momentu aż się zeszkli. Dodaj czosnek, smaż 1 – 2 minuty ciągle mieszając. Dodaj cynamon, kolendrę, kurkumę, kumin i chili, smaż przez minutę, nie przerywając mieszania. Następnie dodaj zblendowane pomidory. Całość gotuj około 3 – 4 minuty. Dodaj kalafiora, po 3 – 4 minutach dodaj(...)solą, pieprzem i w razie potrzeby – pozostałymi przyprawami. Około 5 – 7 minut przed końcem gotowania – dodaj cukinię zieloną i żółtą. Curry podawaj w głębokich miseczkach z ugotowanym wcześniej ryżem. Przed podaniem posyp posiekaną kolendrą
Moja pasja smakuPlanowałam dziś ugotować dal bhat, czyli sos z soczewicy i ryż - klasyczne danie kuchni nepalskiej. Jednak gdy podsmażałam cebulę i czosnek z nasionami czarnej gorczycy, postanowiłam trochę zmodyfikować przepis i dodać grzyby. Kurki tak świetnie wkomponowały się w smak, że nie dodawałam już innych warzyw aby nie przytłoczyć grzybowego aromatu. Składniki: soczewica (czerwona lub żółta) 200 g cebula(...)musztardowym smakiem ). Dodać pokrojone kurki i smażyć do lekkiego przyrumienienia. Ugotowaną soczewicę odsączyć, dodać do niej usmażone grzyby z cebulką, przyprawy i zalać wodą. Dusić na małym ogniu kilkanaście minut. Mąkę rozmieszać w małej ilości zimnej wody, dodać do sosu i zagotować do zgęstnienia. Podawać z białym lub brązowym ryżem. Posypać posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Świetnie smakuje
głodny alergikgarnuszku ugotować ryż. Woda musi być osolona. Bułkę namoczyć w wodzie, następnie mocno wycisnąć wodę. Do miski wrzucić mięso, dodać pokrojoną drobno cebulę, jajko, odciśniętą bułkę, ugotowany ryż, majeranek. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować klopsiki. Kapustę pokroić drobno, ale nie na papkę. Na patelnię wlać olej i rozgrzać. Wrzucić pieczarki, smażyć chwilkę. Dodać poszatkowaną
Kuchnia PokoleńSposobów na smażony ryż jest wiele. Jednym z nich jest czerwony ryż meksykański (arroz rojo) , o którym już pisaliśmy, a który najwyraźniej wzbudził spore zainteresowanie czytelników
Kulinarna Pokusazmiażdżyć. Masło przełożyć do rondelka i roztopić. Przełożyć do niego szczaw i czosnek. Smażyć razem na małym ogniu przez około 5 minut. Do gotowego wywaru dodać szczaw z czosnkiem, razem wymieszać i zagotować . Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sypki ryz zagotować i pozostawić w ciepłym miejscu do wchłonięcia wody. Rozłożyć łyżką do talerza ryż i zalać
w mojej kuchnistopni. Tartę nakłuwamy widelcem, kładziemy na nią kawałek papieru do pieczenia i obciążamy np. ryżem albo grochem (żeby ciasto nie urosło). Pieczemy 15 minut. 2. W między czasie przygotowujemy nadzienie. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek i smażymy do zeszklenia. Dodajemy mięso, przyprawiamy bazylią, oregano, słodką papryką, ostrą papryką, solą i pieprzem. Smażymy, aż mięso będzie
My Culinary Artostatecznie w panierce nadając skrzydełkom owalny ścisły kształt. Rozgrzać olej i na gorącym smażyć skrzydełka z obu stron. * Ponieważ był jeszcze przedtem rosół zdecydowałam , że podam usmażone kawałki kurczaka tylko z mocno schłodzonym arbuzem i garstką sałaty bez dodatków typu ryż czy ziemniaki. I muszę stwierdzić , że było to dobry pomysł. Polecam jako gorącą przekąskę
Buniabaje w kuchniwoka pozostałą łyżkę oleju- wrzucamy szparagi ( szaragi płuczemy , odcinamy końcówki, kroimy na trzy części )Szaragi smażymy około 2 min. Dodajemy pokrojoną paprykę I bullion z mąka. Mieszamy I pozostawiamy około 1 min. Dodajemy indyka. Pozostawiamy na gazie jeszcze 1 min. Gotowe :)Gotujemy ryż. Smacznego
Smaki Edytykostkę pora, cebulę i dalej smażymy. Następnie pokrojonego w kostkę kurczaka, wszystko solimy i dalej smażymy. Zalewamy mleczkiem kokosowym, przyprawiamy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok.15 minut. Na koniec dodajmy gorgonzolę i mieszamy. aż się rozpuści. Ostatnio podałam z z ryżem
Delicious Titbitspołączenia smakowe. SKŁADNIKI 450 g piersi z kurczaka oliwa 1 duża pomarańcza 300 g ryżu 1 duża cebula 1 czerwona papryka 1 l bulionu drobiowego 1 łyżeczka curry świeżo mielony pieprz kolorowy, sól do dekoracji cząstki pomarańczy WYKONANIE W garnku zagotować bulion drobiowy, wsypać ryż i często mieszając gotować do miękkości. Jeżeli odparuje nadmiar bulionu, to dolać wody(...)kotkę. Cebulę obrać i pokroić również w kostkę. Do głębokiej patelni wlać oliwę, dodać mięso i cebulę, po czym całość przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Następnie smażyć, do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Paprykę umyć, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Pomarańczę obrać ze skóry (również z białej części) i pokroić na mniejsze kawałki. Do usmażonego
Passions hobbies lifemiejsce, to dla mnie raj. Już teraz wiem, gdzie szukać orientalnych składników za normalne ceny! A co do samego dania, chrupiący kotlet świetnie się komponuje z delikatnym sosem i ryżem, dlatego koniecznie musicie go spróbować. To danie było na pierwszym miejscu do zrobienia, gdy dorwałam niezbędny składnik w postaci Panko. Nawet jeżeli podchodzicie teraz do tego sceptycznie, to zapewniam(...)jajku, mące, jajku i panierce Panko. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Sos: masło roztopić w woku lub rondlu. Czosnek przecisnąć przez praskę. Zeszklić go na maśle. Dodać warzywa. Podlać bulionem. Posolić i popieprzyć do smaku. Dusić kilka minut do miękkości. Zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w wodzie. Podawać z ugotowanym ryżem. Obok niego nałożyć sos, a na wierzch ułożyć
Fabryka pomysłówjeśli mogę Wam coś zasugerować to do smażenia lecza zawsze wybieram smalec, bo i on ma duży wpływ na smak końcowy potrawy. Składniki na gar zupy dla 6 osób: - 50 dag kiełbasy dymionej - 3 średnie cebule - 4 czerwone papryki - 1 średnia cukinia - 3 duże pomidory - smalec do smażenia, ok 2 łyżek - sól - pieprz - majeranek 1. Warzywa myjemy(...)cukinią, przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem, a pod sam koniec gotowania dokładamy pomidory. 3. Czas smażenia i duszenia trwa ok 40 minut, wykonanie całości łącznie z krojeniem trwa przeważnie ok. 60 minut. Leczo najczęściej podajemy z pieczywem, ale jest też bardzo dobre z ryżem lub ziemniakami
Apetyczna babeczkapowinien mieć na imię kocham majonez. Placuszki, można zajadać w kanapce z ziemniakami, kaszami czy ryżem. Przepyszne na ciepło i na zimno. Do środka można dodać tak naprawdę wszystko, na co macie ochotę. Tak więc wstałam sobie o 7 rano ( I'm crazy ) smażę te placki w towarzystwie Kędziora i Tymańskiego - Ranne Kakao podjadając majonez ze słoika. Dobrego dnia
pieprzny smaczekpowstrzymałam się od 'niezdrowego połączenia' :)Wam, oczywiście, w talerze zaglądać nie będę więc śmiało podajcie ryż, bo tutaj wspaniale pasuje wizualnie :)Polecam!* łosoś- 300 g* szpinak- (u mnie mrożony)** cebula- 1 szt.* czosnek- 4 ząbki* sok z cytryny- 1 łyżka* masło klarowane- do smażenia (lub oliwa + 2 łyżki masła)* musztarda- 2 czubate łyżki (u mnie miodowa)* przyprawy: sól, pieprz
Kraina Miodem PłynącaSkładniki: kapusta biała 1 duża, Farsz: - w opisie, cebula 1 sztuka, masło do smażenia 8 łyżek, pomidory 1 kg, cukier 1 łyżkę, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa w płynie - do smaku FARSZ: 3/4 kg mielone z drobiu, jajka 2 sztuki, ryż 3 torebki ugotowane, cebula 1 sztuka, papryczka z chilli 1 sztuka, koperek 1 pęczek, kucharek do smaku
W Mojej Kuchni Lubiędrugą porcję wywaru dodajemy natkę z sokiem i skórką z pomarańczy, dokładnie mieszamy. Finalnie, gdy ryż pochłonie sok do risotto dodajemy łyżkę masła i mieszamy do połączenia. Doprawiamy wedle uznania lub według przepisu. Schłodzonego łososia, umieszamy na rozgrzanej patelni z niewielką warstwą oliwy. Smażymy z dwóch stron około 4-5 minut z każdej strony na średnim ogniu (czas zależy
Symfonia Smakówwody, aby rozrzedzić sos. Następnie wlewam go na patelnie, na której smażą się roladki, mieszam delikatnie z bulionem mięsnym (by dokładnie połączyć ze sobą) i ponownie duszę pod przykryciem, około 2-3 minuty. Świetnie pasują ziemniaki z wody lub ryż, a do tego jakaś smaczna warzywna sałatka / surówka. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki