Jeżeli wolicie Barszcz czerwony na zakwasie, to przepis jest tutaj- klik Składniki na ok. 4 litry: 2 kg czerwonych buraków 1 marchewka 1 pietruszka 2 kwaśne jabłka 6-8 śliwek wędzonych z pestką 3 ząbki czosnku 1 czubata łyżka majeranku 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 6-8 ziaren czarnego pieprzu 4 łyżki octu jabłkowego lub więcej do smaku(...)tarce o grubych oczkach lub pokroić w kostkę. Ząbki czosnku obrać, rozgnieść nożem. Jabłka umyć, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Wszystko razem przełożyć do dużego garnka. Dorzucić śliwki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i majeranek. Całość zalać 2 litrami zimnej wody, doprowadzić do wrzenia. Gotować na minimalnej mocy przez 5 minut. Odstawić pod przykryciem na noc. Następnego dnia wywar
Pełny talerzsiebie dodałam sok z cytryny, by buraczki miały ładny kolor i dla złamania słodkiego smaku. Składniki: 1 kg ugotowanych buraczków (zrobiłam z 4 średnich buraków) garść orzechów włoskich 10 śliwek wędzonych (dałam suszone) 2 ząbki czosnku (dałam 1) sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny Ostudzone buraczki zetrzeć na tarce. Skropić sokiem z cytryny. Orzechy podprażyć(...)przez kilka minut na suchej patelni teflonowej i drobno posiekać. Śliwki pokroić w paseczki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wszystko wymieszać doprawiając solą i pieprzem
Czerwień i błękitSkładniki: (na 2 porcje) 100 g jogurtu naturalnego (jeżeli chcesz by warstwy były bardziej widoczne użyj jogurtu greckiego/gęstego) 1 łyżeczka miodu 10-20 g orzechów laskowych 2 suszone śliwki 10 g płatków owsianych 10 g płatków pszeniczno-ryżowych 5 g płatków migdałowych kilka sztuk pestek dyni 2 sztuki orzechów pistacjowych- posiekanych Przygotowanie: Do szklanki bądź pucharka wlać płynnego miodu(...)Jeśli miód jest zbrylony, Połóż go na patelni, włącz gaz i podgrzewaj aż miód będzie płynny. Na miód kładziemy łyżkę jogurtu. Następnie orzechy laskowe, znów łyżkę jogurtu, pokrojone śliwki i jogurt. Dalej kontynuujemy naprzemiennie: Płatki owsiane, jogurt, płatki pszenno-ryżowe, jogurt. Na wierzch posypujemy płatki migdałowe, kilka pestek dyni oraz posiekane orzechy pistacjowe Podajemy. Przed zjedzeniem należy wymieszać, by osadzony
KreatywnePinywigilijnym. Moi Mili. Życzę Wam zdrowych, radosnych, rodzinnych, smacznych, pełnych miłości i magii Świąt Bożego Narodzenia. składniki na 2 litry kompotu suszone gruszki 3 szt. suszone śliwki 150 g suszone morele 100 g suszone jabłka 20 g suszone figi 100 g goździki 5 szt . 2 łyżki cukru sok z jednej cytryny przepis Do garnka wrzucamy opłukane(...)gruszki i pozostałe owoce, jabłka, figi, śliwki oraz morele , dodajemy goździki i wlewamy około 2,5 litra wody. Całość gotujemy około 20 minut, pod koniec gotowania dodajemy cukier i wlewamy sok z cytryny
Smakowite DaniaPolecam! Autorem dania jest szef kuchni Daniel Olas, który prowadził nasze warsztaty. składniki (3 - 4 porcje) 500 g karkówki wieprzowej sól, pieprz świeży rozmaryn sos 200 g suszonych śliwek bulion puree z marchwi 300 g marchwi 100 g masła sok z jednej pomarańczy przygotowanie Karkówkę umyć osuszyć, posolić posypać pieprzem i rozmarynem. Zawinąć w folię aluminiową. tak owiniętą(...)patelni rozgrzać nieco oliwy, obsmażać porcje z każdej strony. Doprawić do smaku jeśli konieczne. W czasie gdy mięso się piecze, przygotować sos śliwkowy i puree z marchewki. Śliwki suszone zalać bulionem warzywnym lub wodą, tak aby były zakryte i gotować do miękkości, doprawić solą i zmiksować na lekki sos. Jeżeli sos wydaje nam się za gęsty - rozrzedzić go mozna
Stare Garysezon na pomidory jeszcze trwa! Składniki kremu: (4 porcje) 1.5 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych) 1 główka czosnku 2 łodygi selera naciowego 2 duże czerwone cebule 5-6 suszonych śliwek kilka gałązek świeżego tymianku 1 marchewka 1 łyżka cukru 5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy 600 ml domowego bulionu warzywnego lub drobiowego 4 łyżki gęstej śmietany 18% sól, pieprz(...)zostaw do ostudzenia. Pomidory obierz ze skóry i pokrój na kawałki. W garnku rozgrzej (nie za mocno) pozostały olej lub oliwę, wrzuć pokrojony w kawałki seler oraz posiekane śliwki i zeszklij przez 2-3 minuty. Dodaj marchewkę pokrojoną w kostkę i smaż kolejne 2-3 minuty, po czym dolej gorący bulion. Następnie dodaj obrane pomidory, pokrojoną upieczoną cebulę i czosnek
Moja Delicjamirabelkami. Nasza mirabelka (jak się okazało odmiany Ałycza, czyli kurczę nie do końca mirabelka- zobaczcie tutaj ) miała w tym roku niewiele owoców- udało się zebrać małą miseczkę. Aromat dojrzałych śliwek był powalający. Aż się prosiło, żeby coś pysznego z nimi zrobić. BABKA BISZKOPTOWA Z MIRABELKAMI I MARCEPANEM 250g mirabelek 50g masy marcepanowej 1 łyżka masła bułka tarta do wysypania(...)dodajemy stopniowo cukier a następnie pojedynczo żółtka. Do masy wlewamy olej, wsypujemy mąkę, cukier migdałowy i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Do masy dodajemy połówki śliwek i znów mieszamy. Na koniec dodajemy porcjami marcepan, po każdym dodaniu mieszając (dzięki temu masa nie sklei się w jedną wielką gulę). Ciasto wlewamy do formy i pieczemy około
les mirabellesotwarta na sugestie:) Moją propozycją walki ze złą passą jest niezwykle satysfakcjonujące ciasto- proste, smaczne i efektowne. Przepis jest odwieczny- w starym zeszycie mojej mamy figuruje jako "Ciasto ze śliwkami Elki Florek". Elka Florek nie jest już dawno Florek, za to wciąż jest moją chrzestną i osobą odpowiedzialną za to ciacho. CIASTO Z PRAWIE-BEZĄ (ELKI FLOREK) (przepis(...)dużą blachę) Na ciasto 1 kostka zimnego masła lub margaryny 3 żółtka 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia owoce (u mnie brzoskwinie, mogą być śliwki, gruszki, jabłka itp.) Na 'bezę' 3 białka 1/2 szklanki cukru 1 torebka cukru cynamonowego szczypta soli Piekarnik nastawiamy na 170*C. Dużą prostokątną blachę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą
les mirabellesMoje mirabelkowe zmartwienia okazały się zbędne- po naszym powrocie z wakacji wciąż czekały na nas gałązki obwieszone złotymi śliwkami. Mogę spokojnie planować wypieki i przetwory. Tylko nie mam pewności, czy na samym planowaniu się nie skończy, bo niestety praca zaczęła wrzeć jak tylko się zaczęła. W tym tygodniu uskuteczniłam dwa mirabelkowe eksperymenty- oto efekt pierwszego z nich. Mirabelka na wytrawnie(...)dodajemy przyprawy do smaku. I co ja myślę o takim obiedzie? Myślę, że mirabelki są kwaśne. Dla hard corów jak konQbek to będzie jak znalazł, dla mnie jednak śliwki były zbyt kwaśne. Myślę, że można ten smak złamać brązowym cukrem, dobrze zrobi też dodanie czosnku. I to tyle na dziś, bo pomimo nędznej pogody mamy zamiar zrelaksować się w ogrodzie
les mirabellesugotowanej kaszy jaglanej 100 ml oleju 4 - 5 łyżek sosu sojowego 3/4 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki cząbru 1 szczypta gałki muszkatołowej sól i czarny pieprz 10 suszonych śliwek Pokrój cebulę w kostkę. Podsmaż ją na oleju (aż się zeszkli) razem z liściem laurowym, zielem angielskim, goździkami i jałowcem. Po kilku minutach wyjmij zioła i przyprawy. Następnie dodaj(...)gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dokładnie zblenduj lub zmiksuj. Jeśli trzeba, dopraw do smaku. Włącz piekarnik – 180 °C. Formę wysmaruj olejem i przelej do niej 2/3 masy. Delikatnie wciśnij śliwki (jedna obok drugiej, bez robienia przerw) i wylej resztę masy. Piecz 40-45 minut. Krój dopiero następnego dnia. Przepis dodaję do akcji: W temat filmów o jedzeniu świetnie
Qlinarnie i Qlinarniepojawia się w mojej kuchni. Tym razem wylądował obok wątróbki i było to lądowanie całkiem udane. 1 średni bakłażan 1 czerwona papryka 1 duża cebula 1 jabłko kilka suszonych śliwek wątróbka drobiowa (trudno mi powiedzieć ile wagowo) sól, pieprz, olej do smażenia Bakłażana, jabłko i paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Bakłażana lekko posolić i popieprzyć a następnie(...)małym ogniu podsmażyć do miękkości. Osobno usmażyć paprykę i cebulę na samym końcu dodać jabłka i śliwki. Wątróbkę pokroić w kawałki, posolić, popieprzyć i usmażyć, gdy będzie już prawie miękka dodać wszystkie pozostałe składniki
Jadło i czytadłomądre przysłowie "potrzeba jest matką wynalazku". Tak było w moim przypadku, gdy robiąc tę surówkę, zorientoałam się, że w domu nie mam rodzynek. Spojrzałam do słoików, a tam daktyle, śliwki i morele. Śliwek nie użyłam, bo wydały mi się zbyt kwaśne, ale pozostałe owoce zgrały się idealnie ze smakiem kapusty. Składniki: 1 główka czerwonej kapusty (moja miała
Gosia gotujeSkładniki: golonki indycze średnie 4 sztuki, przyprawa myśliwska do drobiu 3 łyżki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, kapusta kiszona 1 kg, wędzone śliwki suszone 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, maggi 1 łyżka, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, woda 1 szklanka, marchew większa 4 sztuki umyte golonki indycze osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć dobrze przyprawą na gorącym oleju zrumienić(...)golonki z każdej strony i przełożyć na talerz do tłuszczyku po golonkach wsypać drobniej pokrojoną kiszoną kapustę, śliwki wędzone pokrojone drobniej, dodać przyprawy, wlać wodę i wymieszać na kapuście ułożyć golonki a na nich obrane marchwie zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary na mniejszym ogniu gotować z 35 minut, szybkowar otworzyć po 30 minutach - sam spuści ciśnienie a golonki
W Mojej Kuchni Lubięłyżki oleju - łyżka masła - 2 łyżki kremowego serka śmietankowego lub gęstej śmietany (18 %) - łyżka musztardy delikatesowej - ok. 250 g pieczarek - cebula - ząbek czosnku - kilka suszonych śliwek - przyprawy : sól,pieprz, 2 liście laurowe, łyżeczka suszonego rozmarynu - łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu Przygotowanie: Polędwiczkę umyć, wysuszyć i oczyścić z białej błonki po zewnętrznej stronie. Pokroić w plasterki(...)podlać wodą. Wszystko przełożyć do jakiegoś naczynia. Na patelnię wrzucić mięso i krótko obsmażyć (ok.3-5 minut). Wlać szklankę wody, wrzucić wcześniej podsmażone pieczarki, cebulę i czosnek, drobno pokrojone suszone śliwki, musztardę i przyprawy. Całość zagotować. Dusić na małym ogniu przez ok. 10-15 minut. Pod koniec danie zabielić śmietaną i zagęścić mąką. Gotowe. Smacznego
Kuchnia ElliePolecam włączyć ją do swojego jadłospisu, bo naprawdę warto! Składniki (2 porcje): 120 g kaszy jaglanej 1 jabłko 1 gruszka łyżeczka cynamonu kilka borówek/jagód kilka suszonych śliwek woda opcjonalnie miód do posłodzenia Kaszę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą kilka cm ponad wysokość kaszy. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut, dorzucamy pokrojone jabłko i gruszkę, gotujemy jeszcze(...)kilka minut, na końcu dorzucamy śliwki, przekładamy do miseczki. Posypujemy cynamonem, ewentualnie polewamy miodem
Powiedz dietom nie