słonecznik - 8260 przepisów (strona:134/551)

Chleb buraczany na zakwasie i "Droga do domu" 161

pierwszy zakwas ) 250 g razowej mąki orkiszowej 200 g mąki pszennej łyżeczka (8 g) soli 200 ml soku z buraka (użyłam kupnego) ok. 100 ml wody 2 łyżki nasion słonecznika Przygotowując ten chleb należy pamiętać o wcześniejszym uaktywnieniu zakwasu i odłożeniu części na następny wypiek. Do chleba buraczanego wziąć tylko część (ok. 220 g) . W dużej misce wymieszać mąki, sól(...)Rano ciasto będzie wyraźnie wyrośnięte i na wierzchu zbrunatnieje (straci swój żywy różowy kolor, ale tylko na wierzchu). Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.  Wierzch posypać słonecznikiem. Odstawić ciasto do ponownego wyrośnięcia na ok. dwie godziny. Wierzch ciasta można posypać mąką bezglutenową i przykryć wilgotną ściereczką lub ciasto w keksówce włożyć do plastikowej torby i szczelnie zawinąć

Weekendy w domu i ogrodzie
Granola - tylko dla dorosłych! 172

się jednym z Waszych ulubionych śniadań. Granola z rodzynkami w rumie i marcepanem Składniki: (na 2 l słoik) 400 g płatków owsianych 100 g słupków migdałowych 75 g pestek słonecznika 2 łyżki sezamu 2 łyżki siemienia lnianego 1/2 łyżeczki cynamonu 50 ml oliwy 50 ml syropu klonowego 50 ml rumu 75 g rodzynek 80 g marcepanu 100 g ciemnej czekolady(...)Rodzynki zalać rumem, odstawić. Marcepan pokroić w kosteczkę. Płatki, migdały, słonecznik, sezam, siemię i cynamon dokładnie wymieszać. Syrop połączyć z oliwą, dodać do suchych składników. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić. Piec w 170 st. C. przez 30 minut, w połowie pieczenia mieszając. Do gorącej granoli dodać rodzynki razem z rumem i marcepan, wymieszać. Wstawić blachę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Błyskawiczna sałatka z makaronem 250

jako lunch do szkoły czy pracy. Składniki: 250 g makaronu penne albo innego ulubionego duża pierś z kurczaka pół puszki kukurydzy por 150 g sera wędzonego 50 g ziaren słonecznika 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz przyprawa do kurczaka, papryka ostra Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pierś z kurczaka kroimy(...)kostkę, oprószamy przyprawą do kurczaka i papryką. Mięso podsmażamy na patelni razem z posiekanym porem. Ser ścieramy na tarce, słoneczniki prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, przyprawiamy i polewamy oliwą

e-PrzepisyKulinarne
„Słonecznik w cukiniowych zaroślach”, czyli…ach, długo by pisać! 105

artystów gotujących”, organizowanej przez Malta Festival i Durszlak.pl. Kiedy dowiedziałam się o tej akcji, od razu wiedziałam, że to coś dla mnie. Lubię mieszać smaki […] Artykuł „Słonecznik w cukiniowych zaroślach”, czyli…ach, długo by pisać! pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Sałatka z makaronem i rukolą 221

smaczną sałatkę, która idealnie sprawdzi się jako lunch do pracy. Składniki: 250 g makaronu penne 2 garście rukoli 150 g sera żółtego 0,5 kg bobu ok 80 g słonecznika 3 łyżki oliwy łyżka octu balsamicznego sól, pieprzem Przygotowanie Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ser ścieramy(...)tarce, słonecznik prażymy na suchej patelni. Rukolę rwiemy na mniejsze kawałki, ewentualnie pozbawiamy łodyżek. Kiedy wszystkie składniki będą zimne, łączymy je ze sobą, polewamy sosem z oliwy i octu, przyprawiamy i mieszamy

e-PrzepisyKulinarne
Szarlotkowo-orzechowy pudding chia 150

szklanki mleka 2 łyżki nasion chia 1 jogurt naturalny 1 łyżka oleju kokosowego lub masła 1 łyżka miodu 1 dużo jabłko garść orzechów laskowych garść pestek dyni garść pestek słonecznika 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta mielonego imbiru szczypta soli W miseczce wymieszać mleko z nasionami chia. Odstawić do lodówki na min 2 h, a najlepiej na całą noc.  Na patelni(...)rozgrzać olej kokosowy, dodać posiekane w kostkę jabłko, orzechy, pestki słonecznika i dyni. Posypać cynamonem, imbirem i solą. Dodać łyżkę miodu. Smażyć około 8 minut. Ostudzić. Na warstwę puddingu chia nałożyć jogurt naturalny jako trzecią warstwę ułożyć jabłka z orzechami. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Sałatka makaronowa z pomidorami, mozzarellą i grillowaną cukinią 164

którzy lubią cukinię. Nie będziecie zawiedzeni :) Składniki: 100 g makaronu farfalle (kokardki) 1 mała cukinia 12 pomidorków koktajlowych kulka mozzarelli 1 czubata łyżeczka siekanych świeżych listków bazylii 2 łyżki słonecznika pieprz sól 6 łyżek oliwy extra vergine małe listki bazylii do ozdoby Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aby był al dente. Odcedzamy, studzimy. Cukinię myjemy i bez obierania(...)stronę, ponownie solimy i również podsmażamy. Tak przygotowaną cukinię zdejmujemy z patelni i studzimy. Pomidorki sparzamy i obieramy ze skórki. Mozzarellę kroimy w drobną kostkę. Makaron, pomidory, mozzarellę, bazylię, słonecznik wkładamy do miski.  Sałatkę solimy i pieprzymy do smaku, polewamy 3 łyżkami oliwy i dokładnie mieszamy. Dodajemy cukinię, mieszamy.  Ozdabiamy małymi listkami bazylii.  Smacznego

Smak mojego domu
Sałatka z młodych ziemniaków i niebieskiego sera, Postmodern Jukebox 176

łyżki oliwy sól, pieprz 1 łyżka białego octu winnego Pozostałe składniki: 10-12 średniej wielkości młodych ziemniaków 1 łyżka oliwy 2-3 małe cebule 2-3 łyżki prażonych pestek słonecznika  100-150 g niebieskiego sera pleśniowego 1 duży pęczek koperku Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu. Ugotuj ziemniaki w łupinkach. Gdy ostygną, obierz, pokrój(...)mniejsze kawałki i wrzuć do większej miski. Polej przygotowanym sosem. Drobno pokrój cebulki i podsmaż na oliwie, dodaj słonecznika i smaż jeszcze przez 1 minutę. Dodaj do ziemniaków. Następnie wrzuć pokrojony ser i posiekany koperek. Przed podaniem dokładnie wymieszaj. Postmodern Jukebox To był bardzo żywiołowy i energetyczny koncert (plus improwizacje, akrobacje i liczne bisy!). Jeśli lubicie podobne klimaty, to naprawdę

Qlinarnie i Qlinarnie
Klopsiki ze słonecznikiem w sosie paprykowo - pomidorowym 169

Niby zwykłe klopsiki, a jednak dużo smaczniejsze. Sposób wykonanie klopsików jest zawsze identyczny. Mielone mięso, podsmażona cebulka, bułeczka namoczona w mleku i jajko. Tutaj mały dodatek pestek słonecznika, nie tylko zwiększył walory zdrowotne, ale nadał niezwykłej chrupkości klopsom. Sos jest również bardziej aromatyczny niż zazwyczaj, bo z dużym udziałem czerwonej papryki. Smaczne klopsiki w paprykowo - pomidorowym sosie posmakują wszystkim! Składniki(...)mieszanego mięsa mielonego 1/2 bułki+1/2 szklanki mleka 1 żółtko 3 łyżki słonecznika oregano sól, pieprz 1 puszka krojonych pomidorów 500 g papryki czerwonej 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczaka soli 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 mała papryczka chili olej bułka tarta Wykonanie: cebulę i czosnek obrać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chrupiąca granola na pożegnanie 160

słoik) 300 g grubych płatków owsianych 2 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka soli morskiej 100 g migdałów w skórkach 125 g ziaren słonecznika 50 g siemienia lnianego 25 g ziaren sezamu 125 ml oliwy 125 ml syropu klonowego Płatki, imbir, cynamon i sól dokładnie wymieszać. Dodać grubo posiekane migdały, słonecznik, siemię i sezam, ponownie wymieszać. Oliwę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka makaronowa a'la Caprese 159

akcji  Błyskawiczne Piątki , organizowanej na fb :) Składniki (1 porcja): 50 g makaronu farfalle (kokardki) 10 pomidorków koktajlowych kulka mozzarelli czubata łyżeczka siekanych świeżych listków bazylii 2 łyżki słonecznika pieprz sól 3 łyżki oliwy extra vergine Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy. Makaron powinien być al dente.  Pomidorki sparzamy, obieramy ze skórki. Mozzarellę kroimy w kostkę. Makaron(...)pomidory, mozzarellę, bazylię, słonecznik wkładamy do miski.  Sałatkę solimy i pieprzymy do smaku, mieszamy. Całość polewamy oliwą. Sałatkę możemy ozdobić małymi listkami bazylii. Smacznego

Smak mojego domu
truskawkowe chia ciasto- mrożone 168

wypełnia go wieloma wartościami odżywczymi, które ukrywa w sobie owe ciasto. Nic innego tylko się zajadać, grzechem jest go nie spróbować. SKŁADNIKI: SPÓD: 1/2 szklanki migdałów 3/4 szklanki łuskanego słonecznika 3/4 szklanki żurawiny MASA: 150g truskawek 6 łyżek nasion chia banan łyżka ksylitolu (opcjonalnie) WYKONANIE: Migdały, słonecznik i żurawinę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 20 min, następnie odcedzamy

healthy dreams
Sałatka z awokado, grejpfrutem i twarogiem 205

jednej osoby , około 300 kcal   - 8 liści sałaty - połówka awokado - 1 grejpfrut lub pomarańcza - 90 g chudego twarogu - łyżka słonecznika lub dyni prażonej - sól i pieprz czarny do smaku Umyj liście sałaty i dokładnie osusz. Obierz owoc i powycinaj ostrym nożem z białych błonek. Twaróg pokrusz lub pokrój w kostkę. Wszystko pokładaj na talerzu, dopraw  i na koniec(...)posyp prażonym słonecznikiem lub dynią. SMACZNEGO. CMOK . Do takiej sałatki na kolację świetnie pasuje czerwone wino Merlot

Pasje Jolki
Sałatka z brokuł 224

pojawi się tu kilka przepisów na sałatki, które urozmaicą Wasze grillowe menu. Propozycja pierwsza: fot. Izabela Magdalena Sałatka z brokuł Składniki: brokuły 300-400 g szynki drobiowej rodzynki słonecznik łuskany 4 jajka puszka lub słoiczek kukurydzy majonez, pieprz, sól Przygotowanie : 1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę (nie taką drobną). 2. W garnku gotujemy wodę(...)Parzymy je. Wyciągamy z wody, studzimy i rozdzielamy na mniejsze różyczki. 3. Szynkę kroimy w kostkę. Kukurydzę odcedzić. 4. Do miski wrzucamy brokuły w cząstkach, pokrojone jajka, szynkę, kukurydzę, słonecznik i rodzynki. Całość mieszamy. Dodajemy 2-3 łyżki majonezu. Solimy, pieprzymy. Po prostu doprawiamy do smaku:) Sałatkę dobrze jest włożyć na kilka godzin w chłodne miejsce lub do lodówki

Kuchnia smaków
Burgery z buraka 198

czas pieczenia Ilość porcji: 8 dużych burgerów Składniki: 3 starte na grubych oczkach buraki (średniej wielkości) 1 duża (lub 2 małe) cebule 1 woreczek kaszy jaglanej 5 łyżek nasion słonecznika 3 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej ¼ szklanki oleju ½ pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, sos sojowy Przygotowanie zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej. Najpierw przelewamy(...)Surowe buraki obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy i smażmy na złoty kolor na patelni. Natkę pietruszki siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę.  Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Jeśli masa będzie zbyt mokra dodajemy nieco mąki lub bułki tartej

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania