słonecznik - 8260 przepisów (strona:126/551)

Chleb 7 ziaren na zakwasie 77

chleb na zakwasie. Może zastanawiać Was fakt użycia siedmiu ziaren, ale tak, właśnie tyle rodzajów ziarna znalazło się w środku. Mianowicie do masy używam żyta, pszenicy, sezamu, dyni, słonecznika, siemienia i owsa. Chleb na pierwszy rzut oka może wydawać się czasłochłonny i wymagający od nas dużego nakładu pracy, ale nic mylnego. To przepis, który nie wymaga wyrastania w koszyczku(...)właściwe na keksówkę 28 x 9 x 7,5cm : – 375g mąki pszennej chlebowej – 75g mąki żytniej pełnoziarnistej – 75g płatków owsianych – 75g płatków żytnich – 65g słonecznika – 50g sezamu – 50g pestek dyni – 2 łyżki siemienia lnianego – 15g soli – 3/4 łyżeczki suchych drożdży lub 10g świeżych (opcjonalnie – kiedy nasz zakwas jest jeszcze

Be Fit Be Strong
Chleb na maśle orzechowym 106

Chleb na maśle orzechowym Składniki 5 jajek 150 g masła orzechowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka soli opcjonalnie 2 łyżki siemienia lnianego (30 g) 2 łyżki nasion słonecznika (30 g) Czas przygotowania:  5 min + 40 min pieczenia Ilość:  450 g chleba Przygotowanie Jajka ,  masło orzechowe ,  proszek do pieczenia  i  sól dokładnie mieszamy(...)najlepiej zmiksować). Piekarnik nagrzewamy do  180 stopni . Na końcu opcjonalnie dodajemy  siemię lniane i nasiona słonecznika  i krótko mieszamy. Dość rzadkie ciasto wylewamy na  blaszkę  (keksówkę).  Pieczemy około  40 minut  (do momentu lekkiego zarumienienia), następnie dobrze jest pozostawić ciasto przez  15 minut w piekarniku  aby nie opadło. Chleb na maśle

WegePrzepis
Chleb bez mąki 83

sklepie na B natknęłam się na mieszankę do wypieku chleba nazwaną Czystoziarnisty. Jako że lubię eksperymenty zakupiłam ową mieszankę. Jak się później okazało skład miała zacny: Płatki owsiane, ziarno słonecznika, nasiona lnu, płatki sojowe, błonnik, pestki dyni, sezam, preparowane ziarno żyta, preparowane ziarno orkiszu, kleiki żytnie słodowane, przyprawa mielona. Na pierwszy rzut oka widać że zdrowy, bez drożdży, bogaty(...)przeszkadza. Składniki na mały bochenek: Mieszanka wieloziarnista – zawarte w opakowaniu woda przegotowana 230 gr/ml 2 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanych orzechów lub owoców suszonych lub ziaren słonecznika/dyni/siemienia 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczka soli Wszystkie składniki wrzucić do miski, wymieszać drewnianą łyżką. Odstawić na 5 min. Po tym czasie przełożyć do drewnianej foremki, wyłożonej papierem do pieczenia (na wyposażeniu

moj przepis na
Wegeburgery z kaszą jaglaną 106

plus majonez, keczup i musztarda. Składniki na 12 szt: 1,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej* (jeżeli macie suchą, to trzeba wziąć pół szklanki) 1/2 szklanki uprażonego ziarna słonecznika 1/2 szklanki uprażonego ziarna sezamu 2 szklanki startej marchewki (6 małych marchewek lub 3 duże) 1 cebula 1/4 szklanki oleju 3 łyżki mąki może być bezglutenowa 1/2 szklanki bułki tartej(...)szklanki wrzącej wody, od momentu zagotowania wody, gotować 20 min pod przykryciem na małym ogniu. Po ugotowaniu ostudzić, rozdrobnić w dłoniach i wrzucić do miski. Słonecznik i sezam uprażyć na lekko złoty kolor na suchej patelni. Wrzucić do miski z kaszą. Zioła opłukać, poszatkować. Marchewkę i imbir obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, cebulę obrać, posiekać na drobną kostkę

moj przepis na
Chleb z chrupiącą skórką 153

własnoręcznie pieczona karkóweczka ze śliwkami i domowej roboty ogórki kiszone. Zgodzicie się ze mną? Dziś przepis na chlebek, pszenno-żytni, z dodatkiem mąki z pełnego przemiału, siemienia lnianego, ziaren słonecznika i dyni. Przepis ogóreczki już znacie ( klik, klik ), a karkówka to dzieło mojego męża, do niego trzeba się uśmiechać po przepis :). Składniki na dwa małe bochenki: 450 gr mąki żytniej(...)pytlowej (typ 720) 450 gr mąki pszennej (u mnie pół na pół 650 i 2000) 100 ml ziaren słonecznika 100 ml siemienia lnianego 100 ml ziaren dyni 670 ml ciepłej przegotowanej wody 20 gr świeżych drożdży 1 lub 1 i 1/2 łyżeczki soli W 100 ml wody rozpuścić drożdże. Mąki i resztę wody umieścić w misie miksera, dodać drożdże, sól

moj przepis na
Chlebek dyniowo – pomarańczowy 112

łyżeczki zmielonego imbiru 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Do posypania (opcjonalnie): garść ziaren słonecznika garść ziaren dyni garść rodzynek Mąkę, przyprawy, sodę wymieszać i przesiać do miseczki. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st. W misie malaksera (z ostrymi(...)sodą, utrzeć tylko do połączenia (króciutko). Ciasto przelać do formy. Rodzynki lekko wcisnąć do ciasto, delikatnie wymieszać, tak aby część rodzynek poszła na dno ciasta, następnie ciasto posypać słonecznikiem i dynią. Piec 45-55 min do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, po 30 min wyjąć z formy, pozostawić na kratce do całkowitego ostudzenia. Można podawać z powidłami

moj przepis na
Sernik z orzechów i nasion (RAW, Wegański, bez cukru, bez glutenu, witariański) 131

JUPI! Co to znaczy ten witariański? To znaczy że surowy: nie pieczony, nie gotowany, ani prażony, po prostu nie przetworzony termicznie. Sernik zrobiony z orzechów, pestek dyni i pestek słonecznika. Bardzo sycący, nie da się go dużo zjeść, mało słodki, lekko limonkowy, z mleczkiem kokosowym, pyszny, zaskakujący. Inspirowałam się poniższym przepisem z blogu NutritionRefined. Do sernika używamy namoczonych i odsączony(...)blacie na całą noc. Mleczko kokosowe umieścić w lodówce na całą noc. Składniki na tortownicę 20 cm: 1 szklanka orzechów nerkowca 1 szklanka pestek dyni 1 szklanka pestek słonecznika 1 puszka mleczka kokosowego (tylko stała część) 100 ml syropu z agawy/klonowego 80 ml roztopionego oleju kokosowego nierafinowanego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli sok i skórka z dwóch limonek

moj przepis na
Sałatka z kaszą gryczaną 114

użyłam Kupiec) 1 świeży ogórek 3-4 łodygi selera naciowego 1/2 żółtej papryki 1 mała czerwona cebula garść listków świeżego szpinaku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2-3 łyżki słonecznika wcześniej uprażonego na patelni 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Kaszę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Ogórka, seler,cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Warzywa(...)połączyć z ugotowaną kaszą, dodać natkę i listki szpinaku. Polać oliwą,przyprawić do smaku solą i pieprzem,wymieszać i posypać słonecznikiem

Kolorowa kuchnia Elki
Jabłkowa granola z żurawiną, ekspandowanym amaratusem, orzechami… 69

jabłka) 50 g oleju kokosowego 120 g miodu 50 g cukru 500 g mieszanych płatków (np. owies, jęczmień, żyto, pszenica, gryka…) 150 g siemienia lnianego złotego 150 g słonecznika 30 g orzechów włoskich – pokruszonych na kawałki 100 g orzechów nerkowca 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego imbiru 3 łyżeczki mielonego cynamonu 50 g suszonej żurawiny 50 g amarantus(...)ekspanowany Wykonanie W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki: płatki, siemię lniane, słonecznik, orzechy, imbir, cynamon i sól. Jabłka myjemy, przekrawamy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne.  Razem ze skórką blendujemy owoce na mus. Mus jabłkowy, olej kokosowy, miód i cukier podgrzewamy w małym garnuszku, tylko do rozpuszczenia składników, nie gotujemy. Wlewamy mieszaninę do suchych składników i całość dokładnie

Tajemnice Smaku
Sałatka z pieczonym burakiem 81

ulubionych składników i dopasowanego sosu, może stanowić część sałatki! Sałatka z pieczonym burakiem Składniki: na ok. 4 porcje 400g młodego szpinaku 2 duże buraki 4 łyżki pestek słonecznika 1 papryka żółta 100 g sera feta lub koziego pęczek natki pietruszki szczypta soli świeżo mielony pieprz łyżka miodu łyżka oliwy Pieczone buraki z miodem - sposób przygotowania: Rozgrzej piec(...)Pokrój w plastry grubości ok 0,5-1cm i rozłóż na blasze. Miód połącz z oliwą i polej równomiernie buraki. Posyp szczyptą soli i pieprzem. Wszystko posyp ziarnami słonecznika tak, aby się zarumieniły w piecu lub upraż je osobno na patelni. Szpinak umyj, osusz i rozłóż na talerze. Resztę składników pokrój na kawałki wielkości kęsa i ułóż na szpinaku

Gary Bez dna
Chrupiąca sałatka z fetą, oliwkami, ziarnami i orzechami 128

duże opakowanie miksu sałat 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 100 g sera feta garść orzechów pekan lub włoskich (bez łupin) 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki ziaren słonecznika garść zielonych oliwek 7 łyżek oliwy z oliwek extra virgin 1 łyżka octu winnego sól, pieprz, mieszanka ziół sałatkowych WYKONANIE Do garnuszka wlać oliwę, ocet winny, doprawić solą, pieprzem i ziołami(...)mniejsze kawałki. Ser feta pokroić w kostkę. Przygotować dwa głębokie talerze. Nałożyć najpierw do każdego miksu sałat, nieco papryki, orzechów, kilka oliwek i kilka kawałków sera feta, posypać słonecznikiem i pestkami dyni, po czym skropić przygotowanym wcześniej dipem. Następnie nałożyć kolejną warstwę tak samo jak wcześniejszą i skropić całość pozostałym dipem. Dzięki nakładaniu do talerzy dwóch warstw są one już

Passions hobbies life