słonecznik - 8260 przepisów (strona:133/551)

Sałatka z kaszy gryczanej z pieczoną marchwią, ciecierzycą i serem feta 165

mielonego kuminu ¼ łyżeczki cynamonu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka syropu klonowego Sałatka: 1 woreczek kaszy gryczanej ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy ½ kostki sera feta ½ szklanki czarnych oliwek garść nasion słonecznika sos z octu balsamicznego * PRZYGOTOWANIE Marchew umyj, obierz i pokrój w słupki. Wymieszaj z przyprawami, oliwą i syropem klonowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C i upiecz na półtwardo(...)Mnie to zajęło 25 minut. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko i ostudź. Upieczoną marchew połącz z kaszą i ciecierzycą. Dodaj pokruszony ser feta, oliwki i podprażony na suchej patelni słonecznik. Polej wszystko sosem z octu balsamicznego, wymieszaj i zamknij w pudełka lub zjedz od razu. ;) * * Komplet pojemników na oliwę i ocet Annette wykorzystany do zdjęć dzięki uprzejmości klubu  Westwing

Food Square
Chleb orkiszowy ze słonecznikiem i płatkami owsianymi 270

wymiarach 33 x 10 cm. 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej około 300 ml letniej wody 20 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli 50 g nasion słonecznika 50 g płatków owsianych olej do posmarowania blaszki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. W miseczce mieszamy drożdże z cukrem i odrobiną ciepłej (około 37°C) wody. Dokładnie mieszamy, aby drożdże się rozpuściły. Odstawiamy(...)około 10 - 15 minut w ciepłe miejsce. 2. W dużej misce mieszamy mąkę, sól, słonecznik i płatki owsiane. 3. Do miski z suchymi składnikami dodajemy rozpuszczone drożdże i dolewamy porcjami letniej wody. Mieszamy ciasto ręką, aż powstanie nam zgrabna kulka. Jeśli ciasto jest za suche dodajemy jeszcze wody, a jeśli się lepi do rąk to dosypujemy mąki. 4. Pozostawiamy ciasto

W kuchni Katie
Miseczki na sałatkę 396

cukru pół łyżeczki soli pół łyżeczki przyprawy kebab - gyros 2 szklanki mąki pszennej pozostałe składniki: filety z kurczaka przyprawy do kurczaka mieszanka sałat pomidor papryka ogórek ser feta ziarna słonecznika czerwona cebula domowy sos czosnkowy  (http://lawendowe2nieba.blogspot.com/2014/03/podstawowy-sos-nadajacy-sie-do-wielu.html) Przygotowanie:  Drożdże mieszamy z mlekiem i cukrem, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Taki zaczyn pozostawiamy, aż "ruszy" czyli zwiększy(...)świeże i chrupiące. Mięsko przygotowujemy według uznania - doprawiając je przyprawą do kurczaka i smażymy.  Miseczki wypełniamy sałatą, pokrojonym ogórkiem, pomidorem, cebulą, papryką i serem feta. Posypujemy prażonym słonecznikiem. Polewamy domowym sosem czosnkowym. Pięknie wygląda

Lawendowe Niebo
Chleb bez mąki 185

sklepie na B natknęłam się na mieszankę do wypieku chleba nazwaną Czystoziarnisty. Jako że lubię eksperymenty zakupiłam ową mieszankę. Jak się później okazało skład miała zacny: Płatki owsiane, ziarno słonecznika, nasiona lnu, płatki sojowe, błonnik, pestki dyni, sezam, preparowane ziarno żyta, preparowane ziarno orkiszu, kleiki żytnie słodowane, przyprawa mielona. Na pierwszy rzut oka widać że zdrowy, bez drożdży, bogaty(...)przeszkadza. Składniki na mały bochenek: Mieszanka wieloziarnista – zawarte w opakowaniu woda przegotowana 230 gr/ml 2 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanych orzechów lub owoców suszonych lub ziaren słonecznika/dyni/siemienia 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczka soli Wszystkie składniki wrzucić do miski, wymieszać drewnianą łyżką. Odstawić na 5 min. Po tym czasie przełożyć do drewnianej foremki, wyłożonej papierem do pieczenia (na wyposażeniu

moj przepis na
Chleb razowy na drożdżach 259

mąki pszennej tortowej lub chlebowej (typ 720) (zwykłej) 10 g soli 20 g drożdży świeżych 1,5 – 2 łyżki miodu 440 ml ciepłej wody 80 g słonecznika 80 g pestek dyni 20 g maku 40 g sezamu 60 g siemienia lnianego Przygotować rozczyn: Do miski wlać wodę, miód, rozkruszyć drożdże, dodać 2 czubate łyżki mąki pszennej, wymieszać. Odstawić(...)mąki pszennej tortowej lub chlebowej (typ 720) (zwykłej) 10 g soli 20 g drożdży świeżych 1,5 - 2 łyżki miodu 440 ml ciepłej wody 80 g słonecznika 80 g pestek dyni 20 g maku 40 g sezamu 60 g siemienia lnianego'; document.write

moj przepis na
Wegeburgery z kaszą jaglaną 237

plus majonez, keczup i musztarda. Składniki na 12 szt: 1,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej* (jeżeli macie suchą, to trzeba wziąć pół szklanki) 1/2 szklanki uprażonego ziarna słonecznika 1/2 szklanki uprażonego ziarna sezamu 2 szklanki startej marchewki (6 małych marchewek lub 3 duże) 1 cebula 1/4 szklanki oleju 3 łyżki mąki może być bezglutenowa 1/2 szklanki bułki tartej(...)szklanki wrzącej wody, od momentu zagotowania wody, gotować 20 min pod przykryciem na małym ogniu. Po ugotowaniu ostudzić, rozdrobnić w dłoniach i wrzucić do miski. Słonecznik i sezam uprażyć na lekko złoty kolor na suchej patelni. Wrzucić do miski z kaszą. Zioła opłukać, poszatkować. Marchewkę i imbir obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, cebulę obrać, posiekać na drobną kostkę

moj przepis na
Najprostszy bezglutenowy chleb drożdżowy 238

mąki gryczanej* 200 gr mąki ryżowej 100 gr mąki kukurydzianej 550 gr ciepłej wody 25 gr drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki słonecznika łuskanego 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka sezamu W 50 ml wody rozpuścić drożdże, rozpuścić. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki, dodać wodę i wodę z drożdżami. Dokładnie wymieszać(...)mąki gryczanej* 200 gr mąki ryżowej 100 gr mąki kukurydzianej 550 gr ciepłej wody 25 gr drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki słonecznika łuskanego 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka sezamu'; document.write

moj przepis na
Chlebki drwala 211

Oczywiście z kilkoma zmianami. Rodzinka była zachwycona, a ja nie musiałam kupować pieczywa przez 3 dni :). Taka gospodarność ;-). Składniki na 4 chlebki: Namoczka: 135 gr ziaren (u mnie pestki słonecznika, dyni, mak, siemie lniane) 40 gr płatków owsianych górskich 200 gr gorącej wody Wieczór wcześniej do miski wsypać ziarna, dodać płatki, zalać wodą, wymieszać, odstawić do ostygnięcia, wstawić do lodówki(...)Wyjąc ostudzić na kratce. Podawać. Smacznego! Chlebki drwala Chlebki drwala listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Namoczka: 135 gr ziaren (u mnie pestki słonecznika, dyni, mak, siemie lniane) 40 gr płatków owsianych górskich 200 gr gorącej wody Ciasto właściwe: 300 gr mąki pszennej chlebowej 300 gr mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa ciemna) 300 gr wody 150 gr aktywnego

moj przepis na
Chleb z chrupiącą skórką 224

własnoręcznie pieczona karkóweczka ze śliwkami i domowej roboty ogórki kiszone. Zgodzicie się ze mną? Dziś przepis na chlebek, pszenno-żytni, z dodatkiem mąki z pełnego przemiału, siemienia lnianego, ziaren słonecznika i dyni. Przepis ogóreczki już znacie ( klik, klik ), a karkówka to dzieło mojego męża, do niego trzeba się uśmiechać po przepis :). Składniki na dwa małe bochenki: 450 gr mąki żytniej(...)pytlowej (typ 720) 450 gr mąki pszennej (u mnie pół na pół 650 i 2000) 100 ml ziaren słonecznika 100 ml siemienia lnianego 100 ml ziaren dyni 670 ml ciepłej przegotowanej wody 20 gr świeżych drożdży 1 lub 1 i 1/2 łyżeczki soli W 100 ml wody rozpuścić drożdże. Mąki i resztę wody umieścić w misie miksera, dodać drożdże, sól

moj przepis na
Dyniowe kotleciki 215

najlepiej smakują z kwaśną śmietaną. Odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej czy bezmlecznej. Składniki na 14 kotlecików: 900 g miąższu z surowej dyni (u mnie Hokkaido) 4 łyżki ziaren słonecznika 3 łyżki ziaren dyni 3 łyżki orzechów włoskich 1 jajko 1/4 szklanki dowolnej mąki (u mnie bułka tarta) 2 łyżki nasion chia lub zmielonego siemienia lnianego 1/4 szklanki oleju(...)kwaśną śmietaną. Smacznego! Dyniowe kotleciki Dyniowe kotleciki Dyniowe kotleciki listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='900 g miąższu z surowej dyni (u mnie Hokkaido) 4 łyżki ziaren słonecznika 3 łyżki ziaren dyni 3 łyżki orzechów włoskich 1 jajko 1/4 szklanki dowolnej mąki (u mnie bułka tarta) 2 łyżki nasion chia lub zmielonego siemienia lnianego 1/4 szklanki oleju

moj przepis na
Zdrowe i ekspresowe ciasteczka z bananami bez tłuszczu, bez cukru, bez mleka i bez jajek 197

ciasteczek po 2 cm wysokości i 5 cm średnicy: 3 bardzo dojrzałe banany (mogę być brązową skórką) 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka otrębów 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka orzechów ziemnych 1 szklanka suszonych, niesiarkowanych owoców 1 łyżeczka cynamonu 2-3 łyżki miodu lub syropu daktylowego do smaku Piekarnik nagrzać do 180 st. Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem(...)jajek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 bardzo dojrzałe banany (mogę być brązową skórką) 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka otrębów 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka orzechów ziemnych 1 szklanka suszonych, niesiarkowanych owoców 1 łyżeczka cynamonu 2-3 łyżki miodu lub syropu daktylowego do smaku'; document.write

moj przepis na
Sałatka z brokułem i fetą 253

oryginalnego przepisu dobrze trafiłeś. Sałatka ta sprawdzi się w wersji na wynos, jak i jako pożywna kolacja. Składniki: 1 brokuł 1 mały jogurt naturalny 1/2 opakowania fety pestki słonecznika Przygotowanie: Ugotuj brokuła (najlepiej na parze). Następnie podzielonego na różyczki, ostudź, dodaj pokruszoną fetę, zalej jogurtem naturalnym i posyp pestkami słonecznika.  Continue Reading

Głodni Wrażeń - fit przepisy
czekoladowe ciasteczka ze słonecznikiem 164

składniki: 200 g czekolady gorzkiej 50 g ziaren słonecznika 40 g cukru brązowego 110 g mąki 10 g kakao 100 g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki sody 1 szczypta soli wykonanie: 150 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięci, pozostałą część czekolady siekamy. W osobnym naczyniu miksujemy miękkie masło z cukrem na puszystą masę, dodajemy roztopioną czekoladę(...)oraz jajko, miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z kakao, sodą i solą. Delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy słonecznik oraz posiekaną czekoladę i mieszamy. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ciasteczka (ok. 4 cm średnicy) na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy w 170 st. C przez

Domowy Smak Jedzenia
Chleb marchwiowy na zakwasie 189

pierwszy zakwas ) 500 g mąki chlebowej + czubata łyżka do podsypania niepełna łyżeczka soli kuchennej 400 ml soku z marchwi (tym razem kupiłam) 3/4 szklanki żurawin 3/4 szklanki mieszanki ziaren słonecznika (w oryginale są orzechy włoskie, z których musiałam zrezygnować ze względu na alergię) 1 łyżka nasion kminku Wymieszaj w misce mąkę i sól. Dorzuć zakwas z poprzedniego wypieku. Dodaj(...)marchwi. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, aż powstanie mokre, lepkie ciasto, około 2 minut. Jeśli nie jest lepkie w dotyku, dodaj więcej soku lub wody. Dodaj żurawiny i słonecznik. Wymieszaj, aż się połączą z ciastem. Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw na kilka godzin lub na noc, by ciasto wyrosło. Powinno być go ok. 2 razy więcej. Zwilżoną ściereczkę

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb marchewkowy ekspresowy! 1698

bardzo smaczny, a co najważniejsze – jest domowy, bez zbędnych spulchniaczy i innych dodatków. Przepis znalazłam u Paulinki z bloga Kotlet.tv , W pierwowzorze występowały bakalie, które zamieniłam na ziarna słonecznika. Chleb został upieczony w keksówce o wymiarach 30x10cm. Świetnie smakuje z kremowym serkiem :) Chleb marchewkowy ekspresowy – Składniki: 350g mąki pszennej 1 marchewka (ok. 160g) 1 opak. drożdży instant(...)mnie dr. Oetker 7g) lub 15 g świeżych pół łyżeczki soli 320 ml letniej wody garść ziaren słonecznika (ok. 30-35g)   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chleb marchewkowy ekspresowy – Wykonanie: Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać mąkę, drożdże instant (jeśli dodaje się drożdże świeże, to najpierw trzeba rozrobić rozczyn), wodę i pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką

Kulinarne Przeboje