dzień wolny? :D U mnie to właśnie dziś! Wymykamy się z psiną na pierwszy spacer, a za drzwiami czeka nas oszroniona okolica, mieniąca się w słońcu tęczowym połyskiem kryształków lodu. W słuchawkach Sheeran w duecie z Bocellim...prawie unosiłam się nad ziemią! ;) Pierwszy raz w tym sezonie poczułam lekkie szczypanie mrozu...i wciąż czekam na to prawdziwe oblicze zimy(...)Warzywa umyj, papryki pozbaw gniazd nasiennych, cebulę i czosnek łupin, a cukiniom odetnij końce. 3. Pokrój warzywa w większe, nieregularne części, jak na gulasz i wrzuć na rozgrzaną oliwę - smaż przez ok. 20min. 4. Podsmażone warzywa zalej pomidorami z puszki i wodą. 5. Dorzuć przekrojone na pół oliwki i liście bazylii. 6. Wsyp czerwoną soczewicę, wymieszaj dokładnie i gotuj
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDługo się zbierałam, ale wreszcie się zmobilizowałam. Zapraszam na relację z warsztatów kulinarnych " Rama Smaż jak szef kuchni...100 pomysłów na..." Obyły się one 14. stycznia i był zwieńczeniem akcji promocyjnej pod taką samą nazwą. Ja również brałam w niej udział, a moim wkładem był przepis na drobiowe roladki faszerowane suszonymi pomidorami . Warsztaty prowadził przesympatyczny i niesamowicie kontaktowy Pascal(...)przyprawami, kolendrą i mlekiem kokosowym, p olędwica z sandacza na leśnych grzybach z wermutem musztardą i miodem, a na deser tostowana drożdżówka z karmelizowanymi pomidorami i lodami. To był bardzo smaczny dzień. Przy okazji spotkałam się z moimi blogowymi przyjaciółkami: Moniką , Kasią i małą Sarą
Codzienna kuchnia niecodziennasklepu alfa-koszyk.pl :) Naturalna pasta słonecznikowa BIO to delikatny krem idealny do pieczenia, gotowania oraz do wzbogacania własnych, zarówno pikantnych jak i słodkich potraw, np. koktajli truskawkowych lub czekoladowych lodów. Składniki: nasiona słonecznika*(28%), woda, olej słonecznikowy*, sok z cytryny*, sól morska *składniki pochodzenia organicznego Pasta z jagody czarnej leśnej wytwarzana jest w opatentowanym procesie produkcji opartym(...)zgęstniała bardziej. Rozgrzewamy patelnie i lekko ją natłuszczamy. Wylewamy ciasto na patelnie i smazymy na małym ogniu kilka minut pod przykryciem, następnie odwracamy placek na drugą stroną i smażymy kolejne kilka minut, już bez przykrycia. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
breakfast of dreamsWykańcza mnie ta cała zima nie-zima... zdecydowałoby się w końcu czy ma być śnieg czy lód... chociaż jak dla mnie to mógłby być mróz i suchy asfalt na drodze ;-) a jutro jeszcze sobie wyprawę zaplanowałam - mam nadzieję, że to wszystko nie zamarznie przez noc, bo będę jechała bardzo rano... Może bym i lubiła tę porę roku gdybym sobie siedziała(...)papryki makaron Szpinak myjemy, usuwamy ogonki, a listki kroimy w cienkie paski, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek, a po chwili szpinak, lekko solimy i smażymy przez chwilę aż zacznie puszczać sok. Dodajemy mascarpone i mieszamy aż się rozpuści. Całość dusimy jeszcze przez chwilę, na koniec doprawiamy pieprzem. Fetę i paprykę kroimy w kostkę. Makaron gotujemy
Czary - gary w kuchniJadąc do Rosji nie zjemy pierogów ruskich, będąc we Włoszech nie znajdziemy lodów włoskich, również zwiedzając Grecję nie spróbujemy ryby po grecku. W Polsce natomiast często można taką rybkę spotkać na stole, bo jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu. W piątek pierwszy raz robiłam ją sama i wyszło bardzo smacznie. Tak przynajmniej twierdzą domownicy. 5 marchewek 3 pietruszki 1 mały(...)rozgrzewamy olej tak by ryba po wrzuceniu do połowy zanurzona. Rybę kroimy na kawałki i zanurzamy w cieście, a następnie ostrożnie kładziemy na patelni. Po kilku minutach obracamy i smażymy po drugiej stronie na złoty kolor. Taką rybę jadłam zarówno wymieszaną z warzywami, jak również podawaną osobno. Wszystko zależy od naszych preferencji. Jeśli połączymy w naczyniu rybę z warzywami
Emskie Smakisię z wołowiną, warzywami, na wierzch jajko i doprawia mocno pastą z papryczek chilli. Coś jak nasze łazanki, tylko że inaczej i bez jajka Czeka nas świetlana kariera wytrawnych lodów. Jadłam chrzanowe i musztardowe i jestem ciekawa co jeszcze zaproponują, bo te dwie kompozycje wybitnie przypadły moim kubkom smakowym. Ma również wrócić do łaski smak gorzki i alternatywne sposoby(...)niepowodzeniami i szukania swoich dróg smaku. Niech nasze przepisy będą tylko szkieletem, na którym zbudujecie fajne danie Na początek coś z kuchni regionalnej. Moskole. Moskole to rodzaj placka ziemniaczanego, smażonego na blachach pieca. Nie wymagam od was pieca z blachami, wystarczy dobra i mocno rozgrzana patelnia. Jednak jeśli ktoś takowy piec posiada to zdycham z zazdrości i proponuję upiec moskole
ladykitchenskładająca się między innymi z szampana, czerwonego wina (w umiarkowanych ilościach, bo w niedzielę musiałam wstać o piątej), przepysznej sarniny z sosem na bazie czerwonego wina, gotowanych warzyw i lodów w nieograniczonej ilości na deser. Nigdy w życiu bym nie pomyślała, że takie rzeczy będę jadła na własnym stole, i że ktoś je dla mnie w mojej kuchni przygotuje(...)Mój jogurt był pitny, przy gęstszym mąki trzeba dać mniej, lub dolać mleka. Proporcje są więc raczej orientacyjne - ciasto powinno być dość gęste, żeby ładnie oblepiało kawałki owoców. Zamiast smażyć na patelni posmarowanej masłem, można dodać trochę tłuszczu - masła lub oleju - do masy. Wszystkie chwyty dozwolone. A z reszty ciasta można usmażyć puste placuszki - mi tym razem wyszły takie
Pożeraczka, czyli raz adobrzenich mieli. Np. jakiś niecodzienny przepis. Kiedy gotowałam ostatnio z Garym Evansem w Cook Up zanotowałam dla was ten przepis na krewetki w panierce tabasco. Prawie tak dobre jak lody guacamole z tabasco . Były tak pyszne, że wzięłam trochę na wynos, żeby poczęstować przyjaciółkę. Przy okazji tych warsztatów dowiedziałam się też sporo o samym tabasco(...)więcej, tym lepiej, a pracy wcale nie będzie więcej. Składniki na 4 porcje: min 24 krewetki średniej wielkości (lub więcej jeśli masz, bo szybko znikają) olej do smażenia mąka do oprószenia krewetek sos tatarski wymieszany z tabasco do podania Panierka: 100 g mąki pszennej 200 g mąki kukurydzianej 2 łyżki kukurydzy z puszki 2 łyżki śmietany
Ugotowane pozamiataneeuro/porcja, z sosem 3,5 euro, spokojnie wystarczy dla dwóch osób. Jak piszą w przewodnikach, wcale nie należą one do potraw wegetariańskich. Dlaczego? Otóż najlepsze frytki belgijskie smażone są na tłuszczu zwierzęcym! Konfitury. Sklepowe witryny wyglądają jak najlepsze sklepy z biżuterią. Konfitury znajdziecie np. w makaronikach francuskich, miałam okazję jeść takie z malinową(...)prosciutto, pasztety, sałatki... Jedząc zapisywałam na kartce składniki danych sałatek, tak, aby w domu spróbować odtworzyć ich smak. Desery to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, panna cotta, fondue, truskawki, lody, tarty owocowe... i danie główne stek medium z masłem koperkowym, frytki i bukiet sałat z dressingiem... raz się żyje, spróbowałam niemal wszystkiego, polecam gorąco wizytę w Colmar! Zawsze zostawiam
Moja smaczna kuchniatracąc absolutnie nic na smaku. W przypadku świeżej ryby osuszamy ją tylko papierowym ręcznikiem. Filety mrożone pozbawiamy warstwy lodu pod bieżącą ciepłą, ale nie gorącą wodą. Rybę – już bez lodu – odkładamy do odcieknięcia na sito, następnie osuszamy papierowymi ręcznikami – jak najdokładniej. Przyprawiamy przyszykowane filety mocno z jednej strony albo przyprawy dodajemy do panierki. Co na panierkę? Możecie wybrać pokruszone płatki(...)patelnię na której zmieści nam się ryba wlewamy olej. Nie potrzeba go dużo, warstwa tłuszczu powinna mieć około 2-3mm. Ja lubię olej ryżowy, bez smaku – świetny do smażenia na wysokim ogniu, nie dymi. Mocno rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy na niego filety, naszą „sztuczną skórką” do dołu. Zobaczycie, jak ciepło zmienia od dołu kolor ryby z ciemnego/szklistego na jaśniejszy
Karo in the Kitchenktóre kocham Hiszpanię. Każdego wieczoru ze swoimi amigos (przyjaciółmi) udajesz się do ulubionego tapas baru w swoim barrio (dzielnicy). Popijasz vino tinto de verano (charakterystyczne lekkie czerwone wino z lodem), sangríę, czy cañas de cerveza (szlanka piwa) i zajadasz się najrozmaitszymi tapas (przekąskami), które camarera (kelnerka) co rusz donosi. W tle zaś toczą się głośne rozmowy, jest gwarnie i radośnie(...)cienkie plastry boczkuwykałaczkipomidorki koktajlowe (opcjonalnie jako dodatek)Przygotowanie:Drylowane daktyle wypełniać serem, a następnie owijać w 5-6 cm plaster szynki i nadziewać na wykałaczki. Gotowe szaszłyki można piec, smażyć lub grillować. Ja piekłem je w piekarniku na kratce, uprzednio nagrzanym do 220°C przez 8 minut (po 4 z każdej strony). Jeśli używacie boczku może to zająć dłużej
Food Squaretakże o 5 porcjach owoców i warzyw dziennie. Wskazane jest ograniczenie fast foodów, słonych przekąsek na rzecz nasion i pestek. Pamiętajmy o tym, że smażenie jest bardzo wygodną metodą, natomiast jak najczęściej powinniśmy gotować na parze, zapiekać w papilotach, czy jeść sałatki i surówki. Ostatnim ale nie najmniej ważnym(...)główki” delikatnie podnieść nad poziom wody np. na drewnianej łyżce, aby się nie rozgotowały. Następnie zahartuj w bardzo zimnej wodzie lub wodzie z lodem, osusz ręcznikiem papierowym, pokrój w 3 cm kawałki. Pomidory pokrój w dużą kostkę, ser koryciński w drobną kostkę. Bazylię pokrój w paski, pestki upraż
kuron.com.plżonę – serio! Ostatnio usłyszałem, że fajnie by było, gdybym zrobił sajgonki. Zachcianka ciążowa żony, do tego taka smaczna! Bez problemu bym pojechał w środku nocy do Tesco po lody orzechowe, albo kupił kolejną puszkę sardynek. Więc zrobiłem i sajgonki! A że wyszły pyszne, to postanowiłem się podzielić przepisem z Wami. Niedawno stwierdziłem, że przejdę na dietę wegańską(...)około minutę zanurzyć arkusz papieru. Następnie delikatnie wyciągamy papier, rozkładamy na płasko, nakładamy dwie łyżki farszu i zawijamy tak samo jak krokiety czy gołąbki. Tak przygotowane sajgonki smażymy na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju, dopóki papier się nie przyrumieni, około minuty z jednej strony. Sajgonki najlepiej wyjąć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Sajgonki możemy podawać z dowolnym sosem
Dietologwyzbierać za pomocą łyżki. Taką sytuację mieliśmy w następujących przepisach: ♥ orkiszowe placki z mascarpone z sosem bananowym ♥ cytrynowy twarogowiec z kremem kokosowo-cytrynowo-miętowym ♥ kokosowy tofurniczek - serniczek z tofu ♥ lody truskawkowe bez maszynki i śmietanki ♥ kawowy pudding chia z kaki i kokosową bitą śmietaną o smaku czarnego bzu ♥ fioletowy pudding chia z kokosowo-różaną bitą śmietaną i figami(...)ciasta. Całość odkładamy na ok. 5 minut. Ciasto powinno zgęstnieć. Następnie dolewamy ok. 150-180ml mleka sojowego porządnie mieszając, w celu rozrzedzenia ciasta i uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Smażymy na patelni z użyciem tłuszczu lub bez (wszystko zależy od Waszej patelni). Składniki na kokosowy twarożek tofu: - 1 kostka tofu naturalnego POLSOJA - 150g jogurtu naturalnego (sojowego) - 50ml mleka (sojowego
Be Fit Be Strongbyły zanurzone do połowy. Nabierając niewielką porcję masy w dłoń formujemy z niej kulkę, lekko tocząc ją w dłoniach. Nie obtaczamy w niczym! Falafele wkładamy na rozgrzany olej i smażymy kilka minut z każdej strony, tak by się mocno przyrumieniły. Możemy oczywiście zjeść takie, ale ja chciałam je podać zapieczone w sosie. Przygotowujemy bardzo prosty sos: Wlewamy do garnka passatę(...)liści, nie trzeba nawet używać popychacza, jedynie na początku żeby wyciskarka „załapała” warzywa. Ten sok nie jest słodki, ale świetnie orzeźwia, wspaniały będzie również z dodatkiem lodu, szczególnie teraz, w upały. Smacznego
Co na wege obiad?miasteczek nad jeziorem Garda można znaleźć stragany pełne tutejszych serów, genialnych zielonych oliwek, ryb, warzyw czy owoców. Riva del Garda Riva del Garda I koniecznie spróbujcie prawdziwych włoskich lodów i sorbetów - najlepsze na świecie ;) "Happy Hour" czyli mediolańskie aperitivo Zwiedzając Mediolan koniecznie należny odwiedzić popularne dzielnice: Navigli i Brera. To w nich koncentruje się całe życie nocne miasta(...)panzerotti, to niewielki lokal w bocznej uliczce blisko Piazza del Duomo. Panzerotti to rodzaj pieroga/pączka na ciepło z nadzieniem. Do wyboru wersja na słodko lub słono, pieczone lub smażone w głębokim tłuszczu. Wybraliśmy wersje słone: z mozzarellą i pomidorami/mozzarellą i ostrą salami - koszt 2,70 Euro/szt. Uwaga: Przed wejściem długie kolejki - ok godz. 12 czekaliśmy 20 min. Zdecydowanie
Atlas Smakówmiejsca gdzie zakochani chcieliby usiąść, odpocząć czy przenocować i nie wydawać fortuny na parking (cena parkingu dorównuje cenom warszawskim). Ach i stworzyć miejsce, gdzie w upalny dzień można zjeść lody... niestety, nie ma gdzie. Mknąc nad morze warto na chwilę zatrzymać się w Bydgoszczy. Niestety nie miałam dużo czasu na zwiedzanie zakątków Bydgoszczy, jednak to co zobaczyłam urzekło(...)odbyło się już po raz szesnasty. Pani Anna bardzo przyczyniła się do promocji „Powideł Strzeleckich”, które zostały wpisane na listę produktów lokalnych. Specjalnie dla nas odbył się pokaz smażenie powideł. „ Na przełomie XIX i XX wieku, nad Dolna Wisłą kwitła produkcja powideł. Lokalne gospodynie do kuprowych, czyli miedzianych kotłów wsypywały dojrzałe śliwki, zazwyczaj węgierki. Smażone były na małym ogniu
królestwo garów