smażone lody - 657 przepisów (strona:30/44)

Stek wołowy po filipińsku z laurową cebulą i sosem z limonki 146

uboga. W większości potraw, opartych na owocach morza i ryżu, dostrzec można silne wpływy kuchni chińskiej, malajskiej oraz hiszpańskiej. Filipińczycy kochają także słodycze (o ile można do nich zaliczyć lody o smaku awokado czy sera :) ). Dlatego tym bardziej warto spróbować steku wołowego po filipińsku z cytrusową nutą. Składniki: 2 steki wołowe o wadze ok. 200-250g każdy(...)miseczki. Do powstałego sosu dodać sok z limonki i sos sojowy, wymieszać i odstawić. Patelnię przetrzeć papierem kuchennym (nie myjemy, chodzi o zachowanie smaków). Rozgrzać pozostały olej i smażyć partiami mięso – ok. 2 minuty z jednej strony, do brązowego koloru, obrócić na drugą stronę i smażyć ok. 45 sekund. Mięso zdjąć z patelni i rozłożyć na talerzu. Na patelnię

Pociąg Do Kuchni
Degustacja w TGI Fridays w Warszawie 143

pieczone a następnie perfekcyjnie grillowane i polane oryginalnym sosem Jack Daniel’s®. Serwowane z chrupiącymi frytkami oraz surówką colesław. Italian stackhouse burger, to b urger zapieczony z panierowanym i smażonym na złoto serem mozzarella, serem provolone oraz salami pepperoni. Serwowany z pomidorowym sosem marinara, świeżą rukolą i bazylią,  pomidorową bruschettą, parmezanowym chipsem oraz dodatkowym sosem marinara. Chimichurri burger(...)doskonale przyprawione. Na koniec przyszedł czas na desery... DESERY Double chocolate fudgy brown - brownie wypiekane ze 100 % ciemnej czekolady oraz świeżo parzonego espresso, serwowane na ciepło z lodami waniliowymi, ciepłą polewą czekoladową i karmelową oraz kruszonymi orzechami New York cheescake - kremowy, domowy sernik na słodkim, kruchym cieście polany musem truskawkowym Moca mud pie -  mrożony mus czekoladowo – migdałowy

Kulinarne przygody Gatity
Pączki z różą w cukrze pudrze 161

  Tłusty Czwartek kusi.... mała rozpusta w ten dzień jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Dodając do tych mądrości to, że są domowe - nie można się ich dodatkowo

Zasmakuj Kuchni
Langosze z dipem i "Błękit" 173

miarę równomiernie się rozłożyło. Placek powinien mieć grubość 1-1,5 cm i średnicę kilkunastu cm. Smażyć placki na głębokim oleju z obu stron na rumiano. W czasie smażenia placków przygotować dip: do jogurtu dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i rozdrobnioną chili, wymieszać. Gorące placki podawać z dipem. Na Węgrzech taki dip rozsmarowuje się na całym placku. Jeśli tym przepisem(...)budowy elektrowni, która pochłonęła dawną rzekę i wodospady i która na zawsze zmieniła okoliczny krajobraz. Tym bardziej rośnie jej przerażenie, gdy obserwuje niszczenie lodowca, by klienci hoteli mieli kostki lodu do swych drinków. Podejmuje nierówną walkę, by ocalić choć trochę z naturalnych źródeł wody, o które walczyła wiele lat wcześniej z ojcem i innymi ludźmi, myślącymi o przyrodzie i przyszłości

Weekendy w domu i ogrodzie
Odtruwająca zupa z fasoli mung z olejem lnianym 131

żelazo, miedź, potas, cynk, selen i wapń). Zawiera vitexin i isovitexin, dwa składniki o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym. Wyobraźcie sobie, że w Azji skąd pochodzi, robią z niej nawet lody i lizaki! Ma wszechstronne zastosowanie, w zupach, pastach, kotletach, pulpecikach. U mnie dziś prosta zupa z fasoli mung. Moje dzieci ją uwielbiają za smak i prostotę. Nie ukrywam(...)Jego wyjątkowy smak i aromat podkreślą charakter wielu dań. Jeśli chcesz aby olej lniany zachował swoje cenne właściwości, używaj go tylko na surowo, bezpośrednio przed podaniem. Nie podsmażaj, nie smaż, nie wlewaj do gotującej się wody, nie używaj do duszenia potraw. Na zdrowie! Możesz zrobić również inną rzecz. Namoczyć fasolę przez noc, włożyć ją na patelnię. Zalać świeżą ,filtrowaną wodą

Z Kuchni Do Kuchni
Nieprzepisowo #3 Powiedz mi co jesz, a powiem Ci czy spać będziesz 196

wolę matki. Zwłaszcza po takim rozpasaniu, jakiemu dałam upust, będąc w ciąży. Ale jak się chciało karmić cycem, to buzia w dzióbek :PA więc...pieczone, gotowane, broń Boże smażone. Kiełbasy i mięsiwa tak. Nabiał tak, ale z rozwagą, bo skaza białkowa nie śpi. Mleko, żółty ser, jajka ostrożnie.Jeśli warzywa to bez skóry i też nie wszystkie. Ale tutaj(...)cytrusy, miód, orzechy i czekoladę. Czyli sezon truskawkowy oficjalnie uważam za zamknięty, choć nie był nawet otwarty. I tyczy się to wszystkiego, przetworzonych produktów także, tj. jogurtów z owocami, lodów czy dżemów. Bo (prawdopodobnie) wysyp murowany.Bezwzględny zakaz na alko, no ale to się rozumie samo przez się!***Poniżej przykładowe menu, wykombinowane z tego, co aktualnie "wolno" mi jeść

bastalena
Zupa meksykańska, czyli miska troskliwego ciepła na zimowe mrozy 163

ręku albo usiąść przy stole przy pożywnym, rozgrzewającym, zimowym daniu. Najlepsze są wtedy treściwe potrawy, które z każdym kolejnym kęsem rozlewają falami po naszym wnętrzu przyjemnie ciepło. I wszystkie lody wtedy puszczają, kiedy pyszność, pożywność, ciepło i troska włożona w przygotowanie takiego dania wypełniają zimowe brzuchy :) Tak się właśnie dzieje, kiedy na zimowy obiad, czy kolację postawicie(...)plasterki i zeszklij na rozgrzanym oleju. 3. Do zeszklonych warzyw dodaj obie mielone papryki i przemieszaj, smażąc jeszcze przez ok. 30sec. 4. Do garnka dołóż mielone mięso i smaż, często mieszając, aby je porozdzielać/ rozdrobnić. 5. Całość zalej pomidorami z puszki, fasolami  (wraz z ich zalewą) i dodaj odcedzoną kukurydzę. 6. Przemieszaj całość i zalej bulionem- gotuj pod przykryciem

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Japonia instant. Ramen 167

również dodatki, z którymi podawany jest ramen- od jajka przez szczypior, kolendrę, groszek cukrowy, kapustę bok choy, grzyby, ziarna sezamu, krewetki, mięso kraba, płaty wodorostów nori i algi kombu, smażony, gotowany bądź pieczony boczek, gotowane solone mięso wieprzowe, wołowe, drobiowe, prażone orzechy ziemne, masło orzechowe, pastę sezamową tahini, itd. itp. etc.   Po II Wojnie Światowej Japonię dosłownie zalał import(...)odrobinę pietruszki kroję- szczypior grubo, pietruszkę drobniutko. Rzodkiewce każę udawać kwiat. Na patelni podprażam łyżkę ziaren sezamu. Z zamrażalki wyjmuję kilka krewetek, parzę je na sicie żeby pozbyć się lodu. Nacinam od szerszego końca do połowy- wrzucone na gorący wywar rozwiną się na kształt podobny do łabędzia. Drobno kroję kawałek kapusty pekińskiej lub sałaty rzymskiej. Jeśli mam akurat kawałek boczku

Karo in the Kitchen
speedcook-placki ziemniaczane 137

placki Składniki 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 jajka 3 pełne łyżki mąki pszennej 2-3 ząbki czosnku sól,pieprz do smaku olej kokosowy do smażenia Wykonanie Cebulę ,ziemniaki ,czosnek umyć ,obrać. Cebulę z ziemniakami pokroić na mniejsze kawałki .W naczyniu miksującym rozdrobnić czosnek i cebulę obroty 7 czas 5 sekund. Dosypać pokrojone ziemniaki i miksować obr.7,czas(...)kalafior - różyczki ,pietruszkę ,oraz w całości fasolkę szparagową na około 3-4 minuty. Wyciągnij warzywa z gotującej się wody i przełóż je do naczynia z bardzo zimną wodą i lodem. Należy je schłodzić jak najszybciej, aby się nie "dogotowywały"Nie mocz warzyw dłużej niż 2-3 minuty, aby nie straciły smaku. Przełóż warzywa na talerz wyłożony papierem kuchennym, aby obeschły

w mojej kuchni
Drożdżowe ślimaczki (bułeczki) z rabarbarem 176

Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Jagielnik rabarbarowy Dżem rabarbarowy Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem Kompot z rabarbaru Lemoniada z rabarbaru ------------------------------------------------------------- Ślimaczki (bułeczki) drożdżowe z rabarbarem Proporcje:  2 x foremka o wymiarach Składniki Ciasto: 50 ml mleka(...)miał złotawy kolor. Pod koniec trzeba pilnować, żeby karmel się nie przypalił, bo będzie miał gorzkawy smak. Do karmelu dodajemy masło. Gdy się rozpuści dodajemy pokrojony rabarbar i przyprawy. Smażymy, aż rabarbar puści trochę soku i lekko zmięknie. Odstawiamy na bok i studzimy. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Następnie

Kulinarne przygody Gatity
Crumble truskawkowo-rabarbarowe 119

Ilość porcji: 3 Kuchnia angielska często określana jest mianem najgorszej i zazwyczaj kojarzona jest wyłącznie z angielskimi śniadaniami składającymi się niemal z samych smażonych i tłustych produktów. Jednak to właśnie z kuchni angielskiej wywodzi się jeden z prostszych, a zarazem pyszniejszych owocowych deserów – crumble. Wydawać by się mogło, że nic w tym niezwykłego – ot, warstwa owoców przykrytych kruszonką. Jednak(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez 25-30 minut. Notatki - deser świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i zimno - do deseru świetnie pasuje gałka waniliowych lodów - deser możemy przygotować wcześniej, jednak kruszonką posypujemy owoce dopiero, gdy chcemy całość zapiec. W przeciwnym razie kruszonka nasiąknie i nie będzie chrupiąca. by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni

Wędrówki po kuchni
Pączki z konfiturą z winogron 135

Na domowy Tłusty Czwartek idealne!:) - szczególnie jeśli chcemy komuś podarować takiego pączusia - niezbyt słodkiego - pachnącego delikatnie otartą skórką z cytryny, drożdżami, konfiturą winogronową i posypane na

Zasmakuj Kuchni
Perfekcyjny prezent w dwóch wersjach 193

aplikacji. Teraz będziemy wiedzieć dokładnie ile gram danego składnika dodać, kiedy i w jakich proporcjach go wymieszać. Perfect Bake policzy za nas czas mieszania, odstawienia ciasta do urośnięcia, pieczenia, smażenia i gotowania, a także schładzania posiłków. Jednym zdaniem – gotowanie nie mogło być jeszcze prostsze. Bardzo fajnym dodatkiem jest fakt, że aplikacja ciągle się rozwija, ponieważ wielu użytkowników dodaje własne przepisy(...)trudniejsze etapy robienia każego znanego drinka. Powie nam dokładnie kiedy i jak wlać kolejne składniki drinka – no i oczywiście w jakich proporcjach. Podpowie nam jakich dodatków, takich jak lód czy owoce, dodać najlepiej dla świetnego efektu. Podejrzewamy że może to być udany  prezent dla każdego, kto po prostu lubi urządzać tzw. domówki, zwane niegdyś prywatkami. Zwłaszcza jeżeli zawsze miał

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Jabłka Zapiekane Pod Kruszonką, Jak Zrobić Kruszonkę 169

czym będziesz zapiekać i jaką ilość. Ja upiekłam w patelni głębokiej WOLL ,  bo jest przystosowana do wysokich temperatur, więc często wykorzystuję ją jako uniwersalne naczynie nie tylko do smażenia, ale i do zapiekania. W przepisie też nie ma cukru, bo przecież kruszonka jest słodka i dla mnie było w sam raz. Składniki: jabłka ( jakie mam w domu takie zapiekam(...)Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam max. 40 minut, do momentu lekkiego zrumienienia się kruszonki. Widzisz jakie to proste! Można takie cieplutkie jabłka podać z lodami, smakuje pysznie. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Zimowy kociołek warzywny z soczewicą 126

dzień wolny? :D U mnie to właśnie dziś! Wymykamy się z psiną na pierwszy spacer, a za drzwiami czeka nas oszroniona okolica, mieniąca się w słońcu tęczowym połyskiem kryształków lodu. W słuchawkach Sheeran w duecie z Bocellim...prawie unosiłam się nad ziemią! ;) Pierwszy raz w tym sezonie poczułam lekkie szczypanie mrozu...i wciąż czekam na to prawdziwe oblicze zimy(...)Warzywa umyj, papryki pozbaw gniazd nasiennych, cebulę i czosnek łupin, a cukiniom odetnij końce. 3. Pokrój warzywa w większe, nieregularne części, jak na gulasz i wrzuć na rozgrzaną oliwę - smaż przez ok. 20min. 4. Podsmażone warzywa zalej pomidorami z puszki i wodą. 5. Dorzuć przekrojone na pół oliwki i liście bazylii. 6. Wsyp czerwoną soczewicę, wymieszaj dokładnie i gotuj

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Warsztaty z Pascalem Brodnickim i Ramą - dużo zdjęć 148

Długo się zbierałam, ale wreszcie się zmobilizowałam. Zapraszam na relację z warsztatów kulinarnych " Rama Smaż jak szef kuchni...100 pomysłów na..." Obyły się one 14. stycznia i był zwieńczeniem akcji promocyjnej pod taką samą nazwą. Ja również brałam w niej udział, a moim wkładem był przepis na drobiowe roladki faszerowane suszonymi pomidorami . Warsztaty prowadził przesympatyczny i niesamowicie kontaktowy Pascal(...)przyprawami, kolendrą i mlekiem kokosowym,  p olędwica z sandacza na leśnych grzybach z wermutem musztardą  i miodem, a na deser tostowana drożdżówka z karmelizowanymi pomidorami i lodami. To był bardzo smaczny dzień. Przy okazji spotkałam się z moimi blogowymi przyjaciółkami: Moniką , Kasią i małą Sarą

Codzienna kuchnia niecodzienna
.1233. ostatnie odkrycie z patelni 116

sklepu alfa-koszyk.pl :) Naturalna pasta słonecznikowa BIO  to delikatny krem idealny do pieczenia, gotowania oraz do wzbogacania własnych, zarówno pikantnych jak i słodkich potraw, np. koktajli truskawkowych lub czekoladowych lodów. Składniki:  nasiona słonecznika*(28%), woda, olej słonecznikowy*, sok z cytryny*, sól morska *składniki pochodzenia organicznego Pasta z jagody czarnej leśnej  wytwarzana jest w opatentowanym procesie produkcji opartym(...)zgęstniała bardziej. Rozgrzewamy patelnie i lekko ją natłuszczamy. Wylewamy ciasto na patelnie i smazymy na małym ogniu kilka minut pod przykryciem, następnie odwracamy placek na drugą stroną i smażymy kolejne kilka minut, już bez przykrycia. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego

breakfast of dreams

Proponowane wyszukiwania