krótko (4 – 5 min.) na głębokim oleju. Warzywa w tempurze. Składniki na ciasto: - 3 łyżki skrobi kukurydzianej - 3 łyżki mąki tortowej - lodowata woda - lód Dodatkowo: - papryka - rzodkiewki - natka pietruszki - olej lub oliwa do głębokiego smażenia Warzywa myjemy i dokładnie osuszamy. Papryki i rzodkiewki przekrajamy na połówki. Natkę pietruszki pozostawiamy w gałązkach. Obie mąki przesiewamy do miski. Wlewamy tyle lodowatej(...)połączenia składników, wrzucamy kilka kostek lodu (pozostawione drobne grudki mąki nie będą stanowiły przeszkody, wręcz przeciwnie – są jak najbardziej wskazane). Miskę wstawiamy do miski z lodem. W woku rozgrzewamy olej lub oliwę do smażenia. Osuszone warzywa zanurzamy w cieście i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy krótko z obu stron. Nie należy wkładać zbyt wiele jednocześnie, aby nie obniżać gwałtownie temperatury
mojewypiekiinietylkosól wędzona- pieprz syczuańskiSkładniki na ciasto:- 2/3 szklanki mąki tortowej- ½ szklanki mąki kukurydzianej- 1 szklanka startego kokosu- 1 duże jajko- szczypta soli- 1 szklanka gazowanej wody z lodem- olej rzepakowy do smażenia (może być arachidowy, ryżowy - ważne, aby miał wysoką temperaturę dymienia)Składniki na sos:- majonez- czerwona pasta curry- pieprz syczuański Umyte, osuszone piersi drobiowe kroimy na cienkie paski(...)godziny (możemy zostawić nawet na noc). Do zamrażarki wstawiamy 0,5 litrową butelkę gazowanej wody mineralnej (na ok. 1,5-2 godziny, aż zacznie się tworzyć lód). Pora zabrać się za… kokosa. Ten orzech wielu odstrasza. Kokos zamknięty w łupinie… jak się do niego dobrać. Sprawa wygląda prościej niż nam się wydaje. Na spodzie orzecha są widoczne 3 wyraźne „plamki
mojewypiekiinietylkogotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. 3. Na rozgrzaną patelnię przekładamy pomidory i cebulę. Smażymy do zarumienienia, po czym dodajemy zamrożony szpinak. Trzymamy na ogniu do momentu aż lód stopnieje, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 2-3 minuty. 4. Na patelnię wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy jeszcze około 5 minut, aż całość zgęstnieje. Dodajemy makaron, mieszamy
Szefowa kuchnidolewać już oleju na patelnię. 2. Na rozgrzaną patelnię przekładamy pomidory i cebulę. Smażymy do zarumienienia, po czym dodajemy zamrożony szpinak. Trzymamy na ogniu do momentu aż lód stopnieje, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 2-3 minuty. 3. Na patelnię wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy jeszcze około 5 minut, aż całość zgęstnieje
Szefowa kuchniTajski aromatyczny ryż stanowi danie samo w sobie, podobnie jak smażony tajski makaron. Składniki to duża dowolność, można to danie przygotować na sposób wegetariański jak i z mięsem, doskonale sprawdza się wieprzowina, kurczak czy krewetki. Istnieją jednak pewne klasyczne składniki, których należy się trzymać chcąc zachować charakter dania, należą do nich chilli, szalotki, sos sojowy, sos rybny, tamaryndowiec, pasty curry(...)szklanki wody, na wolnym ogniu pod przykryciem, można to zrobić dużo wcześniej 2. Fasolkę blanszujemy we wrzątku ok 5 minut, następnie wrzucamy do wody z lodem 3. Obrane krewetki smażymy na 1 łyżce oleju roślinnego, kiedy przestaną być przeźroczyste zdejmujemy z patelni,, mrożone wrzucamy bezpośrednio na rozgrzaną patelnię 4. Na patelni szklimy plasterki szalotek 5. Kapustę siekamy
Słodki KompromisDodaj sól. Dodaj alkohol i zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę. Olej rozgrzej w garnku lub frytkownicy do 170 stopni. Za pomocą łyżeczki lub łyżki do lodów nabieraj porcje ciasta. Pączki smaż na rumiany kolor z obu stron. Usmażone pączki koniecznie odsącz z nadmiaru tłuszczu. Od razu po smażeniu połóż je na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar oleju. Podawaj
Wielki apetytMoja mała wariacja. Sycące rożki. Wyglądają jak lody, ale to tylko pozory. Tak naprawdę jest to sycący deser z płatkami owsianymi, serwowany na ciepło. Słodko, zdrowo i przyjemnie Doskonale sprawdzą się na drugie śniadanie lub podwieczorek. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu! SKŁADNIKI : banan – 1 sztuka – najlepiej dojrzały nutella – 2 łyżki masło orzechowe – 1 łyżeczka płatki owsiane – 2 łyżki(...)Wszystko wymieszać. Gdy banan zmięknie, rozgnieść go za pomocą szpatułki lub widelca. Dodać suszone owoce, masło orzechowe i nutellę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać więcej mleka. Smażyć kilka minut. Wafle do lodów przeciąć nożem w dwóch miejscach – dwa centymetry od dołu – jedną część i pod największą częścią wafla. Muszą powstać 3 części. Do największej części włożyć średnią
kuchniabellissima.wordpress.comdużą szczyptę soli. Przygotowujemy miskę z wodą i lodem. Różyczki brokuła wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 2 minuty. Wyciągamy łyżką cedzakową i umieszczamy w wodzie z lodem. Przekładamy na sito. Kurczaka smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku. Uważamy, aby go nie przesuszyć. Ja podsmażam na rozgrzanej patelni ok. 3 minuty z każdej strony a następnie wkładam do piekarnika(...)prażony m słonecznikiem. Smacznego! Brokuły , jak wszystkie warzywa chlorofilowe (zielone) najlepiej spożywać blanszowane we wrzątku. Zachowują wtedy cenne wartości odżywcze, chrupkość i kolor (dzięki umieszczeniu w wodzie z lodem). Rzeżucha jest bogata w: witaminę A,B,C,PP i K żelazo magnez wapń jod chrom Warto więc dodawać ją do spożywanych potraw nie tylko dla smaku. Jej hodowla
DominikaDolciw jajku i orzechach z wiórkami, herbatnikami i mleku kokosowym. Wkładamy do zamrażalki na ok 1 godzinę. Olej mocno podgrzewamy i każdą kulkę lodową smażymy oddzielnie przez ok 30 sekund. Lody podajemy z sosem śliwkowo-czekoladowym i sezamem (opcjonalnie). Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY www.layman.pl/bitwa-na-prze pisy
Kuchnia w oparachcoś oryginalnego i w miarę zdrowego. Idealnym wyjściem okazał się deser skomponowany z bananów, dojrzałego mango, rodzynek, aromatycznych przypraw i odrobiny rumu, podany z gałką lodów waniliowych. Zapraszam na inspirowane karaibskim smakiem Kuby smażone banany. Do przygotowania deseru użyłem: 3 niewielkich, mało dojrzałych bananów, 1 bardzo dojrzałego mango, 50 gram rodzynek, 100 ml białego rumu, 50 gram masła(...)czasie smażenia. Mango przekroiłem na pół, usunąłem pestkę, ponacinałem miąższ w około centymetrową kostkę, następnie "wywróciłem mango na lewą stronę", tak jak jest to widoczne na zdjęciu i za pomocą noża ściąłem kawałki miąższu do miseczki. W moździerzu roztarłem 4 goździki. Na płaskiej patelni rozpuściłem 50 gram masła. Następnie ułożyłem na niej kawałki bananów i smażyłem na średnim ogniu
Wyprawy kulinarnewzględu na pracowity okres tak bardzo ucieszyłam się z możliwości przetestowania robota kuchennego firmy Kohersen . Można ugotować w nim zupy, przygotować dania na parze, zrobić domowe lody i sorbety, ciąć, szatkować, smażyć, mielić i oczywiście wyrabiać ciasta. Nie byłabym sobą, gdybym testowania nie zaczęła od tego ostatniego ;) Dziś mam dla Was przepis z książki kucharskiej dołączanej do robota
CiastkozercySmażone banany na ciepło z zimnymi lodami to jest poezja. Tego nie odmówię sobie nigdy Przygotowanie panierki – oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie dodać jogurt, wiórki kokosowe i część mąki (2/4 szklanki) dokładnie wymieszać. Białka z solą ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto na panierkę. Banany przekroić na pół, osuszyć
Kuchnia Pokoleńcukru 1 szklanka mleka 20 g pomidorków koktajlowych 2 łyżki miodu akacjowego lub syropu klonowego 60 ml Ramy Smaż jak szef kuchni maślanej 100 g drobnego cukru 1 gwiazdka anyżu 1 szklanka soku pomidorowego 4 gałki lodów waniliowych kilka(...)listków mięty do dekoracji. W misce wymieszaj jajka z mlekiem i 20 g cukru z pestkami wanilii. Rozgrzej patelnię, wlej Ramę Smaż jak szef kuchni i poczekaj aż znikną bąbelki. Pajdę drożdżówki namocz przez chwilę w mleku i smaż z obu stron na złoty kolor. Odłóż na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Na tej samej patelni, skarmelizuj pomidory z miodem
karmelowy