Przygotowanie: Rybę kroimy w dość dużą kostkę (około 3 cm) i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Imbir i papryczkę chilli siekamy drobno. Dymkę kroimy w kawałki. Gotujemy ryż. Przygotowujemy sos. Miód podgrzewamy na mały ogniu, aż będzie płynny. Następnie dodajemy do niego: sosy sojowe, wódkę, ocet, oraz wyciśnięty sok z cytryny i limonki. Mieszamy cały(...)bardziej wysmażonego, jeśli ktoś lubi różowego w środku wystarczy smażyć przez 2 minuty. Łososia należy mieszać delikatnie ponieważ łatwo się rozpada. Całość zalewamy wcześniej przygotowanym sosem i podgrzewamy do momentu, aż zgęstnieje. Na końcu dodajemy dymkę. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy przykrytego pokrywką. W tym czasie nakładamy ryż. Łososia posypujemy sezamem
Mania Gotowaniapojedyncze piersi z kurczaka20 dag brukselki1 łyżka posiekanej pietruszki10 szt. średnich pieczarekłyżka masła do smażenia pieczarek1 cebula250 ml bulionułyżka mąki10 dag drobno startego żółtego seraDzisiaj pomysł na danie główne dla miłośników brukselki... do których akurat ja należę :) Potrawa wyśmienicie smakuje zarówno z ryżem jak i z ziemniakami.Brukselkę zagotować w osolonej wodzie - do momentu aż będzie lekko miękka(...)grubą kostkę. Podsmażyć krótko na odrobinie oleju, a następnie dodać do niego pieczarki z cebulą, brukselkę i posiekaną pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem i delikatnie przemieszać. Smażyć na małym ogniu około 5 minut. Zalać całość letnim bulionem, dosypać tarty żółty ser i łyżkę mąki (najlepiej przesianej, ponieważ wtedy nie zrobią nam się grudki w sosie). Zamieszać i kontunuować
Świat Domowej Kuchnidolac nieco bulionu. Przed podaniem sos nieco podgrzać. Tak przygotowanym sosem polac dowolnie przygotowane mieso (pieczone, smażone lub gotowane, może to być czysta piers lub kawałki miesa z koscia) podawac z czerwonym ryzem (przepis poniżej), sos posypac uprazonymi ziarnami sezamu. Czerwony Ryz Meksykanskie danie nie jest kompletne bez czerwonego ryzu, oto przepis: szklanka ryzu 1 cebula 3 zabki czosnku
Codzienne GotowanieChińszczyzna - dość szerokie określenie potraw, które swoje korzenie wywodzą z dalekiego wschodu. Nie ma chyba takiego, który nie próbowałby kurczaka czy wieprzowiny z ryżem przyprawionych orientalnymi przyprawami, a przede wszystkim sosem sojowym. Pewnie te potrawy mają niewiele wspólnego z ich oryginalnymi odpowiednikami, no ale .... ;)Dziś chcę Was zaprosić na taką polską chińszczyznę czyli wieprzowinę zamarynowaną w przyprawie Maggi(...)cały czas na sporym ogniu. Dodać warzywa, wymieszać i nie zmniejszając ognia smażyć kilka minut. Warzywa powinny być al dente. Potrawy nie ma konieczności długo dusić, gdyż tak przygotowana wieprzowina jest szybko krucha i soczysta.Żeby było do końca "po polsku" ugotowałam kaszę jaglaną zamiast ryżu :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennazawierać marynowane pędy bambusa lub kiełki fasoli mung ryż Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z żyłek, pokroić w małe kawałeczki, dodać olej, curry, chili, kolendrę, imbir, dokładnie wymieszać i odstawić najlepiej na około 2 godziny do lodówki. Przyprawionego kurczaka włożyć do woka lub do głębokiej patelni i smażyć około 10 minut (dobrze jest przykryć). Dodać czosnek, świeżo(...)Można powstały sos zagęścić, dodając 1 łyżeczkę mąki rozmieszaną z odrobiną zimnej wody. Ja mąki nie dodaję, gdyż lekko płynna konsystencja mi odpowiada - po włożeniu do ryżu, płyn jest częściowo wchłaniany przez ryż. Ryż w torebkach gotuję przez 15 minut w lekko osolonej wodzie, po wyjęciu z wody torebki rozcinam i łyżką do lodów formuję widoczne na zdjęciu
Kuchcik gotujeTakie mięsko można podawać na imprezach lub na obiad z dodatkiem ryżu lub makaronu. Możecie zrobić też z karkówki, ale musi być chuda. Łopatkę pokroić w plastry, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Cebulę pokroić w talarki, pieczarki pokroić w plasterki i obsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Smażyć tak długo, aż woda z grzybów wyparuje. Na dno rozłożyć połowę(...)mięso i wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej jednak na noc Przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 1 godzinę. Podawać z ryżem lub makaronem i surówką. Smacznego
Kuchnia Pokoleńpszennej i usmażyłam na rozgrzanym oleju z awokado. Smażyłam po jednym i usmażonego kotleta przekładałam od razu do woka z cebulą ustawionego na małym płomieniu.Na moje usmażone kotlety wyłożyłam chińską mieszankę warzyw na patelnię, przykryłam woka pokrywką i dusiłam kilkanaście minut.Podlałam odrobiną wody. W między czasie namoczyłam ryż, który podsmażyłam na łyżce oleju z awokado
Blondynka Gotujekostkę i ugotowanego kurczaka leśnego. Smażymy aż się podrumieni. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz cebulę i dalej smażymy. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, cynamon, imbir, chili, smażymy chwilę mieszając, a następnie podlewamy trochę piwem. Dodajemy szczypiorku, chwilę jeszcze dusimy i podajemy. Zasadniczo podaje się to z makaronem, ale ja podałem z ryżem
Kryzysowa Książka Kucharskapokrojoną w piórka. Podsmażyć na złoty kolor, a następnie dodać pastę z przypraw.i smażyć 1 minutę stale mieszając. Włożyć mięso i smażyć do zarumienienia., mieszać. Wlać wodę z octem , posolić i dusić na bardzo małym ogniu do miękkości mięsa. W razie potrzeby podlać wodą. Podawać z ryżem inspiracja książka "Kuchnia hinduska" curry z wołowiny
O kuchni z uczuciemłyżki kukurydzy, zioła prowansalskie, ser żółty, pierś z kurczaka, przyprawa gyros, olej. 1. Gotujemy ryż, aż będzie miękki. Dodajemy kostkę rosołową. Studzimy. 2. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą gyros. Wkładamy do na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy. 4. Paprykę myjemy, kroimy w kostkę. 5. Ogórki kiszone oraz ser żółty kroimy w kostkę. 6. Mieszamy wszystkie składniki
Kuchnia Pełna Pasjijednorazowo zbyt wielu porcji, aby się ze sobą nie stykały i jednocześnie nie została obniżona temperatura tłuszczu. Smażymy ze wszystkich stron na rumiano, co jakiś czas obracając. Wykładamy z patelni na ręczniki papierowe, aby usunąć nadmiar oleju. Podajemy… z czym lubimy – sosem, ryżem, surówką… Pozostałość ciasta wykorzystałam do krążków cebulowych (oczywiście w tempurze kokosowej).Kuchnia japońska, to sztuka gotowania
mojewypiekiinietylkosmaku. Wymieszać.Następnie za pomocą łyżki zrobić w sosie 4 dziury i wbić w nie całe jaja. Smażyć, aż się zetną.Gotową jajecznicę zestawić z ognia i posypać drobno posiekaną natką pietruszki.Jajecznicę podawać samą, z chlebem, lub jak u mnie z ryżem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Danie jest pikantne, więc jeśli ktoś woli łagodniejsze potrawy można zrezygnować z płatków
Gospodyni Miejskazanurzyć lekko w cieście i usmażyć .Odłożyć na bibułę. Plastry mięsa maczać w cieście i smażyć po 2 min z każdej strony. Na półmisku ułożyć polędwiczki, kwiaty bzu i sos z mango. Resztę sosu podać w sosjerce. Dobrym dodatkiem jest ryż
Kulinarny karnet Christopheratalarkowania. Kurczaka obsmażamy krótko w niewielkiej ilości oleju, przekładamy do garnka, następnie na tym samym oleju smażymy cebulę i marchew. Dodajemy do kurczaka, podlewamy wodą, dodajemy przyprawy (oprócz sosu) i dusimy do miękkości. Dodajemy łyżkę sosu i dokładnie mieszamy. Podajemy z ryżem.Smacznego
chwile dla mnieCebulę pokroić w piórka, a paprykę i dynię w kostkę. Podsmażyć na patelni, dodać kurczaka i smażyć na średnim ogniu przez kilka minut. Następnie wlać śmietanę, dodać curry i listki tymianku. Zmniejszyć ogień i pozwolić, by smaki się połączyły. Podawać z ryżem
Pasja Smaku