własne kubki smakowe. Pamiętajmy, a by gotowego barszczu nie gotować bardzo mocno, straci on w ten sposób swój kolor. To jest mój barszcz wigilijny, jeśli jesteśmy fanami śliwki wędzonej, również możemy ją dodać, nada to kolejnej wymiarowości smaku. I za to kocham barszcz najbardziej za tą przestrzeń smakową, po wypiciu kolejnego łyku. Często jak podaję go moim gościom, pytam
Basia w kuchniSmaczna surówka do obiadu. Składniki: 1 kapusta pekińska 1 jabłko 1 cebula 10 dag suszonych śliwek 3 ząbki czosnku sól do smaku pieprz do smaku majonez natka pietruszki Wykonanie: Owoce i warzywa umyć, odsączyć i pokroić. Następnie starannie wymieszać, przyprawić do smaku, połączyć z majonezem według uznania, posypać natką pietruszki
Tradycyjna KuchniaNajszybszym ciastem jakie robiła nam mama w dzieciństwie (i jednym z ulubionych) był biszkopt z jabłkami. Dosłownie każdy owoc pasuje do niego. W lato truskawki/maliny, na jesień śliwki/jabłka. Czytaj więcej
Ana Mari's worldjabłek - 1 mała łyżeczka cynamonu - 1 duża łyżka masła - 3 duże łyżki cukru lub ulubione owoce , nadają się truskawki , śliwki , brzoskwinie czy morele - 1 jajko do posmarowania rogalików - cukier puder do posypania Sposób wykonania : Ciasto : Mąki wsypać do miski , drożdże rozrobić z częścią letniego mleka i łyżką cukru i wlać do miski
Wypieki Renekolejne godziny pracy, pobudzi do działania, tak smaczna, że można ją wyjadać prosto ze słoika. Do sałatki dodałam owoc kaki, znany też pod nazwą persymona, hurma, szaron czy chińska śliwka. Bogaty w błonnik, witaminę A i C, na 100 g ma 126 kcal. Sałatka z egzotycznych owoców Składniki: 1/4 świeżego ananasa 1/2 kaki 1/2 banana 1 mała pomarańcza
Moja smaczna kuchniaDzisiaj zapraszam na kapustę wigilijną z grzybami i śliwkami. Jest to jedno z dań, które uwielbiamy i które się nam nie nudzi także w ciągu roku, bo wybornie smakuje szczególnie jesienią. A domowa kapusta, odpowiednio ukiszona jest królową stołu. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikcoś, co sprawia że człowiek chętnie do niego wraca. Ciasto można przygotować z owocami lub bez, u mnie jest to czarna porzeczka z nalewki, w oryginalnym przepisie wykorzystane są śliwki maczane w brandy. Ciasto robiłam również w wersji bezglutenowej – przepis znajdziecie tu . listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='25 g kakao 100 g gorzkiej czekolady
moj przepis nasuchego patyczka). Ciasto wyjąć z piekarnika, zostawić do lekkiego ostygnięcia, posypać cukrem pudrem. Super smakuje lekko ciepłe. *mogą być też maliny, porzeczki, jagody, wiśnie, truskawki czy śliwki Smacznego! (Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem (Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem (Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1/2 szklanki mąki razowej pszennej
moj przepis naciasto długo pozostaje świeże, nie czerstwieje na drugi dzień, nie obsycha, nie kruszy się. U mnie dodatkowo z kruszonką i owocami. Możecie użyć dowolnych owoców: jagód, malin, truskawek, rabarbaru, śliwek, wiśni, czereśni czy jabłek, mogą być też owoce z kompotu, tylko dobrze odsączone. Składniki na formę 24 cm na 34 cm: 400 gr mąki pszennej tortowej 125 ml ciepłego mleka
moj przepis nakońcu mi się udało. Bułeczki wyszły dość zwarte i nie wyrosły zbyt mocno. Po upieczeniu miały chrupką skórkę i wilgotny środek. Świetnym eksperymentem było nafaszerowanie ich dżemem śliwkowym - śliwka i chałwa wyjątkowo dobrze się tu komponowały. Do tego gorąca herbatka i jesienny podwieczorek gotowy ! Składniki na 12 sztuk średnich drożdżówek: 200g chałwy - u mnie kakaowo-waniliowa 100ml mleka
Grunt to przepis!jesieni zapomniałam o szarlotkach. Nie wiem, jak to się stało. We wrześniu ciągle jeszcze żyłam letnimi owocami: jeżynami, malinami, morelami. Później na ambicję weszły mi śliwki; tak mało z nimi piekę, że postanowiłam to zmienić i wykorzystać sezon, jak tylko się da. Sięgałam też po gruszki i egzotyczne granaty, aż wreszcie nagle obezwładnił mnie zapach cynamonu, więc przygotowałam przyprawę
Pożeraczka, czyli raz adobrzewedle upodobań lub zastąpić np cukrem brązowym) 1,5 szkl. mąki cukier waniliowy (opcjonalnie) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 łyżek oleju 8 łyżek wody Biszkopt z jabłkami i śliwkami, posypany startą czekoladą. Ciasto przed włożeniem do piekarnika. dowolne dodatki np owoce sezonowe Przygotowanie: Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Białka ubić na sztywną pianę, powoli ciągle ubijając
Tagebuch po polskuPomysł na te naleśniki podsunęła mi koleżanka. Zamieniłam w nim tylko zwykły cukier na cynamonowy bo uwielbiam połączenie śliwek i cynamonu. Polecam Wam ten przepis. Naleśniki są przepyszne, rozpływają się w ustach a podczas ich duszenia roznosi się wspaniały cynamonowy zapach, który sprowadza wszystkie łakomczuchy do kuchni ;) Naleśniki: 250ml mleka 400ml wody 2 jajka 3 łyżki oleju
Smakołyki Asitaniny przyjemnie krągłe. Kwasowość umiarkowana. Przyjazne wino za rozsądną cenę. Château de Carles Fronsac 2008 (49,99 zł) Nos jest bardzo intensywny wręcz gęsty. Znajdujemy tu aromaty śliwek, czerwonych owoców, ziół. Jest dobrze zrównoważone. Taniny są przyjemne nienachalne. Idealne na świąteczny obiad. Zdecydowanie dekantować przed podaniem. Châteauneuf-du-Pape Cuvée des Félibres 2011 (89,99 zł) W nosie dominują intensywne
królestwo garówsuszu Ten kompot musi być obowiązkowo na wigilijnym stole,podaje go często jako zupę owocową z makaronem. Składniki: 200 gram suszonych jabłek 200 gram suszonych gruszek 100 gram suszonych śliwek 3 litry wody miód do smaku 5 gożdzików Sposób przygotowania: Owoce suszone zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin, aby owoce napęczniały.Wstawiamy na gaz i gotujemy na małym
Bajeczna Kuchnia