Składniki: 400 g mielonego mięsa wołowego; 300 g białego ryżu; 1 duża cebula; 1/2 dużej, czerwonej papryki; 1/2 dużej, żółtej papryki; 1 papryczka jalapeno; 1
Gospodyni MiejskaSkładniki: 1 szklanka białego ryżu; 1 średnia marchewka; 1 duża cebula; 1/2 pęczka szczypiorku; 1 papryczka chili; 1 jajo; 1/2 łyżki vegety; 1 czubata łyżka curry
Gospodyni MiejskaŁosoś przygotowywany według tego przepisu smakuje rewelacyjnie podawany z ryżem i smażonymi warzywami. A przygotowanie tego łososia jest bardzo proste przy użyciu wędzarni Bradley Smoker. Składniki: 1 duży filet z łososia Solanka: 1l wody 125 ml soli 125 ml syropu klonowego 60 ml ciemnego rumu 60 ml soku z cytryny 10 ziaren ziela angielskiego 10 całych ząbków
naRuszcieWiecie, że jesteśmy fanami boczku. Boczek na kanapce, z ryżem, zapiekany, smażony. Każdy boczek jest dobry. A że tłusty trochę, świetnym nośnikiem smaku jest. I jeśli tylko mamy pomysł i dobre przyprawy, to naprawdę ciężko go zepsuć. Oprócz boczku jesteśmy … Czytaj dalej
slodkokwasnaplLeon, Castilla la Mancha i Madrytu. W Andaluzji bardziej popularna jest kaczka, czy też indyk serwowany z truflami (pavo trufado de Navidad). Uzupełnieniem tych solidnych pieczystych są ryż lub smażone ziemniaki oraz lekkie sałatki ze świeżych warzyw. Na deser podaje się słodycze, ciasta, mandarynki, orzechy i suszone daktyle. Wśród tradycyjnych hiszpańskich słodkości znajdziemy marcepan, polvorones (kruche migdałowe ciasteczka
Chilli Czosnek i OliwaDziś zapraszam was na obiad z czasów mojego dzieciństwa. Wiem, że niektórzy robią to danie zupełnie inaczej (np. zapiekając całość w piekarniku). U nas się gotuje ryż, a osobno smaży się jabłka, a potem łączymy oba składniki w całość. Taka wersja smakuje mi najbardziej. Składniki:2 szklanki ryżu2 szklanki mleka2 szklanki wodysólcukier do smaku1 kg jabłekcukier do smakucynamonSposób(...)jabłka kroimy w kostkę, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy, mieszając od czasu do czasu. Słodzimy do smaku i dodajemy cynamon - całość mieszamy. Zamiast smażyć jabłka, możemy użyć gotowych prażonych jabłek, np. takich.3. Do ugotowanego ryżu dodajemy uprażone jabłka i całość mieszamy. Podajemy na ciepło (ale i na zimno też dobrze smakuje).Smacznego
Kuchnia domowa Anigarnka, wlać litr wody i zagotować. Gotować kilka minut na małym ogniu, po czym zmniejszyć ogień do minimum. Szalotkę posiekać, zeszklić na oliwie, dodać ryż i podsmażyć całość. Wlać wino i smażyć, aż odparuje. Wlać chochle wywaru razem z owocami morza, a gdy ryż go wchłonie wlać kolejną porcje. Ciągle smażyć na mniejszym ogniu. Powtarzać dolewanie wywaru
wyzwania kuchennekurczaka natka pietruszki 2 łyżki kwaśnej śmietany 1. Obieramy cebulę, dzielimy na pół, kroimy ją w kostkę, solimy i jedną połówkę chwilę podsmażamy na oleju. Dodajemy ryż, mieszamy i smażymy razem z cebulką przez minutę ciągle mieszając. Dodajemy wodę, solimy, zmniejszamy ogień i gotujemy aż ryż wchłonie wodę. 2. W tym czasie przygotowujemy mięso (oddzielamy od kości(...)kroimy w kostkę) przyprawiamy papryką, przyprawą do kurczaka i odstawiamy. Drugą połowę cebuli podsmażamy, dodajemy posiekany ząbek czosnku, pokrojone pieczarki i smażymy. Kurczaka dodajemy jak już woda z pieczarek wyparuje i chwile ra zem podsmażamy. 3. Gdy ryż się ugotuje, dodajemy do niego kurczaka z cebulką, groszek (jeżeli mrożony to dodajemy chwilę przed końcem gotowania się ryżu), oregano, sól
NA MOIM TALERZUryżu basmati, 25 g grzybów suszonych, 2 jajka, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia, 2 cebule, 100 ml mocnego bulionu, cukier, masło, Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Grzyby umyć, zalać zimną wodą i ugotować. Wyjąć (wywaru(...)gotowania nie wylewać) pokroić. Wymieszać z ryżem, jajkami i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać rozbełtane jajka i wymieszać. Podstawę kotletów już mamy. Teraz trzeba się zastanowić jak je chcemy usmażyć. Ja preferuję zawinięcie ryżu w otrzewną. Możne je również panierować w rozbełtanym jajku i bułce tartej, lub smażyć bez panierki, ale wówczas ryż powinniśmy
królestwo garówmięsa. W garnku rozgrzać oliwę, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę oraz rozgnieciony czosnek, chwilę smażymy aż zeszkli się cebula. Następnie dodajemy zmielone mięso i smażymy wszystko razem. Do usmażonego mięsa dodajemy ryż, pokrojoną w kostkę paprykę, odsączoną kukurydzę, fasolę, pomidory oraz szklankę wody. Smażymy wszystko na małym ogniu często mieszając aby nie przypalił(...)się ryż ok 30 do 40 minut. Pod koniec smażenia dodajemy paprykę słodką oraz ostrą sól, pieprz świeżo zmielony, wszystko razem dobrze wymieszać. Smacznego
kgwjanczewoszkl ugotowanego ryżu (może być troszkę więcej) 1 jajko 1/2 szkl mleka 3/4 szkl mąki 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia 1. Przygotować ryż - najlepszy jest świeżo ugotowany i lekko kleisty, j eśli jest zimny np. z poprzedniego dnia, należy go podlać wodą i dobrze podgrzać, żeby nie był suchy(...)mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Dodać ryż, wymieszać. Uwaga: tak przygotowane ciasto spokojnie może postać kilka godzin w lodówce, jeśli więc planujemy zrobić racuszki na podwieczorek/kolację, najlepiej od razu przygotować ciasto ze świeżo ugotowanego ryżu a później je tylko usmażyć. 3. Ciasto nakładać łyżką na rozgrzany olej, smażyć na rumiano z jednej strony pod przykryciem
Kto ugości moich gości?farszu możemy dodać dowolne, ulubione warzywa. Takie pomidory smakują przepysznie! Pomidory faszerowane ryżem i kurczakiem Drukuj przepis Ilość porcji: 4 Czas gotowania: 60 Składniki -10 dużych, twardych pomidorów -200 g ryżu (2 torebki) -500 g piersi z kurczaka -przyprawa do gyrosa -olej do smażenia -1 cebula -2 ząbki czosnku (drobno posiekanego) -1 czerwona papryka -1 mała cukinia -2 łyżki pesto(...)dodatkiem oleju na rumiany kolor. Przekładamy do ryżu. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy razem z czosnkiem, po chwili dodajemy paprykę i cukinię pokrojoną w kostkę. Smażymy kilka minut do miękkości. Całość mieszamy z ryżem. Dodajemy pesto, doprawiamy i mieszamy. --> Pomidory myjemy, odcinamy kapelusze. Środek wydrążamy (nie będzie nam potrzebny). Każdy pomidor dokładnie nadziewamy nadzieniem, przykrywamy kapeluszem. Układamy w naczyniu żaroodpornym
Marta Gotujegodzinę. ETAP II - Przygotowanie pomidorów 1. Z 4 pomidorów odcinamy "kapelusz", ale go nie wyrzucamy. Łyżką wydążamy miąższ. 2. Gotujemy torebkę ryżu. A na paleni smażymy 3 garście warzyw na patelnię. Gdy ryż się ugotuje dodajemy do warzyw. Następnie wszystko mieszamy, dodajemy sól, pieprz, curry oraz kilka łyżek soku z pomidorów, który uzyskaliśmy po wydrążeniu. 3. Następnie faszerujemy(...)pomidory ryżem i przykrywamy kapeluszem, który wcześniej odkroiliśmy. 4. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Zostawiamy miejsce na piersi. ETAP III - Smażenie piersi 1. Przygotowujemy trzy talerze. Jeden z mąką, drugi z płatkami migdałowymi, trzeci z jajkiem. Pierś maczamy w następującej kolejności: mąka, jajko, płatki migdałowe. 2. Pierś smażymy na gorącym oleju po 4 minuty z każdej strony. Nie trzymajmy
Mój Smak na Życieniego ser gorgonzola :) Składniki:400 g ryżu arborio 6 dużych świeżych prawdziwków (borowików)1 duża cebula2 ząbki czosnku4 łyżki masła do ryżu + 2 łyżki masła do smażenia grzybów200 g sera gorgonzola (mój z Biedronki)1 - 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia, ale nie ukrywajmy może być z kostek rosołowych b;) )3 listki laurowe4(...)kolorowy pieprzsólW rondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, gdy cebula się zeszkli (zrobi się przezroczysta) wrzucamy ryż. Dokładnie mieszamy by każde ziarenko ryżu obtoczyło się w maśle. Chwilkę smażymy dosłownie 2 minuty. Następnie wlewamy 2 chochle (2 szklanki) gorącego bulionu ciągle mieszając aż ryż wchłonie bulion, czynność tę powtarzamy aż ryż zacznie być miękki
Bon Appetit Małgorzatytarce. Czosnek przecisnąć przez praskę. na patelni rozgrzać olej dodać cebulę, czosnek, marchewkę i smażyć około 10 minut. Dodać odsączonego tuńczyka, koncentrat pomidorowy, sos cygański, paprykę słodką, ryż i całość smażyć kolejne 10 minut. Paprykarz doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli paprykarz będzie za suchy dolać wody.Jeśli użyjecie zwykłego tuńczyka dla zaostrzenia smaku dodać szczyptę ostrej
Ala piecze i gotujejasnego; Sok wycisnięty z 1/2 cytryny; 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej + 500 ml zimnej wody; Przyprawy: przyprawa do potraw chińskich, curry, imbir, sól, pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki. Dodać sos sojowy (2 łyżki) i sok z cytryny(...)gotować jeszcze przez chwilę od pojawienia się pęcherzyków. Doprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawami i ewentualnie sosem sojowym. Podawać gorące z ryżem, posypane posiekanym szczypiorkiem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Warzywa w potrawie powinny być chrupkie, dlatego należy je smażyć krótko, na dużym ogniu, na bardzo rozgrzanym oleju. W razie braku dużej patelni warzywa można smażyć oddzielnie i dopiero na koniec
Gospodyni Miejskaprzekładamy do miski.2. Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki, na patelni rozgrzewamy olej, dajemy pieczarki i dusimy, aż pieczarki będą miękkie. Dodajemy do ryżu.3. Cebulę siekamy, rumienimy na patelni, dodajemy do ryżu. 4. Mięso smażymy na patelni, aż straci surowość. Dodajemy do ryżu, przyprawiamy pieprzem, solą i majerankiem i mieszamy całość.5. Przygotowujemy kapustę. Ściągamy wierzchnie liście, zostawiamy
Kuchnia domowa AniMarchew kroimy w słupki, cebule w piórka, czosnek w plasterki, papryki w paski, por i imbir w plasterki. Przygotowujemy ryż. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, wsypujemy ryż, solimy i smażymy. Gdy starci swoją przezroczystość i zmieni barwę – wlewamy zimną wodę oraz mleko kokosowe. Gotujemy do chwili, aż stanie się gęsty, a płyn prawie wyparuje. Garnek przykryty pokrywką odstawiamy(...)patelni. Dodajemy ponownie olej arachidowy. Paski kurczaka obtaczamy lekko w mące ziemniaczanej i kładziemy na mocno rozgrzany tłuszcz. Krótko smażymy z obu stron. Dodajemy boczek, warzywa, doprawiamy solą, pieprzem i chilli. W tym samym czasie mamy też gotowy ryż. Nie musimy jechać do Chin, ani wychodzić do etnicznej restauracji. Warto zaskoczyć domowników i pyszną chińszczyznę przygotować w domu
mojewypiekiinietylkopieczarek 1 cebula 1 puszka kukurydzy garść mrożonego groszku ser grana padano oliwa z wytłoczyn do smażenia sól, pieprz i dużo oregano Wykonanie: 1. Gotujemy ryż, a w międzyczasie smażymy na oliwie pokrojoną w pół-talarki cebulę. 2. Następnie dodajemy pieczarki, które najpierw obieramy, myjemy i siekamy. Solimy i pieprzymy i sypiemy mnóstwo oregano. To jest ten "myk", który
Kawa z mlekiem