wbić jajko, dodać jogurt . Zmiksować na masę . Nie musi być jednolita - Masę doprawić solą i pieprzem ( ostrożnie z solą ponieważ ryz był już solony przy gotowaniu) - Na rozgrzaną patelnie kłaść łyżką masę, formować placuszek , smażyć z obydwu stron na zloty kolor po ok 2 minuty z każdej strony. Placki dobre są na ciepło
Eli Gotowanieduży ząbek czosnku 2 cm kawałek świeżego imbiru szczypta chili w proszku (lub więcej) 1 średni por 1 marchewka ryż do podania (dowolny – jaki lubicie) sezam do posypania (można pominąć) olej rzepakowy lub arachidowy do smażenia W misce melasę należy dokładnie wymieszać z sosem sojowym do połączenia – następnie dodajemy sok z cytryny, oliwę, drobno starty imbir, wyciśnięty(...)wrzucimy wszystko na raz, temperatura oleju się obniży, a mięso zamiast się smażyć zacznie się gotować, co zepsułoby całe danie). Gdy wszystkie kawałki mięsa będą usmażone, na rozgrzany wok/patelnię wlewamy resztkę marynaty, zagotowujemy i polewamy gotowe kawałki mięsa. Posypujemy sezamem. Najlepiej smakuje z ryżem. Post Polędwiczka w melasie pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakupietruszki * sól, pieprz, słodka papryka * oliwa do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę, paprykę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa podsmażamy na oliwie. Kiedy zmiękną dodajemy mięso. Smażymy ok. 10 minut, aż straci smak surowizny. Dodajemy koncentrat pomidorowy i szklankę wody. Podsmażamy jeszcze ok. 5 minut aż sos ładnie zgęstnieje. Wrzucamy ryż i posiekaną drobno pietruszkę. Doprawiamy do smaku
Pobite gary Barbaryłyżki masła ½ łyżeczki soli 1 liść laurowy ½ łyżeczki tymianku Olej do smażenia Piekarnik nagrzać do 160stop. Osuszone mięso dokładnie obsmażyć, zrumienić z każdej strony. Jednocześnie na drugiej patelni ,smażyć na maśle pokrojoną w talarki marchew i posiekaną cebulę. Mięso posolić i razem z warzywami przełożyć do brytfanki (naczynia żaroodpornego ),dodać liść laurowy i tymianek, nakryć folią aluminiową (matowa(...)Przykryć i wstawić do piekarnika obok indyka na 1h. Po 30min można przemieszać. Soubise jest gotowe, kiedy ryż i cebula zmiękną i trochę się zezłocą. Etap 3 - pieczarki-duxelles. 30dag pieczarek posiekać na drobną kostkę i smażyć na maśle ,aż się lekko zarumienią. Doprawić do smaku i odstawić do przygotowania nadzienia. Ten etap robimy ,kiedy mięso
Kulinarny karnet Christopherapapryki 1 cytryna ok. 100 g płatków migdałowych sól pieprz natka lub kolendra (do posypania) ryż (ok. 60 g suchego ryżu na porcję) Wykonanie: W garnku zagotowujemy osoloną wodę i wsypujemy ryż. Gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni. Gdy już się wysmaży dodajemy posiekaną drobno cebulkę. Polędwiczki wieprzowe kroimy(...)śmietanowym sosie do miękkości, mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie na innej patelni prażymy płatki migdałowe (patelnia musi być sucha, nie natłuszczamy jej). Na przygotowane talerze nakładamy porcje ryżu, na wierzchu układamy po kilka plasterków polędwiczki wieprzowej. Polewamy sosem i posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi oraz posiekaną natką (lub świeżą kolendrą). Smacznego
MyCookBook.plprzygotowałam aromatycznego łososia. Jest to bardzo prosty przepis, a sekret doskonale zrównoważonego smaku tkwi w marynacie. Dzięki niezawodnym azjatyckim przyprawom łosoś jest bardzo smaczny! AROMATYCZNY ŁOSOŚ PO CHIŃSKU łosoś ryż 3 łyżki oleju sezamowego MARYNATA 1/4 szkl sosu sojowego 2-3 łyżki sambal oelek 1 łyżka czarnego octu ryżowego 2 łyżki miodu 1 łyżka świeżo startego imbiru 2 ząbki(...)Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą w miseczce i zalać nią pokrojonego na kawałki łososia. Odstawić na godzinę. W międzyczasie ugotować ryż na sypko. Na rozgrzaną patelnię wlać olej sezamowy i przełożyć łososia razem z marynatą. Smażyć około 2-3 minut z każdej strony i przełożyć na deseczkę. Sos chwilkę podgotować na patelni, aż się nieco zredukuje. Do miseczki
Pieguskowa Kuchniakotletach. Kotlety zwijamy w roladki, obtaczamy w roztrzepanym jajku wymieszanym ze słodką papryką. Następnie obtaczamy w startym żółtym serze i w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu- najlepiej pod przykryciem i na małym ogniu.Podajemy z ryżem jaśminowym
Aga w kuchniSkładniki: 200 g białego ryżu; 500 g filetu z piersi kurczaka; Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odcedzeniu 285 g); Puszka ananasa w plastrach, w syropie (waga netto 320 g); Biała część średniego pora; 200 g łuskanych ziaren słonecznika; 2 czubate łyżki majonezu; 2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 1 łyżka przyprawy do gyrosa; Olej do podsmażenia kurczaka(...)miski. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki i oprószyć przyprawą do gyrosa. Smażyć, z obu stron, na złoty kolor, na rozgrzanym na patleni oleju. Wystudzić. Dodać do miski z ryżem. Wymieszać. Ananasa odcedzić z zalewy. Pokroić w kostkę. Dodać do sałatki. Pora umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki. Dodać do sałatki
Gospodyni Miejskasmaku. Porcja dla 3-4 osób. SKŁADNIKI 450 g mrożonej mieszanki chińskiej 1 czerwona papryka 2 piersi z kurczaka 1 puszka ananasa ryż (ilość torebek według uznania) przyprawy: sól, pieprz biały, papryka słodka, kurkuma oliwa do smażenia SKŁADNIKI DO SOSU 1 puszka pomidorów 1 mała cebula 2 łyżki mąki (np. Wrocławskiej) sól, pieprz biały, chilli, kurkuma, zioła prowansalskie WYKONANIE(...)talerz i dobrze przyprawić solą, pieprzem, papryką i kurkumą. Wrzucić na patelnię i smażyć jakiś czas na wolnym ogniu razem z papryką. Dodać mieszankę chińską, pokrojony w kostkę ananas , dusić pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie zagotować wodę i wrzucić ryż. Sos: Do blendera wlać pomidory z puszki wraz z sosem, dodać obraną cebulę (jeżeli jest
Passions hobbies lifepamiętacie z czasów dzieciństwa ryż gotowany na mleku, czyli pudding ryżowy? Dzisiaj więc przypominam Wam to zapomniane danie (przynajmniej przeze mnie), którego siła tkwi w prostocie... Ten aksamitny, mleczno-maślany i waniliowy ryż połączony z kwaśnym rabarbarem i słodkimi truskawkami, w aromatycznej i pachnącej cynamonem glazurze może stanowić zarówno pożywną i wartościową kolację (wtedy polecam zaserwować na ciepło(...)miękkości- a następnie posłodzić 2 łyżkami syropu z agawy. Na patelni rozgrzać pozostałą część masła, dodać pokrojony rabarbar oraz truskawki, wsypać cynamon i smażyć, na małym ogniu, przez około 15 minut. Dosłodzić syropem z agawy. Ugotowany ryż polać rabarbarem i ozdobić płatkami migdałowymi. Smacznego! :) „Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy
Kraina Miodem Płynącaspróbować czegoś nowego. Składniki: 1/2 kg świeżych grzybów leśnych 1 szkl. ugotowanego ryżu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej + do panierowania kotletów 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu lub tymianku 1/2 łyżeczki mielonej kolendry lub pieprzu ziołowego sól, pieprz czarny do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Grzyby oczyścić z piasku, wypłukać w misce z dużą ilością wody(...)wody, należy często mieszać. Podgrzewać grzyby na średnim ogniu przez ok. 20 minut. Następnie przełożyć grzyby do miski i dodać ugotowany ryż, dokładnie wymieszać. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dodać zmiażdżony czosnek, rozmaryn i kolendrę. Cebulę przełożyć do miski z grzybami, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Gdy masa będzie już chłodna
Codziennik Kuchennybyć, dla ułatwienia użyłam mrożoną mieszankę warzyw która zawiera wszystkie potrzebne składniki. Ogromną rolę w tej kuchni odgrywa ryż, zawsze miałam problem z ugotowaniem go na sypko, odkąd mam specjalny garnek do gotowania ryżu , wszytko się zmieniło, teraz gotowanie ryżu to sama przyjemność wychodzi idealny, puszysty i nie klejący się. Nie przywiera do dna, ani nie muszę(...)wlać sos pomidorowy wymieszany z cukrem trzcinowym, sokiem z ananasa oraz ketchupem, dodać osączone z zalewy pędy bambusa , chwilę smażyć na dużym ogniu mieszając, warzywa mają pozostać jędrne nie rozgotowane. Ryż basmatii ugotować na sypko wg wskazówek na opakowaniu podawać z kurczakiem. Smacznego
Wanilia i KardamonCebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać drobno posiekany czosnek, szczyptę soli oraz krewetki. Smażyć przez około 3-5 minut. Pod koniec smażenia krewetki skropić sokiem z cytryny. Na patelnię z krewetkami wsypać ryż. Przesmażyć chwilkę i zalać całość białym winem. Czekać aż ryż wszystko wsiąknie, delikatnie mieszając. Następnie dolać około 100 ml bulionu i znowu czekać
Zgrabne Gotowaniesię pieką i więcej farszu do nich wchodzi. 500 g mięsa mielonego ząbek czosnku 100 g ryżu por ,kawałek pieprz, sól Ryż gotujemy na pół miękko ,czyli krócej 10 minut niż podaje opakowanie. Podsmażamy pora , tylko chwilkę ,dodajemy zmiażdżony czosnek i smażymy jeszcze minutę .Dodajemy mięso ,doprawione ulubionymi przyprawami ,mieszamy z porem i czosnkiem i smażymy ,ale tylko
Ladylaura.piersi z kurczaka 1 torebka ryżu parboiled 0,5 łyżeczki przyprawy do kuchni meksykańskiej Kamis Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, chwilę podsmażyć. Posolić i popieprzyć. Dodać warzywa. Smażyć je do miękkości. Teraz należy dodać saszetkę meksykańską i przyprawę Kamis. Opcjonalnie można rozkruszyć pół kostki rosołowej. Wymieszać. Wsypać ryż
Fabryka pomysłów