szczęście) mają się ku końcowi. Ostatni dzwonek na lody, ale za to pierwszy w szkole :) Obiecałam córce pierwszy dziecięcy puchar w Sopelku z tej okazji. Zapowiedziała lody w kształcie spaghetti :) Druga klasa nie boli tak jak pierwsza (ani dziecka, ani mamy), ale za to odprowadzamy jutro Franka po raz pierwszy do przedszkola i liczymy(...)plastikowego kubka, wystarczy włożyć go na chwilę (do wysokości lodów) do ciepłej wody. - See more at: http://www.bistromama.pl/2013/09/lody-z-kajmakiem-i-prazonymi-migdaami-w.html#sthash.fgx9jPyL.dpuf składniki: 400 g mleka skondensowanego niesłodzonego 200 g śmietany kremówki (36 %) 3-4 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 200 g masy krówkowej ok. 50 g posiekanych migdałów smażonych solonych Mleko skondensowane przelewamy do miski i ubijamy mikserem
bistro mamacytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: lody truskawkowe Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z solą. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania partiami dodając cukier. Żółtka utrzeć z serkiem, następnie na zmianę dodawać mąkę i mleko. Wlać olej, połączyć. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać. Smażyć gofry w gofrownicy, aż będą chrupiące. Owoce umyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego WYKONANIE Wiśnie wraz z sokiem umieścić na patelni, dodać cukier i smażyć, aż wiśnie lekko zmiękną. Wyciągnąć i dobrze odcisnąć z soku owoce, zaś sok nadal smażyć, aż zacznie gęstnieć. Wiśnie i sok zostawić do ostudzenia. Zimną śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Do śmietany wlać gęsty sok i zmiksować, następnie(...)dodawać wiśnie nadal miksując. Masę przełożyć do dużego pojemnika, nałożyć szczelnie pokrywkę i włożyć do zamrażalnika. Po dwóch godzinach przemieszać masę i ponownie wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. Lody nakładać gałkownicą do miseczek lub wafelków do lodów
Passions hobbies lifelubi całe owoce można ten proces pominąć, wtedy lody w przygotowaniu będą jeszcze prostsze :) Warto skorzystać, kiedy sezon na jeżyny w pełni. 400 g jeżyn 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki kremówki 1 szklanki mleka skondensowanego Jeżyny wsypać do garnka, podlewając sokiem z cytryny. Na małym ogniu smażyć, aż puszczą dużo soku i zaczną się rozpadać. Zmiksować
https:KKuchniaMniamDobre rozwiązanie dla tych, którzy nie mogą jeść glutenu, pszenicy, żyta, itp. Zrobiłam je w wersji na słodko, dodałam kakao, by nabrały pięknego brązowego koloru, podałam je z lodami o smaku caffe latte i posypałam zmielonymi orzechami z dodatkiem nerkowców. Czyż to nie zdrowe słodkości? Polecam;) Składniki: 2 szklanki mąki ryżowej 2 szklanki wody 0,5 + ewentualnie(...)łyżki dobrego kakao, ciasto ma nabrać ładnego brązowego koloru szczypta soli olej do smażenia Wykonanie: Połącz za pomocą miksera lub drewnianą łopatką wszystkie składniki. Ciasto powinno być lekko lejące: Dodajcie kakao, dobrze wymieszajcie. Na patelni rozgrzej małą ilość oleju, smaż naleśniki. Niektóre zrobiłam z mocno chrupiącymi brzegami, aż trudno było je zawijać bo się łamały, ale lubię
Zasmakuj Kuchnilistków szałwii,pieprz cayenne i sól do smaku,oliwa do smażenia. Przygotowanie:Brukselkę umyć, czubkiem noża wyciąć małe głąby, rozdzielić listki, zblanszować - wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soli i cukru, gotować 3 minuty. Łyżką cedzakową wyłowić brukselkę, przełożyć do zimnej wody z kostkami lodu. Wystudzić, odcedzić na sicie. Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki, ugotować(...)czasie usmażyć dorady. Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem ryby ponacinać do kręgosłupa z obydwu stron, posypać kolendrą, solą i pieprzem cayenne. Do środka włożyć po 2 plasterki limonki. Smażyć na rozgrzanej oliwie prze 5 minut, przekręcić, dodać listki szałwii, smażyć kolejne 5 minut.Z pozostałej limonki wycisnąć sok, skropić ryby przed podaniem
SzczyptaSmaQoraz kolendra. Po zrobieniu pasty gotujemy curry w woku ;) A tu gotowy produkt :) Kuleczki z mięsa kraba. Kurczak z czerwonym curry na pierwszym planie, mąż wsuwa smażony ryż :) Do wyboru, do koloru :) Tajska sałatka z papai- pyszna i pikantna! :) Kurczak z orzechowym sosem- jedno z łagodniejszych dań Ryż z warzywami i kurczakiem- w menu znajdziecie pełno takich(...)słonym smaku z dodatkiem świeżego mango. Po lewej na dole obłędne lody kokosowe domowej roboty! <3 Tak wyglądała nasza uczta na koniec warsztatów w Kati Culinary Cooking school and Restaurant. Wszystkie zdjęcia, które przedstawiają przygotowanie potraw pochodzą z warsztatów. Od lewej pad thai, smażony ryż, na górze widoczna zupka ;) Poniżej zupa w okazałości oraz przygotowane
Czerwona Porzeczkacałość aż do połączenia. Wlewamy sok z pomarańczy, rum, całość dokładnie mieszamy i jeszcze minutę, dwie smażymy razem. Naleśniki składamy w kopertę – na pół i znowu na pół, polewamy z rozmachem i od serca gorącym syropem, podajemy od razu – z lodami, ze świeżymi owocami. Ta porcja to raczej deser lub lunch dla dorosłej dwójki niż syty obiad. NALEŚNIKI
Karo in the Kitchendoprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy odsączoną kukurydzę, stopniowo dolewamy śmietanę nafaszerowane filety spinamy wykałaczkami i smażymy na złoty kolor z obu stron, następnie wstawiamy do piekarnika podajemy z purée kukurydzianym lub penne:) SMACZNEGO! P.S z purée możemy łyżką do lodów uformować kuleczki i zapiec je w piekarniku razem z filetami! PYCHA
Luźna Kuchniastosunku do nich dość neutralna - chyba jeszcze nie znalazłam ideału - dania, w którym naprawdę by mnie oczarowały. Tym razem jednak było blisko.U Dusi znalazłam banalny przepis na smażone figi. Zmieniłam nieco proporcje, dodałam coś od siebie (pamiętając to i owo o figowych połączeniach smakowych), i wyszedł znakomity deser, a może przekąska...? Nie bardzo słodki, gdzie owoce grają zdecydowanie(...)osobę - ciężko się powstrzymać przed kilkoma dodatkowymi ćwiartkami... Najpyszniejsze z lodami waniliowymi.Smażone figi w miodzieSkładniki:(na 2 porcje)2 figi2 łyżki miodu1 łyżka octu balsamicznego1 łyżka masła1 gałązka rozmarynuFigi pokroić na ćwiartki. Na gorącej patelni rozpuścić masło, dodać miód, ocet, rozmaryn i figi. Smażyć, aż sos stanie się gęsty, o głębokiej bursztynowej barwie.Podawać natychmiast.Smacznego!Macie jakieś
Pożeraczka, czyli raz adobrzeFrittata to nic innego niż omlet w wersji włoskiej, smażona lub pieczona, sycąca, pożywna, uwielbiana przez wszystkich. Osobiście przepadam za pieczon ą frittat ą, do której przygotowania wykorzystuj ę warzywa, jakie akurat znajdę w lod ó wce. Z a każdym razem możemy wyczarować nowe smaki a przy okazji nic si ę nie zmarnuje
La grande e la piccola cuocaporannym treningu w wersji de luxe Oficjalnie to tylko bezglutenowe śniadanie, które zapewni zdrową energię na cały dzień Aromatyczne, lekko kokosowe naleśniki w towarzystwie soczystych truskawek plus obłędnie delikatne lody z solonym karmelem – uwierzcie mi, można oszaleć z rozkoszy ;p *Nie zapomnijcie śledzić nie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie CIASTO Jajka ubij(...)chochli ciasta i smaż kilka minut, aż naleśnik stanie się złocisto-brązowy. Przewróć i smaż z drugiej strony do uzyskania tego samego koloru. Składniki CIASTO 50 g mąki kokosowej 250 ml chudego mleka lub wody gazowanej 4 jajka (205 g) odrobina soli 1 łyżka (15 g) rozpuszczonego oleju kokosowego Wykonanie DODATKI Przepis na studzące zmysły lody z solonym
Eat me! Fit me!zielone pędy i pokroiłam drobniutko. Dodałam go do zasmażanej kapustki( ależ zapach),wymieszałam, jeszcze chwile smażyłam i gotowe. Krok 2 Ziemniaczki młode obrałam,umyłam,pokroiłam w ćwiartki i włożyłam do garnka z osoloną wodą. Ugotowałam,odcedziłam i tłuczkiem ugniotłam. Łyżką do lodów nakładałam po 3 kuleczki,udekorowałam koperkiem.Dodałam zasmażaną kapustkę oraz jaja usmażone na masełku ze szczypiorkiem
Różowa kuchniakawałki po 10 cm, włóż do wrzątku, gotuj 2 minuty, przełóż łyżką cedzakową do wody z lodem. Zimną odsącz na sicie. Podgrzej sok pomidorowy. W mniejszym rondlu rozpuść masło, wsyp gorczycę, przykryj pokrywką, kiedy gorczyca przestanie strzelać dodaj ryż, chili i pomidory, smaż na małym ogniu ok. 2 minuty ciągle mieszając (aż ryż zacznie się robić biały). Zalej ryż
SzczyptaSmaQWybaczcie długą nieobecność. To wszystko wina zębów mylnie nazywanych zębami mądrości. Ich poprawną nomenklaturą, powinno być: bólu i nienawiści. Żywię się kaszkami, kleikami i lodami. Większość dnia i tak przesypiam. Tęsknię za normalnym posiłkiem. Takim, jak ten poniżej na przykład. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); SMAŻONY PSTRĄG Składniki: - 1 pstrąg - pieprz cytrynowy - sól - olej - mąka Przygotowanie: Pstrąga opłukujemy, czyścimy w środku i osuszamy. Doprawiamy pieprzem cytrynowym i solą. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju
Życie zamknięte w smaku