własnoręcznie pieczona karkóweczka ze śliwkami i domowej roboty ogórki kiszone. Zgodzicie się ze mną? Dziś przepis na chlebek, pszenno-żytni, z dodatkiem mąki z pełnego przemiału, siemienia lnianego, ziaren słonecznika i dyni. Przepis ogóreczki już znacie ( klik, klik ), a karkówka to dzieło mojego męża, do niego trzeba się uśmiechać po przepis :). Składniki na dwa małe bochenki: 450 gr mąki żytniej(...)pytlowej (typ 720) 450 gr mąki pszennej (u mnie pół na pół 650 i 2000) 100 ml ziaren słonecznika 100 ml siemienia lnianego 100 ml ziaren dyni 670 ml ciepłej przegotowanej wody 20 gr świeżych drożdży 1 lub 1 i 1/2 łyżeczki soli W 100 ml wody rozpuścić drożdże. Mąki i resztę wody umieścić w misie miksera, dodać drożdże, sól
moj przepis nałyżeczki zmielonego imbiru 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Do posypania (opcjonalnie): garść ziaren słonecznika garść ziaren dyni garść rodzynek Mąkę, przyprawy, sodę wymieszać i przesiać do miseczki. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st. W misie malaksera (z ostrymi(...)sodą, utrzeć tylko do połączenia (króciutko). Ciasto przelać do formy. Rodzynki lekko wcisnąć do ciasto, delikatnie wymieszać, tak aby część rodzynek poszła na dno ciasta, następnie ciasto posypać słonecznikiem i dynią. Piec 45-55 min do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, po 30 min wyjąć z formy, pozostawić na kratce do całkowitego ostudzenia. Można podawać z powidłami
moj przepis naJUPI! Co to znaczy ten witariański? To znaczy że surowy: nie pieczony, nie gotowany, ani prażony, po prostu nie przetworzony termicznie. Sernik zrobiony z orzechów, pestek dyni i pestek słonecznika. Bardzo sycący, nie da się go dużo zjeść, mało słodki, lekko limonkowy, z mleczkiem kokosowym, pyszny, zaskakujący. Inspirowałam się poniższym przepisem z blogu NutritionRefined. Do sernika używamy namoczonych i odsączony(...)blacie na całą noc. Mleczko kokosowe umieścić w lodówce na całą noc. Składniki na tortownicę 20 cm: 1 szklanka orzechów nerkowca 1 szklanka pestek dyni 1 szklanka pestek słonecznika 1 puszka mleczka kokosowego (tylko stała część) 100 ml syropu z agawy/klonowego 80 ml roztopionego oleju kokosowego nierafinowanego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli sok i skórka z dwóch limonek
moj przepis naużyłam Kupiec) 1 świeży ogórek 3-4 łodygi selera naciowego 1/2 żółtej papryki 1 mała czerwona cebula garść listków świeżego szpinaku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2-3 łyżki słonecznika wcześniej uprażonego na patelni 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Kaszę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Ogórka, seler,cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Warzywa(...)połączyć z ugotowaną kaszą, dodać natkę i listki szpinaku. Polać oliwą,przyprawić do smaku solą i pieprzem,wymieszać i posypać słonecznikiem
Kolorowa kuchnia Elkijabłka) 50 g oleju kokosowego 120 g miodu 50 g cukru 500 g mieszanych płatków (np. owies, jęczmień, żyto, pszenica, gryka…) 150 g siemienia lnianego złotego 150 g słonecznika 30 g orzechów włoskich – pokruszonych na kawałki 100 g orzechów nerkowca 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego imbiru 3 łyżeczki mielonego cynamonu 50 g suszonej żurawiny 50 g amarantus(...)ekspanowany Wykonanie W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki: płatki, siemię lniane, słonecznik, orzechy, imbir, cynamon i sól. Jabłka myjemy, przekrawamy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Razem ze skórką blendujemy owoce na mus. Mus jabłkowy, olej kokosowy, miód i cukier podgrzewamy w małym garnuszku, tylko do rozpuszczenia składników, nie gotujemy. Wlewamy mieszaninę do suchych składników i całość dokładnie
Tajemnice Smakuulubionych składników i dopasowanego sosu, może stanowić część sałatki! Sałatka z pieczonym burakiem Składniki: na ok. 4 porcje 400g młodego szpinaku 2 duże buraki 4 łyżki pestek słonecznika 1 papryka żółta 100 g sera feta lub koziego pęczek natki pietruszki szczypta soli świeżo mielony pieprz łyżka miodu łyżka oliwy Pieczone buraki z miodem - sposób przygotowania: Rozgrzej piec(...)Pokrój w plastry grubości ok 0,5-1cm i rozłóż na blasze. Miód połącz z oliwą i polej równomiernie buraki. Posyp szczyptą soli i pieprzem. Wszystko posyp ziarnami słonecznika tak, aby się zarumieniły w piecu lub upraż je osobno na patelni. Szpinak umyj, osusz i rozłóż na talerze. Resztę składników pokrój na kawałki wielkości kęsa i ułóż na szpinaku
Gary Bez dnaduże opakowanie miksu sałat 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 100 g sera feta garść orzechów pekan lub włoskich (bez łupin) 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki ziaren słonecznika garść zielonych oliwek 7 łyżek oliwy z oliwek extra virgin 1 łyżka octu winnego sól, pieprz, mieszanka ziół sałatkowych WYKONANIE Do garnuszka wlać oliwę, ocet winny, doprawić solą, pieprzem i ziołami(...)mniejsze kawałki. Ser feta pokroić w kostkę. Przygotować dwa głębokie talerze. Nałożyć najpierw do każdego miksu sałat, nieco papryki, orzechów, kilka oliwek i kilka kawałków sera feta, posypać słonecznikiem i pestkami dyni, po czym skropić przygotowanym wcześniej dipem. Następnie nałożyć kolejną warstwę tak samo jak wcześniejszą i skropić całość pozostałym dipem. Dzięki nakładaniu do talerzy dwóch warstw są one już
Passions hobbies lifebidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki (18-20 szt): 2 szklanki mąki owsianej 1 szklanka płatków owsianych 4 łyżki łuskanego słonecznika 3 łyżki sezam 2 łyżki drobno posiekanej żurawiny szczypta soli 3 lub więcej łyżek ksylitolu 6 łyżek jogurtu naturalnego 3 czubate łyżki oleju kokosowego 1 jajko Wykonanie: wszystkie składniki czyli mąkę(...)owsianą, płatki, słonecznik, sezam, żurawina, sól, ksylitol, jogurt, olej oraz jajko wkładamy do miski i zagniatamy aż uzyskamy gładkie ciasto, odstawiamy na 15 minut aby płatki wchłonęły wilgoć następnie w dłoniach formujemy płaskie ciasteczka, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciasteczka pieczemy na złoty kolor w 175ºC, pierwsze 10 minut z termoobiegiem, później zmieniamy ustawienia piekarnika
Słodkie zapomnienieinnego, to, co akurat mam pod ręką. Składniki na około 12 ciasteczek: ● 2 jajka ● 2 łyżki oleju kokosowego ● 2-3 łyżki mąki kokosowej (opcjonalnie) ● garść ziaren dyni ● garść ziaren słonecznika ● garść orzechów włoskich lub/i orzechów pekan ● garść suszonej żurawiny (lub rodzynek) ● 1 łyżka posiekanych niesolonych pistacji ● 1 łyżka posiekanych migdałów ● 3-4 łyżki syropu klonowego ● 2 szczypty cynamonu (opcjonalnie) Przygotowanie(...)Jajka ubij trzepaczką, dodaj posiekane orzechy, migdały, pistacje, żurawiny lub/i rodzynki, ziarna dyni i słonecznika, a następnie olej kokosowy, mąkę kokosową (opcjonalnie), cynamon i syrop klonowy (ilość wedle uznania), zamiast syropu klonowego możesz użyć syrop z agawy. Dokładnie wymieszaj całość, a następnie wykładaj ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wykładaj masę łyżką stołową, po ok. jednej łyżce masy, lekko
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskastanowią płatki owsiane, mąka jaglana, masło, jaja i mleko cała reszta składników zależy tylko od Waszych gustów, ja tym razem postawiłam na różnorodność i pomieszałam sezam, siemię lniane, pestki słonecznika, dyni i suszoną żurawinę, Wyszło tak pysznie, że ciastka zniknęły w 2 dni. Składniki 1 1/2 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki mąki jaglanej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 1 łyżka miodu 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki słonecznika 1 szklanka pestek dyni 1/2 szklanki suszonej żurawiny 3 jaja 3/4 kostki masła 1/2 szklanki mleka Mieszamy ze sobą sypkie składniki, wlewamy mleko, rozpuszczone masło, wbijamy jaja i jeszcze raz dokładnie mieszamy całość. Pieczemy na złoty kolor ok 25 minut w 180 st. C. Jeśli
Cynamonowe szczęściemąki orkiszowej pełnoziarnistej 150 g płatków owsianych 350 ml maślanki 200 ml wody 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli garść nasion słonecznika Mąkę przesiać do miski, dodać sól,płatki i słonecznik, wymieszać. Maślankę z wodą lekko podgrzać, dodać cukier,drożdże i wymieszać, przelać do mąki. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką, do połączenia składników, przykryć szczelnie
Kolorowa kuchnia Elkisię nawet niejadkom. Zróbcie je ze swoimi pociechami! 😉 Do przygotowania tych tostów będzie potrzebny oczywiście chleb tostowy, a oprócz tego: * bułka paryska * awokado, * masło orzechowe * kilka borówek * banan * pestki słonecznika * twarożek * jajko na twardo * czarne oliwki * szczypiorek * kilka plastrów sera * salami, szynka lub jakaś inna wędlina * rzodkiewka * papryka * ketchup lub przecier pomidorowy * nori Frankentost! Tosty opiekamy w tosterze(...)toście. Gotowe! Orzechowy potwór! Tosty opiekamy w tosterze lub na patelni. Po opieczeniu wycinamy usta potwora (można je też wyciąć przed opieczeniem). W usta potwora wkładamy pestki słonecznika tak, by stworzyły zęby. Tost smarujemy masłem orzechowym. Banana kroimy w plastry i układamy po dwa na toście. Na kawałki banana kładziemy po jednej borówce na plaster. Gotowe! Pajęczaki! Bułkę paryską kroimy
Mostek w kuchniJUPI! Co to znaczy ten witariański? To znaczy że surowy: nie pieczony, nie gotowany, ani prażony, po prostu nie przetworzony termicznie. Sernik zrobiony z orzechów, pestek dyni i pestek słonecznika. Bardzo sycący, nie da się go dużo zjeść, mało słodki, lekko limonkowy, z mleczkiem kokosowym, pyszny, zaskakujący. Inspirowałam się poniższym przepisem z blogu NutritionRefined. Do sernika używamy namoczonych i odsączony(...)blacie na całą noc. Mleczko kokosowe umieścić w lodówce na całą noc. Składniki na tortownicę 20 cm: 1 szklanka orzechów nerkowca 1 szklanka pestek dyni 1 szklanka pestek słonecznika 1 puszka mleczka kokosowego (tylko stała część) 100 ml syropu z agawy/klonowego 80 ml roztopionego oleju kokosowego nierafinowanego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli sok i skórka z dwóch limonek
moj przepis najedzenia Szczególnie że jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: bagietki czosnkowe 2 piersi z kurczaka mix sałat (ew sałata, rukola itp) ogórek pomidor ziarna słonecznika sos czosnkowy papirus z Winiary (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Piersi z kurczaka smażymy na patelni w papirusie z Winiary. Następnie kroimy usmażone piersi na mniejsze kawałki np kostkę. Do miski(...)wsypujemy nasz mix sałat i dodajemy do niego pokrojonego ogórka oraz pomidora, a także ziarna słonecznika i naszą usmażoną i pokrojoną pierś z kurczaka. Całość zalewamy sosem czosnkowym i dokładnie wszystko mieszamy. Sałatka najlepiej smakuje z grzankami z bagietki czosnkowej. Można ją dostać w biedronce albo już upieczoną albo gotową do upieczenia w piekarniku (obie są dobre ). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Blog kulinarny S9.PL