słonecznik - 8260 przepisów (strona:129/551)

Wegańskie kotleciki z czerwonej soczewicy #18 199

ząbki czosnku 5 łyżek orkiszowej kaszy manny bułka tarta (do smażenia ale też do wypełnienia kotletów, jeśli okazują się zbyt mokre i nie da się formować kotletów) garść słonecznika sól, pieprz, majeranek, oregano, przyprawa do kotletów mielonych, kmin rzymski tłuszcz do smażenia (u mnie tym razem oliwa z wytłoczyn) Przygotowanie: 1. Zaczynamy od ugotowania soczewicy, gotujemy ją około 20 minut(...)kminem rzymskim. Gdy się zeszkli, to dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, uważamy by się nie przypalił. 3. Obrane i umyte marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. W międzyczasie słonecznik podprażamy na suchej patelni. 4. Ugotowaną soczewicę odcedzamy na sicie i wrzucamy do miski. Dodajemy wszystkie składniki. Soli około 1 łyżeczki. Wszystko razem mieszamy. Jeżeli nasze ciasto na kotlety okaże

Kawa z mlekiem
Krem z czarnej rzepy i fasoli z mlekiem kokosowym 186

fasoli Jaś karłowy - 500 ml mleka kokosowego (użyłam  tego  ) - 2 cebule - 4 ząbki czosnku - 2 ziemniaki - 3 białe rzepy - 2 korzenie pietruszki - 1/4 selera - ziarno słonecznika - uprażone na suchej patelni (  tu  kupisz 1 kg za niecałe 6 zł) - do posypania - natka pietruszki - do posypania - 4 łyżki przyprawy -  PODLASKA PRZYPRAWA DO ZUPY FASOLOWEJ I GROCHOWEJ(...)Krem jest bardzo gęsty, jeśli wolicie rzadszy, należy dodać przegotowanej wody. Doprawiamy czarnym pieprzem i jeśli jest taka potrzeba solą. Nakładamy na talerze. Posypujemy papryką, pietruszką zieloną i ziarnami słonecznika. Wspólnie zasiadamy do stołu i zjadamy przy miłej rozmowie w jak najlepszej atmosferze. Jak dziecko nie ma ochoty pozwólcie mu odejść od stołu. Pamiętajcie, zdrowe dziecko nigdy się nie zagłodzi

Szkrab Je Sam
Aromatyczna sałatka z ciecierzycą, kaszą quinoa, warzywami oraz świeżą miętą 216

micha ;). Zapraszam: Skladniki: 300 g ugotowanej uprzednio ciecierzycy 100 g ugotowanej kaszy quinoa 2 marchewki 1 młoda cukinia 2 szalotki 1 ząbek czosnku 1 garść rodzynek 1 garść prażonego słonecznika 1 garść świeżych liści mięty sól morska  opcjonalnie 1 szczypta pieprzu  1 szczypta pieprzu cayenne  1 szczypta kurkumy  1 szczypta mielonej kolendry 1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej(...)zeszklić, dodać marchew (al dente), przyprawić chwilę podsmażyć, przełożyć do miski. Następnie podsmażyć na tej samej patelni cukinię (al dente), lekko posolić . Przełożyć do miski. Na suchej patelni uprażyć słonecznik, dodać do warzyw. Kaszę quinoa ugotować według przepisu na opakowaniu. Do podsmażonych warzyw dodać w kolejności ugotowaną ciecierzycę, kaszę quinoa, rodzynki, wycisnąć sok z całej cytryny, dodać miód, 2 łyżki

Wino Francja Kuchnia
Cukinia podsmażana z marchewką 161

Składniki: 1 niewielka cukinia 2 większe marchewki 3 łyżki oliwy extra vergine sól i pieprz 1 łyżeczka sezamu białego 1 łyżeczka sezamu czarnego  (polecam Skworcu ) 1 łyżka ziaren słonecznika 2 łyżeczki sosu sojowego Wykonanie: Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni. Gdy są prawie gotowe, dorzucamy ziarna sezamu i podpiekamy, aż sezam nabierze koloru. Ziarna zdejmujemy z patelni. Cukinię

Smak mojego domu
Kruche ciasteczka jabłkowe z ziarnami 119

Składniki : - 2 jajka  - 2 jabłka  - 1 szklanka płatków jaglanych - zmielic  - 1/2 szklanki sezamu  - 1/2 szklanki słonecznika  Przygotowanie : Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywna pianę.  Dodajemy żółtka, chwile miksujemy.  Dodajemy jabłka potarte na tarce na dużych oczkach,  chwile miksujemy.  Dodajemy zmielone płatki jaglane, sezam i Słonecznik.  Na formie

Szkrab Je Sam
Wytrwane muffinki z dyni piżmowej 166

Składniki: -1/2 kg dyni piżmowej - 3 jajka - 3 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej - 2 łyżki mąki konopnej - 2 łyżki ziaren słonecznika - 2 łyżki pestek dyni - 1 ząbek czosnku - opcjonalnie sól Przygotowanie: Dynię obieramy ze skóry i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Ubijamy jajka.  Do ubitych jajek dodajemy mąkę żytnią i mąkę konopną, miksujemy. Dodajemy potartą dynię, czosnek przeciśnięty(...)przez praskę, słonecznik i pestki dyni.  Chwilę miksujemy. Nakładamy do silikonowych foremek.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni, pieczmy 30 minut

Szkrab Je Sam
Chałwa słonecznikowa z miodem w czekoladzie - bez cukru i kilka słów dlaczego nie jemy cukru 159

lekarze wróżyli, że będę musiała je brać do końca życia... Zachęcam do przygotowania zdrowej chałwy. Spokojnie można pominąć polewę czekoladową. Na chałwie słonecznikowej napewno nie poprzestanę. Składniki: - 3 szklanki słonecznika łuskanego - 2 łyżki płynnego miodu - lub miodu rozpuszczonego w kąpieli wodnej - jak najniższej temperaturze  (max 40 stopni) by nie stracił swych drogocennych właściwości, można użyć też syropu klonowego(...)daktylowego. Składniki na polewę: - 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego - 2 łyżki kakao naturalnego - 1 łyżka miodu lub syropu klonowego lub syropu daktylowego - ja zrobiłam bez Przygotowanie: Słonecznik prażymy na suchej patelni. Nie za mocno, najlepiej na małym ogniu non stop mieszając. Tak by się za bardzo nie zarumienił a był wyczuwalny aromat. Zostawiamy do ostygnięcia. Używamy albo malaksera albo młynka

Szkrab Je Sam
Sałatka z grillowanym kurczakiem i ananasem 154

krańcu świata. W końcu wszystkie metody są dobre by przywołać świeżą, letnią energię. Grunt to pozytywne nastawienie Składniki (2 porcje): 1/2 dobrze dojrzałego ananasa 2 garści rukoli 2 łyżki słonecznika ok. 8 kuleczek mini mozzarelli Kurczak: 1 pojedynczy filet z kurczaka 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki chili Sos: 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny(...)Rukolę umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach. 7) Na rukoli ułożyć kawałki grillowanego ananasa i kurczaka. 8) Dodać kuleczki mozzarelli, a całość posypać lekko podprażonym na suchej patelni słonecznikiem. 9) Przygotować sos: oliwę dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, miodem, musztardą, solą i pieprzem (można użyć w tym celu słoiczka). 10) Gotową sałatkę podawać skropioną przygotowanym sosem. Artykuł Sałatka

Fitsweet.me
Sałatka kurczakowa ze słonecznikiem 185

smakowo dla nie jednego smakosza. Potrzebujemy 500 g mięsa  z ugotowanego kurczaka, 250 g groszku, 250 g kukurydzy, 250 g  fasoli, 1 paprykę, 1 cebulę, pół szkl. słonecznika, 5 łyżek oliwy, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu. Wszystkie składniki najpierw przygotowujemy: płuczemy, odsączamy, kroimy,... ...potem po kolei układamy w misce warstwami lub nie, bo można  od razu(...)wszystko wymieszać i doprawić 4 łyżkami majonezu. Na wierzch dorzucamy uprażone na oliwie ziarna słonecznika. Gotową sałatkę przed serwowaniem porządnie schładzamy w lodówce. Sałatkę możemy podawać samą, ale również doskonale pasuje do ryżu, makaronu, pieczywa... Smacznego

chleba naszego
Chleb słonecznikowy 205

Chleb słonecznikowy, a skąd taka nazwa ? ...ponieważ dodajemy aż  250 ml/ szklankę słonecznika/ Potrzebujemy 1 kg mąki 650, 50 g drożdży, ~2 szkl. ciepłej wody, łyżkę cukru, łyżkę soli, słonecznik. Wszystko robimy jak w innych przepisach  pieczywo  tylko tym razem przyspieszamy :)  Wyrobione ciasto ogrzewamy do wyrośnięcia w piekarniku ... Po wyrośnięciu wyrabiamy 2 chleby... Po raz kolejny

chleba naszego
Pesto z bazylii. Pesto bazyliowe. 151

oryginalnego, włoskiego, zielonego sosu przygotowanego na bazie bazylii, oliwy z oliwek, czosnku, soli i parmezanu. Jego głównym składnikiem są również orzeszki pinii, które można zamienić na orzechy włoskie, ziarna słonecznika czy migdały. Czasami również można parmezan zastąpić innym twardym serem, np. Grana Padano. Tradycyjnie pesto z bazylii robi się rozcierając składniki w moździerzach, z użyciem drewnianego lub marmurowego tłuczka(...)bazylii – Składniki: kilka garści liści bazylii (ok. 25g – w zależności od wielkości jest to czasem oskubany nawet cały krzaczek) 25g orzeszków piniowych (ewentualnie płatki migdałów, nasiona słonecznika lub inne orzeszki) 15g Parmezanu lub sera Grana Padano 1 ząbek czosnku 60ml oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pesto z bazylii – Wykonanie: Czosnek obrać

Kulinarne Przeboje
Chleb z płatkami żytnimi,ostropestem i słonecznikiem 154

łyżeczka soli 100 g płatków żytnich pełnoziarnistych 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżki oleju z pestek winogron 2 łyżki mielonego ostropestu 3 łyżki słonecznika 1 łyżka mleka do posmarowania(...)miski rozkruszyć drożdże,dodać miód,sól,wlać wodę i wsypać płatki. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Do rozczynu dodać obie mąki,ostropest i słonecznik,dokładnie wyrobić ciasto i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do  podłużnej  foremki,wierzch posmarować mlekiem. Piec ok. 1 godzinę w temp. 180 stopni

Kolorowa kuchnia Elki
CHLEB BEZ MĄKI 163

chleb nam się rozpadnie. P.S. Mój mąż nie chciał mi uwierzyć, że to chleb bez mąki 😁  Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki płatków jaglanych 3/4 szklanki ziaren słonecznika 1/2 szklanki pestek dyni 1/2 szklanki siemienia lnianego 2 łyżki nasion chia dr Gaja 7 łyżek lnu mielonego dr Gaja 1 łyżeczka soli Słona Iwona 4 łyżki oleju kokosowego(...)łyżka miodu 1 i 3/4 szklanki wody Wykonanie: Olej kokosowy roztapiany w rondelku i mieszamy z wodą oraz miodem. W misce mieszamy składniki suche: płatki owsiane, płatki jaglane, ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, nasiona chia, len mielony oraz sól. Następnie składniki mokre dodajemy do składników suchych i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie, masę

Kuchnia MagdaLeny
Chleb orkiszowy 150

Naszła mnie ochota na domowy chleb i upiekłam. Prosty w wykonaniu ,z dodatkiem płatków orkiszowych,mąki orkiszowej,ziaren słonecznika i siemienia. 500 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 4 czubate łyżki płatków orkiszowych 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej   300 g mąki pszennej   2 łyżki siemienia lnianego 3 czubate łyżki pestek słonecznika

Kolorowa kuchnia Elki
Batony amarantusowe z dodatkami i "Szczęście na wagę" 215

ilością przeróżnych dodatków. Batony są pyszne 😋 i myślę, że zdecydowanie zdrowsze niż te kupne. Do tego bardzo szybkie i łatwe do wykonania 😊 Składniki (na 14 batonów): 150 ml ziaren słonecznika garść płatków migdałowych czubata łyżka zestalonego oleju kokosowego 3-4 czubate łyżki skarmelizowanego miodu garść rodzynków garść suszonych żurawin garść suszonych jagód goji 2 garści wiórków kokosowych 300 ml amarantusa(...)ekspandowanego Keksówkę (u mnie o wymiarach (29 x 10) cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ziarna słonecznika i płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Na patelnię włożyć olej kokosowy i miód. Podgrzać, by miód się stopił. Zmniejszyć moc palnika i dorzucić na patelnię rodzynki, żurawiny, jagody goji i wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać i podgrzewać na małym ogniu, by rodzynki napęczniały. Trwa

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania