Gofry podawane z gorącymi, karminowymi wiśniami, śnieżno-białą bitą śmietaną i kremowymi kulkami lodów waniliowych to ulubiony niemiecki smakołyk, sztandarowy deser, nr 1 kafejek. Pycha! Zachwyci wszystkich romantyków - to pewne, bo gofry podawane są najczęściejw kształcie serca. Moje gofry towarzyszące gorącym wiśnim są w nieco zdrowszej wersji, bo z dodatkiem mąki gryczanej i w mniej fantazyjnym, tradycyjnym gofrowym kształcie(...)wodę mineralną, 2 żółtka, następnie zmiksować na jednolite ciasto. Wmieszać stopione, przestudzone masło białka ubić na sztywną pianę, następnie szpatułką wymieszać z ciastem wykładać porcjami na rozgrzaną gofrownicę i smażyć gofry wg wskazań instrukcji upieczone gofry odkładać na kratkę zawartość słoika z wiśniuami przelać do rondla, część kompotu odlać i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Zawartość rodelka doprowadzić do wrzenia, połączyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kajeńskiego pieprzu i słodkiej papryki. Dzięki szafranowi nabiorą one nie tylko złotego koloru ale i specyficznego smaku szafranu. Nie każdy lubi szafran , ja uwielbiam! Dodaję go do wypieków i lodów . Jest to przyprawa, którą ma wszechstronne zastosowanie w mojej kuchni. Idealnie komponuje się z mięsem ale również i rybą . Szafranowe udka z kurczaka Składniki: na 4 porcje 4 udka(...)Rozgrzej 1 łyżkę masła i usmaż kurczaka na złoty kolor. Udka powinny być rumiane, a skórka chrupiąca. Dodaj kolejną łyżkę masła, wlej wodę i wsyp opłukany berberys oraz cukier. Smaż przez 2 minuty. Ugotuj ryż według przepisu w linku (kliknij). Podaj szafranowe udka z kurczaka z ryżem. Spara Spara The post Szafranowe udka z kurczaka z berberysem appeared first
codojedzeniakupić świeżą dziczyznę. Sarna ma pyszne i delikatne mięso, a świeża jest dużo lepsza niż głęboko mrożona, a taką kupiła nam kiedyś w Makro. Było w niej więcej lodu niż mięsa. Mama to pyszne mięso zrobiła nam na obiad. Składniki: 0,5 kg gulaszu z sarny 400 ml maślanki 15 dkg surowego boczku w plasterkach(...)Odstawiamy na 30 min. do lodówki. Po tym czasie obtaczamy je delikatnie w mące. Na patelni podsmażamy boczek i dodajemy do niego obtoczone w mące mięso. Smażymy je z każdej strony. Mięso przekładamy do garnka, a na patelni smażymy posiekaną cebulę. Cebulę dodajemy do mięsa wrzucamy suszone borowiki, dodajemy owoce jałowca, lekko pieprzymy. Podlewamy
Lili w kuchniłatwy i pyszny przepis. Ciasto dobrze się kroi i każdy kawałek zachowuje ładny kształt i się nie rozsypuje. Dobrze smakuje również na ciepło z bitą śmietaną i lodami. Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 200 g masła 1 jajko 3 żółtka 80 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego z wanilią 3 łyżeczki proszku(...)blasze. Blachę i drugą część ciasta włożyć do lodówki. W tym czasie przygotować jabłka. Nadzienie: Jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelnię wlać wodę dodać jabłka, smażyć do miękkości i odparowania nadmiaru płynu. Do gorących jabłek wsypać suchą galaretkę, cynamon i dosłodzić do smaku. Ostudzić. Wyjąć blachę z lodówki nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć zimne jabłka. Drugą część
Ala piecze i gotujeczęsto pieczecie mięsa? Z pewnością najczęściej jest to kurczak czy wieprzowina, a wołowina? U nas najczęściej wołowina jest w formie duszonej (zrazy, gulasze, bitki), smażonej (steki) lub kończy jako zupa gulaszowa, choć tatarkiem też nie pogardzimy. ;) Dziś przygotowaliśmy dla Was pieczeń wołową z antrykotu, wycięliśmy mięso przy kościach, aby bardziej je odsłonić. W takiej formie mięso prezentuje się znacznie lepiej(...)się też pieczone warzywa korzeniowe dodane do sosu! Do obiadu zjedliśmy fenkuł z pomarańczą i rukolą. Fenkuł pokroiliśmy cieniutko na mandolinie, wrzuciliśmy do miski z zimną wodą i kostkami lodu na minimum 2 godziny - dzięki temu jest pysznie chrupiący i traci na swojej anyżkowatości ;) Pomysł na takie postępowanie z fenkułem poznaliśmy na warsztatach w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO
Plate of Joykości i odstających drobnych strzępków mięsa. Żeberka dokładnie osuszamy, delikatnie solimy, pieprzymy i otaczamy w brązowym cukrze. Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub wieprzowego smalcu. Smażymy żeberka na wysokim ogniu do zamknięcia i skarmelizowania mięsa, ze wszystkich stron. Gotowe żeberka przekładamy do garnka. Ząbki czosnku zostawiamy w całości, miażdżymy je tylko lekko bokiem noża, wrzucamy(...)razu zmniejszamy gaz na minimum. I gotujemy w takiej ledwo mrugającej wodzie przez równe 7 minut. Po 7 minutach zalewamy jajka lodowatą wodą albo wkładamy je do miski z lodem, żeby od razu przerwać proces gotowania. Jajka delikatnie obieramy, najlepiej pod wodą. Białko będzie idealnie ścięte, a żółtko kremowe i płynne. W miski nakładamy porcje makaronu, wykładamy na makaron porcje
Karo in the Kitchenpaleo to właśnie banany są tym owocem, który ratuje nas w różnych sytuacjach i o różnych porach dnia. Banan jest dobry na drugie śniadanie, jako baza do smoothie, lody, czy przekąska w podróży. Idealne po i przed treningiem, dostępne cały rok – no cudoo. Ostatnio na blogu pojawiało się trochę mniej wpisów, ale to wszystko przez(...)robimy tylko sprzątamy i wycieramy:) Wesoło… Ale jak już udało się odzyskać i wysprzątać kuchnię to chciałem coś fajnego przygotować i uczcić ten sukces Padło na te smażone banany. Pamiętam kiedyś w jednym sushi barze zamówiłem taki deser i mega mi smakował. Deser jest prosty, szybki i nie wymaga wielu składników, a efekt jest znakomity. Myślę, że jeszcze lepiej
PaleoLifeKarnawał, to czas smażenia chrustu, pączków i róż karnawałowych. Tak się złożyło, że te przysmaki bardzo często potrzebują samych żółtek, traktując białka per noga. Nie chcąc ich wyrzucać, wkładamy białka do woreczka i zamrażamy lub wlewamy do miseczki i stawiamy w lodówce. Bardzo często niestety po pewnym czasie i tak je wyrzucamy, nie mając pomysłu do czego je zużyć. Dzisiaj(...)gorącą wodą i mieszajmy je od czasu do czasu aż się ogrzeją do temperatury pokojowej. To ciasto najlepiej smakuje w dniu pieczenia, lekko ciepłe. Z lodami waniliowymi :) Proste ciasto piernikowe na białkach tortownica 24 cm 6 białek 1 szkl. cukru 2 łyżki płynnego miodu 100 g rozpuszczonego masła 1,5 szkl. mąki 3 łyżki kakao
Posadzone i zjedzoneDawno na blogu nie było dania obiadowego, więc postanowiłam coś wrzucić na patelnię:), żeby nie było, że jadamy same gofry i lody. Kęski z kurczaka w cieście naleśnikowym jadłam u mojej mamy i pomysł na pierś z kurczaka w takim wydaniu bardzo mi się spodobała. Dużo pracy przy tym nie ma, a zawsze to jakaś odmiana dla tradycyjnych(...)naleśnikowe : 2 jajka pół szklanki mleka szklanka mąki opcjonalnie przyprawy W niedużej misce wymieszać jajka z mlekiem, dodać mąkę i całość dobrze wymieszać lub zmiksować. Ciasto powinno wyjść gęste. Smażenie : Na patelnię wlać sporo oleju, dobrze rozgrzać. Kawałki zamarynowanego kurczaka należy zamoczyć w cieście naleśnikowym tak, aby cały kawałek był nim pokryty. Smażyć na złoty kolor. Długość smażenia zależy
Niebieski kubek z kawaSierpień ma w sobie coś regularnego i rytmicznego. Jesteśmy już przyzwyczajeni do długich dni, upałów, komarów, rosy, leniwych niedziel, tego, że zawsze brakuje nam kostek lodu w zamrażalce, że w całym domu mamy piasek oraz do spożywania hektolitrów polskich owoców! Borówki, porzeczki, jagody, pierwsze poziomki i papierówki i ostatnie maliny i truskawki. Pogoda sprzyja wczesnemu wstawaniu – poranna temperatura daje organizmowi(...)łyżkę oleju ze szczyptą soli w misce i lekko ubij. Ciasto powinno być bez grudek. Rozgrzewamy patelnię, za pomocą ręcznika papierowego smarujemy odrobiną oleju. Chochlą wlewamy ciasto naleśnikowe i smażymy cienkie naleśniki z obu stron. Usmażone naleśniki przekładamy na talerz. W tym czasie serek miksujemy z borówkami, sokiem z limonki i cukrem. Podajemy z naleśnikami. Dekorujemy jeżynami
Bon Appetit Małgorzatyoczywiście ze świń rasy iberyjskiej*), plasterki sera. Następnie na stół wjechał smażony na oliwie szpinak z ciecierzycą, dorsz w cieście, łopatka ze świni iberyjskiej z frytkami i smażonymi Pimientos de Padron (papryczki z Padron). I oczywiście słodycze, które dla mnie są jednak za słodkie. Ostatnim punktem programu pobytu w Sewilli, był obiad w restauracji Ispal , której kuchnia(...)tylna część łopatki, tak zwana secreto, ze świni rasy iberyjskiej karmionej żołędziami, ziemniaki ze szpinakiem oraz biszkopt o smaku mojo picon. No i oczywiście deser – creme caramel, lody jogurtowe, krem cytrynowy. o innych tapas barach w części drugiej
królestwo garówMoja mama obchodzi dziś urodziny! :) Od poniedziałku robiłam jej małe niespodzianki i prezenty. Dzisiaj dostała piękny bukiet kwiatów i torcik śniadaniowy :) Ktoś ma ochotę spróbować? Składniki
Spektrum SmakuDzień Dziecka! Z tej okazji, wraz z moim facetem chcieliśmy znów poczuć się jak dzieci, poszliśmy na ogromną pizzę, na lody.. Mało dietetycznie, mało zdrowo.. Raz na rok można pozwolić sobie na CHEAT DAY :) Chociaż przyznam szczerze, że mam niemałe wyrzuty sumienia przez ilość pochłoniętego jedzenia, ale czego się nie robi dla frajdy swojego mężczyzny! Dziś(...)Jeżeli nie mamy tartego parmezanu, również trzemy na tarce ale o małych oczkach. Cebule kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce do całkowitego ich połączenia. Smażymy na patelni z małą ilością oliwy z oliwek, pamiętając o zasadzie 1 łyżka = 1 placek . W tym czasie przygotowujemy sos. Do jogurtu dodajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku i mieszamy
Be Fit Be Strongwiele cennych składników, mikroelementów i witamin. Antyoksydanty zawarte w mango zapobiegają nowotworom i wielu chorobom, spowalniają również procesy starzenia. Mango świetnie sprawdzi się w wielu potrawach, jako składnik sałatek, lodów, deserów, jako dodatek do dań mięsnych , rybnych, świetnie nadaje się również na przetwory (mango można konserwować lub robić z niego dżemy). U Nas co roku z mango przygotowujemy pyszny(...)gniazd nasiennych, kroimy w paseczki. Mango kroimy w grubą kostkę, imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mięso podsmażamy na łyżce tłuszczu, gdy się zrumieni dodajemy cebulę i czosnek, smażymy razem kilka minut. Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, imbir, przyprawy i dusimy razem 10-15 minut. Pod koniec dodajemy mango. Makaron gotujemy al dente, odsączamy i mieszamy z sosem. Podajemy
Smak mojej kuchnibiałą czekoladą *z ubitym białkiem, mleczkiem kokosowym Miał być grill ze znajomymi, nocowanie, a potem miałam sprzedawać lody w godzinach późniejszych niż ranne, życie się zmienia, lodów nie było, ale było pytanie czy chcę jechać na truskawki, szybka decyzja, to jadę.. warunek wyjazd o 6! No i był ten grill, troszku inaczej z nocowaniem(...)pewno zjecie ;) Schiza dnia? Nawet jak zamknę oczy to widzę krzaczki, a mój mózg każe mi je zbierać xd Miło było więc nie żałuję, a dzisiaj za to smażę sobie placki w nagrodę, fasolowe bo lubię z nią kombinować, były już w wersji bez ubijania to teraz przyszła pora na te z, swoją drogą robię się chyba bardziej fanką
More food, love and dreamsweekend na ekranach naszych telewizorów pojawił się ostatni odcinek V serii serialu "Gra o tron". Jako fanka serialu i gotowania mam oczywiście w domu książkę "Uczta Lodu i Ognia" Ch. Monroe-Cassel i S. Lehrer. Na ten weekend przygotowałam z niej dwie potrawy. Ponieważ sezon grillowy w pełni jako pierwszy przedstawiam Wam przepis na cebulę w gęstym sosie. Idealnie(...)klarowanego 1/3 szklanki cydru 1 szklanka bulionu wołowego 1 łyżka mąki sól, pieprz Na patelnie dodajemy masło, miód i zioła. Gdy miód się rozpuści dodajemy cebulę i dokładnie mieszamy. Smażymy aż cebula się zrumieni. Następnie wlewamy cydr i doprowadzamy do wrzenia. Całość posypujemy mąką i mieszamy. Wlewamy bulion i podgrzewamy. Dusimy mieszając od czasu do czasu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy
MiksturownikDeser który powstał dzięki inspiracji czekoladą Goplana, przypomina lody , niebiańskie połączenie orzechów zatopionych w karmelu z pyszną masą śmietanowo-jajeczną , podany z sosem malinowo-czekoladowym to słodycz której trudno się oprzeć, wprowadza nas w błogi nastrój! Jedyny minus tego deseru to długie oczekiwanie na porządne schłodzenie, ale zapewniam Was że warto. Cud miód! Składniki: Semifreddo: 400 ml słodkiej(...)Orzechy rozdrobnić wałkiem do ciasta , przesypać na suchą patelnię i uprażyć.W rondelku zagotować wodę z cukrem mieszać do momentu rozpuszczenia cukru, cały czas mieszając, wsypać uprażone orzechy chwilę smażyć. Gotową mieszankę wylać na papier pergaminowy cienką warstwą, zostawić do całkowitego wystygnięcia, następnie pokruszyć na drobno palcami. Masa: Jajka oddzielamy osobno białka i żółtka.Żółtka ubijamy na puch z ziarenkami
Wanilia i Kardamon