jest obecnie co najmniej modne ale na szczęście taka moda nam nie zaszkodzi bo jaglana to królowa kasz. SKŁADNIKI 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej ulubiony owoc np.jabłko,banan,śliwki,garść rodzynek,gruszka itp. 1/2 łyżeczki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek 50ml mleka kokosowego 3 szczypty cynamonu 1 szczypta kurkumy 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego orzechy włoskie dla tych
Mała w garnku mieszamoje wspomnienie z dzieciństwa. Babcia Rózia gotowała nam różne pierogi. Najczęściej były to oczywiście ulubione pierogi wszystkich dzieci – ruskie. Ale były też pierogi z jabłkami, jagodami, truskawkami i śliwkami. Do pierogów z kaszą manną mam jednak szczególny sentyment. Na blaszanej miseczce babcia wstawiała je do piecyka, żeby ciepłe czekały aż przyjdziemy. Dzisiaj ich smak przenosi mnie w tamte dawne, dobre
Trzeci talerzPyszne i delikatne ciasto pachnące karmelem i brzoskwiniami na bazie mąki, jajek i jogurtu. Wspaniale smakuje także ze śliwkami, truskawkami czy malinami. Ciasto rozpływa się w ustach, idealnym dopełnieniem będzie coś dobrego do picia, najlepiej czarnego, towarzystwo i weekend:) Składniki: 5 całych jajek 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu (20 g, użyłam Kamis
Zasmakuj Kuchniszklanka oleju rzepakowego - 2- 3 łyżki malin - 2 -3 łyżki borówek - łyżka jagód - 2 -4 łyżki jeżyn - łyżka śmietany 18% - 150 g powideł (ja użyłam domowych powideł smak śliwka-malina, ale możecie użyć śliwkowych) dodatkowo: olej do wysmarowania blachy i cukier puder do posypania ciasta WYKONANIE: - żółtka oddziel od białek - do wysokiego naczynia wlej olej, śmietanę, żółtka i wsyp cukier
SMYKWKUCHNIformy i odstawić do wystygnięcia, owijając bawełnianą ściereczką. To też babcina metoda, dzięki której chleb nie wyschnie. Nie można zostawiać upieczonego chleba do ostygnięcia w foremce bo skórka zwilgotnieje. Śliwka nadała ciekawy, słodkawy posmak a o jej właściw ościach wspomagających trawienie wspominać ni e trzeba:-) Smacznego
Ze smakiem bez glutenuposiekanych orzechów włoskich (można innych), 1/2 - 1 szkl kandyzowanej skórki pomarańczowej, 1 dojrzały banan, 1/2 szkl ziaren słonecznika (można ewentu alnie dodać sezamu, wiórków kokosowych lub siekanych suszonych śliwek) Ewentualnie - 2 łyżki miodu na dosłodzenie Mleko zagotować z dwoma łyżkami brązowego cukru. Na gotujące się mleko wsypać kaszę jaglaną, przykręcić ogień i zostawić lekko pyrkającą kaszę do momentu
Ze smakiem bez glutenupudru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Ubij białka na sztywno i stopniowo dodawaj cukier , ciągle miksując dodawaj również mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj. Dodatkowo przygotuj słoiczek Staropolskich powideł z suszoną śliwką u mnie Orzech oraz 120 g płatków z migdałów Będziemy potrzebowali prostokątnej formy 23x36 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkuj, przełóż na blachę, wyrównaj
Z Kuchni Do Kuchnizaangażowania logistycznego. Co za tym idzie, produkty nie przejeżdżają/przelatują wiele kilometrów. Często dowożone są z sąsiedztwa przez niewielkie busy lub odbieramy je sami. Czy jabłka, gruszki i śliwki z sady pana Stasia są gorsze od bananów i pomarańczy z...nie wiadomo skąd? Nie trzeba zresztą aż tak daleko sięgać. Wystarczy przyjrzeć się ofercie własnie jabłek. Bardzo często pochodzą
Codzienna kuchnia niecodziennaBanan + Mleko kokosowe + Sok z cytryny CZERWONY: Truskawki + Jabłko + Woda kokosowa + Miód wielokwiatowy POMARAŃCZOWY: Marchew + Pomarańcza + miód + Sok z cytryny + Woda + Kardamon + Imbir NIEBIESKI / FIOLETOWY: Borówki / Jagody + Mleko migdałowe + Śliwki + Miód Ps. à propos tych milionów, które podobno mam wygrać w Lotto :) Czytałam ostatnio fajny artykuł pt. „Menu na miarę milionera” Wiecie, że istnieje czekoladowy deser o wartości
Ostra na Słodkokwaśnej śmietany 18% 1/4 szklanki cukru pudru (30 g) 2 łyżki cukru wanilinowego 1/2 kostki masła (100 g) 3 jajka 70 g bakalii (np. daktyli, suszonych śliwek, orzeszków, mieszanki do keksu) Mleko wlać do rondelka i zagotować. Śmietanę wymieszać z jajkami. Do gotującego się mleka wlać masę jajeczno-śmietanową. Zmniejszyć ogień i gotować około 5-7 minut, co jakiś
Ugotowaćciecierzycy i posiadacz odcedzonej i przepłukanej cieciory w lodówce (została po drugim rzucie napoleonek), postawiłem własnie na pasztet z ciecierzycy . Na blogu znajdziesz również pasztet sojowy oraz pasztet ze śliwką . Pytania i odpowiedzi: Czy do glazury sos BBQ jest niezbędny? Nie. Z powodzeniem możesz użyć ketchupu – najlepiej z dodatkiem papryki wędzonej. Co zamiast nasion chia? Jeśli chcesz zastąpić
Blendmandrobiu. Uważam, że taki mieszany pasztet jest najsmaczniejszy. Aby go nieco urozmaicić dodałam do niego suszoną żurawinę. Z dodatkiem domowego chrzanu będzie pyszny. Smacznego 😍. Pasztet mięsny ze śliwkami Proporcje na 3 jednorazowe foremki aluminiowe Składniki: 500 g tłustej łopatki wieprzowej 400 g boczku wieprzowego 500 g tłustej łaty wołowej 400 g wątróbki drobiowej 2 cebule 1 marchewka
Kulinarne przygody Gatityskładniki, zapisując na kartce. Ciacha zrobiły furorę w mojej pracy. Przepis poszedł w świat :) Owoce suszone można użyć jakie się chce. Czereśnie i figi można zamienić na morele i śliwki. Wszystko zależy od Waszych upodobań. Pozdrawiam i życzę wspaniałego weekendu.... Składniki: 2 szklanki płatków orkiszowych 1 szklanka mąki żytniej po 4 łyżki pestek dyni, siemienia lnianego i sezamu 3 łyżki
Czerwień i błękitkruszonki tym razem zrobiłam wersję z dodatkiem marcepanu. Możemy użyć dowolnych owoców, niemniej jednak najlepiej komponuje się z podanymi przeze mnie: mieszanką jabłek i gruszek, choć próbowałam również ze śliwkami i w takiej wersji także bardzo polecam :) Składniki Owoce 4 jabłka 4 gruszki Owoce umyć, obrać (lub nie), wydrążyć, pokroić. Włożyć do żaroodpornego naczynia (lub kilku mniejszych), wysmarowanego masłem. Posypać
Słodkie inspiracje