smażone lody - 657 przepisów (strona:18/44)

Chrupiące Wontony z mięsem - łatwizna 193

łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżka wina ryżowego Shaohsing lub innego dobrego białego wina 1/4 łyżeczki mąki biały pieprz sól olej arachidowy lub inny do smażenia na sos: 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżeczka sosu chili 1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego lub chińskiego ciemnego octu 1 łyżeczka ziaren sezamu Zamiast powyższego sosu można(...)przez ok. 10 sekund. Wylać następnie szpinak na sito od razu przelewając dużą ilością zimnej wody, lub wyjąć z wrzątku i zanurzyć w misce z lodowatą wodą z kostkami lodu. To wszystko po to by zahamować proces gotowania się, by liście zachowały jędrność. Liście szpinaku ścisnąć mocno w dłoniach odciskając z nich wodę. Poszatkować drobno liście szpinaku i dodatkowo rozłożyć

Sztuka gotowania w/g Samiry
Dietetyczny omlet z owocami 206

oleju i smaż omlet z dwóch stron. Do przewrócenia omletu użyj szerokiej łopatki. Omlet przekładamy owocami i składamy na pół, jemy póki ciepłe. Porcja: 293 kcal ;-) W wersji dla tych co nie na diecie: - omlet możesz poddać z serkiem wiejskim, serkiem mascarpone, twarożkiem lub bitą śmietaną - w wersji na drugie śniadanie omlet możesz zaserwować z gałką lodów np. jagodowych

SMYKWKUCHNI
Czy olej palmowy jest szkodliwy? 271

niesamowicie wydajna. Sam olej ma długi okres trwałości i dobrze się przechowuje w temperaturze pokojowej. Dodatkowo wysoki punkt dymienia sprawia, że w wielu barach i restauracjach na oleju palmowym smaży się wielokrotnie. Z ekonomicznego i technologicznego punktu widzenia jest to więc ideał. A ja to wygląda z perspektywy zdrowia konsumenta? Czy faktycznie jest się czego bać? Surowy vs przetworzony(...)uzyskuje się z palmy oleistej. Na rynku mamy dwa rodzaje oleju, o różnym składzie chemicznym i właściwościach: z nasion (ziarna) palmy oleistej – rzadziej spotykany, używany głównie przy produkcji lodów, zawiera ponad 82% kwasów tłuszczowych nasyconych i należy do grupy olejów laurynowych (zawiera ok. 48% tego kwasu) z miąższu powszechnie zwany olejem palmowym – zazwyczaj właśnie ten rodzaj jest

Powiedz dietom nie
EKSPRESOWE PĄCZKI Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO 107

lodów. Jak dla mnie mają urok właśnie takie kosmate dlatego nakładam je zwykłą łyżką. Najsmaczniejsze tego samego dnia! EKSPRESOWE PĄCZKI Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO 200 g serka homogenizowanego 3 jajka 1,5 szkl mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki wymieszać w misce ze sobą i kłaść łyżką niewielkie porcje na rozgrzany olej lub smalec. Smażyć do zrumienienia. Usmażone

Pieguskowa Kuchnia
Ciasteczka orzeszki z kremem z mleka w proszku 443

smażymy ale już trochę krócej.  Orzeszki powinny same wypadać z formy lub po lekkim podważeniu  np nożem powinny super odchodzić od formy. I postępujemy tak do skończenia ciasta,za każdym razem polecam lekko smarować olejem dziurki na ciasto.  Skorupki studzimy,potem do każdej dajemy troszkę kremu (można robić to szprycą lub polecam drewniany patyczek od lodów

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Chłodnik litewski z ziemniakami. Regionalne Smaki. Czerwiec 177

kostki lodu. Podanie chłodnika z ugotowanymi, wystudzonymi ziemniakami, to mój pomysł, który okazał się wyjątkowo smaczny. Spróbujcie koniecznie takiej wersji chłodnika. Składniki: 1,5 szkl młodych buraków (pokrojonych w drobną kostkę) 2,5 szkl. wody (do gotowania buraków) 2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego 2 szkl. maślanki naturalnej 4 ogórki gruntowe 6 rzodkiewek  kilka młodych, ugotowanych ziemniaków + smażona cebulka

Codziennik Kuchenny
Szparagowe risotto 221

lodem, odsącz na sicie, połowę zmiksuj na pure z odrobiną wywaru, resztę zostaw w kawałkach. Na końcu do wody włóż zdrewniałe końcówki i kozieradkę, gotuj 15 minut, zmiksuj, dopraw do smaku, przetrzyj przez sito (do risotto będziesz potrzebować ok. 1000 ml wywaru). W rondlu rozgrzej oliwę z łyżką masła, zeszklij posiekaną szalotkę, dodaj ryż i smaż aż będzie

SzczyptaSmaQ
Gofry owsiane 148

lodami malina-banan  jako taka lodowa kanapka. Genialne. Przepis: własny / 1 porcja / 70 ml mleka sojowego 1/2 łyżki lnu mielonego łyżeczka cukru /użyłam trzcinowy/ 45 g zmielonych płatków owsianych /lub mąki owsianej/ szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Rozgrzać gofrownicę, w razie potrzeby posmarować ją olejem. Smażyć gofry przez

tost z dżemem
Zapiekane pulpeciki wieprzowe z ananasem i rabarbarem 132

Dzisiejszy przepis jest takim małym eksperymentem... Moi czytelnicy zapewne wiedzą, ze bardzo lubię rabarbar. Do tej pory serwowałam go głównie w wersji na słodko, w ciastach, lodach i deserach. Natomiast dziś postanowiłam go połączyć  z mięsem i świeżym ananasem. Tercet wyszedł znakomity, więc będę eksperymentować dalej z rabarbarem  na wytrawnie. Do czego i Was zachęcam(...)Zapiekane pulpeciki wieprzowe z ananasem i rabarbarem Czas przygotowania: 80 minut   Składniki: 500 g łopatki wieprzowej sól morska pieprz mąka pszenna do obtoczenia pulpetów olej do smażenia 1/2 łyżeczki papryki 1 cebula 1/2 świeżego ananasa 2 łodygi rabarbaru 200 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki curry sól morska Wykonanie: Wieprzowinę mielimy w maszynce do mięsa, wkładamy do miski. Dodajemy sól

Kulinarne przygody Gatity
ANANAS W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM 149

lodami waniliowymi, jednak dziś zajadaliśmy je z musem "czekolada śliwkowa" od firmy  Manufaktura Łagowski . Powiem Wam, że był to strzał w dziesiątkę. Słodko-kwaśne placuszki i ten pyszny mus :) Musicie spróbować :) Składniki: * 1 puszka ananasów w plastrach * 1 jajko * 1/2 szklanki mleka * 1/2 szklanki soku z ananasów * 1, 5 szklanki mąki pszennej * szczypta soli * olej do smażenia

Zrób to smacznie
Warsztaty kulinarne z FRoSta „Ryby i owoce morza” 171

Smażona dorada z zielonym pesto z rukoli i bazylii, surówką z cykorii, sałaty rzymskiej, szczypioru i rzodkiewki. Przy okazji tego spotkania, nauczyłam się filetować doradę, Witek stwierdził, że bardzo zgrabnie mi to poszło i mam do tego dryg. Dorsz w cieście piwnym , podany z puree z zielonego groszku oraz dipem jogurtowo- czosnkowym. Tarta z gruszką, migdałami i lodami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PANCAKES WANILIOWO - POMARANCZOWE 101

Dzisiaj przedstawiam przepis na niezwykle puszyste i delikatne placuszki znane również jako pancakes czy po prostu racuszki o subtelnym aromacie wanilii oraz pomarańczy. Możemy je podawać z bitą śmietaną, lodami, owocami lub ulubionym dżemem. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i już po przestudzeniu. Polecam przepis na pancakes dla całej rodziny.   SKŁADNIKI: 250g śmietany 18% (małe opakowanie(...)szklanka mąki pszennej 1 cukier waniliowy sok z jednej pomarańczy 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy 1-2 płaskie łyżki cukru pudru 4 jajka szczypta soli olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Do miski przesiewamy mąkę , dodajemy śmietanę, cukier waniliowy, sok z pomarańczy, skórkę z pomarańczy, cukier puder, 4 żółtka (z białek będziemy ubijać pianę) oraz szczyptę soli - delikatnie

Moja Książka Kucharska
Cudowny, lekki makaron. 1945

lodem. Do garnka z gotującą się wodą dodajemy odrobinę oleju rzepakowego i sól. Gotujemy makaron penne al dente (od czasu do czasu mieszając). Ugotowany makaron odcedzamy. Piersi kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, następnie kroimy na małe, cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego (mniej więcej 2 łyżki), dodajemy trochę masła, kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, następnie smażymy

Brzuszki Łakomczuszki
Tarta Tatin z gruszkami 160

najpierw jabłka. Ratując sytuację przykryła jabłka ciastem i tak upiekła. Efekt okazał się znakomity! Odwrócona tarta Tatin znana jest na całym świecie i smakuje doskonale podana na ciepło z lodami lub bitą śmietaną. Jak widać można przygotować ją także z innymi owocami. Z gruszkami wyszła wyśmienita:) Składniki: Ciasto kruche: 200g mąki pszennej 100g masła 30g cukru szczypta soli(...)cukier się rozpuści, a następnie skarmelizuje na złoty kolor. Nie mieszamy. Dodajemy masło. Całość przez chwilę będzie się pienić. Gdy masło się rozpuści dajemy na patelnię gruszki i smażymy, aż sok z gruszek wyparuje, owoce będą półmiękkie i obtoczą się w karmelu. Trwa to ok. 15 min. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Gruszki przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia

Smakowity Blog Kulinarny
Racuchy budyniowe, z jabłkami... I o dobrych chęciach. 143

oficjalnie... Fajnie tak, zdrowo i organicznie. Tak powinno być! Odebrałam leki, zebrałam dziecki i polecieliśmy z makdonaldowymi lodami do domu. I oczywiście Didi pojadał co? Ano te lody... Siedział bidok na podłodze wlepiajac w nas wielkie oczy, to co? Nie dam mu polizać?... Dobrymi chęciami piekło jest wybrukowane... :) Przepis z bloga  Magazyn Kuchenny . Składniki(...)opakowanie (7 g) drożdży instant 250ml mleka, ciepłego 250g mąki 1 paczka (40 g) budyniu śmietankowego 2 łyżki cukru szczypta soli 2 jajka 3 średnie jabłka olej do smażenia do posypania:  cukier puder i cynamon, według uznania Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Mąkę wsyp, razem z budyniem, do sporej miski. Dodaj cukier i sól. Mieszaj, powoli dolewając mleko. Dodaj

Lejdi of the house
MAŚLANE NALEŚNIKI W SYROPIE Z KARMELIZOWANYMI BRZOSKWINIAMI 144

nawet słone – wszystkie uwielbiam! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne maślane naleśniki z karmelizowanymi brzoskwiniami w słodkim syropie. Idealne na słodki obiad albo podwieczorek. Z gałką lodów waniliowych smakuje jeszcze lepiej i każdy będzie oblizywał się ze smakiem! Zróbcie! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: * mąka pszenna – 1 szkl * duże jajko – 1 szt * mleko – 1,5 szkl * masło(...)DODATKOWO: * brzoskwinie – 2 szt * masło 82% – 1 czubata łyżka * drobny cukier – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę mieszamy z mlekiem, jajkiem, szczyptą soli i roztopionym, wystudzonym masłem. Smażymy średniej wielkości 4 naleśniki. Brzoskwinie kroimy w ósemki, układamy na gorącej patelni , dodajemy masło i zasypujemy cukrem. Przesmażamy kilka minut. Naleśniki podajemy z gorącymi owocami! Smacznego

Ostra na Słodko
Lemoniada ze smażonych cytryn z rozmarynem 189

smażone w cukrze smakują genialnie w połączeniu ze świeżym posmakiem rozmarynu. Naprawdę, warto spróbować tego napoju, na upalne dni nie ma nic lepszego niż domowa lemoniada! Jedyna uwaga to taka, aby nie trzymać jej zbyt długo z plasterkami cytryny, ponieważ gorycz ze skórki zepsuje smak. Składniki: cytryna 2-3 gałązki rozmarynu 1l wody (używam źródlanej) 2 łyżki cukru kostki lodu

Wrzosowa Polana
Tosty francuskie z owocami i bitą śmietaną 179

owocami i bitą śmietaną, łatwe do przygotowania, które przeniosą Was w kulinarną podróż po Francji . Możecie podać je na śniadanie (dzieci na pewno się ucieszą ) lub podwieczorek z gałką lodów waniliowych. Skusicie się?   Składniki: 6 kromek chleba tostowego 2 jajka 1/3 szklanki mleka 1 i 1/2 łyżki domowego cukru waniliowego około 3 łyżek masła klarowanego Dodatkowo: maliny borówki(...)śmietana cukier puder do dekoracji Przygotowanie: W miseczce roztrzepać jajka z mlekiem i cukrem. Następnie namoczyć w nich kromki chleba tostowego. Na patelni rozgrzać masło, włożyć namoczony chleb i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe tosty przełożyć na talerz i dodać owoce. Całość posypać cukrem pudrem i udekorować bitą śmietaną. Smacznego

Oryginalny smak

Proponowane wyszukiwania