ciemnym pieczywem o słodkiej miodowej skórce i intensywnym smaku kminku, jednej z moich ulubionych przypraw. Na tym blogu podawałam już przepis na chleb wileński z dodatkiem żurawin i suszonych śliwek . Dziś prawdziwa klasyka! Polecam :) A jeśli dotrwacie do końca przepisu, w nagrodę czeka Was fotograficzna wycieczka po Wilnie. Zapraszam :) Składniki : 200 g aktywnego zakwasu żytniego 0,5 kg pełnoziarnistej mąki
Weekendy w domu i ogrodzieminut od wypłynięcia bomb na powierzchnię. Wyłożyć kluski na durszlak. Polać zimną wodą. Podawać bomby okraszone zeszkloną lub lekko podsmażoną cebulą. ----- Podobne: Kluski śląskie Pyzy Knedle ze śliwkami A teraz czas na podróż sentymentalną po Wileńszczyźnie... Borejkowszyzna - tutaj mieszkał i tworzył Władysław Syrokomla (właśc. Ludwik Władysław Franciszek Kondratowicz Pałac w Jaszunach (Litwa) - siedziba Radziwiłłów, a potem Balińskich Wiele zabytków
Weekendy w domu i ogrodzierównie szybko znika. ciasto : 1 szkl (150 g ) maki pszennej 0,75 szkl ( 165 g )cukru 115 g masła 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli dodatkowo : śliwki cukier
Polska Zupanawet tego nie zauważyła. Jestem tak pochłonięta robieniem przetworów, że czasem nie wiem jaki jest dzień tygodnia, a co dopiero miesiąca. Po pomidorowym szaleństwie przyszedł czas na jabłka, śliwki i oczywiście czarny bez. Tego ostatniego przerobiłam prawie dwadzieścia kilogramów. O jego leczniczych właściwościach wspominałam już przy okazji syropu z kwiatów. Teraz czas na syrop z owoców. Idealny na przeziębienie
Wiem co jemwieczory zachęcajce do umoszczenia się w wygodnym fotelu pod ulubionym kocem, a także gruntowne zmiany na straganach. Ostatnie późne odmiany malin, jeżyny i morele ustępują miejsca dyniom, gruszkom, jabłkom, śliwkom i, oczywiście, figom. Te ostatnie, ciągle jeszcze dość drogie, stają się coraz bardziej popularne w naszym kraju. Dla mnie nie była to miłość od pierwszego wejrzenia; początkowo figi wydały
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczas przetworów. U mnie w tym roku produkcja wygląda nieco skromnie, bo zostało mi sporo zapasów z zeszłego roku. Dwa lata temu robiłam konfiturę z aronii i śliwek , w tym roku postanowiłam wypróbować duet z jabłkami. Też wyszło pysznie. Na blogu znajdziecie również mnóstwo innych przetworów klikając tutaj . Zapraszam ! Marmolada z aronii z jabłkami Czas
Kulinarne przygody Gatityłyżki płatków jaglanych* 1/2 szklanki wody lub mleka roślinnego 1 łyżka mąki kokosowej lub zmielonych wiórków kokosowych 2 łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki cynamonu ewentualnie: orzeszki ziemne, rodzynki, suszone śliwki Płatki zalać wodą lub mlekiem roślinnym. Gotować, aż jaglanka będzie bardzo gęsta. Wystudzić. Dodać mąkę kokosową, kakao i wymieszać. Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w kakao (niekoniecznie), przełożyć
Chocolate Muffin BlogOdkryłam wczoraj wieczorem, że niepostrzeżenie nadeszła jesień. Wprawdzie na straganach królują dynie i kurki, setki odmian jabłek i gruszek, śliwki „w sam raz na dżem”, ale dni są słoneczne i ciepłe (upalne wręcz). Wprawdzie zamykam okno na noc i wyciągnęłam z szafy koc. Wprawdzie kot zaczyna spać coraz bliżej mnie i spędza poranki na ... [Read more
Gotuj z Blue Ravenoknem jeszcze lato, a na bazarze już jesień w pełni. Pod dostatkiem śliwek czas na tradycyjne powidła śliwkowe (bez czekolady, beż żelatyny, ulepszaczy bez przypraw). Czytaj więcej
Ana Mari's worldulubione przyprawy. Bardzo często w ciągu dnia nachodzi mnie ochota na coś słodkiego, dlatego jako przekąskę przed obiadem zjadłam kilka śliwek i dwa kawałki arbuza. Na obiadokolacje przyrządziłam placek po węgiersku. Placki ziemniaczane zrobiłam z kilograma ziemniaków, jednej sporej cebuli i kilku łyżek skrobi ziemniaczanej. Wyszły przepyszne :). Gulasz
wegujemyMirabelki występują powszechnie w ogrodach, na polach czy nieużytkach ale rzadko goszczą na stołach. Te kwaskowe śliwki świetnie kontrastują z słodkim smakiem ciasta biszkoptowego. Składniki: (na formę 25cm x 25cm lub tortownicę o średnicy 26 cm) 5 jajek 350g mąki tortowej 240g cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią ½ szklanki oleju słonecznikowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Łyżka octu
Pyry na GazJesienna zupa dyniowa Z czym, w sensie kulinarnym, kojarzy nam się późne lato i wczesna jesień? Okres zbiorów jabłek, gruszek, śliwek, ziemniaków, buraków, cebuli, papryki, cukinii, kabaczków i wielu innych warzyw, a co się z tym wiąże, z produkowaniem wszelkiej maści przetworów z tych płodów natury, które pozwolą nam przetrwać zimę, racząc się mało przetworzonymi, naturalnymi i pozbawionymi chemii
Aromatyczne Podróżekłopot, jeśli ktoś, tak jak ja, nie lubi wyrzucać jedzenia. Świeże truskawki o tej porze roku są już trudno dostępne, lecz myślę, że np. jagody amerykańskie lub jabłka czy śliwki pokrojone w kostkę też sprawdzą się znakomicie. Do przeczytania niebawem! Założyłam sobie również konto na Instagramie , gdzie będę zamieszczać różne okruszki z mojego życia. Kto jest chętny, proszę obserwować
Posadzone i zjedzoneSierpień to pora jesiennych już owoców. Jabłka, gruszki i śliwki z tygodnia na tydzień są coraz słodsze i coraz chętniej po nie sięgamy. Gdy kupiliśmy działkę, rosły na niej dwie grusze, lecz były tak zainfekowane rdzą, że trzeba było je zlikwidować. Zostawiliśmy tylko pnie, po których w przyszłym roku będą pięły się róże. Zobaczcie jak to super wygląda w angielskich
Posadzone i zjedzone