owoców bzu z wyczuwalną w tle herbata i przyprawami. Przepis z książki „ Nasze jedzenie – naturalnie !”. SKŁADNIKI: 500g owoców czarnego bzu 1,5l wody skórka z pomarańczy 4 suszone śliwki laska cynamonu 4 ziarna kardamonu 3 torebki herbaty earl grey miód gryczany do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kwiaty bzu obrywamy z gałązek przy pomocy widelca. Myjemy na sitku. Zalewamy wodą. Dodajemy(...)skórkę pomarańczy, laskę cynamonu, suszone śliwki, i kardamon. Zagotowujemy i od momentu wrzenia gotujemy jeszcze 20 minut. Wyłączamy i pozostawiamy na 10 minut. Odcedzamy. Dosładzamy miodem do smaku
Pyry na Gazulepszaczy i innych niepotrzebnych dodatków. Warto mieć takie „magiczne słoiczki” w swojej spiżarce, ja ją uwielbiam solo, ale również nadaje się do przekładania ciast. Składniki: 3 kg dojrzałej śliwki węgierki 1 kg cukru 32 g cukru z prawdziwą wanilią 3-4 łyżki holenderskiego kakao 1 tabliczka gorzkiej czekolady 60% kakao Jak wykonać ? Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki, wkładamy
Wanilia i KardamonDeser który powstał na prośbę moich dzieci które kochają budyń, zresztą kto go nie lubi J Idealnie kruche ciasto, masa budyniowa ze śmietanką i jajkami i lekko kwaśne śliwki które doskonale przełamują słodycz całego ciasta. Pachnie i smakuje wspaniale. Do kawy lub na podwieczorek. Powiem szczerze jedna z lepszych moich tart. Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki(...)dodajemy do ciepłej masy budyniowej, miksujemy mikserem mieszadłem do ubijania piany aż uzyskamy jednolitą lejącą konsystencję. Tak przygotowane nadzienie wylewamy na ciasto. Na wierzchu układamy pokrojone śliwki skórką do dołu, ścieramy na tarce resztę zmrożonego ciasta. Wkładamy tartę do nagrzanego do 180*c piekarnika na grzanie góra dół i pieczemy około 45 minut-do lekkiego zrumienienia. Studzimy przy
Wanilia i Kardamontwarogu sernikowego (z wiaderka) 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka Skórka z 1 pomarańczy Mus śliwkowo – pomarańczowy: 0,5 kg śliwek (po wydrylowaniu) 1 pomarańcza 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka o smaku Blue Caracao Brownie: W garnku roztapiamy masło, zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 3 minuty, mieszamy(...)małej tortownicy wlewamy gorącą wodę. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej w temperaturze 160*C przez 70 minut. Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy folię. Studzimy. Mus śliwkowo pomarańczowy: Wydrylowane śliwki miksujemy blenderem na gładki mus. Tak samo robimy z obraną pomarańczą. Owoce mieszamy ze sobą. Podgrzewamy je do momentu wrzenia na niewielkim ogniu. Wsypujemy galaretki. Odstawiamy do ostudzenia. Przestudzony
VioletoweKucharzeniebanalnie proste i szybkie w przygotowaniu, a na dodatek wyjątkowo pyszne. Dla wielu pewnie też przypomnienie smaków dzieciństwa. ;) Dzisiaj prezentuję Wam pieczoną wersję tego przysmaku. Użyłam czerwonych porzeczek i śliwek z mojego ogródka, ale oczywiście możecie dodać również inne ulubione owoce. Takie danie to świetna opcja na dietetyczny deser czy lekkie śniadanie. Co więcej, nie zawiera glutenu - jest idealne(...)budyniu waniliowego (64 g) 2 szklanki mleka 1,5 % (użyłam mleka bez laktozy) 2 łyżki płynnego miodu (lub innego słodzidła) łyżka oleju kokosowego szczypta soli dodatkowo czerwone porzeczki śliwki wiórki kokosowe Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ok. 10 minutach dolewamy stopniowo mleka. Mieszamy. Zostawiamy ryż na małym ogniu do czasu aż wchłonie mleko
Kuchnia Ellietakie powidła doskonale nadają się na kanapki i do naleśników SKŁADNIKI na 4 słoiczki: 1 kg śliwek, 2 cukry waniliowe, ok. ¾ szkl. cukru, 50 g ciemnego kakao, 200 g zmielonych orzechów włoskich WYKONANIE Śliwki drylujemy, miksujemy blenderem, przekładamy do garnka lub rondla o grubym dnie. Smażymy na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Dodajemy cukier
słodki bratekrisulterà croccante mentre l'interno rimarrà tenero e morbido. Buon appetito! SKŁADNIKI 6 pa ł ek z kurczaka 1 jabłko 1 brzoskwinia 6 śliwek 2 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 5 łyżek m ą ki 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Pałki kurczaka zapiekamy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na koniec szykujemy owoce. Jabłko, brzoskwinie i śliwki kroimy w cienkie plasterki. Po 30 minutach, do mięsa dodajemy przygotowane owoce. Całość zapiekamy kolejne 25-30 minut. **** PREPARAZIONE Lavate i fusi di pollo
La grande e la piccola cuocajajka 5 sztuk, masło lub margaryna 15 dag/miękkie, cukier 3/4 szklanki, wiórki kokosowe 1 szklanka, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, brzoskwinie 4 sztuki, śliwki 30 dag, śmietana 30 % 250 ml, galaretka owoce leśne 1 opakowanie jajka, miękką margarynę, wiórki kokosowe utrzeć mikserem z 4 minuty na dużych obrotach wsypać przesianą mąkę z proszkiem(...)składniki na dość gęste ciasto forma 30x15 cm, wyłożona papierem do pieczenia, w formie rozsmarować ciasto i wyrównać wierzch w ciasto powkładać ćwiartki brzoskwiń na przemian z wypestkowanymi całymi śliwkami piekarnik elektryczny na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-60 minut do suchego patyczka, ciasto zostawić w formie do wystudzenia zimną śmietanę ubić na sztywno
W Mojej Kuchni Lubięszklanki płatków owsianych 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią (najlepiej domowego) 1 jabłko 1 gruszka 3-4 śliwki Do posypania: brązowy cukier Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 o C. Owoce umyć, jabłko i gruszkę obrać, z jabłka i gruszki wyciąć gniazda nasienne, śliwki wypestkować, a wszystkie owoce pokroić
Czerwień i błękithansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Gruszki -4 szt Jabłka – 2 szt Śliwki – 8 szt Sok z cytryny – 1 łyżka Cukier -1 łyżka Rodzynki – 1 łyżka Owoce umyć, obrać jabłka i gruszki, usunąć gniazda nasienne , a śliwki wypestkować, i pokroić wszystkie owoce
Camilla w kuchniłyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 8 jajek zapach śmietankowy 4 łyżki oleju 3 łyżki kakao pół szklanki mleka 10 sztuk śliwek Wykonanie Do miski rozdzielam białka od żółtek , białka ubijam na sztywną pianę . Do żółtek dodaję ksylitol i ubijam na puszystą masę , kiedy żółtka mamy(...)ciasto łączymy z białkiem mieszkając łyżką delikatnie tak aby nie stracić puszystości . Tortownicę smaruję odrobiną oleju kokosowego i obsypuję mąką ryżową , następnie wylewam masę i na wierzch wykładam pokrojone śliwki , wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na 40 minut . Po naszym czasie wykładam ciasto , wyjmuję z tortownicy i zaczynam robić polewę czekoladową . Polewa czekoladowa 4 łyżki masła
Mój Smaksmakuje wyśmienicie:) Przepis na ten sos znalazłam w gazetce Działkowiec ale troszkę go ulepszyłam:) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 3 kg pomidorów lima 1 kg jabłek najlepiej papierówek 1 kg śliwek węgierek 7 marchewek 4 czerwone papryki 5 cebul dużych 4 ząbki czosnku 1/2 szklanki cukru 2 łyżki soli 1lub 2 papryczki chili szczypta gałki muszkatałowej pieprz do smaku(...)łyżki papryki czerwonej Wykonanie: Marchew, cebulę, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki. Jabłka, paprykę, papryczkę chili i śliwki myjemy i usuwamy gniazda nasienne oraz pestki. Wszystko przekładamy do garnka i dusimy kilka minut, gdy pojawi się sok dodajemy przyprawy. Sos smażymy tak długo aż zgęstnieje.Na samym końcu przyprawiamy ewentualnie
Sama słodycz i szczypta chilimąki pszennej 5 jajek 4 łyżki mleka 1 kg mielonego twarogu 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek kaszy manny 20 dag gotowej masy makowej (bez bakalii) śliwki Połowę masła kroimy na kawałeczki. Dodajemy do niego 10 dag cukru, mąkę i jedno jajko. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę i wkładamy na 30 minut do lodówki. Rozbijamy(...)masy serowej i maku. Obie masy lekko przemieszamy widelcem, by powstał marmurkowy wzorek. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni. Pieczemy ok. 40 minut. Ze śliwek wyjmujemy pestki i układamy je na podpieczonym marmurku. Pieczemy jeszcze ok. 30 minut. Studzimy. Smacznego
Pyszności SłodkościDanie bardzo odśiwętne , które podaję przy specjalnych okazjach w gronie rodzinnym z przepysznymi krokietami z kapusty kiszonej z grzybami. 3 DUŻE BURAKI 2 KOSTKI BULIONOWE WARZYWNE -KILKA SUSZONYCH ŚLIWEK -2ŁYŻKI MIODU SOK Z 1-2 CYTRYN -GOZDZIKI -SÓL -PIEPRZ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Buraki obrać i pokroić w słupki dodać przyprawy z miodem,śliwki i kostki warzywne zalać wodą i zagotować na wolnym
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimożna zastąpić roślinnym) opakowanie (330 g) śmietany 12% (można zastąpić jogurtem) 100 g cukru trzcinowego 2 jajka 2 czubate łyżki masła orzechowego opakowanie proszku budyniowego śmietankowego + kilka/kilkanaście śliwek na wierzch sernika Gotujemy kaszę. Suche ziarna prażymy, mieszamy, zalewamy mlekiem oraz szklanką wody. Zagotowujemy po czym zmniejszamy moc palnika. Gotujemy pod przykryciem do czasu, aż kasza wchłonie płyn(...)następnie dodajemy kolejno : cukier trzcinowy, śmietanę, jajka i masło orzechowe. Zagęszczamy proszkiem budyniowym . W razie potrzeby dolewamy mleka. Wylewamy naszą ,,serową masę" na podpieczony spód. Na wierzchu układamy kawałki śliwek (ilość dowolna). Pieczemy przez kolejne 40-50 minut w temp. 180 stopni C. Zostawiamy do przestygnięcia. Na początku mogą być trudności z rozkrojeniem ciasta, dlatego trzeba odczekać min. godzinę. Sernik
Kuchnia Ellie