więc zdecydowałam ją zaspokoić i zrobiłam jaglane kuleczki. Składniki: (na ok. 12 kuleczek) 100g suchej kaszy jaglanej 2 szklanki wody 100g wiórków kokosowych 3 łyżki miodu 2 łyżki pestek słonecznika Wykonanie: Kaszę płuczemy wrzątkiem, następnie gotujemy w 2 szklankach wody według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu kaszę przelewamy zimną wodą i przesypujemy do większej miski. Dodajemy do niej miód, pestki(...)słonecznika i mieszamy. Na talerz wysypujemy wiórki kokosowe. Moczymy ręce w zimnej wodzie i staramy się w dłoniach formować kuleczki, potem obtaczamy je w wiórkach. Następnie chłodzimy przykryte w lodówce ok. 2 godzin. Smacznego
madamekuchnia.wordpress.comSzybkie ciasteczka owsiane bez mąki pszennej. Jako dodatki możecie wykorzystać dowolne składniki, u mnie tym razem są to wiórki kokosowe, słonecznik i suszona żurawina. Ciasteczka są słodzone miodem, ale można zamienić go na ksylitol lub cukier trzcinowy. Zapraszam! Składniki: 2 łyżeczki miodu 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki owsianej 1/2 szklanki słonecznika garść suszonej żurawiny garść wiórków kokosowych
Chocolate Muffin Blogchrupiące płatki i gorzka czekolada, która podbija smak całości. Po prostu niebo! SKŁADNIKI 1 szklanka płatków żytnich 1 szklanka płatków orkiszowych 1 szklanka płatków jaglanych 1,5 szklanki łuskanego słonecznika 4 łyżki nasion chia 2 łyżki błonnika witalnego (babka płesznik) 3-4 łyżki miodu 200 ml domowego soku wiśniowego dodatkowo 1 szklanka suszonych wiśni 1/2 szklanki suszonej żurawiny 80g gorzkiej(...)czekolady dobrej jakości SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Płatki, słonecznik,nasiona chia, błonnik, miód oraz sok wiśniowy mieszamy dokładnie i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 8-10 min. Po tym czasie mieszamy granolę i wstawiamy na kolejne 8-10 min, kontrolując aby granola się nie przypaliła. Gdy granola lekko przestygnie, ale wciąż
DefinicjaSmakuredukowanego soku pomarańczy aromatyzowany lawendą. Więcej mówić nie trzeba, gorąco polecam. ;) * SKŁADNIKI Sałatka: 100 g rukoli 1 koper włoski (fenkuł) 3 marakuje 1 słoiczek marynowanych buraczków 2 garście nasion słonecznika Sos: sok z 2 pomarańczy (ok. 150-200 ml) 1 płaska łyżeczka suszonej lawendy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu jabłkowego dwie szczypty białego pieprzu * PRZYGOTOWANIE Sos Świeżo wyciśnięty(...)miskę. Układamy marynowane buraczki (można je również pokroić na połówki lub ćwiartki). Miąższ z marakui wyciągamy łyżką i wykładamy na sałatkę. Całość posypujemy podprażonymi na suchej patelni nasionami słonecznika i polewamy sosem pomarańczowo-lawendowym
Food Squarenasycić i... uzależnić! Składniki: na keksówkę o dł. 28cm 150 g (przed ugotowaniem) kaszy jaglanej 1 łyżka miodu 5 łyżek płynnego oleju kokosowego szklanka letniej wody 1 szklanka ziaren słonecznika 3/4 szklanki siemienia lnianego 1 łyżeczka czarnuszki 2 łyżki maku szklanki orzechów laskowych 2 łyżki nasion chia 10 czubatych łyżek mielonego siemienia lnianego czubata łyżeczka soli Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną(...)wodzie. Studzimy. Można ją ugotować dzień wcześniej. Miód rozpuszczamy w szklance ciepłej wody. Dodajemy płynny olej kokosowy. Nie zastępujcie oleju kokosowego innym tłuszczem. To on scala chlebek. Dodajemy ziarna słonecznika, siemię lniane (zmielone i w całości), orzechy laskowe, nasiona chia, czarnuszkę, mak i sól. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Zostawiamy do napęcznienia na około 30 minut. Keksówkę wykładamy
Pyry na GazOdpowiednio doprawione, będzie kusiło ze słoiczka soczystą zielenią. Zniknie bardzo szybko - gwarantuję. Pesto z natki marchewki Składniki: (na 1 słoiczek) natka z 1 pęczka młodej marchewki 30 g ziaren słonecznika 1 ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny 55 ml oliwy sól dodatkowo: oliwa na wierzch Natkę umyć, umieścić w blenderze razem ze słonecznikiem, obranym ząbkiem czosnku i sokiem z cytryny
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię co rozpisywać Składniki na 6-8 burgerów: 400 g bobu (na chwilę obecną to tylko mrożony lub z puszki) około 150 g ryżu 100 g ziaren słonecznika 50 g bułki tartej łyżeczka soli łyżeczka pieprzu ziołowego pęczek świeżego koperku Przygotowanie: Ugotuj ryż. Możesz to zrobić moim sposobem. W garnku rozgrzej łyżkę dobrego oleju (jeżeli mam w domu(...)gotuj aż się cała woda wchłonie, dodaj kolejną cześć wody, mieszaj i gotuj aż się wchłonie i tak aż ryż będzie miękki. W międzyczasie ugotuj bób, przestudź i obierz. Słonecznik podpraż na suchej patelni. Wszystkie składniki umieść w dużej misce i wymieszaj łyżką lub wyrób dłońmi. Masa powinna być lepka. Uformuj kotlety. Wykorzystałam do tego pierścień, bo wymarzyły mi się
greenscarftrzy, zupełnie różne konsysytencje, począwszy na chrupiąco-ciągnącym się spodzie, przez kokosowy krem, zwieńczony brzoskwiniowym musem. Składniki na małą tortownicę max 20 cm: spód: 150 g daktyli 100 g słonecznika 2-3 łyżki ciepłej wody krem kokosowy: 100 g wiórków kokosowych 300 g mleka kokosowego z puszki w sumie potrzebna jest cała 400 ml puszka 2 łyżki masła kokosowego(...)mleka kokosowego 1 opakowanie dżemiksu lub 1 łyżka agaru Przygotowanie: Formę do ciasta wyłóż fiolą spożywczą. Daktyle namocz przez chwilę w 2-3 łyżkach wody, po czym dodaj słonecznik i zblenduj. Nie miksuj na jednolitą papkę, wtedy spód będzie bardziej chrupiący. Wyłóż masę na dno formy. Do średniej wielkości garnka przełóż mleko kokosowe, masło kokosowe, stewię oraz dżemiks/agar. Zagotuj
greenscarfSłyszał ktoś kiedyś o trzyskładnikowych przekąskach ? Nie? W takim razie z chęcią podzielę się z wami moim nowym odkryciem: dynia, len i słonecznik. Trzy zdrowe ziarna zmieszane razem tworzą niebanalną całość- chrupiące chlebki, które dostarczają organizmowi dużą dawkę zdrowych tłuszczów. SKŁADNIKI: szklanka lnu szklanka ziaren słonecznika szklanka ziaren dyni 1/2 szklanki wody WYKONANIE: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy
healthy dreamskcal. Składniki (3 porcje): 5 łodyżek selera naciowego 2 garście sałaty lodowej czy mixu sałat jabłko pół puszki kukurydzy pół cebuli czerwonej pęczek rzodkiewek garść prażonych pestek słonecznika Sos: 4 łyżki oliwy sok z 1/2 cytryny ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie Seler kroimy w paski, cebulę w piórka. Jabłko obieramy, pozbywamy się gniazda nasiennego(...)Liście sałaty rwiemy na kawałki, rzodkiewkę kroimy w ćwiartki. Kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki wkładamy do jednej miski. Składniki na sos mieszamy ze sobą i wlewamy do sałatki. Wsypujemy ziarna słonecznika i mieszamy całość dokładnie
e-PrzepisyKulinarneszklanki surowej kaszy jaglanej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 liście jarmużu 1 mała cukinia 1 mała cebula 1 łyżka słonecznika 1 łyżka pestek dyni 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu Kaszę jaglaną wsypać do garnka podprażyć na sucho, prze około(...)pieprz. Połączyć z cukinią. Rozgrzać patelnie grillową i zgrillować cukinię z każdej strony, łącznie około 7-8 minut. W połowię grillowania dodać pokrojoną w pióra cebulę. Dodać pestki słonecznika oraz dyni. a po chwili dodać kaszę jaglaną. Smażyć wszystko razem jeszcze przez około 2 minuty. Na końcu dodać sok z cytryny oraz syrop klonowy. Gotowe
Moja Galeria SmakuPyszne wegetariańskie kotleciki idealne na obiad albo jako burgery do bułki. Jeden kotlet to 169 kcal. Składniki (6 dużych kotletów): duża marchew 100 g kaszy jaglanej cukinia 2 łyżki słonecznika 2 łyżki sezamu 2 jajka 3 łyżki mąki orkiszowej (może być inna) szczypta kolendry łyżka sosu sojowego sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odstawiamy(...)wystudzenia. Sezam i słonecznik prażymy na suchej patelni. Marchew i cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, mieszamy na jednolitą masę. Z masy formujemy kotleciki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około
e-PrzepisyKulinarnezachowają swoje walory smakowe i kruchą konsystencję. Z podanych proporcji przygotujecie około 20 ciastek . Ciastka owsiane bez mąki i jajek Składniki: 100g płatków owsianych 50g płatków żytnich 50g łuskanego słonecznika 50g orzechów ziemnych 50g rodzynek 50g masła 50g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) Wykonanie: - do pojemnika blendera przełożyć płatki owsiane, płatki żytnie, słonecznik i orzechy ziemne, składniki rozdrobnić
Smakołyki BerenikiPasta słonecznikowa z bazylią Składniki: 1 szklanka słonecznika 1 ząbek czosnku 1 szklanka świeżej bazylii sól 4 łyżki oliwy z oliwek Słonecznik namoczyłam na noc w zimnej wodzie. Następnie opłukałam i odcedziłam. Dodałam czosnek, bazylię, sól i oliwę. Wszystkie składniki zmiksowałam na gładką masę za pomocą blendera. Super smakuje z chlebkiem żytnim
nietadietabulionu warzywnego ) - 650g marchwi - 400g namoczonej ciecierzycy (lub 1 puszka) - 2 cebule - ziemniak - skórka z 1/2 pomarańczy - 1 łyżka oleju - 1 łyżeczka papryki słodkiej - 1/3 łyżeczki chili *opcjonalnie: prażony słonecznik, makaron Jeżeli nie używamy puszkowanej ciecierzycy: suchą ciecierzycę umieszczamy w sporym garnku, zalewamy dużą ilością zimnej wody i odstawiamy na całą noc do napęcznienia. Następnego dnia odcedzamy ją, płuczemy(...)garnka. Wszystko zalewamy gorącym bulionem, dodajemy skórkę z pomarańczy, paprykę słodką, chili i gotujemy ok. 25 minut. Po tym czasie wszystko miksujemy na gładki krem. Zupkę podajemy posypaną prażonym słonecznikiem i cieciorką, możemy również dodać makaron. Smacznego
Be Fit Be Strong