smażony ryz - 2146 przepisów (strona:2/144)

Moros y cristianos/ Maurowie i chrześcijanie 210

zgodnie z tym co pisze na opakowaniu. W tym czasie cebulę i paprykę kroimy na drobniuteńką kostkę. Wrzucamy na dość głęboką patelnie i smażymy na odrobinie oliwy. Doprawiamy i smażymy dalej. Wrzucamy fasolę i ugotowany ryż. Smażymy dalej. Potrawę podajemy jako osobne danie lub np. z wieprzowiną. Moros y cristianos

Czarnawisienka
Pora na klasyk czyli risotto z kurczakiem i warzywami 2482

WARZYWAMI (składniki na 4 porcje) Składniki: - pierś z kurczaka (ok 350g) - seler naciowy - por - marchewka (2 sztuki) - papryka czerwona - szklanka ryżu arborio  - kieliszek białego wina - pół litra bulionu (najlepiej drobiowo-warzywny) - masło (1 łyżeczka) - olej/oliwa do smażenia - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, przyprawa do mięs (ja używam knorr) Warzywa i kurczaka opłukać, wysuszyć. Kurczaka oczyścić z błonek(...)lubię jak warzywa zachowują lekką chrupkość więc czas duszenia nieco zmniejszam. Uduszone warzywa przełożyć do naczynia z kurczakiem, na patelnie dolać trochę oleju i wsypać ryż. Ryż smażyć przez chwilę, następnie zalać go białym winem. Gdy ryż wchłonie wino, dolać bulion. Należy pamiętać, że kluczem do dobrego risotto jest dodawanie bulionu stopniowo, mieszając ryż praktycznie cały

Zgrabne Gotowanie
Kibbeh po polsku 221

zestaw ok. 30 przystawek (na ciepło i zimno), podanych jednocześnie. Kibbeh to danie narodowe Libańczyków, bardziej rozwinięta wersja naszego mielonego, tradycyjnie przygotowywane z mięsa wołowego lub jagnięciny z dodatkiem ryżu, smażone w głębokim tłuszczu.Kibbeh po polsku to mięso mielone wieprzowo-wołowe, makaron 5 jajeczny w kształcie ryżu, aromatyczne przyprawy, świeża mięta i natka pietruszki oraz orzeszki piniowe lub słonecznik(...)pikantnego farszu. Zamiast smażenia krótkie pieczenie w piekarniku. Świetnie smakuje z sosami na bazie gęstego jogurtu. Prosta i aromatyczna potrawa, która z powodzeniem zastąpi mielonego.  Czas przygotowania:40 minutPorcje: 16   Składniki:500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,2 szklanki ugotowanego makaronu Czanieckie w kształcie ryżu,1 duża cebula,2 ząbki czosnku,Pęczek natki pietruszki

SzczyptaSmaQ
Risotto z krewetkami, szparagami i suszonymi pomidorami 160

trochę soli i pieprzu. Smażyć kilka minut. Odstawić. Na oddzielną patelnię (bądź tę samą, ale po zdjęciu krewetek) wlać odrobinę oliwy z oliwek. Gdy będzie już rozgrzana wsypać ryż. Smażyć około 1 minuty cały czas mieszając. Po tym czasie wlać białe wino. Poczekać aż ryż wsiąknie wino (stale mieszając), a następnie wlać chochlę bulionu, lub wody z gotowania

Zgrabne Gotowanie
Kurczak w cieście (kulki) – jak od „chińczyka” 218

wspaniale! Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 400g mąki 300ml mleka 15g proszku do pieczenia pół szklanki wiórek kokosowych 2 łyżki cukru 3 jajka sól i pieprz olej do smażenia ryż ogórki słodko-kwaśne Mąkę miksujemy z mlekiem, proszkiem do pieczenia, wiórkami, jajkami i cukrem. Piersi kurczaka oczyszczamy, kroimy na małe kawałki(...)doprawiamy solą i pieprzem. Kawałki wrzucamy do przygotowanej panierki. W wysokim garnku rozgrzewamy olej – smażymy w głębokim tłuszczu jak pączki. Kawałki kurczaka wkładamy na łyżce do gorącego oleju, smaży na złoto. Usmażone kawałki przekładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Kurczaka podałam z ryżem oraz ogórkami słodko-kwaśnymi. Ważne: Olej nie może być zbyt gorący, bo panierka się przypiecze

Gotowanie i blogowanie
RYŻ Z BOCZNIAKAMI I KURCZAKIEM 111

rozgrzać oliwę i dodać cebulę, którą zeszklić. Dodać pokrojone w kostkę piersi kurczaka i pokrojone w paski boczniaki. Smażyć 5-8 minut od czasu do czasu mieszając. Wsypać ryż.  Smażyć do czasu, aż ziarna zrobią się przezroczyste. Całość zalać bulionem, doprawić solą i pieprzem.   Przykryć patelnię pokrywką, zmniejszyć ogień do minimum i gotować na wolnym ogniu

Kuchnia w opałach
Risotto z kurczakiem 222

drugiej patelni odparowujemy z wody pieczarki- smażymy ok 5 min.W garnku na niewielkiej ilości oleju smażymy posiekaną cebulę I przeciśnięty czosnek przez praskę- ok 3 min. Dodajemy ryż. Smażymy 3 min. Dodajemy fasolkę I kukurydzę. Dodajemy szklankę bulionu. Mieszamy , gotując. Gdy woda wyparowuje dodajemy bullion. Gotujemy ok 15-20 min. W międzyczasie kroimy na cząstki usmażonego kurczaka. Gdy risotto

Smaki Edyty
Risotto z grzybami leśnymi 163

smaku  odstawiamy- na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła i dwie łyżki oliwy- dodajemy posiekany ząbek czosnku oraz pociętą na drobno cebulę szklimy, aby nie przypalić- dosypujemy ryż smażymy, mieszamy aż stanie się przezroczysty- na tak przygotowany ryż wlewamy wino białe (wino ma mieć temperaturę pokojową )- odparowujemy- teraz na ryż wlewamy po łyżce wazowej naszego bulionu mieszamy

Basia w kuchni
Placuszki z brązowego ryżu i młodej kiszonej kapusty z pomidorowym sosem i warzywami 138

passaty pomidorowej 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka włoskich ziół 1 łyżka suszonego lubczyku sól, pieprz i cukier do smaku pół pęczka posiekanej natki pietruszki olej do smażenia Ryż ugotować w osolonym wrzątku nieco dłużej niż w przepisie na opakowaniu (ok. 40 minut). Zostawić w wodzie jeszcze 20 minut, by napęczniał. Potem wyjąć i odcedzić. Kapustę ugotować do miękkości(...)sosu razem z passatą pomidorową. Po kilku minutach przyprawić solą, pieprzem i cukrem, jeśli sos jest za kwaśny. Ostudzoną kapustę i ryż wymieszać z rozkłóconymi jajkami, kaszą, ziołami i kminkiem. Dodać sól i pieprz do smaku. Smażyć na niewielkiej ilości oleju okrągłe placuszki z obu stron na rumiano. Wyłożyć na talerze i polać sosem pomidorowym z warzywami. Można udekorować

Czerwień i błękit
Risotto z grzybami 151

grzyby (wywaru nie wylewaj) i pokrój je w paski, cebulę posiekaj. W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, dodaj grzyby, smaż 3 minuty. Dodaj ryż i mieszając smaż, aż ryż wchłonie tłuszcz i stanie się szklisty. Wlej podgrzane wino, a gdy ryż je wchłonie, stopniowo dolewaj bulion i wywar z moczenia grzybów. Dopraw solą i pieprzem

Smakowity Blog Kulinarny
Zapiekanka z włoską kapustą 171

smakuje.Składniki:-niewielka główka włoskiej kapusty-1/2 kg mielonego mięsa-20 dkg ryżu-2 marchewki-przyprawa do bigosu-przyprawa warzywna-pieprz ziołowy i naturalny-olej do smażenia   Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy warzywnej i studzimy.Kapustę nacinamy przy nasadzie liści i sparzamy. Wykorzystujemy całą kapustę, do ostatniego liścia.   Z liści ścinamy

Maminek kulinarny
smażony ryż z jajkiem 127

najprostszy - chociaż z omletem wypróbuję następnym razem. Składniki: 1 szklanka ryżu ugotowanego na sypko wcześniej - musi być zimny 1 duże jajo 2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: rozgrzać olej w głębokiej patelni/woku/garnku smażyć ryż ok 1 minutę tak aby ziarna były jak najbardziej rozdzielone dodać szybko roztrzepane jajo i mieszać tak aby pokryło w całości ziarna ryżu  mieszać

Gotowanie z pasją
Ryz smazony z warzywami po indyjsku 149

zrobiłam w ubiegłym tygodniu, i bardzo żałuję, że dopiero teraz!  Był wspaniały! lekko słodkawy, delikatny. Polecam bardzo :) Przepis inspirowany tym z "Wegetariańskiej kuchni świata" wydanej przez MUZĘ. Ryz smażony z warzywami po indyjsku  200 g mleczka kokosowego (im gęściejsze tym lepsze) 300 ml bulionu warzywnego 200 g ryżu długoziarnistego por marchewka łyżeczka startego imbiru, lub wg smaku(...)czasie ryz powinien wchłonąć wodę i być miękki i dość sypki. W tym czasie gdy ryż się gotuje pora i marchewkę myjemy, czyścimy z niechcianych elementów. Kroimy w cienkie paseczki. W dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Rumienimy imbir i płatki migdałowe. Dodajemy warzywa i całość podsmażamy. Mieszamy z kminem i rodzynkami. Następnie stale mieszając dodajemy ryż. Smażymy kilka minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pstrąg w boczku nadziewany ryżem 160

pleśniowego 1 cytryna farsz: 1 woreczek  ryżu basmati z dzikim ryżem 1 papryka czerwona 7 pomidorów suszonych oregano, estragon, szałwia, mięta świeża 6 łyżek oliwy od suszonych pomidorów 1 cebula czerwona olej rzepakowy Pstrągi myję, osuszam, nacieram solą, pieprzem, przyprawą do ryb w środku też. Odstawiam na godzinę do lodówki. Ryż gotuję według instrukcji opakowania. Cebule kroję drobno(...)przesmażam na oleju, dodaję pokrojoną paprykę w kostkę i dalej smażę. Ryż, paprykę przekładam do miski, dodaję pokrojone pomidory suszone, zioła pokrojone, oliwę od pomidorów doprawiam solą, pieprzem i mieszam. Pstrągi napełniam farszem, spinam wykałaczkami. Obkładam plastrami boczku i przekładam do naczynia do zapiekania. Wstawiam na nagrzanego piekarnika temp 180 stopni i piekę około 25 minut. Przed końcem pieczenia

wesoła kuchnia

Proponowane wyszukiwania