śliwkami - 2500 przepisów (strona:105/167)

Sernik jagodowy 359

mleczkiem Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową Sernik krakowski Sernik ananasowo kokosowy Seromakowiec Sernik wiedeński bezglutenowy Sernik czekoladowy z wiśniami Sernik na zimno z owocami Tartaletki sernikowe ze śliwkami Mini serniczki cytrynowo czekoladowe Sernik z marakują Sernik tęczowy Sernik „Zebra” Sernik malinowy Chatka Puchatka W wydarzeniu Ciasto na niedzielę – Sernik , wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów

mojewypiekiinietylko
Suszone owoce 156

owoców robię również wigilijny kompot. Używam też do dekoracji deserów.     Dzisiaj chciałam pokazać Wam przygotowanie do suszenia na przykładzie jabłek i bananów. Oczywiście można suszyć również śliwki (bez pestek), winogrona bezpestkowe, morele, gruszki.           Składniki: jabłka banany cynamon             Wykonanie: Jabłka dokładnie umyłam. Wydrążyłam nożykiem środek, żeby wyciąć

Kuchnia u Krysi
Przetwory na Zimę – Zapełniamy Domową Spiżarkę 1472

Pikantny Sos Pomidorowy   Domowy Ketchup - Pikantny    Chutney Pomidorowy   Kilka różnych propozycji między innymi na fasolkę szparagową. Dżem z Papryki - dodatek do sera i mięsa   Śliwki Węgierki - Marynowane    Fasolka Szparagowa z Papryką   Fasolka Szparagowa w Zalewie   Sałatka z Cukinią i Pomidorami      Pikantny Sos Rabarbarowy do mięs

Uwaga Babcia Gotuje
Domowe przetwory. Czereśnie marynowane 181

Marynowane owoce to świetny dodatek do mięs i wędlin. Można nimi przybrać półmisek z przekąskami. Marynowane śliwki czy gruszki to u nas już klasyka. Ale zamarynujcie morele i czereśnie a zobaczycie, że też doskonale się do tego nadają. Do tego rodzaju przetworów trzeba wybierać owoce dojrzałe, ale jędrne a nawet twardawe. Tylko takie będą miały dobrą konsystencję po zamarynowaniu. ROZWIŃ

Smaczna Pyza
Puszyste Ciasto z Wiśniami 238

puszyste ciasto drożdżowe z wiśniami, jako że mamy obecnie sezon na różnego rodzaju owoce to do upieczenia tego ciasta możemy użyć innych owoców niż wiśnie na przykład czereśnie, śliwki, brzoskwinie itp.. Polecam wypróbować przepis bo jest bardzo prosty a ciasto naprawdę bardzo smaczne i delikatne. Do przygotowania ciasta z wiśniami będziemy potrzebować : Użyłam foremki o wymiarach

Uwaga Babcia Gotuje
Sałatka z quinoą, czarnym czosnkiem i kiszoną rzodkiewką 230

ulubieńcem.  Ci wszyscy, którzy nie lubią świeżego czosnku, muszą go spróbować, ponieważ nie przypomina go ani w smaku, ani w konsystencji, jest miękki i słodkawy, trochę jak suszona śliwka połączona z sosem sojowym ;) tak bym to subiektywnie określiła. Możecie się zatem spodziewać kolejnych przepisów z tym wynalazkiem.  Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy pół główki dowolnej sałaty

Quinoa Raz!
Ratafia – nalewka owocowa 227

jedynie ogólną metodykę postępowania, która zaprowadzi Was do pysznej nalewki Najczęściej do nalewki używa się: truskawek, malin, agrestu, mirabelek, porzeczki czerwonej, czarnej, brzoskwiń, jagód, moreli, wiśni czereśni, winogron czy śliwek. Większe owoce zawsze kroimy w cząstki a te pestkowe – drylujemy. Nie ma ścisłego przepisu na ratafię, a jedynie sposób postępowania. Bierzemy duży słój i wsypujemy do niego owoce, zasypujemy

Mieszam w Garnku
Tort śliwkowy z jeżynami i musem z białej czekolady 181

Powoli zapominam o wakacjach i zanurzam się w jesień. Napawam się cudownymi, bogatymi w smaku owocami jesieni. Moje najulubieńsze to śliwki i jeżyny. Stały się bazą do pysznego tortu z musem z białej czekolady, na który serdecznie Was zapraszam. Przeglądając stare gazety natknęłam się na przepis, który bardzo mnie zaintrygował. Był to przepis na tort […] Artykuł Tort śliwkowy

Wiszniówka
FLAMICHE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON KREW I WINO – tarta z porami 248

regeneruje 50 punktów żywotności. Viva la Toussaint! POLECAMY RÓWNIEŻ PRZEPISY Z WIEDŹMIŃSKIEGO UNIWERSUM OD RIVSKI WŁÓCZĘGA! TOSTY ZIOŁOWE I BAGIETKA Z PASTĄ RYBNĄ „WIEDŹMIN. DOM ZE SZKŁA” – BIGOS NA ŚLIWKACH ZALEWAJKA MAHAKAMSKA „Pod Dzikiem i Jeleniem” – KASZA Z KAWAŁKAMI WIEPRZOWINY I SOSEM CEBULOWYM SANDACZ W TYMIANKU * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe

Nerds Kitchen
WAKACYJNE CIASTO JOGURTOWE Z PATELNI 187

proszku do pieczenia - 1,5 kubeczka (o poj.0,2l) mąki orkiszowej typ750   + jedna łyżka do obtoczenia owoców   dodatkowo:  *kubeczek 250ml sezonowych owoców (ja dałam jedną dużą śliwkę i połowę nektarynki, ale można dać dowolne owoce) * mielony ksylitol lub puder do posypania ciasta Wersja na mące pszennej: - 2 jajka - 5 łyżek cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 125ml jogurtu

Smaczne Zdrowe
Ciasto z agrestem i porzeczkami 160

książce Ewy Wachowicz "Ewa gotuje". Jest niezwykle puszyste i delikatne a dodatkowym atutem jest to, że szybko się je robi. Oczywiście możecie dodać do niego dowolne owoce np. śliwki, truskawki, borówki itp. Według mnie najlepiej smakuje na drugi dzień gdy nabierze trochę wilgoci od owoców. Zaraz po upieczeniu jest jak dla mnie trochę za suche. 6 jajek 2/3 szkl cukru

Smakołyki Asi
Sztrass Burger recenzja nowego menu 171

wołowina / ser żółty / sos BBQ / sałata rzymska / bekon / sos majonezowy z kaparami Moja ocena: 4 W sumie klasyk, więc oczywiście smaczny. Dobrej jakości sos BBQ z prawdziwymi wędzonymi śliwkami prosto z Podhala, chrupiący bekon i dodatkowy sos majonezowy dla podkręcenia smaku. Niby wszystko okej, ale jednak mnie niczym nie zaskakuje. Chociaż, czy zawsze coś musi nas zaskakiwać? Jeśli mamy

Food Square
#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 367

chrupiącego jak np. krakersy. Dlatego zawsze wolę mieć pod ręką coś zdrowego do zjedzenia. Do tego przydadzą się np. suszone daktyle, mieszanki orzechów i bakalii, suszone owoce typu śliwki czy morele, a także proste w przygotowaniu batony muesli czy ciasteczka owsiane. Jeśli wolicie raczej słone przekąski, to w sezonie polecam np. bób lub popcorn przygotowany na suchej patelni

Cooking Monster
26 przepisów na racuchy, placuszki 152

placuszki... któż ich nie uwielbia ? :) Ja na swoim blogu zgromadziłam już pokaźny zbiór racuchowych wariacji. Dlatego też postanowiłam je zgromadzić w jednym miejscu. Do koloru do wyboru ! Smacznego ! Ze śliwką Owsiane z truskawkami Owsiano- drożdżowe  Owsiane z pieczarkami Razowe z jabłkiem Z rabarbarem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z kalafiora Z cynamonem Twarogowe z dynią Jaglane z dynią Z selera Marchewkowe

Tradycyjna Kuchnia
domowe musli z miodem 202

ziarna 100 g  miodu 60 g oleju kokosowego, lub masła ( płatki staną się bardziej chrupiące) około 350-450 g wymieszanych ulubionych orzechów i bakalii (ja użyłem pomieszanych suszonych śliwek, fig, żurawiny, rodzynek, orzechów laskowych, włoskich i migdałów)  ewentualnie 5-6 łyżek syropu daktylowego ( dodaje niezwykle ciekawego posmaku i aromatu) sposób wykonania Blachę z piekarnika wykładamy pergaminem

Miód i pieprz