Wczoraj robiłam knedle. Pyszne klusie ze śliwkami w środku zawsze mają swoich amatorów. Mają też zaletę. Znakomicie smakują na gorąco świeżo ugotowane, a także odgrzane na masełku z bułeczką. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniesprawą pierniczków toruńskich i przypraw korzennych. Jednym kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia, jednak kto powiedział, że można je jeść tylko na święta? Przyprawy korzenne idealnie pasują do śliwek, a one idealnie pasują do mięs! Dziś polecam pierś kaczki w sosie śliwkowo-piernikowym <3 Czytaj więcej
Ana Mari's worldktórym wszyscy się zajadamy. Danie jak zwykle jest proste i dosyć szybkie w przygotowaniu. No i pyszne! Też jak zwykle SKŁADNIKI: 80 dag podudzi z indyka bez kości garść śliwek suszonych garść moreli suszonych garść żurawiny suszonej garść płatków migdałowych 1 cebula pieprz, sól, rozmaryn oliwa z oliwek woda PRZYGOTOWANIE: Indyka nacieramy oliwą i przyprawami, przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego
Kuchnia w biegucoś słodkiego sięgnij po… Ochota na pewno przyjdzie, dlatego warto mieć w swoich zapasach suszone owoce, które w przeciwieństwie do czekolady i batoników nie zawierają pustych kalorii. suszone śliwki morele żurawina rodzynki lekko prażone migdały pestki słonecznika i dyni. Regularność posiłków. Regularność posiłków ma znaczenie, dlatego nie rezygnujmy z wypracowanego latem systemu. Spożywanie 4-5 posiłków dziennie, wyeliminuje znane każdemu
Pysznosci Babci Basidopiero dzisiaj chmury na dobre opanowały swoje niebieskie terytorium. To i tak sukces, że zaliczyliśmy dwa w miarę ładne dni. Podobno wczoraj były upały? […] Artykuł Knedle ze śliwkami pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkapołowa, a przecież miał być to smakołyk na tłusty czwartek. Czyżby szykowała się powtórka z nieziemskiej rozpusty ? SKŁADNIKI SPÓD szklanka płatków jaglanych 5 daktyli garść suszonych wiśni (można zamienić śliwkami) łyżka oleju kokosowego łyżeczka cynamonu 1/3 szklanki wody MASA 3/4 szklanki nerkowców 5 łyżek mąki kokosowej 1/2 szklanki mleka kokosowego (gęstego) WYKONANIE Daktyle zalewamy wrzącą wodą
healthy dreamsjutra! SKŁADNIKI: 500 g suchego maku woda (do zalania maku) 100 g migdałów 100 g orzechów włoskich 100 g suszonej żurawiny lub rodzynek 100 g suszonych śliwek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta 1 pomarańczy skórka otarta z 1 cytryny kilka kropel aromatu migdałowego 3 łyżki masła około 1 szklanka miodu 2-3 łyżki brandy (opcjonalnie
Słodko-Słony Świat Ilonysmakować. Teraz go uwielbiam - zimniutki po wigilijnym objedzeniu świetnie gasi pragnienie i dodatkowo wspomaga trawienie :) A jak jest u Was? Lubicie od zawsze? SKŁADNIKI 200 g suszonych śliwek 100 g suszonych moreli 100 g suszonych jabłek 100 g suszonych fig lub gruszek (albo jedne i drugie :)) garść rodzynek 4-5 goździków 1 łyżeczka cynamonu miód PRZYGOTOWANIE Suszone
Moje Kuchenne Rewelacjecukru trzcinowego 120 g mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 150 g czekolady gorzkiej 25 g posiekanej suszonej żurawiny 25 g posiekanej suszonej śliwki 25 g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych Kaszę gotujemy do miękkości pod przykryciem, na małym ogniu ok 20 minut. Pozostawiamy do ostudzenia. Wystudzoną kaszę mielimy blenderem na gładką masę. Mąkę mieszamy
Chocolate Muffin Blogkiszonej 1 kg poszatkowanej kapusty świeżej 2 duże laski kiełbasy (np. podwawelskiej) 2 niewielkie, ugotowane i obrane chude żeberka 15 dag boczku wędzonego 15 dag grzybów suszonych kilka śliwek wędzonych 4 liście laurowe 4 ziaren rozgniecionego jałowca 10 ziaren pieprzu czarnego 5 ziarenek ziela angielskiego pieprz, sól koncentrat pomidorowy (mały słoiczek) Dzień wcześniej, min. kilka godzin wcześniej zamoczyć
Humanistka w kuchnipotrzebny...a do ciasta pyszna kawa...a o kawie będzie wpis później.. 2 szkl.mąki 4 jajka 6 jabłek 1 szkl.dowolnych bakalii [ suszone ananasy,imbir, daktyle i śliwki, mix keksowy, orzechy ] 3/4 szkl. cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jabłka obrać i pokroić w kostkę.Dodać bakalie i cukier.Wymieszać i odstawić
Moje domowe kucharzeniedziś zapukamy do nieba bram!. Śmietankowy mus z mega aromatycznej persymony i chińskiej śliwki podamy z talarkami banana i orzechem brazylijskim. Mus podamy w formie deseru, przygotujecie go w łatwy i szybki sposób :). Persemona bardziej znana jako owoc kaki na dobre zagościła w Polskich stoiskach owocowo-warzywnych. Posiada sporą ilość witaminy A,wapnia, błonnika czy taniny, na Wschodzie leczą
Kuchnia PROzdrowotnawinogron( u mnie białe i ciemne-o zniewalającej nucie poziomki)3 śliwki1 kiwi½ pomarańczy + sok z drugiej połówki2 łyżki mioduNagrzewamy piekarnik do 200°C. Wszystkie owoce myjemy. Brzoskwinie i śliwki przecinamy na pół, usuwamy pestki. Kiwi obieramy i kroimy na ćwiartki. ½ pomarańczy kroimy w ósemki. Owoce umieszczamy w płaskim żaroodpornym naczyniu i polewamy sokiem z połówki pomarańczy zmieszanym z miodem
Mia Cucina Sofietatalerze, zalewamy zblendowanymi truskawkami, kładziemy kilka całych truskawek na górę, posypujemy pokruszonym twarogiem i gotowe. Bardzo szybkie, smaczne i lekkie danie. Smacznego! Polecamy również nasz przepis na knedle ze śliwkami
Marder&Marder Manufacture