słonecznik - 8260 przepisów (strona:124/551)

sałatka Ani z buraków fety i rukoli 82

Average:  5 /5] składniki: 3-4 buraki upieczone lub ugotowane (po upieczeniu lub ugotowaniu obieramy) 2 garście rukoli 150 g sera feta 3 – 4 łyżki słonecznika lub pestek dyni 1 mała czerwona cebula wykonanie: Wystudzone buraczki, fetę i cebulę kroimy w kostkę. Słonecznik lub pestki dyni prażymy na suchej patelni. Rukolę grubo siekamy lub rwiemy palcami. Część rukoli

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka z awokado i kurczakiem 84

porcje): 2 garście mixu sałat, 1 dojrzałe awokado, około 150g upieczonego mięsa z piersi z kurczaka (możesz skorzystać z tego przepisu), 2 małe pomidory malinowe, 2 łyżki nasion słonecznika. Dressing: 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku, szczypta soli i pieprzu, 1/2 łyżeczki miodu, kilka kropli soku z cytryny. Sposób przygotowania Najpierw pokrój awokado, pomidory i kurczaka w kostkę. Następnie(...)wrzuć wszystko do miski i dodaj mix sałat. Później na suchej patelni lekko podpraż nasiona słonecznika. Dodaj je do sałatki. Na koniec przygotuj dressing. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotowy dressing dodaj do sałatki i całość wymieszaj. Smacznego! Spróbuj także: sałatka z kurczakiem i ananasem, szybka sałatka z kaszą jaglaną. Jeśli chcesz być

Natka Pietruszki
Makaron z zielonym pesto i orzechami. 91

push({}); Drukuj Zielone pesto z orzechami Składniki makaron wstążki lub inny ulubiony 1 pierś z kurczaka mały pęczek koperku mały pęczek natki pietruszki kilka listków bazylii 40 g ziaren słonecznika (uprażyć na suchej patelni) garść orzechów włoskich (około 10 sztuk) 2 ząbki czosnku 2 łyżki tartego parmezanu + do posypania 50 ml słodkiej śmietanki 100 ml oliwy z oliwek sól Instrukcje(...)małą kostkę, smażymy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy przeciśnięty czosnek i sól do smaku. Dusimy do miękkości. Koperek, pietruszkę i bazylię dokładnie myjemy, wrzucamy do blendera dodajemy podprażony słonecznik, orzechy włoskie, szczyptę soli, oliwę z oliwek, parmezan i całość blendujemy. Masę przekładamy na patelnię do kurczaka, dodajemy śmietankę, dokładnie mieszamy i dusimy dosłownie chwilę. Ugotowany makaron al dente przekładamy

To co lubię - gotuję i polecam
Pasta z tuńczyka i twarogu 93

twarogu. Miłej zabawy. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pasta z tuńczyka i twarogu Składniki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku 4 suszone pomidory 1 łyżeczka słonecznika prażonego 1 łyżeczka majonezu lub jogurtu 2 łyżki białego sera Instrukcje Kawałki tuńczyka osączyć z zalewy, przełożyć do blendera dodać biały ser, słonecznik, suszone pomidory i majonez. Całość zblendować. Dodać szczypiorek

To co lubię - gotuję i polecam
Chleb z ziarnami – drożdżowy 88

Dzisiaj upiekłam chleb z dodatkiem suchych drożdży i mnóstwem ziaren. Możecie dodać do niego swoje ulubione dodatki : siemię lniane, słonecznik, pestki dyni, jagody goji, chia, sezam lub orzechy. Pamiętajcie tylko żeby ilość dodatków nie była zbyt duża maksymalnie 6-7 łyżek. Chleb ten upieczony został z mąki krupczatki, jest bardzo smaczny i chrupiący. Do jego upieczenia możecie użyć zarówno drożdży(...)ciepłej wody 0,5 szklanki otrąb (ja dodałam pszenne) szklanka 250 ml 1 łyżeczka soli czubata 1 łyżeczka cukru płaska 2 łyżki pestek dyniowych 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki siemienia Instrukcje Drożdże suche: W misie miksera umieszczamy wszystkie suche składniki, dokładnie mieszamy. Następnie dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Przekładamy je do "keksówki" 25 cm wysmarowanej olejem bądź

To co lubię - gotuję i polecam
Chleb na zakwasie żytnim (wegański) 108

łyżeczki soli (8 g) 3 łyżki oleju (30 g) 6,5 łyżek zakwasu (130 g) 4/5 szklanki ciepłej wody (200 ml) opcjonalnie 3 łyżki pestek słonecznika / siemienia lnianego / pestek dyni (30 g) przyprawy i zioła Czas przygotowania:  ponad 6 godzin  Ilość:  jeden bochenek chleba Przygotowanie Mąkę żytnią i pszenną , sól oraz pestki słonecznika dodać do miski

WegePrzepis
Sałatka z rukolą i suszonymi pomidorami 74

przyjaciółmi. Bardzo polecam! Sałatka z rukolą i suszonymi pomidorami – składniki: rukola, około 100g, 6-8 suszonych pomidorów, 1 czerwona cebulka, 10-12 pomidorków koktajlowych, 2 łyżki nasion słonecznika, 2 łyżki oliwy z oliwek, tarty ser typu parmezan lub grana padano, 2 łyżki, kolorowy pieprz. Sposób przygotowania Przygotowanie tej sałatki jest naprawdę bardzo szybkie. Najlepiej przeznaczyć na nią głębszy talerz(...)opłukać i osuszyć rukolę i wyłożyć ją na półmisek. Następnie kładziemy na rukolę pokrojone w połówki lub ćwiartki pomidorki koktajlowe. Później dodajemy posiekaną cebulkę. Następnie pokrojone suszone pomidory. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni i również wykładamy na sałatkę. Na koniec posypujemy sałatkę tartym parmezanem, doprawiamy pieprzem i polewamy oliwą z oliwek. Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy na około 10 minut

Natka Pietruszki
Sałatka ze szpinakiem 141

Łapcie przepis i korzystajcie Sałatka ze szpinakiem – składniki (na 6-8 porcji): szpinak baby, 300g, 1 pomidor malinowy, 1 zielony ogórek, czerwona cebulka, żółta papryka, 4 łyżki nasion słonecznika, suszone pomidory w oleju, 1 słoik (285g), około 2 łyżki tartego parmezanu na wierzch sałatki, dressing: 4 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami, 1 łyżka soku z cytryny, pół(...)liście szpinaku. Następnie myję, osuszam i kroję w kostkę pozostałe warzywa – paprykę, pomidora, ogórka i cebulkę. Umieszczam warzywa w dużej misce. Później dodaję pokrojone suszone pomidory oraz nasiona słonecznika. W małej miseczce mieszam ze sobą dokładnie składniki na dressing. Na koniec dodaję dressing do sałatki i bardzo dokładnie mieszam. Gotową sałatkę posypuję startym parmezanem. Smacznego! Spróbuj także: sałatka

Natka Pietruszki
Chleb 7 ziaren na zakwasie 86

chleb na zakwasie. Może zastanawiać Was fakt użycia siedmiu ziaren, ale tak, właśnie tyle rodzajów ziarna znalazło się w środku. Mianowicie do masy używam żyta, pszenicy, sezamu, dyni, słonecznika, siemienia i owsa. Chleb na pierwszy rzut oka może wydawać się czasłochłonny i wymagający od nas dużego nakładu pracy, ale nic mylnego. To przepis, który nie wymaga wyrastania w koszyczku(...)właściwe na keksówkę 28 x 9 x 7,5cm : – 375g mąki pszennej chlebowej – 75g mąki żytniej pełnoziarnistej – 75g płatków owsianych – 75g płatków żytnich – 65g słonecznika – 50g sezamu – 50g pestek dyni – 2 łyżki siemienia lnianego – 15g soli – 3/4 łyżeczki suchych drożdży lub 10g świeżych (opcjonalnie – kiedy nasz zakwas jest jeszcze

Be Fit Be Strong
Chleb na maśle orzechowym 113

Chleb na maśle orzechowym Składniki 5 jajek 150 g masła orzechowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka soli opcjonalnie 2 łyżki siemienia lnianego (30 g) 2 łyżki nasion słonecznika (30 g) Czas przygotowania:  5 min + 40 min pieczenia Ilość:  450 g chleba Przygotowanie Jajka ,  masło orzechowe ,  proszek do pieczenia  i  sól dokładnie mieszamy(...)najlepiej zmiksować). Piekarnik nagrzewamy do  180 stopni . Na końcu opcjonalnie dodajemy  siemię lniane i nasiona słonecznika  i krótko mieszamy. Dość rzadkie ciasto wylewamy na  blaszkę  (keksówkę).  Pieczemy około  40 minut  (do momentu lekkiego zarumienienia), następnie dobrze jest pozostawić ciasto przez  15 minut w piekarniku  aby nie opadło. Chleb na maśle

WegePrzepis
Chleb bez mąki 91

sklepie na B natknęłam się na mieszankę do wypieku chleba nazwaną Czystoziarnisty. Jako że lubię eksperymenty zakupiłam ową mieszankę. Jak się później okazało skład miała zacny: Płatki owsiane, ziarno słonecznika, nasiona lnu, płatki sojowe, błonnik, pestki dyni, sezam, preparowane ziarno żyta, preparowane ziarno orkiszu, kleiki żytnie słodowane, przyprawa mielona. Na pierwszy rzut oka widać że zdrowy, bez drożdży, bogaty(...)przeszkadza. Składniki na mały bochenek: Mieszanka wieloziarnista – zawarte w opakowaniu woda przegotowana 230 gr/ml 2 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanych orzechów lub owoców suszonych lub ziaren słonecznika/dyni/siemienia 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczka soli Wszystkie składniki wrzucić do miski, wymieszać drewnianą łyżką. Odstawić na 5 min. Po tym czasie przełożyć do drewnianej foremki, wyłożonej papierem do pieczenia (na wyposażeniu

moj przepis na
Wegeburgery z kaszą jaglaną 113

plus majonez, keczup i musztarda. Składniki na 12 szt: 1,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej* (jeżeli macie suchą, to trzeba wziąć pół szklanki) 1/2 szklanki uprażonego ziarna słonecznika 1/2 szklanki uprażonego ziarna sezamu 2 szklanki startej marchewki (6 małych marchewek lub 3 duże) 1 cebula 1/4 szklanki oleju 3 łyżki mąki może być bezglutenowa 1/2 szklanki bułki tartej(...)szklanki wrzącej wody, od momentu zagotowania wody, gotować 20 min pod przykryciem na małym ogniu. Po ugotowaniu ostudzić, rozdrobnić w dłoniach i wrzucić do miski. Słonecznik i sezam uprażyć na lekko złoty kolor na suchej patelni. Wrzucić do miski z kaszą. Zioła opłukać, poszatkować. Marchewkę i imbir obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, cebulę obrać, posiekać na drobną kostkę

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania