Lubicie lody, ciasta, desery? Na pewno lubicie, bo mnie odwiedziliście :) No właśnie! Ja tez lubię te wszystkie słodkości, które cudownie smakują z dodatkami, na przykład z sosami owocowymi. Już kiedyś miałam okazję zaproponować Wam sos truskawkowy, dziś przygotowałam dla Was sos jagodowy, który również możecie wykorzystać właściwie do wszystkiego. Częstujcie się!"Składniki:2 szklanki jagód3 łyżki wody2 łyżki cukru(...)czas mieszając. Jeżeli lubicie czuć w sosie owoce, smażcie je krócej, tak aby podczas obróbki termicznej się nie rozpadły.Jeżeli zaś wolicie jednolite sosy po 2 minutach smażenia, należy przełożyć owoce do blendera, zmiksować i ponownie chwilę podsmażyć - jednak w tym przypadku owce stracą swój kolor.Odstawiamy do przestudzenia.Gotowym sosem polewamy lody, ciasta lub desery.Smacznego
Słodkie Przyjemnościbyły wisienki* 1 czubata łyżka masła 2 łyżki cukru 2 gałki lodów – u mnie wiśniowe * użyłam takich jak w tym przepisie (klik) ; można też użyć wiśni z domowej nalewki Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier. Gdy zacznie się ładnie rozpuszczać dodajemy połówki brzoskwiń. Chwilkę tak smażymy na małym ogniu, po czym dodajemy nasze wisienki i alkohol
Słodkie okruszkipowinna być.) Ciasto - za pomocą małej łyżeczki (ja użyłam łyżki do lodów) - wrzucać na rozgrzany olej. (Warstwa oleju powinna wynosić około 4-5 cm, a jego idealna temperatura to 175 stopni. Łyżkę co jakiś czas maczać w gorącym oleju, aby ciasto do niej nie przywierało.) Pączki smażyć z obu stron - na złoty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu i posypać
Di gotujeBanany smażone w miodzie z nutą cynamonu to pyszny deser, który wprost rozpływa się w ustach. A jeszcze do tego lody waniliowe to już po prostu raj dla podniebienia. Przepis jest bardzo prosty a wykonanie ekspresowe. Słodki rarytas, któremu nie da się nie oprzeć ;) Składniki: * 2 banany * 1 kopiata łyżka masła * 1 łyżka miodu (użyłam miodu wielokwiatowego
Zrób to smaczniesera. Dosładzam do smaku i blenduję delikatnie, aby zostały w całości kawałeczki owoców. Z gotowego ciasta smażę cieniutkie naleśniki, smaruje nadzieniem i składam. Można przed podaniem oprószyć cukrem z wanilią. A na deser polecam WIELKIE LODY :) KLIK Zajrzyjcie do gazetki, od dzisiaj super ceny, za super produkty
Takie tam pichceniepodprażone wcześniej i posiekane orzechy – mieszamy. Kromki chleba smarujemy masłem ( od spodu ), układamy porcję musu, przykrywamy, dociskamy i smażymy – robimy to albo na patelni z odrobiną oliwy, w piekarniku, albo na grillu. Podajemy na ciepło z gałką lodów, bitą śmietaną, albo kruszonymi bezami. Smacznego
Ostra na SłodkoTEEKANNE World of Fruits „Forest Fruits”, szczypta soli, olej do smażenia, świeże truskawki, 150 g sera ricotta, 2 łyżeczki cukru pudru czekolada na sos balsamico: 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki cukru trzcinowego 4 truskawki Przygotowanie: W szklance zaparzamy herbatę w 1/2 szklanki wrzącej wody, dodajemy kilka kostek lodu, aby ostygła. W miseczce roztrzepujemy jajka ze szczyptą soli, dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcebuli 3. Kumin prażymy chwilę na suchej patelni, następnie rozcieramy w moździerzu, mieszamy z garam masala, pieprzem i kurkumą, pozostawiamy ok 1/2 łyżeczki mieszanki, resztę dorzucamy do warzyw, smażymy 4. Soczewicę dokładnie płuczemy na sicie, dorzucamy ją do rondla z warzywami, zalewamy 1 l wrzącej wody, przykrywamy i gotujemy ok 20 minut 5. Pomidora pozbywamy gniazda nasiennego i parzymy(...)mniejsze kawałki i blanszujemy we wrzątku ok 5 minut, następnie hartujemy w wodzie z lodem 7. Dal doprawiamy do smaku solą, łączymy z fasolką i pokrojonym pomidorem, posypujemy resztą mieszanki przypraw i podajemy 8. Chlebki - wszystkie składniki mieszamy, formujemy 6 placków i smażymy na suchej patelni aż się zrumienią i lekko napuchną
Słodki Kompromispieprz Mrożona herbata: 1 l wrzątku 2 torebki czarnej herbaty sok z 1 cytryny 3 brzoskwinie kilka łyżek miodu lód (opcjonalnie) * PRZYGOTOWANIE Chutney morelowy Na oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę. Następnie dodaj pokrojoną papryczkę chili, koper włoski, kolendrę i gorczycę. Smaż kilka minut i kolejno wrzuć pokrojone w niedużą kostkę morele. Zalej je octem i posłodź cukrem. Gotuj na małym(...)potrzeby dodaj więcej cukru oraz octu. Chutney powinien być słodko-winny w smaku. Fasolowe burgery Jedną czerwoną cebulę drobno posiekaj i przysmaż na oleju kokosowym. Następnie dodaj rodzynki i smaż jeszcze kilka minut. Wsyp przyprawy: kumin, wędzoną paprykę i cynamon. Po chwili dodaj fasolę i dokładnie wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj posiekaną drobno pietruszkę i połącz
Food Squarekształcie spaghetti, wrzucić do wrzącej wody na 3 minuty, odcedzić, włożyć do zimnej wody z kostkami lodu. Z dyń odciąć góry, usunąć gniazda nasienne, wydrążyć pozostawiając ok. 1 cm brzeg.W rondlu zeszklić na maśle posiekaną cebulę, dodać pokrojony miąższ dyni, ½ łyżeczki posiekanego rozmarynu, smażyć na małym ogniu. Po 5 minutach dodać bulion, harisę oraz marchewkę i ziemniaki pokrojone w drobną(...)sztywno, dodać sok i skórkę otartą z jednej limonki oraz żelatynę, wymieszać, schłodzić w zamrażarce (5 minut). Pistacje posiekać, ze śmietany uformować 2 kulki przy pomocy łyżki do lodów, obtoczyć w pistacjach.Do dyń wlać zupę, na środku umieścić garść cukiniowego spaghetti, na wierzchu położyć kulkę śmietany
SzczyptaSmaQczarna soczewica i fasola w aromatycznym sosie Naan , indyjski chleb wypiekany w piecu tandoor Na koniec Gulab Jamun , smażone kulki z tradycyjnego indyjskiego sera, podawane na ciepło w słodkim sosie W naszym papierowym menu nie znalazły się rewelacyjne lody z mango z dodatkiem chili, którymi zostaliśmy poczęstowani. Lody nie są jeszcze dostępne oficjalnie, są póki
Kulinarne przygody Gatityfrytownica, albo wysoka patelnia) rozgrzać olej. Nabierać porcje ciasta łyżką do lodów i kłaść na rozgrzany olej. Można też, jak Dorota – przełożyć ciasto do woreczka, wyciąć otwór i wyciskać porcje ciasta na olej (robiłam jedne i drugie – do woreczka włożyłam tylkę w kaształcie gwiazdki – 13). Smażyć z obu stron na złoty kolor. Przekładać na ręczniki papierowe. Lekko
mojewypiekiinietylkomasę ( ciasto powinno być gęste i zwarte nie lejące się w razie potrzeby dosypujemy więcej mąki ). Łyżkę do lodów zanurzamy w oleju, nabieramy nią ciasto starając się formować kulki a następnie wrzucamy je partiami na głęboki rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoto-brązowy kolor z każdej strony. Usmażone paczki wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym
Smakowite Daniajedzenia na surowo, to te z oznaczeniem III i szkoda je poddawać obróbce cieplnej. Do blanszowania, parowania, smażenia lub zapiekania najlepiej wybrać większe/starsze ostrygi nr. I ewent. II. Puryści oczywiście preferują ostrygi na surowo świeżutkie, podane na lodzie. Można dodatkowo skropić je nieco sokiem z cytryny i dodać szczyptę czarnego pieprzu (kombinacja smaku: słone kwaśne, ostre). Szczerze mówiąc
Sztuka gotowania w/g Samirymąki 1 szt.jajka mleko imbir kardamon cynamon sól W cieście naleśnikowym, ale o gęściejszej konsystencji obtoczyłam banany. Smażyłam na oleju (około 1-2 cm.) Po wyjęciu odsączyłam nuggetsy na papierowym ręczniku. Można je podać z sosem czekoladowym,konfiturą,lodami lub cukrem pudrem. Smacznego
potrawyregionalne