Pyszne i proste danie na obiadek. Skrzydełka doprawiłam słodka papryką,majerankiem i marynatą teriyaki i upiekłam w piekaniku. Gotowe skrzydełka podałam ze smażonym ryżem z papryką. Pycha:)składniki:8-10 skrzydełek kurczaka1 czerwona papryka1 cebula2 woreczki ryżu u mnie parabolicznysłodka paprykamajeranekmarynata teriyakiolejSkrzydełka umyć i osuszyć. Oprószyć dokładnie słodką papryką i majerankiem. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skropić niewielką(...)pieczenia można zdjąć przykrywkę aby skrzydełka się lepiej przyrumieniły. Ryż ugotować. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię i zeszklić cebulę, następnie dodać paprykę. Chwilę smażyć a następnie dodać ryż. Wszystko razem chwilę smażyć, dodać ok 3 łyżek marynaty teriyaki. Wymieszać i podawać z pieczonymi skrzydełkami
Monia miesza i gotujeKiedyś zamawiałam ryż smażony z chińskiej knajpki. Niestety mimo, że był pyszny, to też dość tłusty. Postanowiłam przygotować danie w wersji odtłuszczonej. W sam raz na obiad lub lunch do pracy. Ja w tym momencie jestem w Jachrance i będę kibicować znajomym blogerom w Finale Blogerchef. Miłego weekendu! Składniki: 2 woreczki białego ryżu 250 g mieszanki chińskiej (mrożona(...)jajka sól, pieprz sos sojowy 2 łyżki oleju kilka listków świeżej kolendry 2 łyżki sezamu Wykonanie: Ryż podsmażyć na 1 łyżce oleju, aż do zeszklenia. Następnie trzeba zalać go wodą powyżej 1cm. Posolić i przykryć. Gdy ryż wchłonie wodę, a będzie jeszcze twardy, to dolać kolejną porcję. I powtarzać czynność aż do ugotowania ryżu. Następnie w woku
Pasja Smakupapryki żółtej 1/2 papryki czerwonej mała puszka kukurydzy (200g) 1 łyżeczka curry pieprz sól przyprawa gyros słodka papryka łyżka koncentratu pomidorowego olej do smażenia ok 1l bulionu Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wsypujemy surowy ryż, podsmażamy ok. 3-4 minuty ciągle mieszając, aż ziarenka ryżu staną się białe. Następnie wlewamy 1/2 szklanki gorącego bulionu i mieszamy. Gdy ryż(...)obsypaną przyprawą do gyrosa. Chwilę smażymy po czym dodajemy kolejno: pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone pieczarki oraz odcedzoną z zalewy kukurydzę. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku: solą, papryką, curry i pieprzem. Smażymy, aż kurczak i warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilkę smażymy całość. Na koniec łączmy ryż z warzywami i kurczakiem
Walijskie Pichceniepokrojoną paprykę i smaż mieszając 2-3 minuty, następnie włóż masło i wlej resztę oleju. Gdy masło się rozpuści, wsyp kawałki grzybów i smaż wszystko na średnim ogniu, ciągle mieszając przez 3-4 minuty.5. Ugotowany ryż rozdrobnij widelcem. Na patelnie z grzybami wlej sherry lub wino i wsyp ryż.6. Podgrzej wszystko, często mieszając, żeby ryż
Apetyczna babeczkaKurczak po seczuańsku...Soczyste, marynowane w sosie sojowymi płatkach chili kawałki kurczaka.Słupki chrupiącej cukinii i marchewki, paseczki czerwonej papryki, talarki pora.A wszystko zanurzone w aromatycznym sosie.Podane z ryżem smażonym po chińsku.Domowa chińszczyzna wprost z polskiej kuchni.Polecam!Składniki:500 g filetów z piersi kurczaka;2 łyżki oleju (najlepiej z orzeszków ziemnych);2 białe części porów;1 duża, czerwona papryka(...)Całość, od czasu do czasu mieszając, doprowadzić do wrzenia. Podsmażać, aż sos się zagęści.Gotowe danie przyprawić solą i pieprzem syczuańskim do smaku.Podawać z ryżem (u mnie z ryżem smażonym po chińsku).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Pieprz syczuański można zastąpić zwykłym, czarnym pieprzem, ocet ryżowy - octem z białego wina, a olej z orzeszków ziemnych - np. olejem rzepakowym czy słonecznikowym
Gospodyni Miejskapatelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę. Duś, aż się zeszkli, po czym dodaj cukinię oraz czosnek. Smaż kolejne 3 minuty, po czym na patelnię dodaj ryż. Smaż, cały czas mieszając. Pozwól, aby ryż pokrył się oliwą i stał lekko przezroczysty. Dodaj pomidora, przemieszaj i smaż, aż ryż wchłonie pomidorowy płyn. Zgaś ogień pod patelnią
Chilli Czosnek i Oliwaobiad- ryż smażony po chińsku, delikatny i niebiański w smaku. Możemy do ryżu dodać zblanszowany brokuł, szparagi lub fasolkę. Każde warzywo na które mamy ochotę. O walorach łososia , nie muszę Was zapewniać, ale ten sposób przyprawiania i pieczenia- polecam w szczególności- łosoś jest delikatny i rozpływający się w ustach. Jeżeli nie mamy łososia, można ryż podać z rybą(...)rozgrzewamy oliwę, w miseczce bełtamy jajko. Jajko wylewamy na patenie - smażymy na średnim gazie omlet. Odkładamy do ostudzenia. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 200 C , łososia rozkładamy na folię w blaszce i pieczemy 5-7 min. W woku rozpuszczamy masło, dodajemy poszatkowaną cebulę. Smażymy około 3 min. Dodajemy ryż z marchewką i groszek. Dodajemy sos sojowy i olej
Smaki Edytyryżu długoziarnistego, 1 pojedyncza pierś kurczaka, 1/2 marchewki, 1/3 pora, 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku, 1 czerwona papryczka chili, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 jajka, 2 łyżeczki oleju sezamowego lub 1 łyżka nasion sezamu, 3 łyżki oleju roślinnego, natka pietruszki, 1 limonka (lub 1/2 cytryny). Dzisiaj danie dla miłośników ostrych potraw, użyte papryczki chili, robią swoje :) Ryż smażony(...)smażyć mieszając przez około 1 minutę, dodać czosnek i smażyć przez kolejną minutę. Dodać marchewkę i pora i smażyć co chwilę mieszając przez około 2 minuty. Przesunąć warzywa na bok patelni a w wolne miejsce włożyć kurczaka i papryczkę chili oraz sezam, smażyć przez około 2 minuty, następnie wymieszać z warzywami i smażyć przez około 1 minutę. Wsypać ryż
Świat Domowej Kuchniłyżka masełka ziołowego (lub zwykłego masła) -sól i pieprz -łyżka oleju do smażenia Wykonanie: Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojonego drobno pora. Gdy ten się zeszkli dodajemy suchy ryż. Smażymy aż ryż zrobi się lekko przezroczysty, czyli ok. 3 minuty. Następnie dodajemy masełko ziołowe. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Zalewamy całość winem i mieszając doprowadzamy
Smakuj życie!Risotto robiłam niedawno po raz pierwszy, ze szparagami a teraz polecam risotto na słodko. Jako deser z dodatkiem bananów jest przepyszne. Polecam spróbować. składniki: 3/4 szklanki ryżu do risotto ok 3 szklanek mleka 1/3 szklanki wody 1 łyżka masła 2 duże banany sok z cytryny lub limonki do skropienia bananów 2 łyżki cukru waniliowego 1 laska wanilii ( może być(...)cukrem waniliowym) Mleko podgrzać (nie musi się gotować wystarczy aby było gorące) z dodatkiem cukru waniliowego i laski wanilii. W garnku lub na patelni rozpuścić masło i wsypać ryż. Smażyć aż ryż zrobi się szklisty a następnie wlać wodę. Gdy ryż wchłonie całą wodę porcjami dolewać przygotowane wcześniej gorące mleko. Gotować aż ryż wchłonie całe mleko
Monia miesza i gotujeolej Wykonanie Ryż gotować ok. 10 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć na rozgrzany na patelni olej. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do ryżu, doprawić vegetą. Smażyć na małym ogniu aż cebula zmięknie. Filety umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Smażyć osobno na oleju 10 minut. Oprószyć dwoma łyżeczkami curry. Brzoskwinie osączyć , pół szklanki syropu(...)śmietanę, dusić kilka minut. Podawać z ryżem z cebulą. Uwaga – sprawdzona rada 1) Aby skrócić czas smażenia ryżu cebulę można najpierw podsmażyć a dopiero potem dodać ryż Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku. Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał
Świat Smakupatelni. Wsypać na patelnię ryż i mieszać aby każde ziarenko było otoczone oliwą. Dodać wino i poczekać aż ryż go wchłonie a następnie wyparuje. W sumie ryż smażymy około 10 minut. Ryż doprawiamy solą i pieprzem. W osobnej misce rozgniatamy brokuły widelcem. Na koniec dodajemy brokuły. Przyprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem(...)cytryny. Filet z kurczaka przez 20 minut moczymy w sosie sojowym. Następnie kurczaka obtaczamy w sezamie i smażymy na oleju z każdej strony na małym ogniu. Kurczaka podajemy z risotto
Bon Appetit Małgorzatynatka pietruszki Pieczarki pokroić pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek posiekać.Na rozgrzanym oleju podsmażyć pieczarki,przełożyć z patelni na talerz i wrzucić ryż, smażyć ok. 1 minutę cały czas mieszając, aż ryż zrobi się(...)szklisty. Dodać posiekaną cebulę i czosnek, i smażyć, aż się lekko zeszklą.Dodać pieczarki, pokrojona szynkę i smażyć dalej, do momentu aż grzyby zaczną się lekko rumienić. Wlać pierwszą porcję bulionu i dalej smażyć, mieszając. Kiedy płyn zniknie, dodać znów porcję bulionu i mieszać. Należy to powtarzać, aż skończy się płyn, a ryż stanie się prawie miękki (powinno się
Moje domowe kucharzeniezwykłego ryżu 2 szklanki bulionu warzywnego 2,5 szklanki posiekanych świeżych liści szpinaku 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz olej roślinny do smażenia Ryż gotuję do miękkości w bulionie, studzę. Liście szpinaku siekam, odcinając ogonki. Cebulę i czosnek obieram, drobno kroję i szklę na niewielkiej ilości oleju. Wrzucam szpinak, smażę, doprawiając(...)solą i pieprzem. Mieszam z wystudzonym ryżem. Do masy dodaję nieco bułki, aby kotleciki się lepiej trzymały. Formuję odpowiedniej wielkości, smażę z obydwóch stron na złoto. Odsączam z oleju na ręczniczku papierowym, podaję z surówką. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki