potraw. Do smażenia poleca się stosowanie oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego bogatego w zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe." 6 "Aby nie popadać w skrajność, należy zaznaczyć, że pewne słodycze zawierają składniki korzystne dla zdrowia, np. gorzka czekolada lub wyroby z miazgi migdałowej, orzechowej czy nasion sezamu (chałwa, sezamki) zawierają magnez, potas, cynk. Lody mogą być źródłem wapnia
Atlas Smakówprażone, a nie smażone jak we większości masłach. Można wyczuć drobne kawałki migdałów, łatwo się rozsmarowuję, jak również wyjada łyżeczką (tak muszę się do tego przyznać;p) Jak zdążyłam się zorientować, również cena jest do przejścia, 14,76 zł za słoiczek w sklepie SKLEPVITA No to teraz czas na dwuskładnikowy przepis na pyszne lody ;) Składniki (porcja/całość około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćbałtyckie z majerankiem smażone na smalcu jak chrust. Pozostałe jakby robione według jednego szablonu. Najładniej na zdjęciach wyszła chyba sama pani Magda, bo zdjęcia potraw są nijakie. Nie mówię, że są brzydkie, ale po prostu są nudne. Jak już moje rozczarowanie delikatnie opadło zaczęłam przeglądać przepisy. Najpierw wymienię to, co "złe": - Szarlotka z lodami - zwykła, najzwyklejsza szarlotka
Kraina Tysiąca Smakówłyżeczką miodu. Smażymy na patelni około 7-9 minut. W tym czasie wykonujemy kruszonkę. W tym celu do miski przekładamy masło, mąkę oraz cukier i wyrabiamy ręcznie. 1 jabłko przekładamy do naczynia żaroodpornego, środek wypełniamy farszem z piekarnika a wierzch posypujemy kruszonką. Zapiekamy w 180 około 20-25 minut. Najlepiej podawać z gałką lodów
Jedz zdrowo żyj zdrowo!czekoladę, ciastka, lody... kto nie lubi? ;) Ale poza tym jem zdrowe posiłki i wiem, że mojemu organizmowi niczego nie brakuje. Eksperymentuj w kuchni! Staraj się szukać zdrowych zamienników. Korzystaj z naturalnych, sezonowych produktów. Wykaż się kreatywnością w kuchni! Kotlet schabowy na obiad? Czemu nie! Zamiast bułki tartej do panierki, użyj płatków owsianych. Nie smaż na głębokim oleju
Kuchnia Elliepuszyste …. i od razu mówię , że lepiej usmażyć podwójną porcję , bo znikają błyskawicznie z talerzy. Idealny pomysł na obiad w upalny dzień albo słodki podwieczorek. Dodatek np. gałki lodów waniliowych sprawi, że racuszki te zamienią się w fantastyczny deser! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * mąka pszenna – 1 szkl * jajko – 1 szt * jogurt grecki – 2 łyżki(...)cukier – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * napój kokosowy Alpro – 0,5 szkl * wiórki kokosowe – 4 łyżki * maliny – ok. 100 g * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cukrem. Dodajemy jajko, jogurt grecki, napój kokosowy oraz wiórki – wszystko razem dokładnie mieszamy. Na rozgrzany olej wylewamy
Ostra na Słodkoużyta jako posypka lodów, wszelkich deserów i sałatek, a także jako panierka. Koszt : ok. 23zł/ 500 gram Mąka dostępna w sklepach ekologicznych Mąka z kasztanów Mąka kasztanowa to wysuszone, mielone kasztany jadalne. Ten jednoskładnikowy produkt pochodzenia organicznego jest wolny od glutenu, lekkostrawny. Nadaje się do wypieku ciastek oraz jako dodatek do wypieku chleba i smażenia naleśników, zagęszczania sosów
Tradycyjna Kuchniawymyślania smakołyków ;) Naleśniki lubią chyba wszyscy, choć wiem, że nie wszyscy na słodko. Spróbujcie jednak tych, które ja dziś zrobiłam. Gorące kwaskowate naleśniki i zimne słodkie lody...pycha. Tylko nie liczcie lepiej kalorii.... ;)Składniki ciasta naleśnikowego:1 szklanka mleka, 2 jajka,7 lekko czubatych łyżek mąki (ciasto musi być nie za gęste(...)przygotowania czterech naleśników potrzebuję: 4 łyżki twarożku śmietankowego, 4 łyżeczki cukru i 1 kroplę aromatu śmietankowego. Wszystko razem wystarczy dokładnie wymieszać.Naleśniki smażymy na średnim ogniu. Mają być delikatne i nie wysmażone. Po usmażeniu smarujemy twarożkiem i składamy na cztery, w tzw. chusteczkę. Na sos owocowy potrzebujemy:1 średni grapefruit,1 limonka
Codzienna kuchnia niecodziennazimno. Pasują do lodów jako elegancki deser. Jednym słowem: spróbujcie :) Składniki: * 3 łyżki masła * 6 łyżek cukru trzcinowego * 2 łyżki mleka * 1 duże jajko lub 2 małe * 1/2 łyżeczki cynamonu * 2 łyżki wiórków kokosowych * 500g kwaśnych jabłek * 3 łyżki mąki Jabłka obieramy i ścieramy na tartce, na grubych oczkach. Odsączamy sok (który możemy wypić) i smażymy na patelni przez
Klasyka Gotowaniawodzie z lodem. Osuszyłem, a następnie zmiksowałem z gotowym majonezem i startym parmezanem. Boczniaki opłukałem, osuszyłem. Większe boczniaki pokroiłem na mniejsze kawałki. Jajka roztrzepałem z wodą. Bułkę tartą wymieszałem z suszoną bazylią, solą i pieprzem. Rozgrzałem olej na głębokiej patelni. Grzyby obtoczyłem w mące, następnie w jajkach, a na końcu w bułce tartej. Partiami smażyłem w głębokim tłuszczu na złoty
R'n'G KitchenJest to słodziutki deser mleczny z suszonymi śliwkami i orzechami laskowymi otoczony naleśniczkiem podsmażanym na złoto. Oblany kremowym sosem kajmakowym. Idealny w zestawie z lodami waniliowymi, które łamią słodycz tego deseru i lampką białego Prosecco :)Mam nadzieję, że również zakochacie się w tym deserze <3 Składniki: (na 2 porcje) Masa bakaliowa: 300 ml mleka skondensowanego(...)pszenna pół szklanki woda pół szklanki szczypta soli szczypta cukru Polewa: 3 łyżki kajmaku/masy krówkowej z puszki 2 łyżeczki kefiru Dodatkowo : Łyżeczka masła, bądź odrobina oliwy do smażenia naleśników i podsmażania krokietów na złoto.-jeśli używacie zwykłej patelni. Ja używam patelni grillowej, na której wykonuje te czynności bez tłuszczu Przygotowanie: 1. Mleko skondensowane i mleko podgrzewać na małym
KreatywnePinyPlacuszki bananowe smażymy z każdej strony na złoty kolor. źródło: przepis własny Ilość porcji: ok. 25 placuszków Czas przygotowania: 0,45 h Koszt przygotowania: ok. 6 zł Masło bananowe idealnie pasuje także do różnego rodzaju pieczywa. Można nim dekorować desery, posmarować naleśniki czy omlety. Jest to też pyszny dodatek do gofrów z bitą śmietaną i lodów. Produkt można zamówić
Pobite gary Barbaryzimnej wody z lodem. Odłamane końcówki szparagów gotujemy w niewielkiej ilości wody doprawionej podobnie. Po ugotowaniu, całość miksujemy i przecieramy przez sito. W niewielkiej ilości śmietanki ( 50-100 ml ) rozprowadzamy 1 łyżeczkę mąki. Dodajemy do przetartych szparagów. Dodatkowo dodajemy łyżeczkę masła. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Zagotowujemy aby sos zgęstniał ( podczas gotowania mieszamy ). Na ogrzanym oleju smażymy łososia
Smaki Ewyolej do smażenia Kromki chleba tostowego bez skórki (lub kajzerki) moczymy w mleku. Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach. Zmielone mięso przekładamy do miski, dodajemy odciśnięty chleb, starty ser, startą na drobnej tarce cebulę, jajka, pieprz i sól. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Formujemy owalne kotlety. Aby porcje były równe można je nabierać łyżką do lodów, następnie lekko
mojewypiekiinietylkoPyszne lody w sam raz na upalne dni! Składniki: 500 ml śmietanki 30% szklanka słonecznika (można dostać w sklepie Winoszarnia lub w sklepie Piątnica ) 100 ml mleka kokosowego 5 łyżek oleju kokosowego ( kupiony tutaj ) 5 łyżek miodu z bakaliami ( Miód Bakaliowy Raj )firmy BogutynMlyn.pl 2 łyżki likieru miodowego 6 łyżek cukru pudru Wykonanie: Słonecznik smażymy na oleju
Podróż w kulinaria