największych wymaganiach." Z każdego produktu Skworcu byłam zadowolona, miał na to wpływ również fakt, że sama skomponowałam swoją paczkę : dziki ryż garam masala liście eukaliptusa kwiaty lawendy figi suszone śliwki suszone pyłek pszczeli komosa ryżowa czerwona anyż gwiazdki fasola mung chipsy kokosowe trawa żubrówka ziarno kakaowca kruszone Część z tych produktów można znaleźć również w stacjonarnych sklepach, niektóre są nawet(...)Wołowina w curry z ciecierzycą i migdałami Dziki ryż z szafranem Sorbet malinowy z kwiatami lawendy Deser z pyłkiem pszczelim i waniliowym lemon curd Kokosowe marzenie z chipsami kokosowymi Śliwki zawinięte w boczek Anyżowe biszkopty Sok grejpfrutowy z liśćmi eukaliptusa Muffinki z suszoną figą Pasztet z fasolą mung Kurczak pieczony w sprite i z trawą cytrynową Czekolada z ziaren kakaowca
Gotowanie i blogowaniedbających o linię. Dlaczego ? Wchłania wodę, dzięki czemu pęcznieje i wypełnia żołądek, zmniejszając uczucie głodu, stabilizuje stężenie glukozy we krwi i nie tylko! Zapiekanka zrobiona z letnich owoców- malin, śliwki, banana oraz głównego składnika- mielonej łuski gryczanej! PYCHOTA :D SKŁADNIKI : 4 łyżki łuski gryczanej mielonej banan garść malin śliwka łyżka ksylitolu białko jajka 6 łyżek jogurtu naturalnego WYKONANIE: białko ubijamy
healthy dreamsnajważniejsze wspólnie zjedliśmy (!) : korzenne boczniaki a'la śledzie majonez wegański kartoffelsalat z domowym majonezem, cebulą i ogórkami kiszonymi smalec z białej fasoli pasztet z zielonej soczewicy ze śliwką i majerankiem tofurnik kutia z kaszą jaglaną witariańskie kuleczki piernikowe Każdy uczestnik został obdarowany zbiorem powyższych przepisów, krok po kroku przeprowadzających przez etapy gotowania poszczególnych potraw. Źródło: Dolce&Vegan(...)trzepiemy! Mamy i nasze mamy na warsztatach! Hmmm, czyżby jeszcze dosiekać cebulki? A po intensywnej pracy - wreszcie wyżerka!!! Korzenne boczniaki a'la śledzie Pasztet z zielonej soczewicy z suszoną śliwką i majerankiem Kutia z kaszą jaglaną Witariańskie kuleczki piernikowe Smalec z białej fasoli Sałatka ziemniaczana z wegańskim majonezem i ogórkiem kiszonym Wegański majonez - rewelacja!!! Nad przebiegiem warsztatów czuwała
Grunt to przepis!składniki: 5 łyżek płatków owsianych lub orkiszowych 2 łyżeczki maku 2 łyżeczki wiórek kokosowych 2 łyżeczki siemienia lnianego 3 suszone śliwki 5 migdałów 1/2 łyżeczki cynamonu 1 szczypta kurkumy 1 szczypta gałki muszkatołowej gorąca woda opcjonalnie: jogurt naturalny kefir sok owocowy wykonanie: Płatki owsiane lub orkiszowe, mak, siemię lniane, wiórka koksowe oraz pokrojone na mniejsze kawałeczki śliwki umieszczamy w miseczce
Domowy Smak Jedzeniadodaje, że byłby dużo lepszy z dodatkiem nawet małej kiełbaski :) Potrzebne składniki: 1 litr kiszonej kapusty 0,5 główki białej kapusty 20 suszonych grzybów 2 cebule 5 śliwek suszonych oliwa 2 ząbki czosnku 10 ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskie 3 goździki 4 liście laurowe 1 łyżeczka kminu 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki kolendry(...)dolewając wodę tak aby zakrywała dno. Na drugiej patelni podsmażamy na oliwie drugą cebulę jak się zeszkli dodajemy pokrojone (i namoczone przez noc grzyby). Po godzinie dodajemy grzyby, śliwki podlewamy wodą i gotujemy ciągle mieszając przez kolejne 0,5 godziny
Łycha smakówokoło 1,8 kg) 700 g żeberek wieprzowych 500 g łopatki bez kości 500 g kiełbasy (dałam śląską) 2 cebule 2 duże marchewki 2 czubate łyżki smalcu 8 suszonych śliwek bez pestek 4 łyżki przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki zmielonego kminku sól pieprz Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, łopatkę pokroić(...)Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach i dodać do słodkiej kapusty. Do garnka ze słodką kapustą dodać ugotowaną kiszoną i wszystko wymieszać. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, kminek, uduszone mięso, śliwki pokrojone na mniejsze części , cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkloną . Wszystko dusić na wolnym ogniu i od czasu do czasu mieszać podlewając wodą, aby się nam nie przypaliło, a następnie
O kuchni z uczuciemjaki znam, z suszonych owoców wybornie smakuje schłodzony czy podawany na ciepło. Za sprawą suszonych owoców wspomaga trawienie. Kilka goździków dodanych do napoju wspaniale rozgrzewa w zimne wieczory. Gruszki, śliwki, jabłka to tylko podstawowe składniki tego kompotu. Od Was zależy jak bogaty będzie smak, najlepszy jest właśnie podczas wyjątkowych okazji, świąt i innych spotkań rodzinnych. Na zdrowie! Kompot z suszonych(...)owoców Składniki: 500 g mieszanki suszonych owoców, u mnie śliwki, jabłka i gruszki cukier kilka goździków suszonych Przygotowanie: Owoce na sitku zalewamy wrzącą wodą, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i posypujemy cukrem, dodajemy goździki, gotujemy, aż owoce zmiękną, a kompot zgęstnieje. Podajemy na ciepło lub na zimno
Moja smaczna kuchniabanany nam wegusom ratują życie ;-). Składniki ( duża micha mi wyszła, dla 4 osób polecam wziąć połowę składników) 2 selery (moje w sumie miały 1,4 kg) 200 g suszonych śliwek (u mnie 50 g to były też wędzone) 100 g rodzynek cyrtyna łyżka chrzanu (super jeżeli byłby świeżo starty) 150 ml śmietany wegańskiej- zapomniałam pokazac na zdjęciu, ale robiłam sama(...)słonecznika, który akurat się moczył) Przygotowanie: Ugotuj seler wraz ze skórką (ja używam parowara). Śliwki wraz z rodzynkami zalej gorącą wodą i gotuj pod przykryciem tak długo jak będzie gotował się seler (20-30 minut). Część rodzynek odłoż na bok, a resztę przetrzyj przez sito (zawsze możesz zblendować). Połącz śmietanę, papkę śliwkowo-rodzynkową z chrzanem i sokiem z cytryny, dopraw
greenscarfgarnka. Warzywa zalewamy zimną wodą i na małym ogniu doprowadzamy zawartość garnka do wrzenia. Do gotującego się wywaru dodajemy przepołowione ząbki czosnku, liście laurowe, ziarna pieprzu, suszone śliwki i płaską łyżeczkę soli. Gotujemy wywar na małym ogniu, pod przykryciem. Wywar ma się gotować bardzo powoli, żeby wyciągnąć z warzyw jak najwięcej smaku. Ja najczęściej gotuję go przez około(...)średnie pietruszki 1 mały seler lub ½ dużego 1 biała część niedużego pora 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 2 liście laurowe 1 średnie, winne jabłko 3-4 suszone polskie śliwki (lekko wędzone) 4-6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka czarnego ziarnistego pieprzu 2,5 litra wody 5 łyżek octu balsamicznego– nigdy nie spirytusowego! sól pieprz mielony
Karo in the Kitchenbardziej nowoczesnej wersji niż ta, którą robiło się w moim rodzinnym domu, ale podstawy są dokładnie takie same – to polskie suszone i wędzone jabłka, dorodne gruszki i pomarszczone śliwki. Zobaczcie, jak robię kompot z suszu w lekko unowocześnionej wersji. Kompot z suszu uwielbiam pasjami, mój mężczyzna – wychodzi z domu na czas jego gotowania. Co jest tym bardziej dziwne, że rzeczą(...)żeby nie pozbawiać go błonnika z owoców i zachować jego dobroczynne działanie. SKŁADNIKI 250g wędzonych (2 sztuki) i suszonych gruszek (garść ćwiartek) 150g suszonych jabłek w plasterkach 150g wędzonych śliwek (polskich, nie kalifornijskich) 10 moreli 8 fig 2 laski cynamonu 4-5 gwiazdek anyżu 10 sztuk goździków 4-5 ziaren zielonego kardamonu 1 duża pomarańcza ½ cytryny miód, cukier albo syrop
Karo in the Kitchenwyrabiamy sprężyste ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy na pół godziny. Wałkujemy cienko i wykrawamy pierogi dowolnej wielkości. Farsz: 2 puszki masy makowej szklanka rodzynek szklanka orzechów włoskich pół szklanki śliwek wędzonych dwie łyżki miodu pół szklanki suszonych moreli pół szklanki suszonej żurawiny pół szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczy cynamon, gałka muszkatołowa Orzechy siekamy, śliwki kroimy na drobne kawałki, morele na cienkie
ladykitchenłyżki miodu 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g żurawiny (użyłam Bakalland) 50 g rodzynków (użyłam Bakalland) 50 g suszonych moreli (użyłam Bakalland) 50 g suszonej wiśni lub śliwek (użyłam wiśni Bakalland) 50 g płatków migdałowych (użyłam Bakalland) 1 łyżeczka cynamonu 300 g marcepanu kilka łyżek amaretto, rumu lub soku pomarańczowego cukier puder do posypania listonic_type='fooddrink';listonic(...)łyżki miodu 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g żurawiny (użyłam Bakalland) 50 g rodzynków (użyłam Bakalland) 50 g suszonych moreli (użyłam Bakalland) 50 g suszonej wiśni lub śliwek (użyłam wiśni Bakalland) 50 g płatków migdałowych (użyłam Bakalland) 1 łyżeczka cynamonu 300 g marcepanu kilka łyżek amaretto, rumu lub soku pomarańczowego cukier puder do posypania'; document.write(" "); Amaretto
Poezja smakuzrobić się miękka i szklista, nabrać ciemniejszego koloru. Nie może się przypalić bo zgorzknieje, więc dusimy 8-10 minut na małym ogniu i nie zapominamy o mieszaniu. Kroimy suszone śliwki na mniejsze kawałki, dodajemy do duszącej się cebuli. Dorzucamy namoczone wcześniej w gorącej wodzie i odcedzone rodzynki. Dodajemy mieloną paprykę, solimy całość i pieprzymy do smaku. Dodajemy na patelnię przecier(...)średnie cebule – biała i czerwona dla koloru 2 średnie ogórki kiszone 1 czubata łyżeczka suszonego majeranku 2 pełne łyżeczki słodkiej mielonej papryki 3 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego 7 suszonych śliwek garść rodzynek namoczonych w gorącej wodzie 2-3 goździki 3-4 ziela angielskie 2-3 liście laurowe 2/3 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego sól mielony pieprz mleko i woda
Karo in the Kitchenpokojowej : - 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej - 150 g masła - 120 g cukru kokosowy lub trzcinowy - 4 jajka - szczypta soli - 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia - 100 ml mleka - śliwki lub dowolne sezonowe owoce - cukier puder do posypania - bułka tarta do obsypania blaszki Wykonanie : Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę ,im lepiej utrzemy tym ładniej ciasto wyrośnie, dodajemy(...)masy na przemian z mlekiem ale tu już mieszamy łyżką . Blaszkę o średnicy 28 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą . wykładamy ciasto a na jego wierzch układamy śliwki lub inne owoce. Wkładamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika i pieczemy ok 50 minut , najlepiej jest sprawdzić drewnianym patyczkiem takim do szaszłyków, jak jest suchy ciasto jest dobre. Wyciągamy
Wypieki Rene