obrać i pokroić w ćwiartki. Na patyczki nadziewać dowolne kombinacje warzywno-mięsno-owocowe. W każdy arkusz pergaminu wkładać po dwa szaszłyki i smażyć na patelni wg instrukcji z opakowania.Szaszłyki podawać z dowolnymi dodatkami. U mnie z ryżem i dipami. Przepis na dipy TUTAJ
Pasja Smakugłowie już kiełkował mi pomysł na danie. U nas na świątecznym stole na pewno jak zwykle będzie tradycyjny smażony karp, ale myślę, że tak przygotowany pstrąg też by pasował do świątecznego menu i dlatego polecam Wam ten przepis. Zamiast ryżu czerwonego możecie użyć brązowego.Zobacz także przepis na Zielonego łososiaROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzamelon, pestkujemy- kroimy w kostke. To samo robimy z papryką. Skrajamy szczypior.Na rozgrzanej patelni smażymy około 3-4 min kurczaka. Dodajemy melon, paprykę, bulion, sok z cytryny i wyciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i trzymamy na gazie okoł 5 min. Dodajemy szczypior i ugotowany ryż. Doprawiamy pieprzem i solą. Gotowe :) Smacznego
Smaki Edytywina ryż brązowy/kasza do podania Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy cebulę i czosnek. Kroimy w kostkę łopatkę wieprzową i dodajemy do cebuli, niech się chwilę smaży. W tym czasie kroimy paprykę i grzyby. Dodajemy do mięsa. Następnie wrzucamy do garnka ziele angielskie, liście laurowe i owoce jałowca, doprawiamy(...)koniec, tuż przed podaniem doprawiamy jeszcze raz gulasz solą i pieprzem. Mięso powinno być kruche a cukinia tworzy gęsty i pożywny sos. Jest pysznie i aromatycznie. Podajemy z ryżem lub kaszą, z czym lubimy
Mango Papajawakacjach skosztowaliśmy hiszpańską paellę, boski smak...więc zapragnęliśmy odtworzyć ją w domu. Składniki 300 g ryżu arborio 2 filety z kurczaka 2 czerwone papryki mała puszka groszku konserwowego 200 g pomidorów 1 opakowanie mieszanki owoców morza 100 ml oliwy z oliwek 2 cebule cytryna 4 ząbki czosnku 500 ml bulionu drobiowego 1 g szafranu kilka czarnych oliwek sól, pieprz Przygotowanie(...)kroimy w paski, filety z kurczaka na większe kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy paprykę, osączony z zalewy groszek, smażymy 5 min. Na drugiej patelni (dużej) szklimy posiekane cebule i czosnek. Dodajemy mięso i lekko podsmażamy, dodajemy warzywa, opłukany ryż, a po paru minutach pokrojone w paski pomidory (sparzone, bez nasion) i kawałki oliwek. Bulion mieszamy z szafranem. Szklankę
R'n'G Kitchenbłyskawicznej, zawijając podsmażone mięso w tortillę lub podać grillowane mięso w chlebkach pita z pomidorami, czerwoną cebulą, sałatą i sosem. Ja miałam czas, więc podałam drobiową shoarmę z żółtym ryżem za sprawą dodanej kurkumy i sosem tzatziki. Smacznego Polecam też inne sprawdzone przepisy z grilla. Shawarma / shoarma drobiowa: 1 duża pierś z kurczaka 2 łyżki oliwy 1 łyżka przyprawy(...)mieszamy z przyprawą i czosnkiem. Mieszamy z mięsem, ja wstawiłam na całą noc do lodówki. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy mięso po ok. 2-3 minuty z każdej strony, można też upiec mięso w piekarniku aż będzie złoty. Podajemy z ryżem i sosami. Smacznego! The post Shawarma / shoarma drobiowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmuszę, że moja miłość do spędzania wielu godzin w kuchni narodziła się dość późno i, niestety, nigdy nie będę mogła napisać, że już od wczesnych latach piekłam ciasta i smażyłam kotlety ;) Przyjaciółka przywiozła zeszyt prostych przepisów jako jedną z pamiątek po swoim wyjeździe w ramach programu Erasmus. Skserowany zeszyt mam do dziś i do dziś uważam, że jest(...)ubolewaniu Przyjaciółka postanowiła ostatnio zamieszkać 300km ode mnie, więc nie pozostaje mi nic innego jak pocieszyć się dużą miską ryżu z żółtym sosem ;) Tak to się już w życiu plecie. Pozdrawiam Cię Gosiu! Składniki 500g piersi z kurczaka olej do smażenia lub masło sklarowane 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 cm świeżego imbiru 3 łyżeczki mieszanki curry ( tutaj przepis ) 200g
W kuchni wieczoremGołąbki z młodej kapusty to danie obiadowe, które znika błyskawicznie z talerzy. Sezon na młodą kapustę w pełni, więc nie może ich zabraknąć na blogu. Ulubione, zawsze smażone na rozgrzanym oleju i duszone w pomidorowym sosie z dodatkiem koperku. Takie gołąbki serwowano w mojej rodzinie, ale wiem, że sporo osób nie podsmaża kapusty. Dla mnie to konieczność, ponieważ podkreśla smak(...)dzielę się dzisiaj z Wami swoim :). Najlepsze następnego dnia po podgrzaniu! Gołąbki z młodej kapusty duża główka młodej kapusty olej do smażenia liść laurowy 2-3 ziarna ziela angielskiego Farsz 0,5 kg mięsa mielonego 1 torebka ryżu długoziarnistego 1 cebula 1 jajko sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego Sos 1 czubata łyżka mąki pszennej 1/3 szkl zimnej wody
Pieguskowa Kuchniajest w menu na porządku dziennym. Nie podaje jej się jako głównego dania, ale jako przekąskę czy przystawkę. Zarówno na ciepło (smażoną, grillowaną), jak i na zimno (marynowaną w occie, oliwie i ziołach). Portugalia słynie ze swojego ryżu w pomidorach z ośmiornicą – arroz de polvo, hiszpańska Galicja ma pyszną pulpo á feira. Grecy najbardziej lubią ohtapodaki ksidato – ośmiornice marynowane
Karo in the KitchenPierś z indyka kroimy na kotlety, doprawiamy solą, pieprzem, imbirem mielonym. Lekko rozbijamy tłuczkiem. Panierujemy w jajku i płatkach migdałów. Smażymy na złoty kolor. Kotlety podajemy polane sosem z ułożonymi na nich brzoskwiniami. Jako dodatek proponuje ryż jaśminowy. SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaSelerowe kotlety w sosie grzybowym, a do tego ryż, kuskus lub kasza!, samo zdrowie :)Składniki: 1-2 selery jajko bułka tarta sól oliwa do smażenia Sos: 3 dag suszonych grzybów cebula po łyżce mąki i masła pół szklanki jogurtu naturalnego sól pieprz 1.Seler umyć i ugotować w łupinie. Gdy przestygnie, obrać, pokroić w dość grube plastry. Każdy plaster
Apetyczna babeczkaEwentualnie doprawiamy jeszcze łyżką sosu sojowego dla pogłębienia smaku. Teraz czas aby wrzucić naszego indyka w tempurze. Całość dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze chwilę, lecz na bardzo dużym ogniu. Teraz nasze danie jest już gotowe. Podajemy z ryżem lub makaronem sojowym. Smacznego
Mango Papajapikantne i doskonale komponuje się z sosem jogurtowym czosnkowo-koperkowym. Takie mini kebaby w warunkach domowych można upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni grillowej. Można podać je z ryżem , oraz z dodatkiem sałatki. Mini kebaby z tymiankiem i sosem chili (4 porcje- 8 sztuk ) 500 g mięsa ( u mnie szynka wieprzowa ) - 4 łyżki sosu chili Winiary - świeży tymianek(...)patyczki do szaszłyków (wcześniej namoczone w wodzie). Tak przygotowane mięso mielone nabiera zupełnie innego smaku niż tradycyjne kotlety mielone. Smażymy kebaby na posmarowanej olejem rzepakowym patelni grillowej, obracając mięso, tak aby się równomiernie zrumieniło. Mini kebaby podajemy z ryżem parboiled z ryżem dziki, sosem jogurtowo-koperkowym i sałatką letnią. The post Mini kebaby z tymiankiem i sosem chili (grillowane) appeared
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsosie pomarańczowym Składniki: 2 piersi z kurczaka (pojedyncze) 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 cm świeżego imbiru olej do smażenia (używam arachidowy) ½ papryczki chili 1/2 czerwonej papryki 1/2 marchewki 1/2 bakłażana (opcjonalnie) cebulka dymka do posypania Sos: ½ szklanki soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego) skórka starta z ½ pomarańczy 1 łyżka octu ryżowego(...)podsmażamy kurczaka na złoty kolor. Warzywa dodajemy do kurczaka i smażymy przez około 3-4 minuty aż będą chrupiące. Na końcu dodajemy imbir i papryczkę. Składniki sosu łączymy ze sobą. Sos wlewamy do woka i podgrzewamy do momentu aż sos będzie gęsty. Posypujemy danie posiekaną dymką i podajemy z ryżem
Mania Gotowaniałyżeczki ostrej papryki oliwa z oliwek 1 łyżeczka kurkumy sól pieprz 1. Ryż gotujemy na półtwardo przez 8-10 minut i odcedzamy. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i blanszujemy drobno pokrojony czosnek oraz cebulę, dodajemy chorizo w plastrach i chwile razem smażymy. Filety z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy na patelnie i obsmażamy wszystko razem. Po kilku
Apetyczna babeczka