Dzisiaj chcę z Wami podzielić się przepisem na zupę z suszonych śliwek z lanymi kluseczkami. Jest to kolejny przepis uzyskany podczas trwania warsztatów kulinarnych odbywających się w ŻOKiSie w Cedrach Wielkich. Zupa bardzo smakowała wszystkim uczestniczkom warsztatów. Fajna zupka na Wigilię i nie tylko. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
Przepisy Aleksandryjest jeszcze bardziej intensywny. Mam malutką patelenkę do prażenia przypraw i prażę absolutnie każdą przyprawę, dobrze im to robi. Zapytacie, do czego użyć domowej przyprawy korzennej? Jesień sprzyja jabłkom, śliwkom, dyniom, gruszkom, herbacie z miodem i cytryną, ciasteczkom korzennym, deserom rozgrzewającym. Szczypta takiej przyprawy dodana do gulaszu wynosi go na inny poziom. Dodanie odrobiny do zupy pomidorowej robi ze zwykłej
ladykitchenkszałtem serca :) Oczywiście w ten dzień sprawdzi się dowolny przepis z bloga, o ile dodacie do niego... odrobiny miłości! :) Bezjajeczne gofry ziemniaczane Karmelowe gofry z ciecierzycy Śliwki w migdałowym cieści e Pudding z chałki Waniliowy sernik z kuskusem z pszenicy kamut Ciasto knedlowe Placuszki z kamutu Potrójnie kokosowe placuszki Sernik z ricotty Makaron c onchiglioni zapiekany w serniczku
Poranek na słodkofont:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Jesienna granola Składniki: Płatki owsiane – 500g Orzechy włoskie – 100g Orzechy laskowe – 100g Migdały – 100g Pestki dyni – 100g Rodzynki – 100g Żurawina – ½ szklanki Śliwki suszone – 1 szklanka Mak – 4 łyżki Cynamon – 1 łyżeczka Imbir mielony – 1 łyżeczka Kardamon mielony – ½ łyżeczki Goździki mielone – ½ łyżeczki Miód – 3 łyżki Woda – ½ szklanki Wykonanie: W dużej misce wymieszać płatki
Kuchnia Bon Appetitmajeranku, słodkiej papryki mielonej, rozmarynu, tymianku, pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczki curry, troszkę papryki ostrej mielonej, niepełna łyżeczka pieprzu mielonego, 2 niepełne łyżeczki soli, 4 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju, śliwki suszone. Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u MonikiWeekend znów miałam trochę pracowity. W piątek byłam na targu, kupiłam czerwoną paprykę i śliwki węgierki. Zrobiłam pastę paprykową i powidła śliwkowe. Widziałam też żurawinę, ale była mało dojrzała. Dwa lata temu robiłam z niej nalewkę, która smakowała bardzo pysznie. W sobotę byłam z moim u jego siostry i piekłyśmy razem ciasto czekoladowe oraz zapiekankę warzywną. Kiedyś, jak miałam więcej
Zakątek rozkoszy kulinarnychsię jako dodatek do mięs a nawet frytek. Składniki 1 kg cukinii (bez skórki i pestek) 200 g cebuli 400 g papryki czerwonej 1-2 ząbki czosnku 200 g śliwek węgierek … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyKasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Kluseczki z semoliny z sosem Knedle ze śliwkami Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron z kurczakiem, cukinią i oliwkami Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron
Moja smaczna kuchniaZalewę zrobiłam jak przykazano, dodałam przyprawy i zalałam zalewą. Po kilku dniach widzę, że moje grzybki dziwnie się zachowują i zwijają i podpływają ku górze słoika. No cóż. Pierwsze śliwki robaczywki, ale kolejne produkcje były udane. Także podkreślam dla tych mniej biegłych w grankach, GRZYBKI TRZEBA PODGOTOWAĆ Drukuj Marynowane grzybki window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1,5 kg dowolnych grzybów
Mieszam w Garnkurodzice mają ogród i mały sad. W tym sadzie, oprócz porzeczek, jabłek, śliwek, gruszek mają także winogrona. Te mniejsze winogrona domowe, zarówno ciemne jak i jasne. Lubię chadzać między nimi i podziwiać ich kształtne brzuszki. W ogóle fajnie jest mieć własne owoce i warzywa, doglądać jak dojrzewają, smakować, cieszyć się nimi;D Robią z nich wino, zajadają się na codzień
Zasmakuj Kuchnismoothie ma smak słodko-kwaśny dzięki zawartości wiśni i śliwek. Jest też prawdziwą bombą witaminową i skarbnicą makroelementów. Dzięki użyciu mleka roślinnego jest też odpowiednie dla wegan
Milion Smakówciemnym pieczywem o słodkiej miodowej skórce i intensywnym smaku kminku, jednej z moich ulubionych przypraw. Na tym blogu podawałam już przepis na chleb wileński z dodatkiem żurawin i suszonych śliwek . Dziś prawdziwa klasyka! Polecam :) A jeśli dotrwacie do końca przepisu, w nagrodę czeka Was fotograficzna wycieczka po Wilnie. Zapraszam :) Składniki : 200 g aktywnego zakwasu żytniego 0,5 kg pełnoziarnistej mąki
Weekendy w domu i ogrodzieminut od wypłynięcia bomb na powierzchnię. Wyłożyć kluski na durszlak. Polać zimną wodą. Podawać bomby okraszone zeszkloną lub lekko podsmażoną cebulą. ----- Podobne: Kluski śląskie Pyzy Knedle ze śliwkami A teraz czas na podróż sentymentalną po Wileńszczyźnie... Borejkowszyzna - tutaj mieszkał i tworzył Władysław Syrokomla (właśc. Ludwik Władysław Franciszek Kondratowicz Pałac w Jaszunach (Litwa) - siedziba Radziwiłłów, a potem Balińskich Wiele zabytków
Weekendy w domu i ogrodzie