śliwkami - 2500 przepisów (strona:110/167)

Sztrass Burger recenzja nowego menu 132

wołowina / ser żółty / sos BBQ / sałata rzymska / bekon / sos majonezowy z kaparami Moja ocena: 4 W sumie klasyk, więc oczywiście smaczny. Dobrej jakości sos BBQ z prawdziwymi wędzonymi śliwkami prosto z Podhala, chrupiący bekon i dodatkowy sos majonezowy dla podkręcenia smaku. Niby wszystko okej, ale jednak mnie niczym nie zaskakuje. Chociaż, czy zawsze coś musi nas zaskakiwać? Jeśli mamy

Food Square
#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 322

chrupiącego jak np. krakersy. Dlatego zawsze wolę mieć pod ręką coś zdrowego do zjedzenia. Do tego przydadzą się np. suszone daktyle, mieszanki orzechów i bakalii, suszone owoce typu śliwki czy morele, a także proste w przygotowaniu batony muesli czy ciasteczka owsiane. Jeśli wolicie raczej słone przekąski, to w sezonie polecam np. bób lub popcorn przygotowany na suchej patelni

Cooking Monster
26 przepisów na racuchy, placuszki 100

placuszki... któż ich nie uwielbia ? :) Ja na swoim blogu zgromadziłam już pokaźny zbiór racuchowych wariacji. Dlatego też postanowiłam je zgromadzić w jednym miejscu. Do koloru do wyboru ! Smacznego ! Ze śliwką Owsiane z truskawkami Owsiano- drożdżowe  Owsiane z pieczarkami Razowe z jabłkiem Z rabarbarem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z kalafiora Z cynamonem Twarogowe z dynią Jaglane z dynią Z selera Marchewkowe

Tradycyjna Kuchnia
domowe musli z miodem 149

ziarna 100 g  miodu 60 g oleju kokosowego, lub masła ( płatki staną się bardziej chrupiące) około 350-450 g wymieszanych ulubionych orzechów i bakalii (ja użyłem pomieszanych suszonych śliwek, fig, żurawiny, rodzynek, orzechów laskowych, włoskich i migdałów)  ewentualnie 5-6 łyżek syropu daktylowego ( dodaje niezwykle ciekawego posmaku i aromatu) sposób wykonania Blachę z piekarnika wykładamy pergaminem

Miód i pieprz
My name is KEKS, ŚWIĄTECZNY KEKS 147

waniliowym. Myję jajka. Przygotowuję bakalie, odważam ok. 400 g, staram się, aby było mniej więcej pół na pół bakalii suchych typu orzechy, migdały i tych lekko wilgotnych jak rodzynki, śliwki, daktyle, figi, morele itd. itp. Migdały sparzam i obieram. Wszystkie bakalie kroję w średnie kawałki, niezbyt rozdrabniam i odkładając przygotowane bakalie uzupełniam dużą łyżką skórki  pomarańczowej. Teraz pora

I tu będę miała takie te
Drożdżowe ciastka z dziurką oraz "Szukaj mnie wśród lawendy 2." 112

kwadrans do lekkiego wyrośnięcia. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Upieczone ciastka wykładać na kratkę.  ----- Podobne: Drożdżowe rogaliki z marmoladą Serowe wiatraczki ze śliwką Poskręcane drożdżówki z nadzieniem Dziś kontynuacja trylogii "Szukaj mnie wśród lawendy" Agnieszki Lingas - Łoniewskiej . W tomie drugim Autorka skupiła się na historii drugiej z sióstr Skotnickich, Zofii. Wydaje się, że wiedzie

Weekendy w domu i ogrodzie
Sos BBQ idealny do grilla, idealny na lato 112

przekonacie się o tym póki sami go nie zrobicie, bo musicie wiedzieć, że ten domowy jest wyśmienity!. Składniki na dwa słoiki po ok 250 ml: - 12 suszonych śliwek wędzonych - 1 główka czosnku - mały kawałek chili lub sproszkowane chili w małej ilości - 3 liście laurowe - 3 ziela angielskie - 3 goździki - 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej - 1/2 łyżeczki ostrej papryki wędzonej

Apetyczna babeczka
Lekki wege bigos z kiszonej kapusty z grzybami. WYKWINTNY. 126

odsączonej, pokrojonej) 1kg kapusty białej poszatkowanej 2l bulionu warzywnego Bulion warzywny 200g koncentratu pomidorowego 10 grzybów suszonych lub 5 kapeluszy mrożonych (prawdziwki, borowiki) 5 suszonych moreli lub 10 suszonych śliwek wędzonych przyprawa do bigosu (dobry skład) ½ łyżeczki chili sól, pieprz do smaku Wykonanie Do dużego garnka (5l.) z grubym dnem dodaj cebulę, olej, ziele, kminek, liście laurowe i podsmaż

Apetyt na Zielone
Co gotować w czerwcu? Sezon na warzywa i owoce- jakie? 168

czerwcu? Warzywa bakłażan botwinka bób fasola szparagowa groszek zielony kalafior kapusta biała kalarepa karczochy patisony rzodkiewki sałata maślana szpinak Owoce: agrest czarny bez czereśnie jagody morele porzeczki rabarbar śliwki truskawki wiśnie Pamiętaj o mrożeniu Koniec sezonu na te produkty nie oznacza wcale, że musisz pożegnać się z ich smakiem na cały rok. Zrób większe zapasy i zamroź a będziesz się

Tradycyjna Kuchnia
Budyń z kaszy jaglanej i suszonymi owocami 163

współpracy. Budyniu nie należy słodzić, bo jest słodki, dzięki suszonym owocom. Zachęcam do przygotowania! Składniki: 4 łyżki suchej kaszy jaglanej + 1,5 szklanki wody 3 daktyle bez pestek 3 śliwki suszone 3 morele suszone   2 łyżki rodzynek sułtańskich   szczypta kurkumy szczypta imbiru mielonego sól himalajska Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy wodę. Między czasie na sitku płuczemy pod bieżącą

Truskawkowa Fiesta
Złośliwa trzynastka (Stephanie Plum #13) - Janet Evanovich 92

Złośliwej trzynastce” Steph pomaga Komandosowi. Nie było w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że pomoc ta ściśle wiąże się z byłym mężem łowczyni, a dokładnie mówiąc wizytą Śliwki u swojego ex. Nic w tym dziwnego, prawda? Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie to, że po wizycie i spotkaniu byłych małżonków były mąż Steph tajemniczo zapada się pod ziemię, a główną

Tetiisheri
Świąteczny makowiec nutellkowy 144

tych osób, które, tak jak ja, nie są fanami makowca, jest obłędny! Składniki: puszka masy makowej 3 jajka łyżka mąki ziemniaczanej, lub budyniu garść rodzynków garść orzechów garść suszonych śliwek łyżka masła 200 g herbatników, lub innych suchych ciastek lub wafelków 4 duże łyżki Nutelli 4 łyżki miodu płynnego Zaczynamy od pokruszenia ciastek na pył. Do rondelka wrzucamy łyżkę masła

Kocham Czekoladę
Ucierane ciasto z kiwi i konfiturą pomarańczową 144

przepis na proste szybkie i tanie ciasto. Smakuje wyśmienicie, ma piękny maślany posmak, jest chrupiące przy brzegach i mięciutkie w środku. Zamiast kiwi możesz użyć dowolnie ulubionych owoców, np. śliwek, mandarynek, bananów, czy winogron, a do środka możesz wrzucić rodzynki lub żurawinę. Jeśli nie lubisz za bardzo robić słodkości w kuchni lub nie czujesz się w tym temacie pewna/y

Zasmakuj Kuchni
Jakie jedzenie pasuje do piwa? 152

dwóch diametralnie różnych stylów piwnych. Pierwszy to porter bałtycki o dużej zawartości alkoholu który znany jest ze swojej smolistej konsystencji, mrocznej barwy i smaku czekolady, kawy czy też śliwek. Drugi styl to Grodziskie które posiada ok. 3 % alk. ma nuty wędzone i pszeniczne oraz duże wysycenie. Pijąc szlachetne piwo i chcąc coś zjeść czy po prostu przekąsić musimy zapomnieć

Kuchnia PROzdrowotna
Sezonowość w kuchni, czyli co i kiedy najlepiej smakuje 126

poniżej miesiące, w których smakują najlepiej. Owoce: Czereśnie - od czerwca do lipca Gruszki - cały rok Jabłka - cały rok Jagody - od lipca do sierpnia Maliny - od czerwca do września Śliwki - od sierpnia do października Truskawki - od maja do czerwca Warzywa: Bakłażan - od czerwca do września Botwinka - od maja do września Bób - od maja do lipca Cebula dymka - od marca do września

Zasmakuj Kuchni