śliwkami - 2500 przepisów (strona:80/167)

"Sekret drzewa oliwnego" oraz sałata z marynowanymi śliwkami i mozzarellą 131

przegryzki. Wyzwanie u Ejotka W związku z tym kolacja nie mogła się odbyć bez oliwek i oliwy ;) Składniki : 5 dużych liści sałaty rzymskiej kulka mozzarelli (125 g) 6 śliwek marynowanych 10 oliwek kiełki soczewicy oliwa Sałatę i mozzarellę pokroić na kawałki (wielkość według uznania). Oliwki przepołowić. W salaterce umieścić sałatę. Na niej rozrzucić połówki śliwek marynowanych, kawałki mozzarelli, połówki oliwek

Weekendy w domu i ogrodzie
Pyszne migdałowe ciasto z owocami 87

Składniki 1 szklanka płatków migdałowych 4 całe jajka (najlepiej wiejskie od gospodarza) 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czerwona śliwka (można dać więcej)* garść czereśni* cukier puder do posypania ciasta przed podaniem * ilość i rodzaj dodanych owoców zależy od Was. Ja użyłam ich niewiele, gdyż zależało mi na zachowaniu intensywności(...)czym delikatnie i stopniowo dosypujemy suche składniki z drugiej miski. Miksujemy dokładnie po połączenia składników. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i posypanej mąką keksówki. Czereśnie drylujemy i dzielimy na połówki. Śliwkę obieramy i kroimy na dowolne kawałki. Tak przygotowane owoce układamy na cieście, wciskając je lekko w masę. Robimy, to delikatnie, bo owoce i tak podczas pieczenia znajdą się w cieście

Słodkie okruszki
Owsianka z bakaliami 102

tapet". Owsiankę podaję w ten sposób moim dzieciom, gdzie jedno z nich takich właśnie potrzebuje. Składniki płatki owsiane błyskawiczne  Halina spora garść suszonych bakalii, u mnie figi, śliwki, daktyle,migdały, żurawina, orzechy laskowe, oraz opcjonalnie czarny sezam mleko Zagotowałam mleko i wsypałam płatki. Po ugotowaniu kleistej owsianki, dodałam figi,daktyle,śliwki. Jeszcze minutka gotowania . Przed podaniem posypałam orzechami

Z Kuchni Do Kuchni
Wołowina Hoisin 109

jest robiony z fermentowanej fasoli. Jak się akurat przebywa na wsi to trudno kupić sfermentowaną fasolę, sfermentowany serek wiejski już prędzej. W internetach znajdziecie wzmiankę, że dodaje się jeszcze śliwki. Ponieważ nie wierzę internetom i korzystam z okazji, że trochę szefów kuchni znam, postanowiłam zrobić sos hoisin tak jak się powinno. Jeśli nie chce wam się robić, możecie zamówić(...)kiszką, jak się tylko zjawi, wydusiłam z niego przepis. Przepis z jego domu. Takim przepisom wierzę bardziej niż internetom i innym specjalistom. Przede wszystkim w przepisie nie ma śliwek. Khan kazał mi się puknąć w czoło i określić czy chce robić śliwkowy, czy hoisin. Na moje jęki, że gdzie ja na wsi znajdę fermentowaną fasolę, oświadczył ze stoickim spokojem, żebym

ladykitchen
Mazurek z bezą pełną bakalii 135

mąki pszennej 150 g masła łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 3 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Składniki na bakaliową bezę: 150 g suszonych moreli 150 g suszonych śliwek kalifornijskich 150 g orzechów włoskich 75 g orzechów laskowych 75 g orzechów ziemnych 30 g suszonej żurawiny 3 białka * 3 opakowania cukru z cytryną Delecta 2 łyżki soku z cytryny łyżka mąki(...)dodajemy cukier, mąkę i sok z cytryny. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca, odkładamy mikser i łączymy ją z uprzednio przygotowanymi bakaliami. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Morele i śliwki również. Tak by nie połamać zębów :)  Rozkładamy bezę równomiernie na uprzednio wystudzonym cieście i zapiekamy przez 10-15 minut w temperaturze 160 stopni. Tak by beza nam się zezłociła

Karczma Honorietty
SERNIK Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI 108

Masa Serowa: 125 dag sera białego 10 jajek 35-40 dag cukru 30 dag masła 1 1/2 torebki budyniu śmietankowego bądź waniliowego bez cukru 20-25 dag suszonych śliwek  Masło utrzeć z cukrem,dodawać stopniowo żółtka,następnie zmielony trzykrotnie ser i budyń.Ubić białka na pianę,delikatnie ją wmieszać do sera,na końcu dodać pokrojone w ćwiartki suszone śliwki

Niespełnione zdolności kulinarne
Ironstone – wina z Kalifornii i tajska kuchnia 110

długo. Następnie podano nam chrupiące pierożki wonton z wieprzowiną oraz dwa wina: Leaping Horse Merlot (39,0 zł) Prosty w stylu merlot. Wino pachnie przyjemnie owocowymi aromatami śliwki, czarnej wiśni i odrobiną oliwek. Idealne do pieczonych mięs, drobiu, ryb i warzyw, potraw z grilla, sałatek. Ironstone Cabernet Sauvignon (56,0zł) Ciemno czerwony cabernet savignon, o wyrazistym smaku. Dominują aromaty ciemnej(...)Zinfandel, to kalifornijska odmiana szczepu primitivo, występującego we Włoszech. Ten produkowany jest z ponad 45 letnich krzewów winorośli. Główne nuty zapachowe to aromaty ciemnych owoców: jeżyn, dojrzałych śliwek, świeżych malin i porzeczek w połączeniu z subtelną nutą pieprzową. Dobrze komponuje się z każdym rodzajem mięsa, makaronami z pomidorami lub z dojrzałymi serami. Ironstone Reserva Old Vine Zinfandel

królestwo garów
Owsianka z piekarnika 145

jajka 3 łyżki płatków owsianych 10 łyżek mleka 0,5% łyżka siemienia lnianego łyżeczka nasion chia łyżka miodu szczypta cynamonu 1/2 gruszki 3 śliwki Wszystkie składniki z sobą mieszamy. Gruszkę kroimy na małe plasterki. Na górę dodajemy śliwki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C, pieczemy około 30 minut

Bike By Life
Kompot z suszu 104

smak i aromat wędzonych owoców jest niezwykle silny i nie wszystkim odpowiada. Ja niestety należę do tej grupy, która nie jest zwolennikiem tradycyjnego kompotu z suszu z dodatkiem wędzonych śliwek. Moją wersję wigilijnego kompotu robię z suszonych owoców, ale tylko z jabłek i moreli (ewentualnie można wzbogacić smak cytrusami). Kompot z tych owoców z dodatkiem cynamonu i goździków jest dość(...)słodki warto, więc dodać odrobinę kwasku cytrynowego lub soku z cytryny. KOMPOT Z SUSZU (bez śliwek) Składniki: 150 g suszonych jabłek 150 g suszonych moreli 2 łyżki miodu 1/4 ł yżeczki cynamonu lub 2 kawałki kory cynamonu 3-4 go ździki szczypta kwasku cytrynowego  1,5 wody   Przygotowanie:  Jabłka i morele moczymy w ciepłej wodzie przez około

Bon appetit mon amie
Poszukiwaczu smaku, strudzony wędrowcu - Skworcu - Ocena produktu 115

największych wymaganiach." Z każdego produktu Skworcu byłam zadowolona, miał na to wpływ również fakt, że sama skomponowałam swoją paczkę : dziki ryż garam masala liście eukaliptusa kwiaty lawendy figi suszone śliwki suszone pyłek pszczeli komosa ryżowa czerwona anyż gwiazdki fasola mung chipsy kokosowe trawa żubrówka ziarno kakaowca kruszone Część z tych produktów można znaleźć również w stacjonarnych sklepach, niektóre są nawet(...)Wołowina w curry z ciecierzycą i migdałami Dziki ryż z szafranem Sorbet malinowy z kwiatami lawendy Deser z pyłkiem pszczelim i waniliowym lemon curd Kokosowe marzenie z chipsami kokosowymi Śliwki zawinięte w boczek Anyżowe biszkopty Sok grejpfrutowy z liśćmi eukaliptusa Muffinki z suszoną figą Pasztet z fasolą mung Kurczak pieczony w sprite i z trawą cytrynową Czekolada z ziaren kakaowca

Gotowanie i blogowanie
wysokobłonnikowa zapiekanka owocowa 114

dbających o linię. Dlaczego ? Wchłania wodę, dzięki czemu pęcznieje i wypełnia żołądek, zmniejszając uczucie głodu, stabilizuje stężenie glukozy we krwi i nie tylko! Zapiekanka zrobiona z letnich owoców- malin, śliwki, banana oraz głównego składnika- mielonej łuski gryczanej! PYCHOTA :D SKŁADNIKI : 4 łyżki łuski gryczanej mielonej banan garść malin śliwka łyżka ksylitolu białko jajka 6 łyżek jogurtu naturalnego WYKONANIE: białko ubijamy

healthy dreams
Wegańska Wigilia - relacja z warsztatów kulinarnych 229

najważniejsze wspólnie zjedliśmy (!) : korzenne boczniaki a'la śledzie majonez wegański kartoffelsalat z domowym majonezem, cebulą i ogórkami kiszonymi smalec z białej fasoli pasztet z zielonej soczewicy ze śliwką i majerankiem tofurnik kutia z kaszą jaglaną witariańskie kuleczki piernikowe Każdy uczestnik został obdarowany zbiorem powyższych przepisów, krok po kroku przeprowadzających przez etapy gotowania poszczególnych potraw.    Źródło: Dolce&Vegan(...)trzepiemy! Mamy i nasze mamy na warsztatach! Hmmm, czyżby jeszcze dosiekać cebulki? A po intensywnej pracy - wreszcie wyżerka!!! Korzenne boczniaki a'la śledzie Pasztet z zielonej soczewicy z suszoną śliwką i majerankiem Kutia z kaszą jaglaną Witariańskie kuleczki piernikowe Smalec z białej fasoli Sałatka ziemniaczana z wegańskim majonezem i ogórkiem kiszonym Wegański majonez - rewelacja!!! Nad przebiegiem warsztatów czuwała

Grunt to przepis!
owsianka na wodzie 142

składniki: 5 łyżek płatków owsianych lub orkiszowych 2 łyżeczki maku 2 łyżeczki wiórek kokosowych 2 łyżeczki siemienia lnianego 3 suszone śliwki 5 migdałów 1/2 łyżeczki cynamonu 1 szczypta kurkumy 1 szczypta gałki muszkatołowej gorąca woda opcjonalnie: jogurt naturalny kefir sok owocowy wykonanie: Płatki owsiane lub orkiszowe, mak, siemię lniane, wiórka koksowe oraz pokrojone na mniejsze kawałeczki śliwki umieszczamy w miseczce

Domowy Smak Jedzenia
Wegetariański bigos 124

dodaje, że byłby dużo lepszy z dodatkiem nawet małej kiełbaski :)  Potrzebne składniki:   1 litr kiszonej kapusty 0,5 główki białej kapusty 20 suszonych grzybów 2 cebule 5 śliwek suszonych oliwa  2 ząbki czosnku  10 ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskie 3 goździki 4 liście laurowe 1 łyżeczka kminu 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki kolendry(...)dolewając wodę tak aby zakrywała dno. Na drugiej patelni podsmażamy na oliwie drugą cebulę jak się zeszkli dodajemy pokrojone (i namoczone przez noc grzyby).  Po godzinie dodajemy grzyby, śliwki podlewamy wodą i gotujemy ciągle mieszając przez kolejne 0,5 godziny

Łycha smaków
Tradycyjny bigos 180

około 1,8 kg) 700 g żeberek wieprzowych 500 g łopatki bez kości 500 g kiełbasy (dałam śląską) 2 cebule 2 duże marchewki 2 czubate łyżki smalcu 8 suszonych śliwek bez pestek 4 łyżki przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki zmielonego kminku sól pieprz Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, łopatkę pokroić(...)Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach i dodać do słodkiej kapusty. Do garnka ze słodką kapustą dodać ugotowaną kiszoną i wszystko wymieszać. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, kminek, uduszone mięso, śliwki pokrojone na mniejsze części , cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkloną . Wszystko dusić na wolnym ogniu i od czasu do czasu mieszać podlewając wodą, aby się nam nie przypaliło, a następnie

O kuchni z uczuciem