kilka i je zapiekłam z kaszą na śniadanie. Podsypane cynamonem, pachnące i zdrowe, czyli tak jak lubię najbardziej. Składniki: 3 łyżki kaszy jaglanej woda (lub mleko) 7-8 śliwek cynamon 1 białko Kaszę gotujemy na wodzie lub mleko, kto jak bardziej lubi (o tym ja ugotować idealną kaszę jaglaną pisałam tutaj - klik ) Ostudzoną mieszamy z białkiem. Wykładamy połowę kaszy(...)naczynia do zapiekania , na kaszę układamy połówki śliwek i posypujemy cynamonem (można też je odrobinę posłodzić, ja wolę zdrowszą wersję bez cukru), na to wykładamy resztę kaszy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20 minut
Cynamonowe szczęściezerwałam z krzaczka, ale tutaj kombinacje są dowolne. Wykorzystajcie to co Wam podpowie wyobraźnia ! Na blogu znajdziecie mnóstwo innych drożdżowo-owocowych inspiracji: Puchate ciasto z owocami Drożdżowe ciasto ze śliwkami Drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym Drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym i truskawkami Drożdżowki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Jagodzianki do odrywania Drożdżowe bułeczki(...)śliwkami Drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem Drożdżówki z owocami i kruszonką Szwedzkie drożdżówki Jamiego Olivera Ciasto drożdżowe z owocami lata Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm Czas przygotowania: 180 minut Składniki: 250 g mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 duże jajo (u mnie dwużółtkowe) 1/2 szklanki mleka 50 g roztopionego masła 25 g drożdży szczypta soli
Kulinarne przygody Gatitypizzę z arbuza. To jeden z możliwie najatrakcyjniejszych sposobów jego podania. Wygląda uroczo i super smakuje! Składniki: około 3-cm plaster arbuza 1 owoc kiwi kilka truskawek kilka śliwek garstka jagód 2 łodyżki mięty wiórki kokosowe kilka orzeszków pistacjowych Wykonanie: z arbuza wytnij gruby 3-cm plaster. Pozbaw go pestek. Pokój na trójkąty, tak jak to robisz w przypadku(...)pizzy kiwi obierz ze skórki, pokrój w plasterki, truskawki umyj, pokrój w ćwiartki, a śliwki w kostkę. Owocami udekoruj arbuz. Orzechy posiekaj. Posyp wierzch pizzy wiórkami kokosowymi, orzechami i jagodami. Na koniec dodaj listki świeżej mięty. Pizza najlepiej smakuje schłodzona
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!oleju 1 listek laurowy 2 goździki sól pieprz świeżo zmielony ½ łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki 3 ząbki czosnku 2 łyżki rodzynek 10 sztuk śliwek kalifornijskich 5 sztuk suszonych moreli sok z połowy limonki 1 średnia czerwona cebula(...)mięsa rozłożyłam posiekaną cebulę, dodałam goździki, listek laurowy i wlałam sok z limonki. Dusiłam na małym gazie pod przykryciem około 20 minut. Rodzynki namoczyłam w soku jabłkowym, morele i śliwki pokroiłam a paseczki i wszystko razem rozłożyłam na patelni wokół mięsa, zalałam sokiem z jabłek. Przykryłam patelnię i zostawiłam do dalszego duszenia jeszcze na 10 minut. Jeśli jest
Kuchnia u KrysiMięciutkie, pyszne knedle z soczystymi morelami w środku. W końcu, dlaczego knedle mają być tylko ze śliwkami? Jeśli próbowaliście knedli truskawkowych, w tych też się zakochacie. To co ja cenię w knedlach, to właśnie gruba warstwa ciasta i ukryty w nich słodki środek. Kto by się spodziewał po takiej solidnej kuli, takiego pysznego środka? U mnie standardowo knedle z bułeczką(...)owoce pestkowe, to zwykle nadkrawam je tak, aby wyjąc bez problemu pestkę. Jeśli lubicie, w zagłębienie po pestce można wsypać łyżeczką cukier. Jeśli nie potrzebujecie cukru, morelę czy śliwkę owijacie po prostu grubszą warstwą ciasta. Przepis na ciasto jest nieco inny niż w wypadku knedli z truskawkami . Występuje tu mąka ziemniaczana. Ogólnie, przepisów na ciasto do knedli jest masę
Mieszam w Garnkumakowej 250 g mąki pszennej 1 szklanka cukru 150 g masła 3 jajka skórka z cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 1 szklanka wydrylowanych wiśni 1 szklanka wypestkowanych śliwek 2 łyżki mąki pszennej łyżka masła łyżka cukru Uwaga: jeśli nie mamy masy makowej to wystarczy ugotować mak. W tym celu 180 g maku zalać wodą na tyle, żeby przykryła(...)jednym jajku. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Powoli miksując dodawać po łyżce masy makowej. Gotowe ciasto wyłożyć do foremki wyścielonej pergaminem. Na cieście ułożyć śliwki i wiśnie. Pozostałe masło, mąkę i cukier zagnieść na kruszonkę i posypać nią wierzch ciasta. piec w 180*C około 45 minut
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSezon na truskawki to także smaczny sezon w kuchni z ich wykorzystaniem. Latem warto wykorzystać truskawki czy śliwki i zrobić knedle. Dziś zaprezentuję Wam ulubione knedle z truskawkami. Z łatwością możecie zamiast truskawek użyć śliwek lub innych ulubionych owoców. Podawajcie polane śmietaną lub jogurtem i posypcie cukrem, cynamonem lub zmielonymi orzechami laskowymi. Sekret dobrych knedli tkwi w cieście. Powinno być
Zasmakuj Kuchniodjąć 4 łyżki) pół szklanki mleka pół kostki margaryny pół szklanki cukru (z tego odjąć 2 łyżki) 3 duże jajka szczypta soli dodatkowo dowolne owoce mrożone lub świeże, jak śliwki, porzeczki, truskawki. Ze wszystkimi owocami placek wychodzi pyszny. Przygotowanie: Na początku przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozkruszamy do dużej miski. Dodajemy cukier i mieszamy aż drożdże zrobią się płynne. Dodajemy ciepłe mleko(...)Ciasto należy napowietrzać. Ciasto jest dobrze wyrobione, kiedy odchodzi od ścianek i pojawią się pęcherzyki. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na 40 minut. W moim przypadku śliwki umyłam i przekroiłam na pół. Robię kruszynki. Mąkę łączę z masłem. Gdy już się dobrze połączą dodaję cukier i dokładnie łączę.Kruszynki powinny być sypkie, nie powinny być zbitym ciastem
Wołowina od rekinabardzo szybką i pyszną alternatywę. Smacznego! Kąski naleśnikowe - na raz! Składniki: 4 usmażone naleśniki 150 g serka śmietankowego 2-3 łyżeczki cynamonu cukier 4 śliwki Sposób wykonania: Naleśniki zwijamy w rulonik(najlepiej żeby były ciepłe i po zwinięciu odstawić je na chwile aby ostygły). Pokroić w grube plastry. Serek wymieszać z cynamonem i dosłodzić cukrem według uznania(...)każdy naleśnikowy plaster nałożyć np. za pomocą szprycy lub łyżeczki porcje serka. Na to ułożyć śliwki pokrojone w ćwiartki
Smaki Nataliizima w Chile trwa pełnia sezonu zbiorów. Warzywa uprawiane są na całej długości Chile, umożliwiając w ten sposób dostępność przez cały rok. Można mieć pewne wątpliwości czy transport świeżych śliwek, czereśni czy truskawek na wiele tysięcy kilometrów jest zgodny z zasadą zrównoważonej produkcji, ale już takich wątpliwości nie ma w przypadku owoców suszonych, mrożonych czy puszkowanych. Chile jest największym(...)świecie eksporterem suszonych jabłek oraz śliwek, trzecim orzechów i rodzynek. Jest w czołówce eksporterów mrożonych łososi, małży, malin, jagód, soku winogronowego i wielu innych produktów. Długa linia brzegowa oraz czyste wody, obfitują w ryby i owoce morza. Hodowane są tu łososie, pstrągi, małże, wodorosty, przegrzebki i abalone. Chile obok Norwegii, jest największym na świecie producentem łososia. Zimny Prąd Humboldta opływający
królestwo garóworkiszowy Julek, nazwane tak przez moich Synów :). Wypiekam go z mąki jasnej lub mieszając z pełnoziarnistą czy żytnią. Może pozostać czysty, bez dodatków lub może być wzbogacony ziarnami, śliwką czy co tam do głowy i ręki przyjdzie. Przepis kameleon. Kiedy moja Siostrzenica była małą dziewczynką, modląc się robiła urocze błędy. Na przykład prosiła o obdarowanie chlebem nie "powszednim(...)drożdży - 2-3 łyżeczki soli - łyżka miodu - ok. 40 g włoskich orzechów (nie są niezbędne) - tu można poszaleć, dodać na przykład ok.100-150 g dowolnych ziaren, można kombinować z rodzynkami, śliwką suszona itd. itp., możliwości tyle ile fantazji w Was. Zacząć można dwojako, albo na przygotowaną w naczyniu mąkę wkruszyć drożdże i następnie dodać pozostałe składniki, albo zacząć od wody
I tu będę miała takie teUwielbiam wszelkiego rodzaju knedle z truskawkami, śliwkami, morelami… Słodki owoc ukryty w kołderce z ciasta. U mnie standardowo ciasto powinno zawierać ziemniaki, ale moja mama robiła knedle z ciasta niemal identycznego do pierogowego. Najlepsze knedle są ze zrumienioną na maśle bułeczką, ale oczywiście możecie polać je śmietaną czy sosem owocowym. Jeszcze jako dziecko pamiętam, że uwielbiałam posypywać bułkę cukrem(...)warstwy ciasta z nutką słodyczy w środku…mniam. Smak knedli zawsze będzie mi kojarzył się z dzieciństwem a może powiedźmy okresem podlotkowym. Moja mama robiła je zawsze ze śliwkami, więc knedle często wypadały na obiady pod koniec sierpnia a nierzadko również na początku szkoły. Jak dla mnie są szybsze do wykonania niż pierogi,a do tego w przypadku nieco
Mieszam w Garnkugoście chcieli wytrawnego wina...i co tu podać ? Składniki. Ja użyłam takich, a efekt zadziwił moich gości. makaron lasagnette czyli łazanki pofałdowane suszone na słońcu pomidory w oleju kilka śliwek suszonych sos pomidorowy czerwona cebula bazylia parmezan sól i oliwa z oliwek trochę czosnku Operację "szybki makaron" zacznij od zagotowania i posolenia wody. Wrzuć na gotującą wodę makaron. Masz(...)mnie patelnia wysoka Woll Szafir - wlej trochę oliwy z oliwek, dodaj pokrojoną w piórka cebulę, czosnek w plasterkach. Pokrój nożyczkami- ja tak robię- suszone pomidory oraz suszoną śliwkę, dodaj trochę oleju z zalewy i wlej sos pomidorowy. Dosmacz solą, a jeśli lubisz, również pieprzem. " Ci sta" – pasuje! Kiedy sos bulgocze delikatnie pod przykryciem , zetrzyj parmezan i odcedź makaron. Przelej
Z Kuchni Do Kuchniogrodu rosną różne gatunki drzew owocowych i krzewów. Wiśnie, aronia, agrest, porzeczki czerwone i czarne i jeden jedyny krzak z moją ulubioną białą porzeczką. Czuję zapach najlepszego ciasta ze śliwkami…tak, to jeden z tych silnych zapachów, który przywołuje wspomnienia wielkiej, starej śliwki węgierki, stojącej tuż koło bramy. Jej gałęzie uginają się od mnóstwa fioletowych owoców, bezwładnie opadając
Wędrówki po kuchniłyżki mąki orkiszowej 155 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka kakao ok. 23 g pokruszonych biszkoptów (4 szt.) 100 g posiekanych orzechów włoskich 40 g rodzynek 80 g suszonych śliwek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Śliwki siekamy w drobną kostkę i mieszamy z rodzynkami, pokruszonymi biszkoptami oraz mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno
Domowy Smak Jedzenia