smażony ryz - 2146 przepisów (strona:15/144)

Zielone risotto z gorgonzolą 159

rondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy pokrojoną dymkę, gdy cebula się zeszkli (zrobi się przezroczysta) wrzucamy ryż. Dokładnie mieszamy by każde ziarenko ryżu obtoczyło się w maśle. Chwilkę smażymy dosłownie 2 minuty. Następnie wlewamy 2 chochle (2 szklanki) gorącego bulionu ciągle mieszając aż ryż wchłonie bulion, czynność tą powtarzamy aż ryż zacznie być miękki

Bon Appetit Małgorzaty
Niemcy wygrali a ja zrobiłam risotto ze szparagami :) 177

rondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, gdy cebula się zeszkli (zrobi się przezroczysta) wrzucamy ryż. Dokładnie mieszamy, by każde ziarenko ryżu obtoczyło się w maśle. Chwilkę smażymy dosłownie 2 minuty. Następnie wlewamy 2 chochle (2 szklanki) gorącego bulionu ciągle mieszając aż ryż wchłonie bulion, czynność tę powtarzamy aż ryż zacznie być miękki

Bon Appetit Małgorzaty
Paella z kurczakiem, kalmarami i małżami 144

paprykę, szafran oraz chili w płatkach i dokładnie mieszamy. Do podsmażonej cebulki dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i smażymy kilka minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę a po dwóch minutach pokrojonego pomidora. Całość doprawiamy solą i pieprze, dodajemy ryż Arborio i dokładnie mieszamy. Wlewamy bulion i gotujemy(...)średnim ogniu tak długo aż ryż całkowicie wchłonie płyn- około 18 minut. W tym czasie kalmary przyprawiamy solą, pieprzem, chili w płatkach i smażymy na rozgrzanej patelni aż uzyskają biały kolor. Kiedy ryż będzie miękki dodajemy sok z połowy cytryny oraz groszek i dusimy jeszcze chwilę całość, dodajemy usmażone kalmary- ewentualnie w tym momencie doprawiamy jeszcze solą danie

Mango Papaja
Ciasto Lion bez pieczenia + film 881

serka mascarpone tworzą idealną kompozycję smakową.     składniki na formę 22 na 28 cm 250 g herbatników 500 g masy kajmakowej 150 g orzeszków ziemnych smażonych i solonych 100 g ryżu preparowanego masa serowa 350 g śmietany 30% 500 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietan – fixu przepis Orzeszki ziemne dość drobno siekamy. Masę kajmakową ( można

Smakowite Dania
Cukinia smażona po koreańsku 299

kolejny przepis na koreański smakołyk – tym razem na smażoną cukinię. Fajnie chrupiąca, pikantna dzięki płatkom chilli i pysznie sezamowa. Jest to idealny dodatek do obiadu, a podana z ryżem może stanowić pełny posiłek. Kulinarny hit sezonu cukiniowego! Polecam Składniki: 6 średnich cukinii 1 1/2 łyżki soli (do nasolenia cukinii) 8 łodyg szczypiorku (może być kilka więcej) 5 ząbków czosnku(...)przyprawy w cukinię. Przekładamy ją na patelnię i smażymy przez 5 minut cały czas mieszając, żeby się nie przypaliła. Podajemy jako przystawkę lub z ryżem jako pełne danie. Smacznego! * Przepis pochodzi stąd . Artykuł Cukinia smażona po koreańsku pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Pieczony dorsz podany na risotto z dynią i koprem włoskim 178

rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Koper włoski (fenkuł) drobno siekamy i wrzucamy na patelnię razem z tartą dynią. Całość smażymy kilka minut, następnie dodajemy ryż Arborio, dokładnie mieszamy i wlewamy wino. Dusimy całość minutę lub dwie aż część wina odpruje, następnie dodajemy bulion- partiami, niech ryż "pije" bulion powoli. Za każdym

Mango Papaja
Ryż smażony po chińsku 323

Ryż smażony po chińsku...Ziarenka ryżu podsmażone z jajkami i sosem sojowym.Z dodatkiem grubo krojonego szczypiorku.Smażone na rozgrzanym oleju.Pyszny dodatek do dań chińskich i nie

Gospodyni Miejska
Wołowina z sosem sojowym,marchewką i świeżą kolendrą 178

starta na grubych oczkach - pół selera startego na grubych oczkach  - pęczek świeżej kolendry  - owoce świeżego granatu  - łyżka sezamu białego - sos sojowy - 200g ryżu jaśminowego  - olej rzepakowy lub rydzowy do smażenia Marynata do mięsa:  - 100 ml sosu sojowego  - 2 ząbki czosnku  - 1cm korzeń świeżego imbiru lub łyżeczka mielonego  - świeża kolendra posiekana  - świeżo(...)zmiękły, ale były jeszcze chrupiące. Marchewkę przed podaniem mieszamy z białym sezamem. 4. Po 2 godzinach marynowania mięso wyjmujemy z lodówki i smażymy na łyżce oleju do momentu odparowania całej wody.  5. Mięso podajemy z ryżem jaśminowym lub na samo, do tego w kokilce przygotowujemy dodatkowo sos sojowy do indywidualnego polania. Na talerz układamy mięso, na to warzywa

Sajkofanka smaku
Szafranowe udka z kurczaka z berberysem 142

gdzie świetnie opisano podróż do Iranu . Zainspirowana wpisem postanowiłam przyrządzić typowe danie kuchni irańskiej, szafranowe udka z kurczaka z berberysem. Uwielbiam to danie, które podaje się oczywiście z ryżem, np. ryżem z bobem i koprem. Udka z kurczaka marynowałam w szafranie z dodatkiem kajeńskiego pieprzu i słodkiej papryki. Dzięki szafranowi nabiorą one nie tylko złotego koloru ale i specyficznego smaku(...)łyżkę masła i usmaż kurczaka na złoty kolor. Udka powinny być rumiane, a skórka chrupiąca. Dodaj kolejną łyżkę masła, wlej wodę i wsyp opłukany berberys oraz cukier. Smaż przez 2 minuty. Ugotuj ryż według przepisu w linku (kliknij). Podaj szafranowe udka z kurczaka z ryżem.   Spara Spara The post Szafranowe udka z kurczaka z berberysem appeared first

codojedzenia
Risotto z warzywami i całymi pieczarkami 211

Risotto to ryż na patelni podsmażony, w winie, a następnie w bulionie uduszony. Risotto ma różne dodatki, a dzięki śmietance jest kremowy i gładki. Risotto każdy może ugotować, a potem się nim rozsmakować.  Składniki: 300 g jak najmniejszych pieczarek, 120 g białego ryżu, 1 biała cebula, 150 g cukinii, 3 łyżki masła klarownego, 50 ml białego wytrawnego wina(...)Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, cukinię na większą, pieczarki myjemy i suszymy. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim cebulkę z pieczarkami. Dodajemy cukinię i smażymy jeszcze 2 min. Wsypujemy ryż, chwilkę podgrzewamy ciągle mieszając i wlewamy wino. Jak ryż wchłonie wino, to wlewamy część gorącego bulionu. Dokładamy fasolkę i całość dusimy na małym ogniu, ciągle

Moniki Smakołyki
Pomidorowa na soku pomidorowym z krewetkami 122

mały lub pół dużego, por- biała część)* cebula- 1 szt.* czosnek- 2 ząbki* krewetki koktajlowe- 200 g** przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz* olej- do smażenia* świeża bazylia- do smaku* ryż brązowy- 100 g (woreczek)Ugotować ryż.Do garnka wlać 1/2 litra wody, wrzucić obraną marchewkę, pietruszkę, seler oraz listek wraz zielem i gotować do czasu

Kraina Miodem Płynąca
ryż z mięsem 128

Szybki dobry obiad dla każdego :) Dwie szklanki ryżu, pół kg mielonego mięsa, cebula, czosnek...przyprawy :) Mięso smażymy z cebulą i czosnkiem, jak mamy paprykę to dorzucamy... Ryż gotujemy w jednym litrze bulionu... i przesmażamy razem z mięsem...jeżeli jest za gęste podlewamy ... ... dodajemy koncentrat i chwilę gotujemy mieszając... Tak przygotowany ryż odstawiamy na parę minut, przygotowujemy talerze

chleba naszego
Risotto z polędwiczkami, warzywami i chińskimi grzybkami 148

smakuje. Jest z polędwiczką, grzybkami, warzywami, zmieszane z wyrazistymi przyprawami. Mieni się kolorami i różnymi smakami.    Składniki: 1 marchew ok. 30 g, 50 g cukinii, 150 g ryżu arborio, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 cebule szalotki, szczypta cukru, ½ papryki czerwonej, 100 g polędwicy wieprzowej, 50 ml wytrawnego białego wina, 0,5 ml bulionu, 1 łyżka marynowanego pieprzu zielonego(...)Oczyszczona, umyta i osuszoną polędwiczkę kroimy w bardzo cienkie plasterki, dodatkowo delikatnie rozbijamy je palcami. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę z szczyptą cukru, smażymy ok 2 min. Wsypujemy ryż, chwilkę podgrzewamy ciągle mieszając, aby każde ziarenko ryżu odkładnie zostało obtoczone w oleju. Wlewamy wino i energicznym ruchem mieszamy. Następnie  (jak ryż wchłonie wino

Moniki Smakołyki
TRADYCYJNE GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM 255

łyżka mąkikoncentrat pomidorowyśmietanka 18% cukier – szczyptasól, pieprz – do smakuWykonanie:Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Cebulę siekamy i smażymy na oleju lub smalcu. Dodajemy do ryżu zmielone mięso, cebulę, jajo i przyprawy. Farsz dokładnie mieszamy. Z kapusty usuwamy ostrym nożem głąb i wkładamy ją do wrzątku na ok. 5 minut. Oddzielamy kolejne

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania