sztuk Składniki: 300 g ciasta francuskiego 200 g cukinii 200 g mix serów (ja użyłam sera mozzarella, feta i gouda) 70 g suszonych pomidorów (po odsączeniu; ½ słoiczka) 30 g słonecznika łuskanego ½ łyżeczki soli (opcjonalnie) Przygotowanie: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 – 20 minut, aż puści sok. Następnie wycisnąć nadmiar wody. Do cukinii dodać(...)Krążki przełożyć do specjalnych sylikonowych foremek na muffinki lub bezpośrednio do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na ciasto wyłożyć farsz i posypać każdą babeczkę ziarnami słonecznika. Piec w 220 stopniach około 20 minut. Krok po kroku: 1. Zetrzeć cukinię i posolić 2. Do cukinii dodać pozostałe składniki na farsz 3. Wyciąć kółka 4. Przygotować farsz 5. Wykleić foremki
KuchniaWeDwoje.plstałe w Waszej diecie Sałatka z selerem naciowym i jabłkiem – składniki (1 porcja): 3 łodygi selera naciowego, 1 jabłko, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki nasion słonecznika, około 1 łyżka posiekanego szczypiorku. Sposób przygotowania Najpierw seler naciowy oraz jabłko kroimy w małą kostkę, a szczypiorek siekamy. Następnie wszystkie składniki mieszamy z jogurtem naturalnym. Na koniec posypujemy sałatkę uprażonym(...)suchej patelni słonecznikiem. Smacznego! WARTOŚCI ODŻYWCZE: około 264kcal Białko: 7,7g Węglowodany: 34,5g Tłuszcz: 12,7g Błonnik pokarmowy: 8g Ładunek glikemiczny: 11,3 Spróbuj także: chrupiąca sałatka z selerem naciowym i kukurydzą, sałatka z buraczkiem i jabłkiem. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności
Natka Pietruszkipłaska łyżka cukru, 3/4 łyżeczki soli, 360g mąki (ja dałam pół na pół mąkę owsianą oraz orkiszową jasną ), płaska łyżeczka proszku do pieczenia, płaska łyżeczka sody oczyszczonej, łyżka nasion słonecznika do posypania. Sposób przygotowania Najpierw wrzucamy do miski mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie do naczynia blendera wrzucamy szpinak, mleko, ocet, cukier i sól. Miksujemy na gładko(...)dodajemy do suchych składników i mieszamy łyżką. Następnie wyrabiamy ciasto ręką. Wyrobione ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek wygładzamy i nacinamy wzdłuż ostrym nożem. Posypujemy nasionami słonecznika. Pieczemy w rozgrzanym na 200 stopni piekarniku, funkcja gora-dół przez około 35 minut. Kroimy po wystygnięciu. Smacznego! WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 KAWAŁKA: 132kcal Białko: 5,2g Węglowodany
Natka Pietruszkimoże być kolosalna, tylko poszukajcie tych, które lubicie i wykorzystujecie na co dzień. 250 g drobnego tortellini (u mnie mięsne) 60 g rukoli 1/2 słoiczka suszonych pomidorów dwie garście słonecznika 50 g gorgonzoli Sos: 1 lekko kopiata łyżka miodu 1 łyżka oleju 1 łyżka białego octu winnego 1 lekko kopiata łyżka musztardy 1 lekko kopiata łyżka majonezu sól, pieprz(...)smaku Tortellini gotujemy wg czasu zamieszczonego na opakowaniu (u mnie 1-2 minuty). Odcedzamy. Rukolę myjemy, osuszamy. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Gorgonzolę kroimy w kostkę. Ziarna słonecznika prażymy na rozgrzanej, suchej patelni. Składniki sosu umieszczamy w garnuszku. Dokładnie mieszamy do połączenia i uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Składniki sałatki umieszczamy w misce, dodajemy
Smaki Na Talerzusklepie na B natknęłam się na mieszankę do wypieku chleba nazwaną Czystoziarnisty. Jako że lubię eksperymenty zakupiłam ową mieszankę. Jak się później okazało skład miała zacny: Płatki owsiane, ziarno słonecznika, nasiona lnu, płatki sojowe, błonnik, pestki dyni, sezam, preparowane ziarno żyta, preparowane ziarno orkiszu, kleiki żytnie słodowane, przyprawa mielona. Na pierwszy rzut oka widać że zdrowy, bez drożdży, bogaty(...)przeszkadza. Składniki na mały bochenek: Mieszanka wieloziarnista – zawarte w opakowaniu woda przegotowana 230 gr/ml 2 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanych orzechów lub owoców suszonych lub ziaren słonecznika/dyni/siemienia 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczka soli Wszystkie składniki wrzucić do miski, wymieszać drewnianą łyżką. Odstawić na 5 min. Po tym czasie przełożyć do drewnianej foremki, wyłożonej papierem do pieczenia (na wyposażeniu
moj przepis naplus majonez, keczup i musztarda. Składniki na 12 szt: 1,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej* (jeżeli macie suchą, to trzeba wziąć pół szklanki) 1/2 szklanki uprażonego ziarna słonecznika 1/2 szklanki uprażonego ziarna sezamu 2 szklanki startej marchewki (6 małych marchewek lub 3 duże) 1 cebula 1/4 szklanki oleju 3 łyżki mąki może być bezglutenowa 1/2 szklanki bułki tartej(...)szklanki wrzącej wody, od momentu zagotowania wody, gotować 20 min pod przykryciem na małym ogniu. Po ugotowaniu ostudzić, rozdrobnić w dłoniach i wrzucić do miski. Słonecznik i sezam uprażyć na lekko złoty kolor na suchej patelni. Wrzucić do miski z kaszą. Zioła opłukać, poszatkować. Marchewkę i imbir obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, cebulę obrać, posiekać na drobną kostkę
moj przepis nawłasnoręcznie pieczona karkóweczka ze śliwkami i domowej roboty ogórki kiszone. Zgodzicie się ze mną? Dziś przepis na chlebek, pszenno-żytni, z dodatkiem mąki z pełnego przemiału, siemienia lnianego, ziaren słonecznika i dyni. Przepis ogóreczki już znacie ( klik, klik ), a karkówka to dzieło mojego męża, do niego trzeba się uśmiechać po przepis :). Składniki na dwa małe bochenki: 450 gr mąki żytniej(...)pytlowej (typ 720) 450 gr mąki pszennej (u mnie pół na pół 650 i 2000) 100 ml ziaren słonecznika 100 ml siemienia lnianego 100 ml ziaren dyni 670 ml ciepłej przegotowanej wody 20 gr świeżych drożdży 1 lub 1 i 1/2 łyżeczki soli W 100 ml wody rozpuścić drożdże. Mąki i resztę wody umieścić w misie miksera, dodać drożdże, sól
moj przepis naJUPI! Co to znaczy ten witariański? To znaczy że surowy: nie pieczony, nie gotowany, ani prażony, po prostu nie przetworzony termicznie. Sernik zrobiony z orzechów, pestek dyni i pestek słonecznika. Bardzo sycący, nie da się go dużo zjeść, mało słodki, lekko limonkowy, z mleczkiem kokosowym, pyszny, zaskakujący. Inspirowałam się poniższym przepisem z blogu NutritionRefined. Do sernika używamy namoczonych i odsączony(...)blacie na całą noc. Mleczko kokosowe umieścić w lodówce na całą noc. Składniki na tortownicę 20 cm: 1 szklanka orzechów nerkowca 1 szklanka pestek dyni 1 szklanka pestek słonecznika 1 puszka mleczka kokosowego (tylko stała część) 100 ml syropu z agawy/klonowego 80 ml roztopionego oleju kokosowego nierafinowanego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli sok i skórka z dwóch limonek
moj przepis naplus majonez, keczup i musztarda. Składniki na 12 szt: 1,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej* (jeżeli macie suchą, to trzeba wziąć pół szklanki) 1/2 szklanki uprażonego ziarna słonecznika 1/2 szklanki uprażonego ziarna sezamu 2 szklanki startej marchewki (6 małych marchewek lub 3 duże) 1 cebula 1/4 szklanki oleju 3 łyżki mąki może być bezglutenowa 1/2 szklanki bułki tartej(...)szklanki wrzącej wody, od momentu zagotowania wody, gotować 20 min pod przykryciem na małym ogniu. Po ugotowaniu ostudzić, rozdrobnić w dłoniach i wrzucić do miski. Słonecznik i sezam uprażyć na lekko złoty kolor na suchej patelni. Wrzucić do miski z kaszą. Zioła opłukać, poszatkować. Marchewkę i imbir obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, cebulę obrać, posiekać na drobną kostkę
moj przepis nawłasnoręcznie pieczona karkóweczka ze śliwkami i domowej roboty ogórki kiszone. Zgodzicie się ze mną? Dziś przepis na chlebek, pszenno-żytni, z dodatkiem mąki z pełnego przemiału, siemienia lnianego, ziaren słonecznika i dyni. Przepis ogóreczki już znacie ( klik, klik ), a karkówka to dzieło mojego męża, do niego trzeba się uśmiechać po przepis :). Składniki na dwa małe bochenki: 450 gr mąki żytniej(...)pytlowej (typ 720) 450 gr mąki pszennej (u mnie pół na pół 650 i 2000) 100 ml ziaren słonecznika 100 ml siemienia lnianego 100 ml ziaren dyni 670 ml ciepłej przegotowanej wody 20 gr świeżych drożdży 1 lub 1 i 1/2 łyżeczki soli W 100 ml wody rozpuścić drożdże. Mąki i resztę wody umieścić w misie miksera, dodać drożdże, sól
moj przepis nałyżeczki zmielonego imbiru 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Do posypania (opcjonalnie): garść ziaren słonecznika garść ziaren dyni garść rodzynek Mąkę, przyprawy, sodę wymieszać i przesiać do miseczki. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st. W misie malaksera (z ostrymi(...)sodą, utrzeć tylko do połączenia (króciutko). Ciasto przelać do formy. Rodzynki lekko wcisnąć do ciasto, delikatnie wymieszać, tak aby część rodzynek poszła na dno ciasta, następnie ciasto posypać słonecznikiem i dynią. Piec 45-55 min do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, po 30 min wyjąć z formy, pozostawić na kratce do całkowitego ostudzenia. Można podawać z powidłami
moj przepis naskorzystania z przepisu na ten zdrowy posiłek. Sałatka z burakiem i jabłkiem – składniki: 2 małe buraczki (ja używam hermetycznie pakowanych), garść mixu sałat, 1 jabłko, łyżka nasion słonecznika, łyżka oleju lnianego tłoczonego na zimno lub oliwy z oliwek, około 80g fety. Sposób przygotowania Najpierw buraczki oraz jabłko kroję w kostkę. Następnie wrzucam je do miski wraz z mixem sałat(...)Później dodaję także pokrojoną w kostkę fetę. Na koniec na suchej patelni prażę nasiona słonecznika i dorzucam je do sałatki. Całość skrapiam olejem lnianym. Smacznego! A Wy lubicie buraczki? Nie dość, że są bardzo zdrowe, to jeszcze ich niska cena zawsze zachęca do zakupu. Jak widzicie, zdrowa i smaczna dieta wcale nie musi bazować na wyszukanych produktach. Wystarczy nieco poeksperymentować
Natka PietruszkiGłosów: 5 Average: 5 /5] *składniki: 1 świeży brokuł ok. 500 g 1 puszka kukurydzy 150-200 sera feta 3 łyżki słonecznika wykonanie: Brokuła dzielimy na mniejsze cząstki/ różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie, al dente. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Fetę kroimy w kostkę. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki mieszamy se sobą
Domowy Smak Jedzeniaprzygotowania 5 minut Czas gotowania 10 minut Składniki 200 g puree z dyni u mnie Hokkaido (zblendowana dynia upieczona w piekarniku) 2 jajka 2 łyżki lnu złocistego 2 łyżki słonecznika 2 szczypty soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej 1 szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka natki pietruszki posiekanej (opcjonalnie) 1 porcja masła klarowanego lub smalcu do smażenia (ok. 20 g) Sposób przygotowania(...)Jajka rozbełtać i wymieszać z puree z dyni. Len i słonecznik zmielić w młynku do kawy. Dodać do masy razem z solą i gałką muszkatołową. Odstawić masę na chwilę do zgęstnienia. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Masę podzielić na 4 części. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formować okrągłe kotlety i smażyć na rozgrzanym tłuszczu aż do zrumienienia. Pozostałe informacje Kotlety można
Modern Cave Girlnależy również upiec tak, aby był soczysty a nie wyschnięty. Mi wystarczyło 10-11 minut (na kawałek polędwicy – czyli najgrubszy, o jednakowej wysokości na całej długości 🙂 ). Prażone pestki ze słonecznika dodają chrupkości całemu daniu. Do salsy z jarmużu dodawana jest cała czerwona papryczka chilli, ale dzięki pozbawieniu jej pestek i błonek nie wyróżnia się w daniu. Sytości całemu daniu dodają(...)pyszny smak (razem z Mężem, pomimo uczucia sytości, skusiliśmy się dokładkę i zjedliśmy jeszcze po połowie 🙂 ), po drugie za mega zdrowe i wartościowe składniki (bataty, łosoś, awokado, jarmuż, kolendra, słonecznik), a po trzecie za uczucie sytości bez winy 🙂 Polecam! Czytaj więcej: Burgery z łososiem, salsą z surowego jarmużu i frytkami z batatów The post Burgery z łososiem, salsą z surowego
Moja Delicja