smażone lody - 657 przepisów (strona:6/44)

Błyskawiczne pączusie serowe 107

połączenia. Podsypując mąką, formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego (można pomóc sobie łyżką, np. do lodów. Ciasto będzie rzadkie. Nie przejmujcie się, jeśli pączki nie będą idealnie okrągłe- moje też nie były ;)).    Kulki smażyć na rozgrzanym do 175 st.C oleju ze wszystkich stron, aż będą złociste. Odsączać na papierowym ręczniku. Jeśli

Nastoletnie Wypiekanie
Serowe chmurki z akacją 137

Kwiaty akacji mają wszechstronne zastosowane w kuchni. Lekko słodkie i aromatyczne płatki można suszyć, taka herbatka przyda się jesienią i zimą. Surowe można smażyć w cieście naleśnikowym (podobnie jak kwiaty bzu czarnego), dodawać do deserów, lodów, sałatek i dżemów. Dzieciom będzie smakował pyszny syrop akacjowy, a dorosłym nalewka ;).  O tym wszystkim w najbliższych postach bo sezon akacjowy(...)Przygotowanie: Żółtka wymieszać z serem, mlekiem i kwiatami akacji, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać łyżką. Białka ubić z solą na sztywno, delikatnie połączy z masą serową. Placuszki smażyć po 1 minucie z obydwu stron, odłożyć na papierowy ręcznik. Podawać na ciepło polane miodem akacjowym lub posypane cukrem pudrem z owocami sezonowymi

SzczyptaSmaQ
Banana split 153

klarowane, dodać cukier, mieszać , by cukier się rozpuścił, ale nie przypalił. Na patelnie dać banany przekrojone wzdłuż na ćwiartki lub połówki. Smażyć do zrumienienia po obu stronach. 2. Banany przełożyć do pucharków. Na owoce wyłożyć po gałce lodów czekoladowych i śmietankowych. Wierzch oprószyć gorzkim kakao. Można jeszcze dodać kleks bitej śmietany. I gotowe. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Najprostsze Placki z Cukinii 228

łyżki mleka sól świeżo zmielony pieprz pietruszka lub świeża mięta albo inne ulubione zioła olej kokosowy rafinowany do smażenia  Sposób przygotowania: Cukinię umyłam, przekroiłam wzdłuż na dwie połowy, wydrążyłam miąższ (łyżka do lodów świetnie się do tego nadaje jakby ktoś pytał), następnie starłam na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię posoliłam i odstawiłam na bok. Do miski wbiłam(...)dlatego potrzebujemy kilka łyżek mleka. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Kiedy po dodaniu mleka uzyskałam odpowiednią gęstość ciasta dołożyłam do niego odciśniętą cukinię i porządnie wymieszałam łyżką. Smażyłam na rozgrzanej patelni na oleju kokosowym, ale jak lubisz smażyć na innym oleju, śmiało ;) Ile smażyłam? Na tak zwane oko, ale nie dłużej niż 2 minuty na stronę. Z czym

Blondynka Gotuje
Błyskawiczne pączki 164

samodzielnie pączki, to zapraszam do przeczytania tego przepisu. Prostszego przepisu na pyszne pączki nie znajdziecie. Proste, szybkie i pyszne. Ciasto przygotujecie w 5 minut. Nieco więcej czasu zajmie Wam smażenie pączków, ale spokojnie, jeśli spodziewacie się gości za godzinę, to jeszcze zdążycie przygotować pączki i podać je zimne :) Pączki wychodzą puszyste, wilgotne, idealne na 2-3 kęsy :) Nie tylko(...)rondla. Rozgrzać go, ale na małym płomieniu. Duży płomień spowoduje przypalanie się pączków.  Najlepiej do nakładania ciasta przyda się łyżka do lodów, lub inna głębsza. Przy wylewaniu ciasta z łyżki pomagać sobie drugą łyżeczką. Smażyć z obu stron na złoto brązowy kolor.  Wykładać na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Gdy ostygną posypać cukrem pudrem. Smacznego

na moim stole...
Krem z zielonego groszku 170

grajdoł i będziemy wypatrywać pana z drożdżówkami, żeby go zapytać, z czym te jagodzianki. Jest jeden mały problem – nienawidzimy leżeć na plaży, smażone ryby też nam nie leżą, bo starej frytury nie lubimy, gofry i lody z automatu oraz pamiątki oblepione muszelkami też nie wzbudzają naszych dzikich kwików radości. Skoro mieszkamy w Krakowie i w górach to czemu(...)turystyczne z takimi minami, jakby nic innego nie sprawiło im większej radości niż uduszenie swojej żony. Jednej tylko rzeczy nie zrozumiem, pod żadną szerokością geograficzną. Zamiłowania naszych rodaków do smażonego. Nawet na Malediwach szukają schabowego i golonki w piwie. Mamy lato, czas, kiedy przyroda daje nam tyle możliwości, że grzech nie korzystać! Moim ukochanym darem letnim jest groszek cukrowy. Cudownie

ladykitchen
Pęczak z warzywami i chorizo 150

puszka groszku 1 cebula 4-5 łodyg selera naciowego  15 - 20 dkg kiełbasy chorizo lub innej  Olej do smażenia ja używam rzepakowego sól pieprz do smaku 1 płaska łyżeczka ziaren kolendry lub kilka lody świeżej  w zależności jakie mam  Wykonanie - Przebrany  i  wypłukany  pęczak  gotuję  w  osolonej(...)patelni o wysokich ścianach , wlać 4 - 5 łyżek oleju , dobrze rozgrzać , dodać   kiełbasę podsmażyć do zrumienienia, dodać cebulę podsmażyć na zloty kolor na koniec dodać   seler naciowy , smażyć 3 - 4 minuty . Doprawić warzywa solą i pieprzem  .  Dodać posiekaną   kolendrę .Zamieszać i zmniejszyć ogień. - Do rondla  z warzywami  dodać  ugotowaną kaszę , dokładnie wymieszać

Eli Gotowanie
DORSZ W TEMPURZE 149

zimnej,wręcz lodowatej wody (może też być woda gazowana) i dodać szczyptę soli. Można dodać do ciasta kostki lodu. Ciasto ma być lekko lejące się, nie gęste. Cudownie kruche i cieniutkie jak mgiełka. Rybę smażyłam w głębokim oleju, rozgrzanym do temperatury 160-180 stopni.Należy uważać aby kawałki nie stykały się ze sobą. Usmażone kawałki najlepiej układać na metalowej kratce

potrawyregionalne
Karmelizowane śliwki i lody śmietankowe podane z piwem lambic 178

masło, dodać cynamon i gałkę muszkatołową, chwilę podsmażać, aż zacznie się pienić. Do masła dodać pokrojone śliwki i brzoskwinie, smażyć tak długo, aż owoce puszczą sok i zrobi się gęsty sos. Karmelizowane owoce wyłożyć na talerz, podawać z lodami. Smacznego :) Lody śmietankowe: 330 ml śmietany 30% 100 ml mleka 1/4 szklanki cukru pudru Śmietanę ubić

Domowa cukiernia Ewy
Szybkie paczki z serka waniliowego czyli Slodki Czwartek odc. 2363

pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki cukru 1 łyżka spirytusu/rumu/amaretto szczypta soli olej rzepakowy do smażenia cukier do obtoczenia Wszystkie składniki ciasta mieszamy w misce. Olej rozgrzać do 175 st.C. Z ciasta  przy pomocy łyżki do lodów lu dwóch łyżeczek nabieramy niewielkie porcje ciasta i wrzucamy na olej. Ciasto jest dość rzadkie i klejące, niezbyt łatwo(...)formować ale pączki i tak stają się okrągłe, same z siebie, podczas smażenia. Kulki smażymy ze wszystkich stron, aż będą złociste. Moje same się obracały podczas smażenia. Odsączamy je na papierowym ręczniku. Jeśli nie posiadamy termometru, możemy wrzucić do oleju kawałek ciasta. Wrzucone ciasto powinno po około minucie wypłynąć na wierzch i powoli zacząć się rumienić

Dzieje kuchennej Wiewióry
PĄCZKI PTYSIOWE 113

26szt.: 300ml wody 80g masła 2 łyżeczki cukru (jak lubicie słodsze wypieki to dodajcie więcej) 1 łyżeczka cukru waniliowego 350-360g mąki pszennej 3 średnie jajka olej do smażenia około 1 l cukier puder do oprószenia pączków Wykonanie: do rondla wlewamy wodę, dodajemy masło oraz cukry, całość podgrzewamy na średnim ogniu i mieszamy .Gdy cukry i masło się rozpuszczą(...)gładką masę olej podgrzewamy w   średnim garnku do 175ºC z ciasta formujemy niewielkie kulki ja do tego użyłam łyżki do lodów którą co jakiś czas moczyłam w oleju wtedy idealnie odchodziło od niej ciasto pączki smażymy na złoty kolor ( mi w pewnym momencie zaczęły na tyle wyrastać, że zaczęły pękać   więc tak długo je smażyłam

Słodkie zapomnienie
Jak zrobić pastę z tamaryndowca? Co to jest tamaryndowiec? I dlaczegowarto go spróbować? 154

tłuczkiem od moździerza przeprasowujemy przez sitko - powstała masa to pasta z tamaryndowca   *powstałą aromatyczną substancję możemy zamrozić w kostkach do lodu i używac do gotowania SMACZNEGO! Zobacz też przepis na Bakłażan zapiekany ze smażoną cebulką, pomidorami i serem feta <klik> Zobacz też przepis na  Naturalny słodzik-domowa alternatywa cukru i odpowiednik aspiryny  <klik

Pora na pora i pomidora
Plasterki bananów w kukurydzianym cieście 241

również gościom (w większych ilościach) same lub w towarzystwie gałki domowych lodów. Spróbujcie i Wy. Składniki: 1 średni banan 2 łyżki mąki kukurydzianej – u mnie Swoja Mąka* 1 łyżka naturalnego jogurtu 1 i 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 jajko klasy M olej kokosowy do smażenia Uwaga! 5% rabatu na zakupy w sklep.swoja-maka.pl na hasło: #slodkieokruszki Przygotowanie: Do miseczki(...)kroimy na grubsze plasterki. Każdy plaster obtaczamy w gęstej kukurydzianej masie. Obtoczone plasterki smażymy na oleju kokosowym (mniejszy ogień, z oby stron na złoto). Zdejmujemy z patelni i układamy na chwilę na papierowym ręczniku. Następnie podajemy same lub np. w towarzystwie gałki lodów. Smacznego

Słodkie okruszki
Deserowy shake z miodowym bananem i migdałami 124

plasterków. Kroimy je na półplasterki i wrzucamy na patelnię. Dodajemy płatki migdałów i miód, włączamy gaz i chwilę smażymy całość delikatnie mieszając. Miód powinien ładnie pokryć wszystkie składniki. Do misy blendera z nożami wkładamy resztę banana, lody i zimną śmietankę. Całość krótko miksujemy do uzyskania konsystencji shaka. Pucharek zdobimy sosem czekoladowym (polewamy dowolnie po wewnętrznej stronie). Następnie nalewamy

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania