oficjalnie... Fajnie tak, zdrowo i organicznie. Tak powinno być! Odebrałam leki, zebrałam dziecki i polecieliśmy z makdonaldowymi lodami do domu. I oczywiście Didi pojadał co? Ano te lody... Siedział bidok na podłodze wlepiajac w nas wielkie oczy, to co? Nie dam mu polizać?... Dobrymi chęciami piekło jest wybrukowane... :) Przepis z bloga Magazyn Kuchenny . Składniki(...)opakowanie (7 g) drożdży instant 250ml mleka, ciepłego 250g mąki 1 paczka (40 g) budyniu śmietankowego 2 łyżki cukru szczypta soli 2 jajka 3 średnie jabłka olej do smażenia do posypania: cukier puder i cynamon, według uznania Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Mąkę wsyp, razem z budyniem, do sporej miski. Dodaj cukier i sól. Mieszaj, powoli dolewając mleko. Dodaj
Lejdi of the housenawet słone – wszystkie uwielbiam! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne maślane naleśniki z karmelizowanymi brzoskwiniami w słodkim syropie. Idealne na słodki obiad albo podwieczorek. Z gałką lodów waniliowych smakuje jeszcze lepiej i każdy będzie oblizywał się ze smakiem! Zróbcie! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: * mąka pszenna – 1 szkl * duże jajko – 1 szt * mleko – 1,5 szkl * masło(...)DODATKOWO: * brzoskwinie – 2 szt * masło 82% – 1 czubata łyżka * drobny cukier – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę mieszamy z mlekiem, jajkiem, szczyptą soli i roztopionym, wystudzonym masłem. Smażymy średniej wielkości 4 naleśniki. Brzoskwinie kroimy w ósemki, układamy na gorącej patelni , dodajemy masło i zasypujemy cukrem. Przesmażamy kilka minut. Naleśniki podajemy z gorącymi owocami! Smacznego
Ostra na Słodkosmażone w cukrze smakują genialnie w połączeniu ze świeżym posmakiem rozmarynu. Naprawdę, warto spróbować tego napoju, na upalne dni nie ma nic lepszego niż domowa lemoniada! Jedyna uwaga to taka, aby nie trzymać jej zbyt długo z plasterkami cytryny, ponieważ gorycz ze skórki zepsuje smak. Składniki: cytryna 2-3 gałązki rozmarynu 1l wody (używam źródlanej) 2 łyżki cukru kostki lodu
Wrzosowa Polanaowocami i bitą śmietaną, łatwe do przygotowania, które przeniosą Was w kulinarną podróż po Francji . Możecie podać je na śniadanie (dzieci na pewno się ucieszą ) lub podwieczorek z gałką lodów waniliowych. Skusicie się? Składniki: 6 kromek chleba tostowego 2 jajka 1/3 szklanki mleka 1 i 1/2 łyżki domowego cukru waniliowego około 3 łyżek masła klarowanego Dodatkowo: maliny borówki(...)śmietana cukier puder do dekoracji Przygotowanie: W miseczce roztrzepać jajka z mlekiem i cukrem. Następnie namoczyć w nich kromki chleba tostowego. Na patelni rozgrzać masło, włożyć namoczony chleb i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe tosty przełożyć na talerz i dodać owoce. Całość posypać cukrem pudrem i udekorować bitą śmietaną. Smacznego
Oryginalny smaktrochę bekonu. Podsmaż go dobrze, żeby był chrupiący. - Służący skinął głową i wycofał się. Tyrion odwrócił się do swojego rodzeństwa. (...)" George R.R. Martin "Gra o Tron", str. 97 (Pieśń Lodu i Ognia tom 1) Screen z filmu "Gra o tron". Screen z filmu "Gra o tron". W Świecie "Gry o Tron" na śniadania jada się boczek, jajka na twardo(...)miód, konfitury, warzywa, owoce, owsiankę, pasztet, a przede wszystkim ciemny chleb. Pija się, wedle uznania, herbatę miętową, kompoty, piwo, wino lub inne napary. U mnie na śniadaniu: ciemny chleb, smażony boczek, sadzone jajka, jajka ugotowane na twardo, pasztet, pomidory, ogórek i śliwki. Zapraszam również na kawałek cytrynowego placka Aryi
Passions hobbies lifeCzas przygotowania: 15 minut Porcje: 2-4 Składniki: 500 g wątróbki drobiowej, 1 duża cebula, 3 liście jarmużu, mąka do obtoczenia wątróbki, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia. Sos malinowy: 350 g mrożonych malin (w sezonie świeżych owoców), 200 ml białego wytrawnego wina, ocet balsamiczny, 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Jarmuż blanszować(...)gotującej się wodzie z dodatkiem szczypty soli i łyżeczki cukru (porwane liście bez grubych nerwów włożyć do gotującej się wody, po 2 minutach przełożyć łyżką cedzakową do wody z lodem, wystudzić, odsączyć na sicie). Maliny zalać winem, dodać zioła prowansalskie, gotować 10 minut na wolnym ogniu, w między czasie doprawić do smaku octem balsamicznym, solą i pieprzem. Ugotowane przetrzeć przez
SzczyptaSmaQszarlotki nie trzeba przedstawiać. Ona broni się sama! Delikatny, rozpływający się w ustach spód ciasta, dużo kwaskowych jabłek, niebiańska pianka i chrupiąca kruszonka… Mmmm do tego lody i wszystko się zgadza! SKŁADNIKI 1,5 szkl. mąki 5 jajek 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 100 g margaryny cukru wanilinowego 1,5 szkl. cukru(...)najlepiej szara reneta) PRZYGOTOWANIE Zaczynamy od jabłek. Obrać i zetrzeć na grubych oczkach – ja ok. 4 szt. kroje w kawałki, bo lubię, gdy jabłka nie są gładką masą. Smażyć, w zależności od jabłek 15-20 min. Można je posłodzić, ale max. 1-2 łyżki! Blaszkę o wymiarach 21 cm x 37 cm wysmarować tłuszczem, np. margaryną, wyłożyć folią aluminiową
zabawa smakieminnymi działaniami, należy je rozmrozić. Rozmrażamy w lodówce. Żadne zalewania wrzątkiem, przelewanie ciepłą wodą na sitku. Niech roztopią się swoim tempem. Krewetki wymagają krótkiego, acz intensywnego smażenia. Jeśli zaczniecie smażyć krewetki w nieskończoność, to dostaniecie małe piłeczki kauczukowe, które będą idealne do trenowania odruchu żucia przez małe szczeniaczki, o ile się tkną. Jak kupować krewety? Jak kupujecie krewetki(...)krewetki oznaczone 300-500 to małe krewetki koktajlowe. Kupujcie w sprawdzonych sklepach. Jeśli kupujecie mrożone, sprawdzajcie, czy opakowania są nienaruszone, a krewetki nie są zbite w grudkę krewetkową, pokrytą lodami Grenlandii. Na co zwrócić uwagę kupując świeże krewetki? Pancerzyk powinien być lśniący i nie może być lepki. Cała krewetka powinna być nienaruszona, czyli żadnych pęknięć na pancerzyku, luźno
ladykitchenduża cebula 1 łyżka oleju - u mnie z pesetek winogron 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu nasze ulubione przyprawy do mięsa mielonego olej do smażenia WARZYWA : ogórki konserwowe sałata lub mix sałat pomidory cebula czerwona ketchup majonez Wykonanie : BUŁKI : ZACZYN - drożdże rozmieszać z kilkoma łyżeczkami mleka a kiedy się rozpuszczą dolać pozostałe mleko(...)około 10 minut ręcznie. Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski i przykryć- jeśli nie macie miski z pokrywką można użyć folii spożywczej. Miskę umieścić na całą noc w lodówce. Na drugi dzień przygotować 12 bułeczek. Ja formowałam kulki po 100 g każda (naciągałam to co ma być na wierzchu a brzegi dokładnie podwijałam
cucinareGotową masę przelewamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. Po godzinie możemy lody wyciągnąć i zmiksować, lub przemieszać, by były bardziej puszyste. By łatwiej nakładało się lody, przed podaniem warto wcześniej wyciągnąć je z zamrażalnika. Sernik na zimno ” Oreo „ Delikatny i puszysty sernik na zimno z ciasteczkami Oreo, swoją konsystencją przypominający nieco piankę(...)Koktajl dynia - banan to połączenie, które znane jest wielu osobom i choć wydawać by Pączki pieczone Pączki pieczone są bardzo delikatne i puszyste. Nie są tak słodkie jak tradycyjnie smażone pączki, .related-post{}.related-post .post-list{ }.related-post .post-list .item{ }.related-post .post-list .item .title { font-size:16px; color:#999; line-height:normal; }.related-post .post-list
NiePieprz.plsosu ostrygowego sól, pieprz przygotowanie Odciąć grubą łodygę brokuła, a następnie poodcinać różyczki. Zagotować wodę w dużym garnku, osolić. Obok postawić miskę z bardzo zimną wodą, najlepiej z dodatkiem lodu. Do gotującej wody wrzucić brokuły, gotować 2 minuty od momentu kiedy woda ponownie się zagotuje. Po tym czasie natychmiast przełożyć brokuły łyżką cedzakową do lodowatej wody, aby przerwać proces gotowania(...)kolor brokułów. Poczekać aż wystygną, ok 5 minut, odcedzić i odstawić na bok. Czosnek obrać i pokroić w jak najcieńsze plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić plasterki czosnku. Smażyć, mieszając, aż staną się złociste i chrupiące. Uważać aby czosnku nie przypalić. Gotowy przełożyć na papierowy ręcznik, odsączyć tłuszcz. Na patelnię wlać pozostałą łyżkę oliwy oraz 2 łyżki
Stare Garysosu ostrygowego sól, pieprz przygotowanie Odciąć grubą łodygę brokuła, a następnie poodcinać różyczki. Zagotować wodę w dużym garnku, osolić. Obok postawić miskę z bardzo zimną wodą, najlepiej z dodatkiem lodu. Do gotującej wody wrzucić brokuły, gotować 2 minuty od momentu kiedy woda ponownie się zagotuje. Po tym czasie natychmiast przełożyć brokuły łyżką cedzakową do lodowatej wody, aby przerwać proces gotowania(...)kolor brokułów. Poczekać aż wystygną, ok 5 minut, odcedzić i odstawić na bok. Czosnek obrać i pokroić w jak najcieńsze plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić plasterki czosnku. Smażyć, mieszając, aż staną się złociste i chrupiące. Uważać aby czosnku nie przypalić. Gotowy przełożyć na papierowy ręcznik, odsączyć tłuszcz. Na patelnię wlać pozostałą łyżkę oliwy oraz 2 łyżki
Stare Garydekoracji piernika i muszę przyznać, że są naprawdę bardzo efektowne. - masła kakaowego w pastylkach Masło kakaowe to jeden z moich ulubionych dodatków do ciasta. Lubię też używać go do smażenia omletów czy placków, ze względu na charakterystyczny smak i kakaowy zapach. Dodane do czekolady nadaje gładkości jej strukturze. - błyszczących perełek Crispearls ™ Smaków do wyboru jest sporo, jednak ja wybrałam(...)Jako że jestem wielką fanką karmelu z solą, nietrudno zgadnąć, że pierwszy smak podbił moje serce. Oba rodzaje są wyjątkowo chrupiące i świetnie nadają się np. jako posypka do lodów czy kawy. Co ciekawe, Crispearls są jak małe ziarenka kawioru. Mają tylko 2 do 3 mm średnicy! - francuskich prażynek Pailleté Feuilletine Kolejna cudowność! Prażynki mają ciekawy, lekko maślany
Poranek na słodkoJeśli jest za rzadkie - należy dosypać mleka w proszku. W przypadku odwrotnej sytuacji - dolać śmietanki.) Z gotowej masy uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze). Pączki smażyć (partiami) w rozgrzanym (do około 130-150 stopni) tłuszczu do chwili, aż będą złoto-brązowe. (W międzyczasie zamieszać, aby obróciły się na drugą stronę.) Pączusie odsączyć z nadmiaru tłuszczu(...)ciepłym syropem. Całość odstawić na 30-60 minut, aby nasiąkły (*). (W międzyczasie należy sprawdzić poziom nasiąknięcia.) Pączki przechowywać w lodówce. Podawać na zimno lub ciepło (podgrzane) - np. z lodami. Można je polać dodatkową porcją syropu i posypać posiekanymi orzechami. (*) Jeśli pączki nie chcą nasiąknąć, to należy zrobić (szpileczką) w nich małe dziurki i podgotować (pod przykryciem) w syropie
Di gotujePancakes to jedno z najpopularniejszych dań występujących w filmach. Amerykańskie śniadanie nie obejdzie się bez pancaków, obok kubełka lodów to niezastąpione lekarstwo na złamane serce :) Jeśli macie ochotę pooglądać pankejkowe filmy to polecam Totalna Magia , Co gryzie Gilberta Grapa , Pulp Fiction SKŁADNIKI: - szklanka mąki (u mnie mieszanka bezglutenowa) - szklanka mleka - szklanka wody gazowanej - łyżka cukru - łyżeczka(...)sody - szczypta soli - 3 łyżki rozpuszczonego masła - słodkie dodatki (u mnie karmelizowana brzoskwinia i sos klonowy) WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY być w temperaturze pokojowej. Wystarczy je zmiksować i smażyć placuszki na suchej, gorącej patelni. Podawaj w formie stosiku z ulubionymi dodatkami :) Smacznego
Kuchnia bezglutenowa Lolikombinacji od naszej rezydentki, nie mógł się uspokoić. Dopiero kiedy następnego dnia dostał w garść wielką, puchatą bułkę z dwoma gałkami lodów doszedł nieco do siebie. Same lody są na Sycylii przepyszne, a połączenie z brioszką jest genialne- to co się rozpuści wsiąka w drożdżowe ciasto, które później zjada się ze smakiem. Z lekkim wstydem przyznam(...)pistacje, które rosną lokalnie i dodawane są do większości sycylijskich słodyczy. Są owoce marcepanowe, jest marcepanowy tort casatta i marcepanowe ciasteczka pasta di mandorla. Bez marcepanu są cannoli- smażone rurki z nadzieniem z ricotty, i ciasto sette velli. Cud!!! Zestaw mini deserów. Baba hojnie nasączana słodkim syropem. Cannoli. Cassata. Z wytrawnych rzeczy trzeba oczywiście wspomnieć pizzę, ale też sfincione
les mirabelles